13 Μαρ 2012

Νησί του Ειρηνικού «μετακομίζει» για να σωθεί από τον ωκεανό


Την αγορά γης στα νησιά Φίτζι εξετάζει το μικρό νησιωτικό κράτος Κιριμπάτι στον Ειρηνικό, που απειλείται σοβαρά από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και κινδυνεύει να χαθεί από τον χάρτη.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο πρόεδρος του Κιριμπάτι Ανότε Τονγκ βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά έκτασης 23 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Βανούα Λέβου, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στο αρχιπέλαγος των Φίτζι.
Η γη προορίζεται για καλλιέργειες, ενώ στην περιοχή θα εγκατασταθούν αρκετοί αγρότες από το Κιριμπάτι.
Τα νησιά Φίτζι απέχουν περίπου 2.000 χιλιόμετρα από το Κιριμπάτι και αποτελούν μια από τις βασικές επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους για μεταφορά πληθυσμού στο μέλλον, καθώς η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει επικίνδυνα.
Ο πρόεδρος του Κιριμπάτι δήλωσε ότι η πολιτική της μεταφοράς πληθυσμού θα αποτελέσει την τελευταία λύση για τη διάσωση των κατοίκων, που φτάνουν τις 100.000, παραδέχτηκε ωστόσο ότι η χώρα του κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη που δίνει καθημερινά ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Αναφερόμενοι στο θέμα, αξιωματούχοι του Κιριμπάτι εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα επιτραπεί η μεταφορά των κατοίκων του νησιού σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Το σενάριο που εξέταζε το Κιριμπάτι μέχρι πρότινος ήταν η κατασκευή τεχνητών νησιών, που προσιδιάζουν στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου.





Πηγή: econews.gr

Οι επιπτώσεις του λιώσιμου των πάγων


Η ταχεία υποχώρηση των πάγων είναι ένα από τις πιο ορατά σημάδια της κλιματικής αλλαγής στη Γη. Η εξαφάνιση του πάγου δεν μεταβάλλει μόνο την ομορφιά του φυσικού τοπίου, αλλά έχει σημαντικές επιπτώσεις για την χλωρίδα και την πανίδα ολόκληρου του πλανήτη.


Οι αναλύσεις δείχνουν ότι τα είδη που ζουν στα ρέματα και στα ποτάμια που προκύπτουν από το λιώσιμο των πάγων μπορεί να αρχίζουν να εξαφανίζονται, όταν η μισή επικάλυψη χαθεί σε μια περιοχή. Τα ευρήματα προέρχονται από μια ομάδα που εξέτασε την ποικιλομορφία στις προνύμφες εντόμων του νερού, σε 103 τοποθεσίες που τροφοδοτούνται από πάγους που βρίσκονται στις Άνδεις του Εκουαδόρ, στις ευρωπαϊκές Άλπεις και στα παράκτια βουνά της Αλάσκας. Οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό των ειδών με το ποσοστό της κάλυψης από πάγο στις περιοχές της λεκάνης απορροής.
Σε περιοχές με υψηλή επικάλυψη πάγου, προβλέπουν, διάφορα είδη θα αρχίσουν να εξαφανίζονται όταν η κάλυψη μειωθεί στο 50%. Αν οι πάγοι και στις τρεις περιοχές επρόκειτο να εξαφανιστούν πλήρως, περίπου 9 με 14 είδη θα χαθούν εντελώς, αντιπροσωπεύοντας το 11% της ποικιλότητας στο Εκουαδόρ, το 16% στις Άλπεις και 38% στην Αλάσκα.
«Δεν είχαμε ιδέα ότι τόσα πολλά μικρά ασπόνδυλα ζουν σε τέτοιο περιβάλλον», λέει ο Dean Jacobsen, ένας βιολόγος του γλυκού νερού στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ένας από τους συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύεται στο Nature.
Τα ασπόνδυλα των Άλπεων ήταν ερευνητικά παραμελημένα και μόνο τώρα εξετάζονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους πληθυσμούς τους. Πέρυσι ο  Clint Muhlfeld, ένας οικολόγος του Geological Survey's Northern Rocky Mountain Science Center, στο West Glacier των ΗΠΑ, και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι το είδος meltwater stonefly (Lednia tumana), επειδή ζει σε αλπικά ρεύματα μόλις 500 μέτρα μήκος, απειλούνται άμεσα από την κλιματική αλλαγή. Η ομάδα προειδοποίησε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τα είδη αυτά, καθώς είναι  «επιτακτική η ανάγκη να αποφευχθεί η εξαφάνιση».
Η τελευταία εργασία, λέει ο Muhlfeld, «γεμίζει πραγματικά το κενό των γνώσεών μας σε παγκόσμια κλίμακα». Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι αυτά τα είδη έχουν τόσο περιορισμένο και συγκεκριμένο εύρος δυνατοτήτων,  που καθιερωμένες λύσεις για τη διατήρηση άλλων απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων  (όπως πχ. η μετεγκατάσταση) δεν ισχύουν στην περίπτωσή τους.
Η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος είναι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση. «Ένας τέτοιος κίνδυνος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σε τοπικό επίπεδο», λέει ο Muhlfeld.


