19 Μαΐ 2012

Μπλόκο στο παράνομο κατέβασμα αρχείων


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατάχθηκε η λήψη τεχνολογικών μέτρων από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο για την παρεμπόδιση της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με την απόφαση 4658/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έγινε δεκτό αίτημα οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων επί μουσικών και οπτικοακουστικών έργων ώστε να υποχρεωθούν, εκτός άλλων, οι ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο να λάβουν τεχνολογικά μέτρα προκειμένου να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση των συνδρομητών τους σε διαδικτυακές τοποθεσίες μέσω των οποίων πραγματοποιείται παράνομη παρουσίαση και ανταλλαγή έργων.
Η απόφαση εφαρμόζει ουσιαστικά για πρώτη φορά το άρθρο 64 Α του ν.2121/1993, που ενσωματώνει πρόβλεψη Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά των διαμεσολαβητών (παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου), οι υπηρεσίες των οποίων χρησιμοποιούνται από τρίτο για την προσβολή του δικαιώματος του δημιουργού ή συγγενικού δικαιώματος.
Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή: tvxs.gr

Προσοχή! Αδιέξοδο

Καλή η διαπίστωση πως στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά πρέπει να τη θυμόμαστε κιόλας. Η χώρα προχωρά σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η οποία πριν ακόμη αποκτήσει χαρακτηριστικά (αντιπαράθεση προγραμμάτων, προτάσεις για το μέλλον κλπ), έχει χαρακτηριστεί. Είναι μια εκλογική μάχη που σύμφωνα με πολλά από τα ΜΜΕ φέρνει την χώρα πριν τον γκρεμό. Δηλαδή κάποιοι προφανώς πιστεύουν πως η ανώτερη έκφραση Δημοκρατίας, οι εκλογές δηλαδή, εμφανίζουν επικινδυνότητα ή μεσσιανική λειτουργία ανάλογα με την πιθανή τους έκβαση. Είναι μια λογική που αναιρεί την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας, αφού δίνει αξιωματικά το δικαίωμα σε κάποιους, -όχι σε όλους σίγουρα- να έχουν την επιφώτιση της Δημοκρατίας. Να ξέρουν δηλαδή εκ των προτέρων, πριν εκφραστεί ο λαός και πριν υπάρξει το αποτέλεσμα ποιό είναι το καλό. Η ερώτηση λοιπόν είναι «τι θα γίνει αν κάποια στιγμή αυτοί που θεωρούν ότι κατέχουν το αλάνθαστο του καλού θελήσουν και να το επιβάλουν;»
Η νέα εκλογική αναμέτρηση, ξεκίνησε από τα τραπέζια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Οι παράγοντες που πίεζαν για να υπάρξει απαραιτήτως μία κυβέρνηση, με τα ίδια επιχειρήματα στήνουν τις κάλπες σε ένα δωμάτιο φόβου. Όπου το παραβάν θα είναι για να κρυφτούμε και όχι για να ψηφίσουμε.Φοβάμαι πως η αντιπαράθεση θα θυμίζει δεκαετία του 80, όπου οι δυνάμεις του καλού ήταν σε πλήρη αντιπαράθεση με το κακό, για να φτάσει ωστόσο η χώρα στο χάλι που είναι.
Οι δυνάμεις του σύγχρονου προεκλογικού καλού θα χρεώσουν στο απέναντι κακό την επικινδυνότητα της πλήρους καταστροφής, της διάλυσης της Ευρωζώνης, της επιστροφής στη δραχμή και ενδεχομένως πολλά άλλα. Οι ευρωπαϊστές οι οποίοι διαπραγματεύονται με τον ευρωπαϊκό παράγοντα (ανήκουν σε αυτούς άραγε ο Άκης και ο Τσουκάτος οι οποίοι τα είχαν μια χαρά με τις ευρωπαϊκές επενδύσεις SIEMENS και HDW;) θα κουνήσουν απειλητικά το δάχτυλο. Η ερώτηση είναι αν έχει κάποιος το δικαίωμα να έχει ένα ευρωπαϊκό όραμα στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι τσιφλίκι της Μέρκελ και της κερδοφόρας σε καιρό κρίσης Γερμανίας, αλλά πεδίο συλλογικών αποφάσεων και κοινής πολιτικής. Αν έχει το δικαίωμα να θέλει ένα ευρώ που δεν παραπαίει ως αστήριχτο νόμισμα, αλλά στέφεται ως πραγματικό αντίκρισμα μιας πραγματικής οικονομίας.
Να προσθέσω δύο ακόμη ερωτήματα. Είναι ευρωπαϊκή η αντίληψη που υπογράφει μνημόνια που ρίχνουν την Ευρώπη στην ύφεση και την διάλυση και λίγα αργότερα (προεκλογικά πάντα) υποστηρίζει πως θα κάνει αυτό που έλεγε πως δεν γινόταν, να τα επαναδιαπραγματευτεί; Και τέλος: Είναι ευρωπαϊκή η αντίληψη που βάζει μια χώρα να κάνει εκλογές με τις εκφοβιστικές δηλώσεις των ευρωπαϊκών παραγόντων για το πόσο κινδυνεύει αν έχει ένα συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα;
Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και αν η προηγούμενη εκλογική μάχη οδήγησε σε έναν μπλοκαρισμένο δρόμο διακυβέρνησης, αυτό δεν είναι αδιέξοδο αλλά ενδεχομένως η ένδειξη πως πρέπει να υπάρξει ένας άλλος δρόμος. Ποιος είναι αυτός, θα τον δείξουν μόνο οι ψηφοφόροι. Όχι πάντως η Μέρκελ.
Κώστας Βαξεβάνης


