2 Ιουν 2012

H Ελλάδα παρατυπεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εθελοτυφλεί

Τα πάνω κάτω φέρνει η απάντηση του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του Σύριζα Νίκου Χουντή . Η ερώτηση αφορούσε στην δυνατότητα της Επιτροπή να ερευνήσει- παρά τον εξώδικο συμβιβασμό της χώρας μας με την siemens –τις αμαρτωλές συμβάσεις της Siemens.
Αυτό που προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου είναι ότι η συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με την Siemens είναι ερευνητέα και σε καμία περίπτωση η ρήτρα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ότι η Ελλάδα θα απέχει από την περαιτέρω διερεύνηση των σκανδάλων και των ευθυνών της Siemens, δεν δεσμεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει δικαίωμα να διερευνήσει τυχόν παραβιάσεις για τις δημόσιες συμβάσεις ή τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, αν υποβληθεί καταγγελία από το κράτος μέλος ή αν υπάρξει αυτεπάγγελτη έρευνα.
Με λίγα λόγια από την στιγμή που η Επιτροπή έχει δώσει εντολή σε όλα τα Κράτη μέλη να ελέγχουν την διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και η Ελλάδα μέσω του εξώδικου συμβιβασμού αρνείται να το κάνει παρατυπεί. Από την άλλη πλευρά ο ο Μισελ Μπαρνιε με την απάντηση του αναφέρει ότι διατηρεί το δικαίωμα η επιτροπή να διερευνήσει τις συμβάσεις καθώς πρόκειται για κοινοτικά χρήματα χωρίς όμως να διευκρινίζει ότι έχει την διάθεση να το κάνει καθώς αναφέρει ότι η διαδικασία διερεύνησης μπορεί να ξεκινήσει μετά από καταγγελία.


Τι απαντά ο επίτροπος
Αναλυτικά στην απάντηση του ο επίτροπο αναφέρει ότι ο συμβιβασμός της Ελλάδας δεν εμποδίσει την Επιτροπή να διερευνήσει τυχόν παραβιάσεις των ενωσιακών κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις ή τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής εάν της υποβληθεί σχετική καταγγελία ή εάν η Επιτροπή διαπιστώσει παραβίαση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας.
Όπως εξηγεί ο επίτροπος «Σύμφωνα με τα άρθρα 99 έως 102 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 , η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προβεί σε δημοσιονομικές διορθώσεις, ακυρώνοντας το σύνολο ή μέρος της κοινοτικής συνεισφοράς σε επιχειρησιακό πρόγραμμα σε περίπτωση που καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δαπάνες που περιέχονται στην πιστοποιημένη δήλωση δαπανών είναι παράτυπες και δεν έχουν διορθωθεί από το κράτος μέλος. Επιπλέον, δημοσιονομική διόρθωση μπορεί να αποφασιστεί όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του προγράμματος, που έχουν θέσει σε κίνδυνο την κοινοτική συνεισφορά η οποία έχει ήδη καταβληθεί στο κράτος μέλος».
Θα καταγγελθεί ο εξώδικος συμβιβασμός από τα κόμματα;
Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής του Συριζα κ Νίκος Χουντής «από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι το συγχωροχάρτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens είναι όχι μόνο ηθικά αλλά και νομικά διάτρητο. Όσοι βιάστηκαν να κουκουλώσουν με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τις δωρεές στα κομματικά τους ταμεία, τις λίστες Χριστοφοράκου και τις ευθύνες της Siemens που “λάδωνε” κυβερνήσεις και πολιτικούς σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλαβαίνουν τώρα ότι η υπόθεση αυτή είναι εύκολο να ξανανοίξει αν υπάρξει η πολιτική βούληση από την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές. Έχει λοιπόν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε, τώρα που ακόμα και τα μνημονιακά κόμματα λένε ότι θα αναθεωρήσουν το Μνημόνιο, αν δεσμεύονται επίσης ότι θα αναθεωρήσουν το συγχωροχάρτι που έδωσαν στην Siemens ή αν θα “τιμήσουν τις υπογραφές τους”.




