3 Απρ 2012

Αυτοχρηματοδοτήθηκαν νύχτα τα κόμματα



Τροπολογίες για την διευκόλυνση των κομμάτων περνάνε οι εκπρόσωποι τους .Πρόκειται για μια τροπολογία πρόκληση με την οποία το βράδυ της Δευτέρας με τις υπογραφές του υπουργού Εσωτερικών, κ. Γιαννίτση και του υπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη αποδεσμεύθηκε η τέταρτη δόση του 2011 και η πρώτη και δεύτερη δόση του 2012, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Το τεράστιου χρέος που έχουν τα κόμματα προς τις τράπεζες -το οποίο ξεπερνά τα 240 εκατομμύρια ευρώ- είχε αναγκάσει τα κόμματα να δηλώσουν ότι εγγύηση για το χρέος θα είναι το χρηματικό ποσό της χρηματοδότησης από τα κρατικά ταμεία.
Αυτό όμως θα αποτελούσε εμπόδιο για τα κόμματα καθώς τα λεφτά που θα πάρουν από τα κρατικά ταμεία , θα μπορούσαν να τα κατασχέσουν από τις τράπεζες όπως κάνουν άλλωστε και με τις επιχειρήσεις .Έτσι μέσα στην τροπολογία «διευκρινίζεται» ότι τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται υποχρεωτικά στα δικαιούχα κόμματα και στους συνασπισμούς κομμάτων και το σημαντικότερο «απαγορεύεται η κατάσχεση ή εκχώρησή τους». Με λίγα λόγια τα κόμματα μέσα από αυτή την τροπολογία λένε ότι τελικά το χρηματικό ποσό αυτό που στο παρελθόν αποτελούσε εγγύηση για το χρέος μας θα χρησιμοποιηθεί κανονικά για την προεκλογική εκστρατεία.
Έτσι, σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση των κομμάτων οι τράπεζες υποχρεώνονται να μην προχωρήσουν σε κατασχέσεις αλλά να υπακούσουν .Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις
οι οποίες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες καθώς αυτομάτως δεν θα είναι φερέγγυες, δεν θα ξαναπάρουν δάνειο, θα μπουν στην μαύρη λίστα ενώ ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με την κατάσχεση
Να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό το υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσε με 7.720.000 ευρώ τα πολιτικά κόμματα, στο πλαίσιο της τακτικής χρηματοδότησής τους και της οικονομικής ενίσχυσής τους, για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση και του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.
Πηγή: koutipandoras.gr

Το χρυσάφι της Χαλκιδικής είναι οι ζωές των ανθρώπων της…

Στο προηγούμενο φύλλο σχολιάσαμε με τη λέξη κατάπτωση το φαινόμενο εργάτες μεταλλορύχοι να επιτίθενται και να ξυλοκοπούν κοντοχωριανούς τους, επειδή αντιτίθενται στα εγκληματικά σχέδια του Μπόμπολα και της παρέας του για εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους, που θα καταστρέψει δάση, θάλασσες, ό,τι έχει απομείνει.

