7 Μαρ 2012

ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

Η πρώτη τρόικα έμεινε 80 χρόνια

Ηθικός αυτουργός της πρώτης τρόικας ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, ενώ της δεύτερης ο ορμώμενος εκ της Χαριλάου Τρικούπη -και εσχάτως, Ιπποκράτους- Γιώργος Παπανδρέου.
Η τρόικα μας επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1898 και η επίσκεψή της αυτή ήταν “αρμένικη βίζιτα” αφού κράτησε80 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1978. Και το όνομα αυτής ήταν Διεθνής Οικονομική Επιτροπή, τη δε παρουσία της τη βάφτισαν απλώς “Έλεγχο”.
Στις θέσεις των σημερινών Σερβάας Ντερούζ, Πόουλ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ ήταν οι αείμνηστοι Τέστα (Γερμανός), Λετάν (Γάλλος) και Λόου (Άγγλος). Μόνο που οι κυβερνώντες εκείνης της περιόδου είχαν φανεί πιο χουβαρντάδες και για να μην ταλαιπωρούν τους υψηλούς επισκέπτες μας φρόντισαν να τους κτίσουν και ένα ξεχωριστό Μέγαρο. Διάλεξαν δε μία από τις καλύτερες τοποθεσίες, πίσω από το τότε παλάτι του Διαδόχου, που δεν ήταν άλλο από το σημερινό Μέγαρο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πρόκειται για το ακίνητο που σήμερα καταγράφεται στο Κτηματολόγιο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου (τότε ονομαζόταν Διοχάρους) και Στησιχόρου και ανεγέρθηκε για τις ανάγκες της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής! Μάλιστα, η ανέγερσή του βάφτηκε με αίμα, αφού κατά την ανατίναξη φουρνέλου (1901) τραυματίστηκε ένας σαραντάχρονος εργάτης, δίνοντας αφορμή για συζητήσεις. Το 1978, όταν καταργήθηκε η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή, στεγαζόταν στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, ενώ μία καλαίσθητη μεταλλική πινακίδα κοσμούσε την είσοδο του κτιρίου.
Το 1893, ο Χαρίλαος Τρικούπης κηρύσσει την περίφημη πτώχευση και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1897, η Ελλάδα βγαίνει ηττημένη από τις εχθροπραξίες με την Τουρκία. Η γερμανική αυτοκρατορία, με σιδερένιο πείσμα και ακλόνητη βούληση, επιβάλλει στην Ελλάδα το διεθνή έλεγχο, ως όρο για την εξασφάλιση της ειρήνης. Η ελληνική Βουλή σπεύδει να  υπερψηφίσει τον νόμο ΒΦΙΘ και τον Απρίλιο του 1898 εγκαθίσταται και επισήμως στην Αθήνα η τρόικα της εποχής. Και από εκείνη τη χρονιά αρχίζει να γράφει με χρυσά γράμματα τη λαμπρή ιστορία της.
Το 1922, η κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του στρατού που μαχόταν στη Μικρά Ασία, εξέδωσε 550 εκατομμύρια σε χαρτονομίσματα, χωρίς να ρωτήσει τους τροϊκανούς. (σ.σ. Η Μεγάλη Ελλάδα των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών και οι συνεχόμενες πολεμικές επιχειρήσεις -από τους Βαλκανικούς πολέμους ακόμα- απαιτούσαν τεράστιους οικονομικούς κρουνούς, τους οποίους σε καμία περίπτωση δε διέθετε η χώρα). Η κίνηση του Γούναρη εξόργισε την τρόικα, που απαίτησε   «ζεστό» χρήμα από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη. Ο τελευταίος δεν πρόλαβε να αντιδράσει, αφού μαζί με τον πρωθυπουργό και τέσσερις ακόμη συναδέλφους του εκτελέστηκαν στο Γουδή. Καιμπορεί οι τότε πολιτικοί άνδρες να “δυσαρέστησαν” τους ελεγκτές, προθυμοποιήθηκαν όμως κάποιοι άλλοι να τους εξυπηρετήσουν.