Ο John Brittain, βιολόγος ειδικός στο υδάτινο αλπικό περιβάλλον στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Όσλο, σημειώνει ότι πολλά από αυτά τα ρεύματα, που προέρχονται από το λιώσιμο των πάγων βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται ήδη από τον τουρισμό και την ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να μετριάσουν τοπικά το φαινόμενο του λιώσιμου των πάγων και να αποτρέψουν προσωρινά την εξαφάνιση των ειδών. Ωστόσο, μόνο η παγκόσμια αντιμετώπιση του θέματος θα μπορούσε να αποτελέσει μακροπρόθεσμα τη λύση για την σίγουρη σωτηρία τους.
«Αν οι πάγοι εξαφανίστουν εντελώς, δεν θα υπάρξει κατάλληλος βιότοπος για πολλά από αυτά τα είδη, τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε θερμότερα, πιο σταθερά οικοσυστήματα», λέει ο Brittain. «Σε περιοχές όπου οι παγετώνες εξαφανίζονται τελείως, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αλλά ορισμένοι παγετώνες παραμένουν υψίστης σημασίας, καθώς από αυτούς τρέφονται ποτάμια που είναι ακόμα παρθένα και δεν έχουν υποστεί ανθρωπογενείς επιπτώσεις».
Παρά το γεγονός ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή το 2010 αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη θεωρία της ότι οι πάγοι στα Ιμαλάια θα εξαφανιστούν το 2035, πολλοί από τους πάγους στον πλανήτη βρίσκονται αναμφισβήτητα σε ύφεση. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το κλίμα στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί 0.7 βαθμούς Κελσίου από τη Βιομηχανική επανάσταση, όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν την άντληση μεγάλων ποσοτήτων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature εκτιμά ότι οι τροπικοί πάγοι στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 30% περίπου από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Εκτιμάται ότι η πλειονότητα των μικρότερων περιοχών πάγων ανά τον κόσμο θα εξαφανιστούν μέχρι το 2100.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γροιλανδίας. Αν η ανθρωπότητα κατάφερνε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που ελπίζουν οι ερευνητές, οι πάγοι θα εξαφανιστούν σε 50.000 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, τόσο ταχύτερη είναι η τήξη. Σε τυχόν αύξηση κατά 8 βαθμούς Κελσίου, ενδεχόμενο που είναι το πιο πιθανό, οι πάγοι θα λιώσουν πλήρως σε 2.000 χρόνια.
«Δεν θα την αποκαλούσα γρήγορη κατάρρευση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Alexander Robinson, από το Ινστιτούτο Ερευνών Potsdam για τις Κλιματικές Επιπτώσεις στη Γερμανία, σε δελτίο τύπου. «Ωστόσο, σε σύγκριση με το τι έχει συμβεί στην ιστορία του πλανήτη μας, είναι γρήγορη. Και θα μπορούσαμε να πούμε πως ήδη πλησιάζει ένα κρίσιμο όριο».
«Σε πολλές περιοχές οι πάγοι εξαφανίζονται ήδη και γρήγορα θα εξαφανιστούν εντελώς», συμπληρώνει ο Jacobsen, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του συναδέλφου του. Στο Εκουαδόρ, μια εξίσου σημαντική περιοχή, «κάθε φορά που ερευνούμε την περιοχή μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι οι υποχωρούν περίπου 15 μέτρα ανά έτος. Γρήγορα, δηλαδή, πάρα πολύ γρήγορα».





