10 Ιουν 2012

Πάρκο για δελφίνια δίπλα στον όρμο της σφαγής

Στην ιαπωνική πόλη Taiji, η οποία είναι γνωστή για τη σφαγή εκατοντάδων δελφινιών κάθε χρόνο, οι τουρίστες μπορούν τώρα να κολυμπήσουν και να παίξουν με τα θηλαστικά σε ζωολογικό κήπο κοντά στο σημείο σφαγής. Ακούγεται σαν κακόγουστη φάρσα, όμως είναι αλήθεια.


Η σφαγή κέρδισε εκ νέου αρνητική δημοσιότητα όταν παρουσιάστηκε στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove» («Ο Όρμος»). Γι' αυτό το λόγο, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ζωολογικού κήπου για φάλαινες και δελφίνια, σε περιοχή 69 στρεμμάτων. Ωστόσο, παρά αυτή τη κίνηση, οι αξιωματούχοι δηλώνουν πως η σφαγή θα συνεχιστεί.  
Η πόλη, στην περιοχή Higashimuro στη Wakayama, έγινε στόχος διεθνών επικρίσεων για σχεδόν μια δεκαετία εξαιτίας του κυνηγιού δελφινιών, από το οποίο 2.000 ζώα σφάζονται για το κρέας τους ή πωλούνται σε ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα.
Το κρέας δελφινιού μπορεί να αποφέρει κέρδος έως και 50.000 γιεν (489 ευρώ), ενώ τα ενυδρεία προτίθενται να πληρώσουν μέχρι και 10 εκατομμύρια γιεν για κάποια σπάνια είδη.
Η πίεση για τον τερματισμό της σφαγής δελφινιών εντάθηκε το 2009, με την κυκλοφορία της ταινίας του Ελληνοαμερικανού Louie Psihoyos, ο οποίος για να καταγράψει στο φακό του την κατάσταση, έσπασε το περιφραγμένο κόλπο και έβαλε κρυφές κάμερες.
Η Taiji είναι μία από τις τέσσερις ιαπωνικές πόλεις που κυνηγά μικρά κητοειδή στα παράκτια ύδατα και έγινε αντικείμενο κριτικής λόγω του τρόπου που οι ψαράδες συλλαμβάνουν και σκοτώνουν τα θηράματά τους. Οι κυνηγοί μπερδεύουν τα ζώα, χτυπώντας μεταλλικούς στύλους στην μια πλευρά των σκαφών τους και στη συνέχειαοδηγούν το κοπάδι στον όρμο, όπου τα σκοτώνουν με δόρατα και μαχαίρια.
Πολλοί από τους κατοίκους έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα θηλαστικά είναι πιο πολύτιμα για την οικονομία της πόλης ζωντανά παρά νεκρά και μόνο μια χούφτα ψαράδων συνεχίζουν να εμπλέκονται στη σφαγή. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές αλιείας, περίπου 928 δελφίνια έχουν σκοτωθεί.
Παρόλο που  η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το κρέας δελφινιών έχει μολυνθεί, υπάρχουν πολλοί Ιάπωνες που συνεχίζουν να το τρώνε, καθώς ισχυρίζονται πως δεν είναι επικίνδυνο εκτός κι αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Η ταινία «The Cove» είχε κερδίσει τις εντυπώσεις, επειδή τόλμησε να πει την αλήθεια για την αιματηρή πραγματικότητα της Taiji. Πολλοί ψαράδες και αξιωματούχοι είπαν πως η ταινία ήταν σκόπιμα παραπλανητική και αγνόησε ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Ο Psihoyos έστειλε αργότερα αντίγραφα της ταινίας στα ιαπωνικά σε κάθε σπίτι της Taiji με τη βοήθεια μιας τοπικής ομάδας για τη διατήρηση των ωκεανών και δήλωσε ότι η ταινία ήταν ένα «ερωτικό γράμμα προς τους κατοίκους της πόλης».






Πηγή: tvxs.gr

Δηλητηριώδεις αράχνες εισβάλλουν σε χωριό – Δύο νεκροί

Πρωτοφανή επιδρομή από δηλητηριώδεις αράχνες δέχεται τις τελευταίες ημέρες ένα απομακρυσμένο χωριό της Ινδίας.
Οι αράχνες, που έχουν σπείρει τον πανικό στους κατοίκους, μοιάζουν με ταραντούλες ωστόσο είναι παντελώς άγνωστες στους επιστήμονες της περιοχής.
Όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι αράχνες έχουν δαγκώσει δεκάδες ανθρώπους, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δυο θανάτους.
«Στην αρχή νομίζαμε ότι επρόκειτο για αστείο, όμως στη συνέχεια είδαμε σμήνη αραχνών να δαγκώνουν ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Ranjit Das, τοπικός αξιωματούχος.
Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένους ψεκασμούς στην περιοχή, 600 χιλιόμετρα ανατολικά του Γκουαχάτι, της μεγαλύτερης πόλης της Ασάμ.
Στο μεταξύ, στο χωριό σπεύδει επιστημονική ομάδα προκειμένου να αναγνωρίσει το είδος και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η εφημερίδα Times of India ανέφερε ότι ένας μαθητής και άλλο ένα θύμα πέθαναν από το δηλητήριο αράχνης, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς οι σοροί τους αποτεφρώθηκαν πριν τη διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων.




