13 Μαΐ 2012

Κυψέλες κινητής τηλεφωνίας σε αερόστατα ετοιμάζουν οι Ιάπωνες


Μετά τις τεράστιες καταστροφές που δημιούργησε ο σεισμός και το επακόλουθο τσουνάμι στην Ιαπωνία, οι εταιρείες αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα περιορίσουν τις συνέπειες τέτοιων γεγονότων.
Ανάμεσά τους και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι των οποίων οι εγκαταστάσεις είχαν βγει εκτός λειτουργίας για πολύ μεγάλο διάστημα.
Έτσι λοιπόν η Softbank Mobile ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει κυψέλες οι οποίες θα βρίσκονται σε αερόστατα. Τα αερόστατα αυτά θα ίπτανται σε ύψος 100 μέτρων και θα επικοινωνούν ασύρματα με ένα βαν το οποίο θα βρίσκεται ακριβώς από κάτω τους.
Το βαν με τη σειρά του θα συνδέεται με το δίκτυο της εταιρείας μέσω καλωδίου. Αν και δαπανηρή η λύση αυτή έχει οπωσδήποτε αρκετά πλεονεκτήματα. Μένει μόνο να δούμε αν πράγματι θα μπορέσει να εφαρμοστεί ή θα μείνει μόνο στο στάδιο του σχεδιασμού.


Πηγή: proho.gr

Η συνεχής εκπαίδευση "νικάει" τη γενετική προδιάθεση


Οι πιο ιδιοφυείς άνθρωποι, εκείνοι που έχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα ή που έχουν διακριθεί για τις ανεπανάληπτες ικανότητές τους σε διάφορους τομείς, θεωρούσαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, ότι τα είχαν καταφέρει λόγω των γονιδίων τους!
Με άλλα λόγια, πίστευαν ότι η κλίση σε φυσικές επιστήμες όπως είναι τα Μαθηματικά ή η Χημεία, η ανάπτυξη καλλιτεχνικών τάσεων στη ζωγραφική, στη μουσική, ακόμη και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την σκέψη και τη φαντασία όπως είναι η συγγραφή μυθιστορημάτων, βρίσκεται στο dna μας!
Χωρίς λοιπόν τα «κατάλληλα» γονίδια, κάποιος μπορεί να τα κατάφερνε καλά στους προαναφερόμενους τομείς, δεν θα γινόταν όμως ο καλύτερος από όλους τους άλλους!
Πολλές πανεπιστημιακές μελέτες είχαν αφιερωθεί στον συγκεκριμένο σκοπό και κατέληγαν σε αυτό το συμπέρασμα, σήμερα όμως, μία νέα μελέτη ήρθε να τις διαγράψει και να μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα! Βασικός εμπνευστής της είναι ο Αμερικανός Γενετιστής David Shenk, ο οποίος υποστηρίζει ότι όλες οι προηγούμενες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την γενετική προδιάθεση ήταν υπερεκτιμημένες, και είχαν σαν αποτέλεσμα να περιορίζουν ακόμη και να εμποδίζουν την ανάπτυξη καλλιτεχνικών και όχι μόνο ικανοτήτων.
Πλέον ο ίδιος έρχεται να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν έμφυτες ικανότητες, κλίσεις, ή ταλέντα, και πως οποιοσδήποτε μπορεί να τα καταφέρει τέλεια σε όποιον τομέα επιθυμεί με ένα και μοναδικό «όπλο»: την συνεχή εκπαίδευση!


Μπορείτε να αλλάξετε το dna σας – Δεν υπάρχουν κληρονομικά χαρίσματα!