Πηγή:  tvxs.gr

Ηλεκτρομαγνητικό όπλο των ΗΠΑ σκορπά τον τρόμο

Ένα νέο ηλεκτρομαγνητικό όπλο παρουσίασε το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Το νέο οπλικό σύστημα προκαλεί ένα αίσθημα αφόρητης καύσης από το πουθενά, με αποτέλεσμα ο στόχος να απομακρύνεται. Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο Αμερικανικό Πεντάγωνο παρακολούθησαν το «Σύστημα Ενεργού Άρνησης», ή ADS, ένα όπλο ηλεκτρομαγνητικών ακτίνων για την απώθηση εχθρών και διαδηλωτών.
«Δεν θα το δεις, δεν θα το ακούσεις, δεν θα το μυρίσεις. Σίγουρα όμως θα το νιώσεις» σχολίασε ο συνταγματάρχης Τρέισι Ταφόλα, διευθυντής της Κοινής Διεύθυνσης Μη Θανατηφόρων Όπλων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Το ADS αναπτύχθηκε για λογαριασμό της υπηρεσίας από την εταιρεία οπλικών συστημάτων Raytheon.


Η επίδραση του όπλου είναι τόσο έντονη ώστε αναγκάζει το στόχο να το βάλει γρήγορα στα πόδια, επιβεβαιώνει ο ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που ένιωσε στο πετσί του την ηλεκτρομαγνητική ακτίνα.
Ο τετράγωνος πομπός του ADS, σχεδιασμένος να τοποθετείται πάνω σε οχήματα Humvee, εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα με μήκος κύματος μερικών χιλιοστών, τα οποία θερμαίνουν τα μόρια νερού και λίπους στο δέρμα του στόχου σε απόσταση μέχρι και ενός χιλιομέτρου.
Η αρχή λειτουργίας είναι ίδια με αυτή στην οποία βασίζονται οι φούρνοι μικροκυμάτων. Η διαφορά είναι το μεγαλύτερο μήκος κύματος του ADS, το οποίο εμποδίζει την ακτινοβολία να φτάσει σε βάθος μεγαλύτερο από 0,4 χιλιοστά μέσα στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι το όπλο είναι ασφαλές, παρόλο που η ισχύς του είναι 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι ο πομπός ενός φούρνου μικροκυμάτων.
«Έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερα από 11.000 πειράματα έκθεσης σε ανθρώπους. Είχαμε μόνο δύο τραυματισμούς που απαιτούσαν ιατρική φροντίδα αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι βλάβες αποκαταστάθηκαν χωρίς επιπλοκές» διαβεβαίωσε η Στέφανι Μίλερ, η οποία μέτρησε τις επιδράσεις του όπλου στο Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας.


Οι έρευνες για το νέο όπλο διήρκεσαν 15 χρόνια, το ADS και πλέον θεωρείται έτοιμο για χρήση. Επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί το 2010 στον πόλεμο του Αφγανιστάν, τελικά όμως αποσύρθηκε πριν τεθεί σε δράση.
Ωστόσο, μπορεί οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο, μαρτυρίες Ιρακινών στο koutipandoras.gr που έχουν πάρει μέρος στον πόλεμο του Κόλπου, κάνουν λόγο για ένα όπλο που τους έκανε να αισθάνονται αφόρητη ζέστη, «σαν να βράζει το αίμα» και τους έκανε να τρέπονται.
Δεδομένου ότι το Πεντάγωνο συνεχίζει να επενδύει στα λεγόμενα μη θανατηφόρα όπλα, τo ADS προορίζεται να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε σταθμούς ελέγχου σε δρόμους και σε λιμάνια, ακόμα και για τον έλεγχο του πλήθους σε διαδηλώσεις.


Η Raytheon, πάντως, δεν έχει ακόμα δεχτεί παραγγελίες από την αμερικανική κυβέρνηση.




