23 Απρ 2012

Αργεντινή: μετά το πετρέλαιο κρατικοποιεί και το φυσικό αέριο


Μετά την πετρελαϊκή εταιρεία YPF, η Αργεντινή προτίθεται να κρατικοποιήσει και εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, θυγατρική της YPF 
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Αργεντίνος γερουσιαστής Ανιμπάλ Φερνάντεζ δήλωσε πως το κυβερνητικό διάταγμα προβλέπει την κρατικοποίηση εταιρείας φυσικού αερίου.
H εταιρεία δεν κατονομάστηκε. H Repsol συμμετέχει στην παροχή φυσικού αερίου στην Αργεντινή μέσω δύο εταιρειών, της Gas Natural Ban και της θυγατρικής της YPF, Metrogas.
Η Metrogas παρέχει φυσικό αέριο σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια καταναλωτές στην ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Άιρες, μέσω ενός συμβολαίου 35ετούς διάρκειας.
Τη διοίκηση της Metrogas έχει αναλάβει η κυβέρνηση Κίρσνερ από το 2010 όταν η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.
Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, η κρατικοποίηση των εταιρειών ενέργειας που ήλεγχε μέχρι πρότινος η Ισπανία, σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ισπανία είναι ο υπ’ αριθμόν ένα επενδυτής στην Αργεντινή ελέγχοντας το 26,3% των συνολικών επενδεδυμένων κεφαλαίων στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, ποσοστό που μεταφραζόταν σε 23 δισ. δολάρια το 2010.
Αντίθετα, η επενδυτική παρουσία της Αργεντινής στην Ισπανία ανέρχεται σε 60 εκατ. δολάρια μόνο.


Πηγή: econews.gr

Guardian: Οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες και η γερμανική υποκρισία