Την 1η Μαΐου1932, ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει στάση πληρωμών, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης του προηγούμενου χρόνου. Οι τροϊκανοί της εποχής επαναστατούν και πάλι και μαζί τους σχεδόν όλη η Ευρώπη αλλά και η Αμερική! Χαρακτηριστική είναι έκθεση που απέστειλε ο πρεσβευτής της Ελλάδος στο Λονδίνο (1935),γράφοντας: «Η συζήτησίς μου με τους εμπειρογνώμονας υπήρξεν εξόχως διαφωτιστική. Το Foreign Office πνέει μένεα εναντίον μας»!
Όπως αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Σβώλος, το 1942, μεσούσης της Κατοχής, η βρετανική κυβέρνηση είχε δηλώσει εγγράφως προς τον πρόεδρο της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης Εμμ. Τσουδερό ότι ήταν σύμφωνη με την κατάργηση του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Όταν η ελληνική «Κυβέρνησις Εθνικής Ενότητος» βρισκόταν στην Ιταλία (Νοέμβριος1944) απέρριψε την άφιξη στην υπό απελευθέρωση Ελλάδα του Huge Jones, που ήταν ο τελευταίος προπολεμικός αντιπρόσωπος της Αγγλίας στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο των Αθηνών. Αποφασίστηκε να έρθει μόνο για την τακτοποίηση υπηρεσιακών θεμάτων, άποψη που ασπάστηκε και η βρετανική κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, ο «Ελεγχος» εγκατέλειπε το ακίνητο της οδού Στησιχόρου και «βολευόταν» με την υπηρεσία του σε μικρότερες –αλλά εξίσου πολυτελείς– εγκαταστάσεις. Μετά την απελευθέρωση ήρθε στην Αθήνα ο Huge Jones και περιορίστηκε στην παράκληση να μην απολυθεί το προσωπικό και να μεταταχθεί σε δημόσιες υπηρεσίες. Έγιναν και οι συνεννοήσεις με τις υπηρεσίες για να παραληφθούν τα υπάρχοντα στις αποθήκες προϊόντα. Αλλά, ως εκ θαύματος, ο Έλληνας αντιπρόσωπος που παραβρέθηκε στη Διάσκεψη της Ειρήνης των Παρισίων (1946) συνηγόρησε υπέρ της παραμονής του«Ελέγχου», με αποκλεισμό μόνον της Ιταλίας. Έτσι, μας ξέμεινε πάλι Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος στην Αθήνα!
Αλλά η μακρά σειρά των διατυπώσεων που ζητούσε ο «Έλεγχος» προβλημάτιζε τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις. Υπουργεία και υπηρεσίες διαμαρτύρονταν διαρκώς για τις δυσχέρειες που παρουσιάζονταν στη διοίκηση με τα περίφημα «ένσημα» του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Μέχρι που ο Σοφοκλής Βενιζέλος, το 1951, από το βήμα της Βουλής δήλωνε πως ο «Έλεγχος» «θεωρείτο ουσιαστικώς κατηργημένος». Αλλά μόνον κατηργημένος δεν ήταν, αφού ταλάνισε την ελληνική οικονομία και πραγματικότητα για 27 ολόκληρα χρόνια ακόμη.
Το τέλος εκείνης της ογδοηκονταετούς περιπέτειας δόθηκε με νόμο που εξέδωσε ο αείμνηστος Θανάσης Κανελλόπουλος το 1978. Επιστρατεύοντας τη «σπιρτάδα» και το χιούμορ του στο έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή έγραφε ότι με το νομοσχέδιο για τη διάλυση της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής όχι μόνον δεν προκαλείτο δαπάνη εις βάρος του Προϋπολογισμού, αλλά πραγματοποιούνταν οικονομίες περίπου τετρακοσίων χιλιάδων δραχμών που αντιστοιχούσαν στα έξοδα λειτουργίας της (ενοίκιο, κοινόχρηστα, φωτισμός, τηλέφωνα κ.ά.)