Πηγή: koutipandoras.gr

Αθάνατα σφραγίσματα ετοιμάζουν Αμερικανοί επιστήμονες


Ένα σφράγισμα που όχι μόνο θα προφυλάσσει τα δόντια, αλλά θα καταπολεμά και την τερηδόνα είναι το τελευταίο επίτευγμα στην οδοντιατρικη. Αυτό δείχνουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι,στους οποίους υπέβαλαν την πρωτοποριακή ανακάλυψη Αμερικανοί επιστήμονες από το Μέριλαντ. Οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι το νέο σφράγισμα θα αποδειχτεί σύντομα όχι μόνο ασφαλές για τον άνθρωπο, αλλά και πιο ανθεκτικό στον χρόνο από τα παραδοσιακά σφραγίσματα.
Οπως εξηγεί ο καθηγητής Χουακούν Ξου από τη Σχολή Οδοντιατρικής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, παρότι ο οδοντίατρος «καθαρίζει» το δόντι και το σφραγίζει, δεν μπορεί να απομακρύνει τα βακτήρια που παραμένουν στο εσωτερικό του στόματος μαζί με άλλους φυσιολογικούς μικροοργανισμούς της στοματικής κοιλότητας. Αυτά απειλούν να προκαλέσουν δευτερογενή τερηδόνα γύρω από το σφράγισμα, διασπώντας τους υδατάνθρακες σε οξέα, τα οποία διαβρώνουν τα μέταλλα των δοντιών, προκαλώντας τελικά απασβέστωση των οδοντικών ιστών και επανεμφάνιση της νόσου των ιστών, δηλαδή της τερηδόνας.
Το πρωτοποριακό νέο σφράγισμα όχι μόνο εξουδετερώνει αυτά τα επικίνδυνα βακτήρια, αλλά βοηθά και την αναδόμηση των ιστών. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές πρόσθεσαν αντιβακτηριακούς παράγοντες με νανοσωματίδια αργύρου στο συγκολλητικό στρώμα, το οποίο τοποθετείται πριν από το σφράγισμα για τη συγκράτησή του. «Ο λόγος για τον οποίο θέλαμε να ενσωματώσουμε τους αντιβακτηριακούς παράγοντες στις συγκολλητικές ουσίες είναι επειδή αυτές καλύπτουν τις εσωτερικές επιφάνειες της οδοντικής κοιλότητας» εξηγεί ο δρ Ξου. Στη συνέχεια ενίσχυσαν την οδοντική κοιλότητα με νανοσωματίδια φωσφορικού ασβεστίου, που έχουν την ικανότητα να αναπλάθουν τα μέταλλα των δοντιών.
Τα νέα σφραγίσματα που δημιουργήθηκαν από τη Σχολή Οδοντιατρικής του Μέριλαντ δοκιμάστηκαν με επιτυχία στο εργαστήριο, σε «βιοταινίες» με δείγμα ανθρώπινου σάλιου. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί σε πειραματόζωα και στη συνέχεια σε ομάδα εθελοντών σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σεάρα στη Βραζιλία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι λόγω της ενισχυμένης δράσης τους τα νέα σφραγίσματα θα προστατεύουν τα δόντια για διάστημα μεγαλύτερο των 5-10 χρόνων.


Πηγή: ygeianews.gr

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα προγραμματισμού υπολογιστών


Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στον προγραμματισμό υπολογιστών,φέτος διοργανώθηκε στη Βαρσοβία για 36η φορά με τη συμμετοχή 112 ομάδων από 85 χώρες.Οι Ρώσοι φοιτητές μονοπώλησαν τις πρώτες θέσεις  και πιο συγκεκριμένα,οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πληροφορικών Τεχνολογιών, Μηχανικής και Οπτικής της Αγίας Πετρούπολης κατέλαβαν την πρώτη θέση.Επίσης θέσεις στο βάθρο κατέλαβαν και οι φοιτητές από το Φυσικο-τεχνικό Ινστιτούτο της Μόσχας και από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας (Λομονόσωφ).
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα προγραμματισμού είναι ο πιο έγκυρος διαγωνισμός αυτού του είδους.Κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης οι φοιτητές χρειάστηκε να επιλύσουν ταχύτατα 11 ασκήσεις μεγάλου βαθμού δυσκολίας.

Το σπανιότερο είδος γορίλα για πρώτη φορά στην κάμερα (video)

Για πρώτη φορά η κάμερα κατέγραψε γορίλες «Cross River». Πρόκειται για το σπανιότερο και πλέον απειλούμενο είδος γορίλα, με την επιστημονική ονομασία «Gorilla gorilla diehli».
Η καταστροφή των οικοτόπων και η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων έχει συρρικνώσει τον πληθυσμό των γοριλών «Cross River» και εκτιμάται ότι στην άγρια φύση έχουν απομείνει λιγότερα από 300 άτομα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το video, που τραβήχθηκε στην ζούγκλα του Καμερούν, θα συμβάλλει στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διάσωση του είδους από την εξαφάνιση.





Πηγή: econews.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