Πηγή: econews.gr

Θα εξαφανιστεί το facebook σε 5 χρόνια;

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να χάσει τη δύναμή της η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του facebook σε μια 5ετία, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Ironfire Capital, Eric Jackson. Ο Jackson δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC: «Σε 5-8 χρόνια θα εξαφανιστεί, όπως εξαφανίστηκε και η Yahoo. H Yahoo εξακολουθεί και βγάζει χρήματα, είναι ακόμα κερδοφόρα και εξακολουθεί να έχει 13000 ανθρώπους να δουλεύουν για αυτή, αλλά η αξία της βρίσκεται στο 10% της αξίας που είχε το 2000. Πολύ απλά, εξαφανίστηκε». Ο Jackson, μεταξύ άλλων, δεν παρέλειψε να προβλέψει τη δραστηριοποίηση της εταιρείας με την κινητή τηλεφωνία: «Ο κόσμος κινείται πολύ γρήγορα και γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστικός. Το Facebook μπορεί να αγοράσει πολλές εταιρείες κινητής, αλλά παραμένει απλά μία μεγάλη ιστοσελίδα κι αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από ένα mobile app».




Πηγή: koutipandoras.gr

«Όχι» στο πλύσιμο των δοντιών αμέσως μετά το φαγητό

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η σωστή φροντίδα των δοντιών είναι ταυτόσημη με το συχνό βούρτσισμα – όχι μόνο πρωί και βράδυ, όπως συνιστούν οι ειδικοί, αλλά κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα, σνακ ή ρόφημα με ζάχαρη. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η τακτική αυτή μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα έγκειται στην κατανάλωση όξινων τροφίμων και ροφημάτων, καθώς και ότι είναι ακριβώς το ίδιο που προκύπτει όταν πλένουμε τα δόντια μας έπειτα από μία κρίση με καούρες: τα οξέα μπορεί να βλάψουν τα δόντια.
Όπως εξηγεί ο δρ Χάουαρντ Ρ. Γκάμπλ, πρόεδρος της Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής (AGD) των ΗΠΑ, τα οξέα επιτίθενται στα δόντια, διαβρώνοντας τις δύο στοιβάδες τους – την αδαμαντίνη που είναι η εξωτερική και την οδοντίνη, που βρίσκεται κάτω από αυτήν.
«Όταν το στόμα είναι γεμάτο οξέα και βουρτσίσουμε τα δόντια μας, στην πραγματικότητα σπρώχνουμε τα οξέα πιο βαθιά μέσα στην αδαμαντίνη και στην οδοντίνη, προκαλώντας τους μεγαλύτερες βλάβες», λέει.
Σε μία μελέτη, επιστήμονες παρακολούθησαν επί τρεις εβδομάδες ομάδα εθελοντών για να καταγράψουν τις επιδράσεις του βουρτσίσματος στα δόντια έπειτα από την κατανάλωση αναψυκτικών με ανθρακικό.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η απώλεια της οδοντίνης ήταν πολύ μεγαλύτερη όταν οι εθελοντές βούρτσιζαν τα δόντια τους μέσα σε 20 λεπτά από την κατανάλωση του αναψυκτικού, ενώ αντιθέτως ήταν πολύ μικρότερη όταν τα βούρτσιζαν 30 ή 60 λεπτά αργότερα.
«Για την προστασία της οδοντίνης, πρέπει να περνούν τουλάχιστον 30 λεπτά έπειτα από μία διαβρωτική επίθεση πριν βουρτσίσει κανείς τα δόντια του», ήταν το συμπέρασμα αυτής της μελέτης.
Τι πρέπει να κάνει κάποιος στο μεσοδιάστημα για να περιορίσει τις επιθέσεις των οξέων στα δόντια; Ο δρ Γκαμπλ συνιστά να ξεπλένουμε το στόμα με νερό ή με ένα μίγμα που εξουδετερώνει τα οξέα: αναμίξτε ένα μέρος μαγειρική σόδα με οκτώ μέρη νερό και ξεπλύνετε καλά τα δόντια σας...
Κατά τα άλλα, η Αμερικανική Οδοντική Εταιρεία και οι άλλοι αρμόδιοι οργανισμοί λένε πως πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, φροντίζοντας εκτός από το βούρτσισμα, να τα καθαρίζουμε σχολαστικά και με οδοντικό νήμα, ώστε να φεύγουν τα υπολείμματα των τροφίμων από τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια.




Πηγή: tanea.gr

Και η Ιταλία απαγορεύει την πρόσβαση σε torrent site

Μάλλον δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι οι Ιταλοί χρήστες του Διαδικτύου από την πρόσφατη δικαστική απόφαση που τους απαγορεύει την πρόσβαση σε torrent site.
Πρόκειται για το KickAssTorrents το οποίο πλέον δεν θα μπορούν να επισκεφθούν καθώς το δικαστήριο διέταξε όλους τους παρόχους της χώρας να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε αυτό.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά εκδίδεται τέτοια απόφαση καθώς ήδη οι Ιταλοί πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να επισκεφθούν ούτε το Pirate Bay.
Εναντίον του KickAssTorrents είχαν υπάρξει αρκετές καταγγελίες από δισκογραφικές εταιρείες ενώ της απόφασης είχε προηγηθεί έρευνα της ιταλικής οικονoμικής αστυνομίας Guardia di Finanza.




Πηγή: proho.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