Το ρόλο που έχουν παίξει στη συσσώρευση του υπέρογκου ελληνικού δημόσιου χρέους οι αγορές οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία και τη Γαλλία εξετάζει η εφημερίδα Guardian, μεταφέροντας εκτιμήσεις Ελλήνων πολιτικών και ειδικών που μιλούν για «υποκριτική στάση» από το Βερολίνο και το Παρίσι. 
Η πραγματικότητα στον τομέα πώλησης όπλων στην Ελλάδα δεν κολακεύει τη Γερμανία, σχολιάζει η εφημερίδα, παραθέτοντας στοιχεία που δίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης . Σύμφωνα με αυτά, σχεδόν το 15% των εξαγωγών οπλικών συστημάτων της Γερμανίας καταλήγει στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γαλλικές εξαγωγές όπλων βρίσκεται στο 10%. Ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι ακόμα και μετά το ξέσπασμα της κρίσης Γερμανία και Γαλλία προσπάθησαν να πουλήσουν ακριβά οπλικά συστήματα στην Ελλάδα, η οποία δαπανά για την άμυνα διπλάσια από κάθε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ. 
Η εφημερίδα αναφέρεται στη συμφωνία για τα γερμανικά υποβρύχια και στην αφιέρωση του 4% του ελληνικού ΑΕΠ για την άμυνα έναντι μέσου όρου 2% στην ευρωζώνη. Αιτία για αυτό είναι η θεωρούμενη απειλή που συνιστά η Τουρκία για την ασφάλεια της χώρας, επισημαίνεται. 
Το δημοσίευμα προσθέτει επίσης ότι υπάρχουν φήμες ότι η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα είχε ως όρο την εκπλήρωση συμφωνιών εκ μέρος της Αθήνας για την αγορά όπλων από τη Γερμανία και τη Γαλλία. 
Η ειδική στον τομέα της άμυνας Κατερίνα Τσουκαλά, με έδρα τις Βρυξέλλες, σημειώνει ότι από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και μετά η Ελλάδα έχει ξοδέψει 216 δισεκατομμύρια ευρώ για όπλα, χωρίς αυτό το ποσό να περιλαμβάνει μυστικά κονδύλια, όπως τονίζει. 
Η κα. Τσουκαλά επισημαίνει την αδιαφανή διαδικασία προμηθειών για την άμυνα στην Ελλάδα, παρατήρηση που o Guardian συνοδεύει με αναφορά στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου-Φεροστάαλ, αλλά και στην υπόθεση με τις μίζες της Siemens. Ο κ. Παπαδημούλης σχολιάζει ότι υπάρχει μια χτυπητή υποκρισία που περιστρέφεται γύρω από τις αθέμιτες πρακτικές των γερμανικών επιχειρήσεων. 
Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα υπενθυμίζει τις δηλώσεις Πάγκαλου περί πιέσεων για αγορά όπλων που δε χρειάζεται η χώρα και επισημαίνει ότι κανένας άλλος τομέας δαπανών δεν έχει συμβάλλει τόσο πολύ στη συσσώρευση του εθνικού χρέους όσο η άμυνα. «Αν η Ελλάδα περιόριζε τις αμυντικές δαπάνες σε επίπεδα παρόμοια με τις άλλες χώρες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα γλίτωνε περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα χρήματα της τελευταίας διάσωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 
Ο οικονομολόγος Άγγελος Φιλιππίδης σημειώνει ότι η Γερμανία έγινε Γερμανία εν μέρει επειδή επί 62 χρόνια δεν χρειαζόταν να απασχολείται με αμυντικές δαπάνες. Αντίθετα η Ελλάδα για πολύ καιρό αφιέρωνε το 7% του ΑΕΠ στους εξοπλισμούς, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξόδευαν 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Αν προσέθετε κανείς αυτή τη διαφορά του σχεδόν 5% από το 1946 έως σήμερα θα έβλεπε ότι δε θα υφίστατο καν χρέος για το ελληνικό κράτος. «Είναι ζωτικής σημασίας αν η ΕΕ θέλει να μιλά για δίκαιες συμφωνίες τουλάχιστον να εγγυηθεί τα σύνορα με την Τουρκία ώστε η Ελλάδα να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,2% του ΑΕΠ», δηλώνει ο κ. Φιλιππίδης. 
Ο Guardian αναφέρει ότι υπάρχουν εικασίες πως οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ εκμεταλλεύονται χώρες όπως η Ελλάδα με ευάλωτα σύνορα για την πώληση των οπλικών τους συστημάτων. 
Ο ερευνητής άμυνας, Θάνος Ντόκος επισημαίνει ότι η υποτιθέμενη τουρκική απειλή και ο φόβος των πολιτικών ότι θα χαρακτηριστούν αντιπατριώτες δεν έχει επιτρέψει λογική συζήτηση επί των αμυντικών δαπανών. Ο κ. Ντόκος επισημαίνει και από τη δική του πλευρά την υποκριτική στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας. 


Θανάσης Γκαβός


Πηγή: skai.gr

Ένοχος χωρίς ποινή ο πρώην Ισλανδός πρωθυπουργός


Ένοχος αλλά χωρίς να του επιβληθεί ποινή κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο της Ισλανδίας ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε για τη μία εκ των τεσσάρων κατηγοριών αμέλειας για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα το 2008. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Χάαρντε κρίθηκε ένοχος γιατί δεν κατάφερε να οργανώσει αποτελεσματικά τα υπουργικά συμβούλια κατά τη διάρκεια της κρίσης και οι ισλανδικές τράπεζες Kaupthing, Landsbanki και Glitnir κατέρρευσαν.Παρόλα αυτά, αθωώθηκε για τις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε και δεν του επεβλήθηκε καμία ποινή.
«Είναι παράλογο» δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης ο πρώην πρωθυπουργός. «Είναι φανερό ότι η πλειονότητα των δικαστών πιέστηκε για να καταλήξει σε μία καταδικαστική κατηγορία σε κάποιο σημείο, όσο μικρό και αν είναι, προκειμένου να βγάλει ‘καθαρούς’ τους βουλευτές που προκάλεσαν αυτή τη διαδικασία».
Να σημειωθεί ότι το Ειδικό Δικαστήριο της Ισλανδίας ιδρύθηκε το 1905 για να δικάζει υπουργούς και πρωθυπουργούς, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που διενεργήθηκε ακροαματική διαδικασία ενώπιόν του. Επίσης, ο Γκέιρ Χάαρντε είναι ο πρώτος ηγέτης διεθνώς που οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.