Πηγή: koutipandoras.gr

Χρυσός βάτραχος που «βάφει» τον εχθρό του ανακαλύφθηκε στον Παναμά

Ένα νέο είδος χρυσού βατράχου ανακάλυψαν στα υψίπεδα της Κεντρικής Αμερικής επιστήμονες από τη Γερμανία και τον Παναμά.
Μάλιστα ο μικροσκοπικός κίτρινος βάτραχος εκκρίνει από το δέρμα του μια χρωματιστεί ουσία όταν απειλείται.
Παρά το ξεχωριστό χρώμα του, δεν ήταν η εμφάνιση του χρυσού βατράχου τράβηξε την προσοχή της ερευνητικής ομάδας, αλλά ένας ασυνήθιστός ήχος τον οποίο κάνουν τα αρσενικά του είδους.
«Ο ήχος που βγάζει αυτός ο βάτραχος τον κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη βατράχων. Αμέσως αρχίσαμε να υποπτευόμαστε ότι είχαμε ανακαλύψει ένα νέο είδος», δήλωσε ο βιολόγος Andreas Hertz από το ερευνητικό ινστιτούτο «Senckenberg» στην Φρανκφούρτη.
«Ήταν πολύ δύσκολο να εντοπίσεις το μικροσκοπικό αυτό πλάσμα στο τροπικό δάσος, πόσο μάλλον να το πιάσεις», προσέθεσε.


Είδος που ξεχωρίζει  από το πλήθος


Ο χρωματισμός του βατράχου, φωτεινό κίτρινο και μερικές φορές πορτοκαλί, διαφέρει από τον χρωματισμό των ζώων της ίδιας οικογένειας που ζουν στην περιοχή.
Όμως όταν η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον βάτραχο πιο προσεκτικά, εκτός από το χρώμα εντόπισε και άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
«Όταν αγγίξαμε το ζώο, τα δάχτυλά μας βάφτηκαν κίτρινα», είπε ο Δρ. Hertz.
Η ουσία που απελευθέρωσε ο βάτραχος, ο οποίος ονομάστηκε «Diasporus citrinobapheus» (κίτρινος βαφέας), δεν φαίνεται να έχει τοξικές ιδιότητες και δεν εξυπηρετεί κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, αλλά λειτουργεί σαν προειδοποιητικό σημάδι για το μικροσκοπικό ζώο που φτάνει σε μήκος τα δυο εκατοστά.




Πηγή: econews.gr

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα λαχανικά

Στις περισσότερες χώρες όπως η Αμερική, τα λαχανικά δεν καταναλώνονται τόσο πολύ, καθώς σε αρκετούς ανθρώπους δεν αρέσουν. Έτσι, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι μια δευτερεύουσα σκέψη για τα περισσότερα πιάτα, ενώ οι άνθρωποι λατρεύουν να τρώνε κρέας και προϊόντα από σιτάρι, όπως κοτόπουλο, μπριζόλες, χάμπουργκερς, ζυμαρικά και πίτσα.


Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικά και υγιεινά είναι τα λαχανικά για τον οργανισμό μας, γεγονός που πρέπει να τα καθιστά απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή.


Δειτε 10 στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε για τα λαχανικά…


10. Τα λαχανικά βοηθούν στην απώλεια βάρους επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι χαμηλά σε θερμιδική αξία και πλούσια σε υδατάνθρακες.


9. Μερικά λαχανικά όπως οι μπάμιες θεωρούνται ως λαχανικά, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για φρούτα που μαγειρεύονται.


8. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε μέταλλα που είναι απαραίτητα για το σώμα μας.


7. Βελτιώνουν τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θείο.


6. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες που αποτελούν βασικά συστατικά για την διατήρηση της καλής υγείας.


