12 Ιουν 2012

Πάντα δυσβάσταχτο το χρέος και μετά το κούρεμα

Ακόμη και μετά την εκλογική συντριβή τους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνεχίζουν να πανηγυρίζουν για το μεγάλο κούρεμα που έγινε στο κρατικό χρέος. Ισχυρίζονται ότι χάρη στο περιβόητο αυτό κού-ρεμα μειώνεται το επιτόκιο και οι τόκοι τα πρώτα χρόνια και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα, να φύγει η Ελλάδα από την ύφεση και να περάσει στην ανάπτυξη. Αποτέλεσμα όλων αυτών, δε, θα είναι να μπορεί η Ελλάδα ν’ αποπληρώνει το χρέος, χωρίς να προβεί σε νέο δανεισμό.
Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας βλέπουν και παρουσιάζουν το ποτήρι μισογεμάτο. Συγκεκριμένα, αποσιωπούν το πόσο θα είναι το χρέος μέχρι το 2020, μετά το περιβόητο κούρεμα, και τι ποσό από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ θα πάει για την αποπληρωμή των κρατικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020. Οπως θα δούμε στη συνέχεια δεν το κάνουν τυχαία.
Κάθε τρεις μήνες, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύει το Δελτίο Δημοσίου Χρέους, στο οποίο παρουσιάζει στοιχεία για την πορεία του. Στις 31 Μάρτη του 2012, δημοσίευσε το 65ο Δελτίο Δημοσίου Χρέους, το οποίο μας ενημερώνει, ότι μέχρι τις 12 Μάρτη του 2012, που ολοκληρώθηκε η α’ φάση του PSI,  διαγράφτηκε χρέος 177,3 δισ. ευρώ και εκδόθηκαν νέα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 55,8 δισ. ευρώ, διάρκειας από 11 έως 30 χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Απρίλη του 2012 διαγράφτηκε επιπλέον χρέος 22 δισ. ευρώ, οπότε απομένει χρέος 6,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους πίνακες του 65ου Δελτίου Δημοσίου Χρέους, μέχρι το 2020 το χρέος (ομόλογα, βραχυπρόθεσμοι τίτλοι και δάνεια), χωρίς τους τόκους, ανέρχεται σε 118,2 δισ. ευρώ. Οπως αναφέραμε, στα στοιχεία που παρουσιάζουμε εκκρεμεί η ρύθμιση για χρέος 28,7 δισ. ευρώ. Τα νέα ομόλογα είναι διάρκειας 11 έως 30 χρόνων. Αρα, τα νέα ομόλογα λήγουν μετά το 2023, γι’ αυτό πρέπει να αφαιρέσουμε τα ομόλογα των 28,7 δισ. ευρώ για να δούμε πόσο είναι το χρέος μέχρι το 2020, χωρίς τους τόκους. Ετσι, το χρέος μέχρι το 2020, χωρίς τους τόκους, ανέρχεται σε 89,5 δισ. ευρώ. Αν το χρέος των 28,7 δισ. μπήκε στο κούρεμα, εκδόθηκαν ομόλογα 10 δισ. ευρώ και έτσι το δημόσιο χρέος, χωρίς τους τόκους, μετά το 2020 θα είναι 182 δισ. ευρώ. Αν το χρέος αυτό δεν μπήκε στο κούρεμα, το συνολικό χρέος μετά το 2020 θα είναι 172 δισ. και το χρέος πριν το 2020 118,2 δισ. ευρώ. 
Επομένως, σήμερα, το χρέος μέχρι το 2020 ανέρχεται μεταξύ 89,5 δισ. και 118,2 δισ. ευρώ. Φυσικά, με τους τόκους το δημόσιο χρέος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. 