Πηγή: koutipandoras.gr

BBC: Ένα δημοφιλές αρχαίο σύστημα πληρωμής στο Βόλο

«Το αρχαίο ανταλλακτικό σύστημα πληρωμής επιστρέφει στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του BBC, που ασχολείται με την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ), που έκανε την εμφάνισή του πριν από μερικούς μήνες στο λιμάνι του Βόλου.



Σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο, «πριν από λίγους μήνες ένα εναλλακτικό νόμισμα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στο Βόλο. Ήταν μια λαϊκή πρωτοβουλία η οποία τον τελευταίο καιρό αποκτά όλο και περισσότερα μέλη. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν με το νόμισμα του ευρώ λόγω της οικονομικής κρίσης».

«Ένα πράγμα δεν θα χρειαστείτε αν περιπλανηθείτε στην αγορά του Βόλου και αυτό είναι τα χρήματα!», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι ΤΕΜ.

«Από τα κοσμήματα και τα τρόφιμα μέχρι τα ηλεκτρικά είδη και τα ρούχα όλα εδώ είναι προς πώληση μέσω του εναλλακτικού τοπικού νομίσματος που ονομάζεται ΤΕΜ».

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται συνεντεύξεις πολιτών του Βόλου, οι οποίοι φέρνουν παραδείγματα των «ανταλλακτικών πωλήσεων». «Μπορούμε να αγοράσουμε ψωμί και κρέας σε αντάλλαγμα με τα προϊόντα μας», δηλώνει η Πέρη Μαντζαφλέρη, η οποία διευθύνει έναν συνεταιρισμό.

«Μπορώ να προσφέρω μαθήματα ξένων γλωσσών ή ηλεκτρονικών υπολογιστών σε αντάλλαγμα», σημειώνει ο Σταύρος Ντέντος από τον πάγκο του, όπου διαθέτει προς πώληση εσώρουχα των παιδιών του. «Είναι μία πολύ καλή ιδέα γιατί χρειάζεται να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούμε όλοι να πουλήσουμε και να αγοράσουμε κάτι. Δεν χρειαζόμαστε μόνο ευρώ. Φτάσαμε στον πάτο και τώρα χρειάζεται να σκεφτούμε διαφορετικά», προσθέτει.

Ο ιδρυτής της πρωτοβουλίας, Γιάννης Γρηγορίου, επισημαίνει ότι πρόκειται για μία κίνηση που προσελκύει τον κόσμο, καθώς «βρίσκει ελπίδα». «Βρίσκουν πράγματα να πάρουν και να δώσουν», αναφέρει. Τώρα για το αν ο Βόλος θα το επιλέξει ως τοπικό νόμισμα, ο κ. Γρηγορίου δηλώνει γελώντας ότι «δεν γνωρίζει τι θα γίνει».
«Θα δούμε», καταλήγει.

«Το ευρώ δεν μπορεί εξαφανισθεί αλλά ο Βόλος έχει βρει έναν τρόπο αντιμετώπισης του με εναλλακτικά μέσα. Ένα απλό σύστημα αντιπραγματισμού, ανταλλαγής της απελπισία με την ελπίδα», σχολιάζει, καταλήγοντας το δημοσίευμα.


Πηγή: tvxs.gr

Δούρειος Ήχος

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