Η πρόκληση του Μπόμπολα εξόργισε τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έδωσαν την απάντησή τους στις 25 του Μάρτη. Οι μαθητές παρέλασαν με υψωμένες γροθιές και μαύρα περιβραχιόνια, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι πο- ρεύτηκαν στη συνέχεια προς το δάσος των Σκουριών, όπου αντιμετωπίστηκαν από τα ΜΑΤ με ξύλο και χημικά. Αναλυτικά περιγράφει τα γεγονότα αναγνώστης μας, σε άρθρο που μας έστειλε και το οποίο δημοσιεύουμε παρακάτω.
Το περιστατικό που ακολουθεί είναι ενδεικτικό της πορείας που έχουν επιλέξει οι πολιτικοί ταγοί αυτής της χώρας για το μέλλον των πολιτών τους και της παθητικής στάσης της μεγαλύτερης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, την ώρα που διακυβεύεται το μέλλον της ίδιας και των παιδιών της. Ο υπογράφων βρέθηκε σήμερα σε μία κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο δάσος των Σκουριών, μερικά μόλις χιλιόμετρα από το χωριό της Μεγάλης Παναγίας στην Βορειοανατολική Χαλκιδική. Εκεί ένα κονσόρτιο εταιριών, ανάμεσα στις οποίες ο όμιλος Ακτωρ, η Ελληνικός Χρυσός, η Καναδική El Dorado, αλλά και άλλες, με πολυετείς μεθοδεύσεις, με εξαγορά τοπικών πολιτευτών, αλλά και με διαπλοκή στην κεντρική εξουσία κατάφεραν να πάρουν υπό την κατοχή τους, έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έναν τόπο που αποτελεί κληρονομιά όλων των Ελλήνων πολιτών. Στόχος είναι η δημιουργία μίας τεράστιας μονάδας ανοιχτής εξόρυξης διαφόρων μεταλλευμάτων και ιδιαίτερα χρυσού.
Το μελλούμενο τερατούργημα έχει βαπτιστεί «έργο ανάπτυξης» και επί χρόνια διαφημίζεται στην τοπική κοινωνία ως όαση απασχόλησης σε μία έρημο ανεργίας. Εντούτοις, μία τέτοια παρέμβαση θα έχει δραματικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και οικολογία, πράγματα για τα οποία μία χούφτα άνθρωποι φωνάζουν και αγωνίζονται, με στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας, σε μία κοινωνία η οποία δεν θέλει ή φοβάται να την ακούσει.
Τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά. Εντούτοις, τις τελευταίες ημέρες όσοι ζουν τα γεγονότα από κοντά καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον (αν ποτέ ήταν) ένα κράτος δικαίου, αλλά μία χώρα όπως εκείνες της Λατινικής Αμερικής. Το πολυεθνικό κονσόρτιο σε πρώτη φάση έστειλε 300 εργαζόμενούς του να ξυλοκοπήσουν άγρια όσους αντιστέκονταν στο έργο, μεταξύ των οποίων γυναίκες και ηλικιωμένοι. Το γεγονός αυτό πυροδότησε την λαϊκή οργή και ανήμερα της επετείου της «εθνικής παλιγγενεσίας» του 1821, πεντακόσιοι άνθρωποι από την περιοχή και από όλη την Ελλάδα ανέβηκαν στο βουνό για να απομακρύνουν τους καταληψίες της εταιρίας και να παραδώσουν το δάσος εκεί που ανήκει, δηλαδή στην ίδια την κοινωνία.
Εκεί τους περίμεναν οι δυνάμεις της κρατικής καταστολής, οι οποίες υπερασπίζονταν τους 300 πληρωμένους εργαζόμενους που υποχρεώνονται από την εταιρία εδώ και μερικές ημέρες να φυλάνε το βουνό, από τους κατοίκους του χωριού. Το σύνθημα της εταιρίας ενδεικτικό. «Ή βάρδια στο βουνό ή στον ΟΑΕΔ». Σήμερα λοιπόν στις 25/3, τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ φρουρούσαν τις διόδους στους πρόποδες του βουνού. Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό. Η απάντηση της καταστολής ήταν βροχή χημικών και αναίσχυντες βίαιες προκλήσεις. Γυναίκες λιποθυμούσαν και ηλικιωμένοι. Αστυνομικοί χτυπούσαν τους συγχωριανούς τους και η αποχώρηση από την περιοχή συνοδεύτηκε από αστυνομική τρομοκρατία, ανούσιες προσαγωγές και ταλαιπωρία για εκατοντάδες διαδηλωτές.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι παραπάνω εξελίξεις δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις αντίστοιχες στην Αργεντινή, στο Περού ή στην Βραζιλία, όπου οικονομικές χούντες εναλλάσσονται με στρατιωτικές. Ας τους απομακρύνουμε λοιπόν πριν να είναι πολύ αργά.
 
Κουντούρης Νικόλας
Πηγή: eksegersi.gr

Το οικονομικό θαύμα του Wörgl



Πίσω στο 1932, ο κόσμος ερχόταν αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση που είχε γνωρίσει ποτέ. Τότε, ένας άντρας θέλησε να δοκιμάσει κάτι πρωτοποριακό. Το όνομά του ήταν Michael Unterguggenberger και ήταν ο δήμαρχος του Wörgl, της πόλης που έγραψε την δική της σελίδα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.