Τι δυνατότητες υπάρχουν για την αποπληρωμή του χρέους; Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε για τις δανειακές συμβάσεις, η Ελλάδα θα δανειστεί από το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) 109,1 δισ. και τα υπόλοιπα από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, το συνολικό δάνειο ανέρχεται σε 130 δισ. ευρώ. Ως τώρα, επίσημα στοιχεία για το συνολικό δάνειο δεν υπάρχουν και γι’ αυτό κρατάμε μια επιφύλαξη. Αν υποθέσουμε ότι το νέο δάνειο ανέρχεται σε 130 δισ. ευρώ, απ’ αυτά τα 93,5 δισ. ευρώ θα πάνε για το κούρεμα των παλιών ομολόγων του δημοσίου, για τόκους και για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Ετσι, από το δάνειο αυτό θα μείνει ένα μικρό ποσό, ύψους 36,5 δισ. ευρώ, που δεν φτάνει με τίποτα για να ξεπληρωθεί το χρέος των 89,5 δισ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζουμε τους τόκους που, όπως αναφέραμε, δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε το ύψος τους μέχρι το 2020.
Υπάρχει επιπλέον το χρέος, χωρίς τους τόκους, των 172 έως 182 δισ. ευρώ σε ομόλογα και δάνεια που λήγουν από το 2020 μέχρι το 2058. Αυτό το χρέος πώς θα αποπληρωθεί; Πόσα δάνεια θα χρειαστούν; Ποιος μπορεί να προβλέψει για πόσα χρόνια θα υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη στην κινεζοποιημένη Ελλάδα, και σε τι ύψος θα ανέλθει το πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι ώστε να μη χρειαστεί πρόσθετος δανεισμός για να αποπληρωθεί και το χρέος των 172-182 δισ. ευρώ;
Η καπιταλιστική ύφεση το 2011 ανήλθε σε 6,7%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 ανήλθε σε 6,2%. Οι οπαδοί του Μνημονίου και οι τροϊκανοί παίζουν με τα νούμερα της καπιταλιστικής ύφεσης. Λέμε ότι παίζουν γιατί, ενώ βαθαίνει η καπιταλιστική ύφεση, λόγω του συνεχούς στραγγίσματος της στυγνά εκμεταλλευόμενης εργαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, αυτοί ισχυρίζονται ότι η καπιταλιστική ύφεση εξομαλύνεται και ότι όπου να ‘ναι θ’ αρχίσει η ανάπτυξη, πότε από την 1η Γενάρη του 2012, πότε από την 1η Γενάρη του 2013, τώρα από την 1η Γενάρη του 2014. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει από πότε θ’ αρχίσει η καπιταλιστική ύφεση να μετατρέπεται βαθμιαία σε καπιταλιστική ανάπτυξη, από πότε θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα και ποιο θα είναι το ύψος τους.
Αναφέραμε παραπάνω, ότι το χρέος μέχρι το 2020, χωρίς τους τόκους, ανέρχεται σε 89,5 δισ. ευρώ. Αν αφαιρέσουμε το δάνειο των 36,5 δισ. ευρώ, τότε το χρέος χωρίς τόκους ανέρχεται σε 53 δισ. ευρώ. Ο Βενιζέλος ισχυρίστηκε (συνέντευξή του στον «Επενδυτή», 2.6.12), ότι από το 2014 μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα έχει, κατά μέσο όρο, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 2,6%! Αυτό είναι το σενάριο με το οποίο αποφασίστηκε η νέα δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο-2. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αυθαίρετοι και μ’ αυτούς ο Βενιζέλος προσπαθεί ν’ αποδείξει, ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί νέα αποικιοκρατικά δάνεια προκειμένου να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος.
Το συμπέρασμα είναι ότι η κινεζοποίηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί, το δημόσιο χρέος δε θα μειωθεί, η ελληνική οικονομία θα κλονίζεται από την καπιταλιστική ύφεση και η εργαζόμενη και στυγνά εκμεταλλευόμενη ελληνική κοινωνία θα στραγγαλίζεται.




