18 Απρ 2012

Δικαστική απόφαση δικαιώνει οδοντίατρο για τα πνευματικά δικαιώματα


Νέα δεδομένα αναφορικά με την είσπραξη χρημάτων για πνευματικά δικαιώματα από ιδιώτες ανοίγει απόφαση ιταλικού Δικαστηρίου την οποία δημοσιεύει σήμερα το www.koutipandoras.gr.
Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι ιδιοκτήτες οδοντιατρείων δεν υποχρεώνονται να καταβάλουν χρήματα σε εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, για την αναπαραγωγή μουσικής εντός των επαγγελματικών τους χώρων.
Όπως αναφέρει η απόφαση, «ο όρος «παρουσίαση στο κοινό», κατά το άρθρο 8, παράγραφος 2, της οδηγίας 92/100, έχει την έννοια ότι δεν καλύπτει τη δωρεάν μετάδοση φωνογραφημάτων εντός ιδιωτικών οδοντιατρείων, όπως αυτό της κύριας δίκης, στο πλαίσιο ασκήσεως ελεύθερου επαγγέλματος, από την οποία επωφελούνται οι πελάτες των οδοντιατρείων ανεξαρτήτως της βουλήσεώς τους. Επομένως, η εν λόγω μετάδοση δεν γεννά δικαίωμα εισπράξεως αμοιβής εκ μέρους των παραγωγών φωνογραφημάτων».
Η απόφαση, η οποία έχει ημερομηνία 15 Μαρτίου 2012, ανοίγει το δρόμο για τη μη καταβολή χρημάτων σε εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων από την πλευρά χιλιάδων ιδιοκτήτων καταστημάτων, οι οποίοι δεν επωφελούνται από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν και αναδρομικά τα χρήματα που έχουν καταβάλει σε τέτοιου είδους εταιρείες.
Διαβάστε την απόφαση του Δικαστηρίου εδώ .


Πηγή: koutipandoras.gr

Πίθηκοι αναγνωρίζουν γραπτές λέξεις σύμφωνα με έρευνα


Οι μπαμπουίνοι μπορούν να αναγνωρίσουν λέξεις με τέσσερα γράμματα στην οθόνη του υπολογιστή, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες.
Ειδικότερα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πίθηκοι μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών λέξεων και των λέξεων που δεν βγάζουν νόημα, χωρίς αυτό να σημαίνει σε αυτή τη φάση ότι διαβάζουν.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Aix-Marseille, με επικεφαλής τους καθηγητές  John Grainger και Dr Joel Fagot.
Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα μπαμπουίνων από τη Γουινέα, σε μια ειδική μονάδα στο πανεπιστήμιο.
Στο πλαίσιο του πειράματος, οι μπαμπουίνοι παρακολουθούσαν εθελοντικά μια οθόνη υπολογιστή, στην οποία παρουσιάζονταν λέξεις με τέσσερα γράμματα ή απλά γράμματα που δεν έβγαζαν νόημα.
Για να επιβραβευτούν οι μπαμπουίνοι έπρεπε να πατήσουν το σωστό κουμπί στον υπολογιστή ανάλογα με το αν η λέξη που έβλεπαν υπήρχε ή δεν υπήρχε.
Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα αναγνώρισης λέξεων συνδέεται περισσότερο με την αναγνώριση αντικειμένων παρά με τις γλωσσικές ικανότητες.
Όπως εξήγησε ο Δρ. Fagot οι μπαμπουίνοι είχαν εκπαιδευτεί και εξασκηθεί, συμπληρώνοντας τα τεστ μέχρι και 61.000 φορές.
«Οι μπαμπουίνοι είναι πολύ προσεχτικοί σε αυτό που κάνουν γιατί αποφασίζουν οι ίδιοι να συμμετάσχουν», τόνισε ο Δρ. Fagot.
Σημειώνεται ότι ένας μπαμπουίνος, ο Dan, αναγνώρισε σωστά μέχρι και 300 λέξεις.
Στο επόμενο στάδιο της έρευνας οι επιστήμονες θα εκπαιδεύσουν τους μπαμπουίνους περισσότερο έτσι ώστε να διαπιστώσουν αν τα πανέξυπνα αυτά ζώα θα μπορούσαν να διαβάζουν, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.


Πηγή: econews.gr

Νέα «ανδραγαθήματα» Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Άλλο ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστές Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν έφερε στο φως της δημοσιότητας η αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times. Η εφημερίδα δημοσιεύει ιδιαίτερα σκληρές φωτογραφίες των στρατιωτών δίπλα στα λείψανα Αφγανών βομβιστών. Τη συμπεριφορά των στρατιωτών καταδίκασε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Προσοχή: ακολουθεί πολύ σκληρή φωτογραφία.