5. Βοηθούν στην προστασία από ασθένειες όπως ο καρκίνος. Το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανικά με πράσινα φύλλα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα σε αυτόν τον τομέα.


4. Μιας και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ωφελούν την εντερική λειτουργία.


3. Τα καρότα μας βοηθούν να βλέπουμε στο σκοτάδι, επειδή περιέχουν βιταμίνη Α η οποία αποτρέπει την νυχτερινή τύφλωση.


2. Τα καρπούζια είναι στην ουσία λαχανικά, επειδή ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα αγγούρια, τις κολοκύθες και τις νεροκολοκύθες.


1. Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι περισσότερο θρεπτικά από τα φρέσκα, επειδή μαζεύονται και συσκευάζονται την ίδια μέρα και ως εκ τούτου χάνουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες, ενώ τα φρέσκα συλλέγονται και βγαίνουν έπειτα από μερικές ημέρες στην αγορά με αποτέλεσμα να χάσουν πολλές θρεπτικές ουσίες μέχρι να καταναλωθούν.




Πηγή: ygeianews.gr

Ενέκρινε η Γερουσία της Αργεντινής το νόμο για τον «αξιοπρεπή θάνατο»

Ένα νόμο που επιτρέπει σε ασθενείς που βρίσκονται στο «τελικό στάδιο» να αρνηθούν ιατρική φροντίδα προκειμένου να «πεθάνουν αξιοπρεπώς», ενέκρινε ομόφωνα η Γερουσία της Αργεντινής.


Ειδικότερα, ο νόμος δίνει πλέον το δικαίωμα στους ασθενείς να εκφράσουν τη βούλησή τους σχετικά με την απόρριψη χειρουργικών επεμβάσεων ή φαρμακευτικών αγωγών ή ακόμα και στην αφαίρεση μηχανημάτων που τον κρατούν τεχνητά στη ζωή.
Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι σε θέση να το πράξει, μπορούν να το πράξουν οι συγγενείς πρώτου βαθμού.
Με τον τρόπο αυτό, οι γιατροί απαλλάσσονται από οποιαδήποτε, ποινική ή διοικητική ευθύνη.
Με το νέο νόμο καθιερώνεται ουσιαστικό ένα ενδιάμεσο στάδιο, καθώς στην Αργεντινή η ευθανασία ή η υποβοηθούμενη αυτοκτονία διώκονται ποινικά.
Ο νόμος είχε αρχίσει να συζητείται στη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή και την έκκληση που είχε κάνει μια μητέρα ενός μωρού σε κατάσταση φυτού, με γράμμα στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες.
Η Σέλβα Ερμπόν ζητούσε την άμεση εφαρμογή του νόμου, ώστε να μπει τέλος στο μαρτύριο του παιδιού της, χωρίς να υπάρξουν ποινικές συνέπειες. Η ίδια κατηγορούσε τους γιατρούς για το γεγονός ότι το παιδί της γεννήθηκε φυτό.




Πηγή: tvxs.gr

Mπάλες πλυσίματος ρούχων - Αλήθεια ή ψέματα

Δελτίο τύπου  σχετικά με διαφημίσεις για μπάλες πλυσίματος, που προωθούνται με ισχυρισμούς για τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν κατά το πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων εξέδωσε η Γ.Γ. Καταναλωτή