Θωμάς Σίδερης

Πηγή: koutipandoras.gr

Μια πλατεΐτσα, ένα παγκάκι κι ο Σατομπριάν.

Ας μιλήσουμε ανοιχτά, για έναν χώρο ανοιχτό. Ας πούμε για ένα παγκάκι και μια πλατεΐτσα. 
Μια πλατεΐτσα που βρίσκεται στη συμβολή των Βασ. Κωνσταντίνου, Σπ. Μερκούρη και Ναϊάδων (όπισθεν της πλατεΐτσας). Δεν ξέρω το όνομα αυτής της πλατεΐτσας και δεν ξέρω κι αν έχει όνομα. Τι κι αν το βαλα στο γκουγκλ μαπς, τι κι αν το ψαξα και στον παλιό έντυπο οδικό χάρτη, τίποτα. Ακόμη ρώτησα και 2-3 παππούδες αν ξέρουν.. τζίφος. Κανείς τίποτα. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών μου είπε: « Κοίτα να δεις… κάθε μέρα περνάω από δω μέσα και δεν ξέρω πώς λέγεται… Ντροπή μου!». «Σιγά… ντροπή είναι αυτό;» σκέφτηκα. Ο Παπαδήμος κι οι υπόλοιποι δηλαδή, τι θα πρεπε να νιώθουν; 
Συχνά πυκνά περαστικός όντας, κάθομαι σε ένα συγκεκριμένο παγκάκι, αναστενάζοντας την απογοήτευσή μου για τα συμβαίνοντα. Εξ αριστερών και διαγωνίως στέκει σοβαρό το άγαλμα του Σατωβριάνδου, που τόσο καιρό ήμουν σίγουρος ότι μ άκουγε και μ αισθανόταν, αλλά δε μίλαγε.
Τις προάλλες λοιπόν –μάλλον απηύδησε- και τον πόνο μου ν ακούσει δεν αρνήθηκε.

«Λέγε!» μου λέει.

Του πα για την παλιοκατάσταση, τους φαιδρούς κι ανήθικους πολιτικούς, τα αδίστακτα σχέδια εξαθλίωσης των ανθρώπων, την οφθαλμοφανή αδικία, κι όλα τα συναφή παράλογα.

« Εσύ σα μορφωμένος άνθρωπος τι λες; » τον ρώτησα.

« Έχω μια επιγραφή από κάτω μου που σου απαντάει» μου λέει.

« ΕΛΛΑΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΦΕΡΕΙ ΧΩΡΙΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ».

«Πάει αυτός ψιλοχάζεψε» σκέφτηκα γρήγορα, αλλά δε μίλησα, νιώθοντας πως η απάντηση του δεν κολλάει στους προβληματισμούς μου.  
Τη σκέψη μου ενίσχυσε η παρατήρηση μιας άλλης μικρής επιγραφής από τη δεξιά πλευρά του Σατομπριάν που έλεγε: « ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2008». 

« Ίσως το μόνο έργο της δημαρχίας Κακλαμάνη» σκέφτηκα, αλλά πάλι δεν είπα τίποτα στον Σατωβριάνδο για να μην τον αναστατώσω.
Αυτό που του πα είναι ότι: «…εντάξει όπως νιώθει κανείς... σεβασμό και συγκίνηση μπορώ να νιώσω και γω για την Ελλάδα ως τόπο και για την ιστορία που κουβαλά ως τόπος, αλλά μιλώντας για το τώρα και τους κυβερνώντες της κανέναν σεβασμό και καμιά συγκίνηση, μόνο αποστροφή, οργή και γέλια μου προκαλούν». 

« Α! ναι σ αυτό θα συμφωνήσω κι εγώ» μου απαντάει με περίεργη προφορά.

«Μη φοβάσαι όμως, θα τα καταφέρετε και πάλι όπως πάντα! Είστε Έλληνες εσείς!».

Η απάντησή του μου φέρε στο μυαλό το φολκλορικό «We are all Greeks» οπότε σκέφτηκα να μην αντιδράσω. Δεν είπα τίποτα. 
Ο Σατωβριάνδος –που χε πάρει φόρα- συνέχιζε: « Τυχαία νομίζεις έγινα εγώ φιλέλληνας και σας υποστήριξα με τόση θέρμη; Μην ανησυχείς! Είστε Έλληνες δεν γονατίζετε εσείς!».
Ο Σατωβριάνδος πέρα από έναν εύκολο ενθουσιασμό και μια μικρή αφέλεια που έχει, είναι πολύ καλός, ευγενικός και ανοιχτόκαρδος. Μάλιστα από τότε που τα λέμε, δύο φορές έχει προσφερθεί να μου κάνει και το τραπέζι -εκεί στη μέση της πλατείας- κι έχω να πω ότι είναι εξαιρετικός μάγειρας.
Την πρώτη φορά μου μαγείρεψε σατομπριάν με σάλτσα μαδέρα και ήταν καταπληκτικό. Τη δεύτερη φορά που ήξερε ότι θα ερχόμουν μαγείρεψε σατομπριάν (αναπόφευκτα έχει εξειδικευτεί σ αυτό το κρέας) με κολοκάσι και σος μανιταριών. Δυστυχώς όμως – παρότι εξαίσιο πιάτο- ήμουν τότε τόσο αγχωμένος που δεν κατέβαινε μπουκιά και αρκέστηκα μονάχα στο κρασί που μου προσέφερε ο Γάλλος φίλος μου. Ένα ιστορικό καμπερνέ σωβινιόν  του 1824.
Αυτή η γαστρονομική παρένθεση έγινε για να παινέσω τις μαγειρικές ικανότητες του Σατωβριάνδου, γιατί για το μυαλό του δεν είμαι σίγουρος αν ακόμη βρίσκεται σε εγρήγορση. 
Όμως, για να μην παρεξηγώ άθελα μου τον φίλο μου, δεν περιμένω κάτι από τον Σατομπριάν. Περιμένω κάτι μεγάλο εδώ και τώρα από τους ζωντανούς γύρω μου και γύρω μας, γιατί όσο κι αν το επιθυμούσα ο Σατωβριάνδος -πέρα από το γεγονός ότι μιλάει μαζί μου και μου μαγειρεύει- είναι δύσκολο να ζωντανέψει ολότελα.
Την τελευταία φορά που χωρίσαμε σκέφτηκα, να τιμήσω και να ονοματίσω από μόνος μου αυτή τη φιλόξενη πλατεΐτσα δίνοντάς της το όνομα: Σατομπριάν με σάλτσα μαδέρα.
Ύστερα όμως αντισκέφτηκα, ότι το ίδιο ακριβώς όνομα, μπορεί να της έχει δώσει κι ο Νικήτας Κακλαμάνης και να μην το ξέρει κανείς. 