Πηγή: eksegersi.gr

Φύγε

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δεν είμαι πια στην Αθήνα. Μια μέρα εκεί που έκανα τη βόλτα μου στην Πνύκα, σκέφτηκα πως δεν έχω καμιά δουλειά στην Αθήνα, οπότε «τι κάνω εγώ εδώ;». Την επόμενη ημέρα έφυγα.
Εδώ που είμαι τώρα, είναι πάρα πολύ ωραία. Γενικά, τα ελληνικά νησιά -από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο- είναι σούπερ. Φαντάζομαι το ξέρετε.
Μακριά από την Αθήνα, συνειδητοποίησα μερικά πράγματα που στην Αθήνα δεν τα πολυκαταλαβαίνουμε.
Το πρώτο είναι πως το Μνημόνιο, το PSI -και όλες αυτές οι μαλακίες- δεν αφορούν και πολύ όσους δεν μένουν σε μεγάλες πόλεις. Θα μπορούσα να πω ότι τους αφήνουν παντελώς αδιάφορους. Για να το καταλάβετε όλοι: στ’ αρχίδια τους.
Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό είναι πως εδώ δεν υπάρχουν άστεγοι.
Ούτε ζητιάνοι κάθε πέντε μέτρα υπάρχουν.
Εξαρτημένοι άνθρωποι θα υπάρχουν αλλά δεν έχω δει ακόμα κανέναν.
Ούτε καμιά τοξικομανή που να μου λέει αναλυτικά πόσο πάνε οι υπηρεσίες της πέτυχα στο δρόμο.
Ούτε μπάτσο έχω δει. Μια μέρα είδα ένα περιπολικό που περνούσε από μακριά. Θα πήγαιναν οι άνθρωποι να ποτίσουν τη χασισοφυτεία τους. Ή θα πήγαιναν για μπάνιο.
Ούτε ρατσιστικές επιθέσεις έχω δει. Εντόπισα κάτι τύπους που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή αλλά είναι οι βλαμμένοι του νησιού. Πάντα υπήρχαν. Με τη Χρυσή Αυγή μπόρεσαν να εκφραστούν και πολιτικά οι άνθρωποι. Να αισθανθούν πως είναι κι αυτοί «κάποιοι». Το δούλεμα που τρώνε από τους άλλους δεν περιγράφεται.
Κατά τ’ άλλα, όλα είναι ανθισμένα, τα πουλιά κελαηδούν, οι τουρίστριες λιάζουν το πράμα τους στην παραλία, ενώ ζευγάρια πηδιούνται στην καυτή άμμο ή μέσα στη θάλασσα. Ελλάδα, ο καλύτερος γαμιστρώνας του κόσμου.
Και τι θέλεις να μας πεις, πιτσιρίκο; Να φύγουμε από την Αθήνα και να πάμε στα Κουφονήσια; Ναι.
Και που είσαι στην Αθήνα, τι κάνεις; Μαλακίζεσαι. Πήγαινε να μαλακιστείς σε ένα πιο ωραίο περιβάλλον.
Δηλαδή, πιτσιρίκο, να κοιτάξω την πάρτη μου; Γιατί, στην Αθήνα, τι κάνεις; Παλεύεις για την ανθρωπότητα;
Μιλάω στο τηλέφωνο με φίλους που είναι στην Αθήνα και με πιάνει απελπισία. Λες και δεν είμαστε στην ίδια χώρα. Λες και είναι μετανάστες στην Κίνα και δουλεύουν σε ανθρακωρυχεία.
Διαβάζω στα social media και είναι όλοι με τα νεύρα τσίτα. Πετάνε την σκούφια τους για τσακωμό. Εδώ δεν έχω δει κάναν άνθρωπο να τσακώνεται. Άσε, ρε μεγάλε, που θα τσακωθούμε κιόλας. Πήγαινε να κάνεις καμιά βουτιά, να ισιώσεις. Αλλιώς, να τσακωθείς μόνος σου.
Από την άλλη, από την ημέρα που έφυγα από την Αθήνα, το μπλογκ πάει ακόμα πιο γαμάτα. Έσπασαν τα κοντέρ. Επί την ευκαιρία, σας ευχαριστώ.
Και φράγκα, πιτσιρίκο, για να την κάνουμε από την Αθήνα, πού θα βρούμε;
Λοιπόν, θα σου πω ένα μυστικό. Στην Ελλάδα, ειδικά το καλοκαίρι, δεν χρειάζεσαι φράγκα. Ποτέ δεν χρειαζόσουν. Αλλά σε έκαναν να πιστέψεις πως χρειάζεσαι. Και το έφαγες αμάσητο.
Στήσε μια σκηνή στην παραλία, πήγαινε σε κάνα φίλο, σε καμιά παλιά γκόμενα, κάνε κάνα μεροκάματο από δω κι από κει, φύτεψε καμιά ντομάτα, κάνα κολοκύθι, και θα περάσεις το καλοκαίρι φίνα.
Και το σπίτι, οι δουλειές, οι υποχρεώσεις;