«Oι εικόνες αυτές δεν αντιπροσωπεύουν ούτε τις αξίες ούτε τον επαγγελματισμό της πλειονότητας των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σήμερα στο Αφγανιστάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Πενταγώνου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή του για τη δημοσίευση των φωτογραφιών από την εφημερίδα. Ο Πανέτα διαβεβαίωσε ότι για την υπόθεση που αποκάλυψαν οι Los Angeles Times διεξάγεται έρευνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην πειθαρχική δίωξη των στρατιωτών ενώ όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την «απάνθρωπη» υπόθεση, ενδέχεται να παραπεμφθούν σε στρατοδικεία.
Και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως θέλει να πραγματοποιηθεί έρευνα σχετικά με τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. «Η συμπεριφορά που απεικονίζεται σε αυτές τις φωτογραφίες είναι κατακριτέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
 Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα: «καταδικάζω έντονα αυτές τις φωτογραφίες και φυσικά τις πράξεις αυτές" που "σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες που είναι η βάση της αποστολής μας στο Αφγανιστάν». Τα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα πριν «αρκετά χρόνια» και «τα θεωρώ ένα μεμονωμένο γεγονός», τόνισε ο Ράσμουσεν.
 «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν έκτροπα» μετά από αυτή την είδηση, ευχήθηκε διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «αυτά τα ατυχή περιστατικά δεν καθορίζουν με κανένα τρόπο» τη σχέση της Συμμαχίας με το λαό και τις αφγανικές δυνάμεις. 
 Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στρατιώτες της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας φωτογραφήθηκαν με τις σορούς Αφγανών καμικάζι στην επαρχία Ζαμπούλ, το 2010. Τον Φεβρουάριο του 2010 πολλοί στρατιώτες- που είχαν μεταβεί στην περιοχή για να συλλέξουν δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώσουν διάφορα άλλα στοιχεία από τον νεκρό βομβιστή- τράβηξαν φωτογραφίες συναδέλφων τους την ώρα που σήκωναν τα κομμένα πόδια του πτώματος.
Λίγους μήνες αργότερα, άνδρες της ίδιας μεραρχίας φωτογραφήθηκαν και πάλι με πτώματα ανταρτών. Μια φωτογραφία δείχνει δύο στρατιώτες να ποζάρουν κρατώντας το χέρι ενός πτώματος, με σηκωμένο το μεσαίο δάχτυλο. Σε μια άλλη ένας στρατιώτης σφίγγει το χέρι ενός νεκρού γενειοφόρου.
 Η υπόθεση αυτή ήρθε στο φως σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον αμερικανικό στρατό, λίγο καιρό αφότου έγινε γνωστό ότι στρατιώτες έκαψαν αντίτυπα του Κορανίου στη βάση Μπαγκράμ, ένα γεγονός που οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις σε όλο το Αφγανιστάν. Επίσης, πριν μερικές εβδομάδες ένας Αμερικανός στρατιώτης, ο Ρόμπερτ Μπέιλς, δολοφόνησε στον ύπνο τους 17 Αφγανούς χωρικούς, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά.

Πηγή: tvxs.gr

15χρονος “χτύπησε” 259 site μέσα σε τρεις μήνες


Έναν 15χρονο χάκερ συνέλαβε η αυστριακή αστυνομία με την κατηγορία ότι επιτέθηκε και παραποίησε 259 site. Πρόκειται για τον ACK!3STX ο οποίος χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό εντόπιζε κενά ασφαλείας σε διάφορες ιστοσελίδες. Από εκεί και πέρα χρησιμοποιούσε τα κενά αυτά προκειμένου να πάρει ευαίσθητες πληροφορίες ή να αλλοιώσει τα site δημοσιεύοντας δικά του μηνύματα.
Λόγω του όγκου των επιθέσεων του όμως, η αυστριακή αστυνομία άρχισε να τον παρακολουθεί. Κάποια στιγμή το λογισμικό που χρησιμοποιούσε προκειμένου να κρύβει την IP του δεν λειτούργησε τόσο καλά όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα η αστυνομία να μπορέσει να τον εντοπίσει.
Κατά τη σύλληψη του ο 15χρονος παραδέχτηκε τις επιθέσεις και ανέφερε ότι το έκανε επειδή βαριόταν και δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει.


Πηγή: proho.gr

Δούρειος Ήχος

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