Το  Wörgl ήταν σχετικά μικρό, αλλά ο πληθυσμός του είχε αυξηθεί ραγδαία στις αρχές του 20ου αιώνα. Όταν το κραχ έφτασε στην Ευρώπη, το 1929, ο Michael Unterguggenberger ήταν δημοτικός σύμβουλος. Δύο χρόνια αργότερα, εξελέγη δήμαρχος της πόλης, με έναν μακρύ κατάλογο δημοτικών έργων που φιλοδοξούσε να ολοκληρώσει. Όμως, βρέθηκε σε ένα γενικότερο καθεστώς πενίας και φόβου. Από τους 4.500 κατοίκους του Wörgl, οι 1.500 ήταν άνεργοι και πάνω από 200 οικογένειες απένταρες. Πολλοί άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να ικανοί να δουλέψουν, αλλά ο δήμαρχος μπορούσε να ξοδέψει μόνο 40.000 σελίνια.
Ο Unterguggenberger δεν ήταν ένας συνηθισμένος δήμαρχος. Γεννήθηκε σε μια φτωχή, αγροτική οικογένεια. Όταν μεγάλωσε, έγινε μηχανικός σε σιδηροδρόμους. Η προσωπική του αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης δεν επέτρεψε την επαγγελματική του ανέλιξη: έγινε εκπρόσωπος των εργαζομένων και δεν πήρε ποτέ του προαγωγή. Για τους υπαλλήλους του σιδηροδρομικού δικτύου, εξελίχθηκε στο πρόσωπο που αντιπροσώπευε τους αγώνες τους ενάντια στα συμφέροντα των εργοδοτών. Όλως παραδόξως, ο Unterguggenberger σε όλη του την ζωή επέμενε πως δεν ήταν μαρξιστής.
Αντιμέτωπος με το πρόβλημα και αποφασισμένος να μην το βάλει κάτω, ο Unterguggenberger δεν δαπάνησε τα 40.000 σελίνια του. Αντίθετα, κατέθεσε τα χρήματα με μια τοπική αποταμιευτική τράπεζα,ως εγγύηση, για την έκδοση 40.000 χαρτονομισμάτων Wörgl. Στις 5 Ιουλίου του 1932, συνεδρίασε με τα μέλη της επιτροπής Πρόνοιας και τότε ο δήμαρχος εξήγησε πως, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Silvio Gesell  στο βιβλίο του «Η Φυσική Τάξη», η αργή κυκλοφορία του χρήματος ήταν ο κύριος λόγος για την άθλια κατάσταση της οικονομίας. Το χρήμα εξαφανιζόταν από τα χέρια των ανθρώπων που εργάζονταν και συσσωρευόταν στα χέρια λίγων, που δεν το επέστρεφαν στην αγορά. 
Με αυτή τη λογική, ο Unterguggenberger αντικατέστησε τα σελίνια της Εθνικής Τράπεζας στο Wörgl με νέας μορφής «γραμμάτια». Το δημοτικό συμβούλιο τα εξέδιδε με ονομαστική αξία 1, 5 και 10 σελίνια. Συνολικά, τυπώθηκαν στο Wörgl 32.000 γραμμάτια, τα οποία τέθηκαν όσο πιο  γρήγορα γινόταν σε κυκλοφορία. 
Στις 31 Ιουλίου του 1932, με τα πρώτα 1.800 σελίνια πληρώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων στο δήμο και ξεκίνησαν τα έργα. Ήδη, η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος είχε αυξηθεί. Ο δήμαρχος, με στόχο να κάνει το χρήμα να κινείται διαρκώς, έβαλε άλλον έναν όρο στο χρηματοοικονομικό σύστημα της πόλης. Κάθε τέλος του μήνα τα χρήματα του Wörgl έχαναν το 1% της ονομαστικής τους αξίας. Για να μην υποστεί αυτήν την υποτίμηση, ο ιδιοκτήτης του γραμματίου το ξόδευε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Σε άλλη περίπτωση, όταν ξεκινούσε ο επόμενος μήνας, έπρεπε να αγοράσει ένα είδος «γραμματόσημου», με αξία το 1% της ονομαστικής αξίας του γραμματίου και να το κολλήσει πάνω του. Το σύστημα λειτουργούσε τόσο καλά, που οι πολίτες πλήρωναν ακόμα και τους φόρους τους, οι οποίοι ήταν υψηλοί, τελείως αδιαμαρτύρητα. 