Η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή ενηµερώνει τους καταναλωτές για τα εξής: 
«Το τελευταίο διάστηµα παρατηρείται µια συνεχής προβολή διαφηµιστικών καταχωρήσεων για προϊόντα διάφορων εταιρειών, που αφορούν σε «µπάλες πλυσίµατος ρούχων» (washing ball, laundry ball κ.λ.π.», τα οποία προωθούνται ως τα προϊόντα που µπορούν να αντικαταστήσουν τα απορρυπαντικά στα πλυντήρια ρούχων και  να αποφέρουν µεγάλο όφελος στους καταναλωτές ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται το περιβάλλον. Η προώθηση των προϊόντων αυτών γίνεται µε ισχυρισµούς  όπως ότι : «πρόκειται για προϊόντα που παράχθηκαν κατόπιν επιστηµονικών ερευνών (νανοτεχνολογία κ.λ.π.), ότι  είναι «Οικολογικά», «υποαλλεργικά», «έχουν αντιβακτηριδιακή δράση» κ.λ.π.  και η χρήση τους έχει ως αποτέλεσµα  «οικονοµία στην κατανάλωση νερού και ρεύµατος» κ.λ.π.. Επίσης χρησιµοποιούνται µαρτυρίες επώνυµων για την απόδειξη των παραπάνω ισχυρισµών. Κατόπιν των παραπάνω καταχωρήσεων η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή προκειµένου να προστατεύσει  τα οικονοµικά συµφέροντα των καταναλωτών από ενδεχόµενη παραπλάνησή τους, έχει ήδη ξεκινήσει σχετική έρευνα σε συνεργασία µε το Γενικό Χηµείο του Κράτους, τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εµπορίου και τον ΑΣΑΟΣ, αρµόδιο φορέα για την απονοµή του οικολογικού σήµατος.Από τα µέχρι τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Υπηρεσία µας προκύπτουν τα εξής: Στην Ισπανία, η Αρµόδια Αρχή  για την Προστασία των Καταναλωτών κατέληξε στο συµπέρασµα ότι οι ισχυρισµοί µε τους οποίους προωθούνται τα εν λόγω προϊόντα («gadgets») είναι παραπλανητικοί και διέταξε την παύση της παραπλανητικής διαφήµισης, επειδή οι εργαστηριακές δοκιµές σε 14 προϊόντα της κατηγορίας, έδειξαν ότι τα αποτελέσµατα του πλυσίµατος στο πλυντήριο  είναι το ίδιο µε το να είχε χρησιµοποιηθεί  σκέτο νερό. Επίσης διαπιστώθηκε ότι κατά το πλύσιµο δεν εξαλείφονται τα µικρόβια και τα βακτήρια. Επισηµάνθηκε δε, ότι αν κατά τη διάρκεια του πλυσίµατος ανοίξει  αυτή η µπάλα υπάρχει κίνδυνος να δηµιουργηθεί πρόβληµα στο πλυντήριο. Η Αρµόδια Αρχή των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής (Federal Trade Commission Protecting America’s Consumers - FTC) σε ανακοίνωσή της για προϊόντα «Laundry Gadgets»   αναφέρει ότι «… οι καταναλωτές πριν σταµατήσουν να χρησιµοποιούν τα δοκιµασµένα απορρυπαντικά θα πρέπει να σκεφθούν ότι οι δοκιµές έχουν δείξει ότι αυτά τα “gadgets” δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να “καθαρίζουν” το πορτοφόλι τους και ότι, στην καλύτερη περίπτωση, είναι οριακά καλύτερα από το πλύσιµο των ρούχων σε ζεστό νερό και µόνο, και όχι τόσο αποτελεσµατικά όσο το πλύσιµο µε απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, στη χειρότερη περίπτωση, τα προϊόντα είναι εντελώς άχρηστα».Με βάση τα παραπάνω η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή συνιστά στους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί  ως προς την αγορά των εν λόγω προϊόντων.Με την ολοκλήρωση των ελέγχων θα εκδοθεί ∆ελτίο Τύπου για την σχετική ενηµέρωση των καταναλωτών. Στις περιπτώσεις δε που θα διαπιστωθεί παραπλάνηση των καταναλωτών από  ισχυρισµούς που θα κριθούν αναληθείς και παραπλανητικοί, µε βάση τη νοµοθεσία «Περί Προστασίας των Καταναλωτών» και στα πλαίσια της προστασίας των οικονοµικών συµφερόντων των καταναλωτών, θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις για την παύση της αθέµιτης εµπορικής πρακτικής.





Πηγή: efpolis.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