Πηγή: koutipandoras.gr

Το Μνημόνιο είναι ευλογία για τον τόπο

Σχεδόν οι πάντες κατηγορούν το Μνημόνιο αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός πως εστιάζουν στον τρόπο που έχει επιδράσει στα υλικά ζητήματα. Βλέποντας σφαιρικά το Μνημόνιο, θα παρατηρήσει κάποιος πως η εφαρμογή του έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής χιλιάδων Ελλήνων.
Μόνο στη Ζάκυνθο, δεκάδες τυφλοί βρήκαν το φως τους, εξαιτίας του Μνημονίου.
Οι 100 από τους 700 τυφλούς της Ζακύνθου προσήλθαν για έλεγχο στις υγειονομικές επιτροπές, και οι 60 από αυτούς βλέπουν. Πριν το Μνημόνιο, δεν έβλεπαν. Με το Μνημόνιο απέκτησαν αετίσια όραση.
Υποθέτω πως και οι 600 τυφλοί της Ζακύνθου που δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα δεν ψάχνουν να βρουν τον δρόμο για το νοσοκομείο – μάλλον κι αυτοί θα έχουν βρει το φως τους και θα το γιορτάζουν.
Το Μνημόνιο αποδεικνύεται μια σύγχρονη Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αφού, σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, οι έλεγχοι δείχνουν πως ο αριθμός των επιδομάτων αναπηρίας μειώνεται κατά 30%.
Δηλαδή, το 30% των αναπήρων της χώρας έχει βρει την υγειά του. Το Μνημόνιο αποδεικνύεται ευλογία για τον τόπο.
Κι όλα αυτά σε λιγότερο από δυο χρόνια. Αν εφαρμοστεί το Μνημόνιο για καμιά δεκαριά χρόνια, όχι μόνο δεν θα υπάρχει ανάπηρος στην Ελλάδα αλλά θα έχουμε όλοι τις ικανότητες του Σούπερμαν.
Κι αν συνεχίσουμε με Μνημόνια για καμιά δεκαριά αιώνες, μπορεί να έρθει μια μέρα που σε αυτόν τον τόπο θα ζουν πολιτικοί που θα λένε την αλήθεια και πολίτες που θα είναι έτοιμοι να την ακούσουν.
Μέχρι τότε, ας αρκεστούμε στις αρκετές θετικές συνέπειες του σημερινού Μνημονίου.
Να δείτε που μπορεί με το Μνημόνιο να γίνει το θαύμα και ο Γιώργος Καραγκούνης να μην πέφτει σαν πυροβολημένος, όταν τον κοιτάει ο αντίπαλος.




Πηγή: pitsirikos.net

Η εξέγερση της Κροστάνδης

Τον Μάρτιο του 1921 ο στόλος της Κροστάνδης, από τις κύριες δυνάμεις που στήριξαν την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, αμφισβήτησε το καθεστώς που διαμορφώθηκε από αυτήν. Ναύτες, στρατιώτες και πολίτες της Κροστάνδης απαίτησαν, μεταξύ άλλων, περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, ελευθερία δράσης για τα μικρότερα σοσιαλιστικά κόμματα και περιορισμό των μέτρων κατά της μικρής ατομικής ιδιοκτησίας. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 7 Μαρτίου, ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στην πόλη.


Η Κροστάνδη είναι νησιωτική πόλη της βορειοδυτικής Ρωσίας. Βρίσκεται στο νησί Κότλιν, στο κέντρο του Κόλπου της Φινλανδίας. Το 1921 τη Ρωσία κυβερνούσε ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι και η χώρα βρισκόταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Η βιομηχανική παραγωγή είχε μειωθεί κατά 20% σε σχέση με την τσαρική περίοδο ενώ ο πληθωρισμός είχε εκτοξευθεί στα ύψη.
Τον Φεβρουάριο του 1921 οι εξεγέρσεις των αγροτών ξεπέρασαν τις εκατό, ενώ οι εργάτες στην Αγία Πετρούπολη απεργούσαν διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση της ποσότητας του ψωμιού που μοιραζόταν κατά ένα τρίτο μέσα σε δέκα ημέρες.
Στις 26 Φεβρουαρίου 1921 αντιπρόσωποι του στόλου της Κροστάνδης πήγαν στην Αγία Πετρούπολη για να εξετάσουν την κατάσταση.
Στις 28 του μήνα, μετά την αναφορά των αντιπροσώπων που έκανε λόγο για κατάπνιξη των απεργιών από τους μπολσεβίκους, οι ναύτες των πολεμικών πλοίων «Petropavlovsk» και «Sevastopol» πραγματοποίησαν έκτακτη συνέλευση κατά την οποία ενέκριναν ένα ψήφισμα με 15 θέσεις:

1. Άμεσα εκλογές στα Σοβιέτ. Τα τωρινά Σοβιέτ δεν εκφράζουν πλέον τη βούληση των εργαζομένων και των αγροτών. Οι νέες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν με μυστική ψηφοφορία, και θα πρέπει να προηγηθεί δωρεάν εκλογική προπαγάνδα για όλους τους εργάτες και τους αγρότες πριν από τις εκλογές.

2. Ελευθερία του λόγου και του Τύπου για τους εργάτες και τους αγρότες, για τους αναρχικούς, καθώς και για την αριστερά σοσιαλιστικά κόμματα.

3. Δικαίωμα του συνέρχεσθαι και ελευθερία για τα συνδικάτα και τις ενώσεις των αγροτών.