Παράτα τα, ρε φίλε, παράτα τα.




Πηγή: pitsirikos.net

Νυχτερίδα με γλώσσα μεγαλύτερη από το σώμα της (video)

Ερευνητική ομάδα του National Geographic κατέγραψε για πρώτη φορά με κάμερα υψηλής ανάλυσης τη σπάνια νυχτερίδα Anoura fistulata να ρουφά νέκταρ από ένα λουλούδι.
Η νυχτερίδα Anoura fistulata ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Εκουαδόρ το 2005 και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι έχει τεράστια γλώσσα σε σχέση με το σώμα της. Μάλιστα δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ κάτι ανάλογο σε άλλο γνωστό θηλαστικό.
Η σπάνια νυχτερίδα έχει μήκος μόλις πέντε εκατοστά, ωστόσο η γλώσσα της φτάνει σε μήκος τα εννιά εκατοστά, είναι δηλαδή 1,5 φορά μακρύτερη συγκριτικά με το σώμα.
Όταν δεν συλλέγει νέκταρ από τα λουλούδια η γλώσσα της νυχτερίδας μαζεύεται στον θώρακα.






Πηγή: econews.gr

Ηλιακό έγκαυμα: Τα βότανα που θα σας ανακουφίσουν

Έχετε πάθει ηλιακό έγκαυμα; Γνωρίστε τα βότανα που μπορούν να σας ανακουφίσουν άμεσα αλλά και πως να τα χρησιμποιήσετε



Το καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, παραλίες και χαλάρωση. Σημαίνει όμως και ισχυρές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου από  τις οποίες πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να προστατευτούμε. Εκτός από ρυτίδες στο δέρμα και κίνδυνο για καρκίνο οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να μας προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου αλλά και της ηλιοθεραπείας πρέπει να φοράμε καπέλο, το κατάλληλο αντηλιακό, να καθόμαστε κάτω από ομπρέλα, αλλά και να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε στη θάλασσα τις ώρες που ο ήλιος είναι απαγορευτικός (11.00-15.00).
Αν παρόλα αυτά μετά την έκθεση σας στον ήλιο πάθετε ηλιακό έγκαυμα σε κάποιο σημείο του σώματος σας κάντε μπάνιο με χλιαρό νερό και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να φτιάξετε καταπραϋντικές θεραπείες από βότανα.


Θεραπείες:


Στα ηλιακά εγκαύματα τα βότανα που βοηθούν είναι : Αλόη, χαμομήλι, μέντα, λεβάντα και καλέντουλα.
*Βάλτε χυμό αλόης ή αλοιφή καλέντουλας στην περιοχή που έχετε υποστεί ηλιακό έγκαυμα για να σας καταπραΰνει. Το χυμό αλόης και την αλοιφή καλέντουλας θα τη βρείτε σε φαρμακεία.
*Κάντε πλύσεις στην περιοχή με κρύο έγχυμα μέντας , χαμομηλιού ή με ροδόνερο.
*Για άμεση ανακούφιση γεμίστε τη μπανιέρα σας με χλιαρό νερό και ρίξτε μέσα 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Απολαύστε το μπάνιο για 15 λεπτά.
*Εκτός από πλύσεις και κρέμες μπορείτε να δοκιμάσετε αφέψημα μέντας  ή χυμό αλόης. Με αυτόν τον τρόπο θα ενυδατώσετε ολόκληρο το σώμα σας που έχει καταπονηθεί από το ηλιακό έγκαυμα.
*Αν το έγκαυμα είναι ήπιο μπορεί να σας ανακουφίσει ένα μπάνιο στο οποίο θα προσθέσετε μερικές κουταλιές της σούπας μηλόξιδο ή μαγειρικής σόδας.