(προς το παρόν) Καλό ρεμβασμό ζωντανοί!  

Ανδρέας Τ.

Πηγή: ellinofreneia.net

Βαλκάνιος πραματευτής,οι δρόμοι του Ελληνισμού στα Βαλκάνια - Επεισόδιο 3


Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

Αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη το 2013

Πολύ κοντά από τον πλανήτη μας θα περάσει ένας μεσαίου μεγέθους αστεροειδής στις 15 Φεβρουαρίου του 2013, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της NASA, η Γη δεν κινδυνεύει, παρά τη σχετική ανησυχία που έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται διεθνώς.
Ο αστεροειδής, που εκτιμάται ότι έχει πλάτος περίπου 45 μέτρων, ονομάζεται 2012 DA14 και, σύμφωνα με το Space.com θα πλησιάσει τόσο πολύ τη Γη, που θα βρεθεί σε μικρότερη απόσταση από τους τεχνητούς δορυφόρους που έχουν τεθεί σε γεωστατική τροχιά.
Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι ο αστεροειδής θα περάσει από τη Γη σε απόσταση έως 20.400 χιλιομέτρων περίπου, ενώ οι γεωστατικοί δορυφόροι κινούνται σε ύψος 35.800 χιλιομέτρων. Αλλοι μη γεωστατικοί δορυφόροι βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερο ύψος, ενώ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κινείται σε απόσταση περίπου 386 χλμ. από τη Γη.
Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε τον προηγούμενο μήνα από αστρονόμους στη νότια Ισπανία. Η τροχιά του γύρω από τον Ηλιο μοιάζει με αυτή της Γης και πραγματοποιεί στενές προσεγγίσεις στον πλανήτη μας δύο φορές κατά την εκτέλεση μιας πλήρους περιφοράς του.
Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο 2012 DA14 στις 16 Φεβρουαρίου του περασμένου μήνα πέρασε σε απόσταση 2,5 εκατ. χλμ. από τον πλανήτη μας ή περίπου έξι φορές όσο η απόσταση Γης - Σελήνης. Επειδή τον Φεβρουάριο του ερχόμενου έτους η τροχιά του θα τον φέρει σε πολύ πιο στενή επαφή με τη Γη, έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα κλίμα πανικού, το οποίο επιχειρεί να διαλύσει η NASA με την καθησυχαστική ανακοίνωσή της.
Βέβαια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει σοβαρό το πρόβλημα των αστεροειδών και άλλων ουρανίων σωμάτων που θα μπορούσαν να πέσουν πάνω στη Γη με δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα, γι΄ αυτό απαιτείται αυξημένη ετοιμότητα και σχέδια προληπτικής δράσης.
Είναι θέμα χρόνου, κατά τους αστρονόμους, η Γη να βρεθεί ακριβώς πάνω στην τροχιά ενός τέτοιου σώματος. Μια παρόμοια πρόσκρουση, άλλωστε, εκτιμάται ότι ήταν αυτή που πριν από 65 εκατ. χρόνια εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και παράλληλα άνοιξε το δρόμο για την επικράτηση των θηλαστικών και του ανθρώπου.


Πηγή: ethnos.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