4. Οργάνωση, το αργότερο στις 10 Μαρτίου 1921, μίας Διάσκεψης ανεξάρτητων εργατών, στρατιωτών και ναυτών της Αγίας Πετρούπολης, της Κροστάνδης και της περιφέρειας της Αγίας Πετρούπολης.

5. Απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων των σοσιαλιστικών κομμάτων, καθώς και όλων των κρατουμένων εργατών και αγροτών, στρατιωτών και ναυτών που ανήκουν στην εργατική τάξη και σε αγροτικές οργανώσεις.

6. Εκλογή μιας επιτροπής για να εξετάσει τους φακέλους όλων όσων κρατούνται σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

7. Κατάργηση όλων των πολιτικών τμημάτων στις ένοπλες δυνάμεις. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν θα πρέπει να έχει προνόμια διάδοσης των ιδεών του, ή να λαμβάνει κρατικές επιδοτήσεις για το σκοπό αυτό. Στη θέση των πολιτικών τμημάτων θα πρέπει να συσταθούν διάφορες πολιτιστικές ομάδες, που θα λαμβάνουν πόρους από το κράτος.

8. Άμεση κατάργηση αποσπασμάτων της πολιτοφυλακής που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων και της επαρχίας.

9. Εξίσωση των δελτίων τροφίμων για όλους τους εργαζόμενους, εξαιρουμένων εκείνων που ασχολούνται με επικίνδυνες ή ανθυγιεινές εργασίες.

10. Κατάργηση των κομματικών πολεμικών μονάδων σε όλες τις στρατιωτικές ομάδες. Κατάργηση των πολιτικών φρουρών στα εργοστάσια και επιχειρήσεις. Αν απαιτείται φρουρά, θα πρέπει να ορίζεται με βάση τις απόψεις των εργαζομένων.

11. Χορήγηση στους αγρότες της ελευθερίας της δράσης στα δικά τους εδάφη, καθώς και του δικαιώματος απόκτησης βοοειδών, υπό τον όρο ότι θα τα φροντίζουν οι ίδιοι και δεν θα απασχολούν μισθωτούς εργάτες.

12. Ζητάμε όλες οι στρατιωτικές μονάδες και οι ομάδες εκπαιδευόμενων αξιωματούχων να υιοθετήσουν αυτό το ψήφισμα.

13. Ζητάμε ο Τύπος να δώσει τη δέουσα δημοσιότητα σε αυτό το ψήφισμα.

14. Απαιτούμε την δημιουργία εργατικών κινητών μονάδων ελέγχου.

15. Απαιτούμε η παραγωγή χειροποίητων να επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιεί την μισθωτή εργασία.

Την 1η Μαρτίου το ψήφισμα εγκρίθηκε από ανοιχτή γενική συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος χιλιάδες ναύτες, στρατιώτες και πολίτες της Κροστάνδης.
Έξι ημέρες αργότερα, στις 7 Μαρτίου, ο Λέων Τρότσκι έστειλε στην Κροστάνδη δύναμη 50.000 ανδρών από την Αγία Πετρούπολη. Υπό κανονικές συνθήκες, η κατάληψη του νησιού θα ήταν αδύνατη, δεδομένης της απόλυτης ναυτικής υπεροχής των εξεγερμένων. Ωστόσο, η παγωμένη θάλασσα έδωσε το πλεονέκτημα στον Κόκκινο Στρατό.
Οι μάχες κράτησαν έως τις 17 Μαρτίου, όταν ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε την πόλη με μεγάλες απώλειες (περίπου 10.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν). Μεγάλος αριθμός από τους ναύτες της Κροστάνδης εκτελέσθηκε επί τόπου.
Σύμφωνα με ιστορικούς 1.200 με 2.168 άτομα εκτελέσθηκαν, ενώ άλλοι τόσοι υπολογίζεται ότι φυλακίσθηκαν, οι περισσότεροι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Σιβηρία.
Σύμφωνα με τα σοβιετικά αρχεία, ο Κόκκινος Στρατός έχασε 527 άνδρες, ενώ 3285 ήταν οι τραυματίες. Οι απώλειες για τους εξεγερμένους ανήλθαν σε 1000 νεκρούς και 2000 τραυματίες. 2500 συνελήφθησαν και 8000 διέφυγαν στη Φιλανδία.
Η εξέγερση της Κροστάνδης ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην υιοθέτηση στις 21 Μαρτίου 1921 της λεγόμενης Νέας Οικονομικής Πολιτικής.


Πηγή: tvxs.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