Αυτό το γνωρίζετε;


Το νερό αντανακλά τις ηλιακές ακτίνες με αποτέλεσμα συχνά να διπλασιάζεται η ηλιακή ακτινοβολία, επομένως καλό είναι να φοράτε αδιάβροχο αντηλιακό και κάτω από το νερό καθώς και αντηλιακό προσώπου.


Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε ή έχετε κάποια ευαισθησία στα βότανα ή στα αιθέρια έλαια συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.




Πηγή: lifezone.gr

1962: Η πρώτη και μοναδική απόδραση από το Αλκατράζ

Μερικές δεκαετίες νωρίτερα το νησί – φυλακή Αλκατράζ, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, ήταν η απόλυτη φυλακή υψίστης ασφαλείας. Η φυλακή, γνωστή επίσης και ως «Βράχος», φιλοξένησε μεταξύ άλλων διάσημους και επικίνδυνους εγκληματίες, όπως ο μαφιόζος Al Capone και άλλους με ιστορικό αποδράσεων, αφού θεωρείτο απόρθητη εγκατάσταση. Μέχρι την έλευση του Frank Morris και των αδερφών John και Clarence Anglin...


Από το 1934 έως το 1963, 36 συνολικά κρατούμενοι είχαν προσπαθήσει να αποδράσουν από την περιβόητη φυλακή αλλά όλοι σχεδόν συνελήφθησαν από τους φρουρούς ή έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας.
Το πρωί της 12 Ιουνίου του 1962, όμως, κατά τη διενέργεια ελέγχου ρουτίνας έγινε αντιληπτό ότι τρεις κρατούμενοι έλειπαν από τα κελιά τους: ο John Anglin, ο αδερφός του Clarence, και ο Frank Morris. Στη θέση τους βρέθηκαν τρία ομοιώματα κεφαλιών φτιαγμένα από γύψο με πραγματικά μαλλιά, τα οποία χάρισαν χρόνο στους δραπέτες αφού η νυχτερινή βάρδια δεν αντιλήφθηκε την απουσία τους.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και ξεκίνησε εντατική έρευνα από γης, αέρος και θαλάσσης για τον εντοπισμό τους. Το FBI, η Ακτοφυλακή και άλλες υπηρεσίες συνεργάστηκαν για να βγάλουν άκρη από τα ελάχιστα στοιχεία που είχαν για την απίστευτη εξαφάνιση των τριών κρατουμένων – οι οποίοι είχαν παρελθόν αποδράσεων.
Η μοίρα όμως των τριών κρατούμενων που προαναφέραμε παραπάνω επισήμως παραμένει μυστήριο, με μόνο βέβαιο το ότι βγήκαν από το κτίριο. Το FBI κράτησε την υπόθεση ανοιχτή για 17 χρόνια, ώσπου την έθεσε στο αρχείο χωρίς να έχει καταφέρει να δώσει κάποια σαφή απάντηση.
Σύμφωνα με ένα άρθρο όμως του Thomas Byers στο Hub Pages, αυτό που στ’ αλήεθια συνέβη είναι ότι οι δραπέτες είχαν συνεργάτες εντός και εκτός της φυλακής. Πράγματι τους περίμενε μια βάρκα για να τους περάσει απέναντι.
Ο Byers, βασισμένος στη μαρτυρία ενός ετοιμοθάνατου, γράφει ότι ο άντρας αυτός ήταν μέλος της ομάδας που παρέλαβε τους δραπέτες και επρόκειτο να τους μεταφέρει σε μια καλύβα στο Άινταχο. Όμως, αυτός και ο συνεργάτης του, τελικά εκτέλεσαν τους δραπέτες για να πάρουν το μεγάλο ποσό χρημάτων που είχαν στην κατοχή τους.




Πηγή: tvxs.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