Τους επόμενους 13 μήνες κυκλοφορίας των γραμματίων, ο Unterguggenberger κατάφερε να τελειώσει όλα τα δημοτικά έργα που ήθελε να κάνει. Ανοικοδόμησε μάλιστα καινούρια σπίτια, μια δεξαμενή και μια γέφυρα, στην οποία υπήρχε πινακίδα που υπενθύμιζε ότι «Αυτή η γέφυρα χτίστηκε με δικά μας, Ελεύθερα χρήματα». Όμως το μεγαλύτερο επίτευγμα του συστήματος του Wörgl ήταν ότι κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, που ταλάνιζαν ολόκληρη την Αυστρία.
Μετά την επιτυχία του Wörgl, έξι γειτονικά χωριά αντέγραψαν το σύστημα, ενώ σε ένα από αυτά χτίστηκε δημοτικό κολυμβητήριο με τα πλεονασματικά έσοδα. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Eduoard Dalladier, όταν επισκέφτηκε την πόλη, έκανε λόγο για το «θαύμα του Wörgl». Τον Ιανουάριο του 1933, το πείραμα επαναλήφθηκε και στη πόλη της Kirchbuhl, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο Unterguggenburger συναντήθηκε με εκπροσώπους από 170 διαφορετικές πόλεις και χωριά. Συνολικά, περίπου 200 αυστριακοί δήμοι ενδιαφέρθηκαν να υιοθετήσουν την ιδέα.
«Επισκέφθηκα το Wörgl τον Αύγουστο του 1933, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη του πειράματος. Οι δρόμοι, γνωστοί για την άθλια κατάσταση τους, ταιριάζουν πια με αυτούς της ιταλικής Autostrade (...) Ποτέ πριν δεν ξανάδα φορολογούμενους να μην διαμαρτύρονται (...) Οι άνθρωποι είναι ενθουσιώδεις με το πείραμα και εκφράζονται με πικρία κατά της Εθνικής Τράπεζας που αντιτίθεται στην έκδοση των νέων χαρτονομισμάτων (...) Το Wörgl έχει γίνει ιερός τόπος για τους μακροοικονομολόγους διάφορων χωρών. Μπορείς να τους αναγνωρίσεις (...) και ο πληθυσμός του Wörgl, υπερήφανος για την φήμη του, τους καλωσορίζει θερμά», γράφει ο μηχανικός Claude Bourdet, επισκέπτης από τη Ζυρίχη.
Οι εξελίξεις δεν ευχαρίστησαν την Κεντρική Τράπεζα , η οποία αποφάσισε να διεκδικήσει το δικαίωμα του μονοπωλίου και να απαγορεύσει άλλου είδους νομίσματα. Η υπόθεσή της δικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας, το οποίο τελικά τη δικαίωσε. Παράλληλα, η έκδοση «νομίσματος έκτακτης ανάγκης» κρίθηκε παράνομη. Κάπως έτσι, το πείραμα τελείωσε άδοξα και το Wörgl επέστρεψε γρήγορα σε επίπεδα ανεργίας που έφταναν το 30%.
Η κοινωνική αναταραχή, απόρροια της οικονομικής εξαθλίωσης, εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Αυστρία και το 1938 πολλοί άνθρωποι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πολιτική του Χίτλερ, βλέποντάς τον ως οικονομικό και πολιτικό σωτήρα. Η Αυστρία παραδόθηκε στην ναζιστική Γερμανία χωρίς μάχη. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν στα σκαριά και, μπροστά σε όσα συνέβησαν αργότερα, το πείραμα του Wörgl ξεχάστηκε
Πηγή: tvxs.gr

Στην Ιρλανδία τον πέρασε για τροϊκανό και…



…έκανε την πρέπουσα κίνηση;
Συνέβη στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας…
Άνοιξη μπήκε και το άλογο των αστυνομικών δυνάμεων με πολλές ορμές κινήθηκε σε συνάδελφο του αφεντικού του με σεξουαλικές διαθέσεις…
Κακεντρεχή τα σχόλια των...
 παρακολουθούντων το θέαμα πως εξέλαβε τον αστυνομικό ως φίλα προσκείμενο στην τρόικα…

Δούρειος Ήχος

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