Στο νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν 15 ημέρες με τον τίτλο «Η ιδιοφυία που βρίσκεται μέσα σε όλους μας» (The Genius in All of Us), ο David Shenk τονίζει ότι το dna δεν είναι κάτι στατικό που παραμένει αναλλοίωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Σε αντίθεση, επηρεάζεται και μεταβάλλεται συνεχώς από εξωτερικούς παράγοντες. Άλλωστε, σύμφωνα με κάποιες άλλες επιστημονικές έρευνες που είχαν προηγηθεί στον τομέα της Γενετικής, έχει ήδη αποδειχθεί ότι το dna μας επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες σε τέτοιο βαθμό που είναι δυνατόν να διαφοροποιηθούν τα γονίδια κάποιου και αυτές οι μεταβολές να περάσουν μέσω των γονιδίων και στα παιδιά του.
Ο Αμερικανός γενετιστής θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη έμφυτων ή κληρονομικών ταλέντων, και διαφωνεί πλήρως με απλές εκφράσεις όπως είναι οι ακόλουθες που αρκετές φορές τις έχουμε ακούσει όλοι μας στην καθημερινότητα: «Έχει έμφυτο χάρισμα!», «Είναι ταλέντο στην μουσική!», «Έχει κλίση στα μαθηματικά όπως οι γονείς του!», κλπ.
Φτάνει δε στο σημείο να αμφισβητήσει ακόμη και κάποιες αντιλήψεις που επικρατούν και στον χώρο του αθλητισμού. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι Κενυάτες ανεβαίνουν πολύ συχνά στο βάραθρο των νικητών στις μεγαλύτερες αγωνιστικές διοργανώσεις στίβου. Ως εκ τούτου, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο dna τους, δηλαδή πως έχουν «κληρονομικό χάρισμα» στο τρέξιμο.
Από την άλλη πλευρά, ο David Shenk εκτιμά ότι είναι απλώς θέμα εκπαίδευσης, και πως αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι στην πλειοψηφία τους τα παιδιά στην Κένυα από την ηλικία των επτά ετών είναι αναγκασμένα λόγω των συνθηκών της διαβίωσής τους να τρέχουν καθημερινά αποστάσεις που κυμαίνονται από οκτώ ως δέκα χιλιόμετρα!
Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά ένα αστείο που χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι αθλητές στίβου παγκοσμίως: «Πώς θα μπορέσει ο υπόλοιπος κόσμος να ανατρέψει την κυριαρχία της Κένυας στο τρέξιμο; Μόνο αν δωρίσουμε στους Κενυάτες σχολικά λεωφορεία.».


Πώς μπορείτε να κάνετε το παιδί σας ιδιοφυία!


Ο David Shenk δεν έμεινε μόνο στη θεωρία λέγοντας πως όλοι μπορούν να αριστεύσουν σε όποιο τομέα επιθυμούν, αλλά δίνει και τις ακόλουθες τρεις πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείτε και εσείς να έχετε ένα ιδιοφυές παιδί.


1.Πίστη: Αρκεί απλώς να πιστέψετε ότι το παιδί σας έχει τεράστιες δυνατότητες, και από εκεί και έπειτα εξαρτάται από εσάς το να του παρέχετε τα μέσα έτσι ώστε να τις ανακαλύψει.


2.Αυτοέλεγχος: Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα η δική σας συμπεριφορά να είναι σαν τη συμπεριφορά που θα θέλατε να έχει το παιδί σας. Αν εσείς έχετε αυτοέλεγχο, για παράδειγμα δεν αγοράζετε κάτι την στιγμή που το σκέφτεστε χωρίς να το μελετήσετε πρώτα, δεν τρώτε ό,τι θέλετε χωρίς να είναι υγιεινές τροφές ή δεν αρπάζετε κάτι επειδή έτσι σας ήρθε, και το παιδί σας έχοντας εσάς σαν πρότυπο, επίσης θα έχει αυτοέλεγχο.


3.Εκπαίδευση: Μην ανταποκρίνεστε αμέσως σε ό,τι σας ζητά το παιδί σας. Θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται μόνο του κάποια πράγματα, ίσως και να απογοητευθεί, για να μπορεί να βρίσκει τις ισορροπίες του, και στο τέλος να ανακαλύπτει ότι με επιμονή και υπομονή όλα πάνε καλά.


Πηγή: ygeianews.gr

Τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα λόγω κλιματικής αλλαγής


Τα φυτά ανθίζουν πολύ νωρίτερα απ’ ότι νομίζαμε, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του «San Diego» στην Καλιφόρνια.
Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά παράγουν οξυγόνο, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις αλλάζουν τη συμπεριφορά τους.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για τα φυτά από μελέτες και πειράματα που διεξήχθησαν σε τέσσερις ηπείρους και σε 1.634 είδη.
Όπως διαπίστωσαν κάποια πειράματα είχαν υποτιμήσει τις αλλαγές στην ανθοφορία, αφού κάποια φυτά σήμερα ανθίζουν 8 φορές ταχύτερα και βγάζουν φύλλα τέσσερις φορές ταχύτερα.
Τα φυτά είναι ουσιαστικής σημασίας για τη ζωή στη Γη. Αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας , χρησιμοποιώντας τη φωτοσύνθεση για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα και του νερού ενεργειακά πλούσιες οργανικές ενώσεις. Παράλληλα απελευθερώνουν οξυγόνο, το οποίο χρησιμεύει σχεδόν σε κάθε ζωντανό οργανισμό που ζει στον πλανήτη.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από το 1900 η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου και από το 1979 σχεδόν κατά 0,2 βαθμούς ανά δεκαετία.
Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν θεωρούνται αρκετά αποδοτικές ώστε να αποτραπεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου αυτό τον αιώνα.


Πηγή: econews.gr

Κορυφαίοι επιστήμονες θέτουν «περιβαλλοντικά διλήμματα» στους G 8

Η ζήτηση για νερό και ενέργεια, οι φυσικές καταστροφές και η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, λένε οι ερευνητές. Τα ηγετικά επιστημονικά ιδρύματα καλούν τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν σε τρία «παγκόσμια διλήμματα»: την αυξανόμενη ζήτηση νερού και ενέργειας, τις φυσικές καταστροφές και  την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα.



Μέσα από μια σειρά δηλώσεων, οι επιστήμονες συνιστούν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τη Διεθνή Ερευνητική Κοινότητα στους τομείς της συστηματικής ανάπτυξης και των καινοτόμων λύσεων, ώστε να περιοριστούν αυτά τα προβλήματα.  
Οι επικεφαλής των κρατικών και εθνικών Ακαδημιών Επιστήμης 15 χωρών, όπου περιλαμβάνονται και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ινδία, υπέγραψαν τις μελέτες αυτές, που πορεύονται προς εξέταση από τις κυβερνήσεις κατά την προσεχή συνεδρίαση της G8 των μεγαλύτερων βιομηχανοποιημένων οικονομιών του κόσμου, στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη Guardian,  οι επιστήμονες συνέστησαν, ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους τρεις αυτούς τομείς και να συνεργαστούν με ειδικούς επιστήμονες για να αναπτύξουν τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων.


Τρόποι επίλυσης περιβαλλοντικών προβλημάτων


Σχετικά με τη ζήτηση νερού και ενέργειας, οι επιστήμονες συνέστησαν ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις να δουν αυτούς τους δύο πόρους ως στοιχεία αλληλένδετα. Η αποτελεσματική χρήση των πόρων αυτών θα είναι το «κλειδί» και θα προσφέρει όχι μόνο συνιστώμενους τρόπους επίλυσης της ζήτησης, αλλά και ενίσχυση των επενδύσεων στην επιστημονική έρευνα για την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη βιώσιμη χρήση του ύδατος.
Επίσης προτείνεται ότι οι Κυβερνήσεις  θα πρέπει τα βασικά στοιχεία αυτά στοιχεία, δηλαδή το νερό και την ενέργεια, να τα διαθέτουν δωρεάν στους πολίτες και τα κόστη αυτά να τα συμπεριλαμβάνουν στην αναπτυξιακή πολιτική των χωρών τους.
Αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες είναι σε μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι οι οικονομικές απώλειες λόγω αυτών των καταστροφών είναι υψηλότερες από ποτέ.
Προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι αυτοί, οι επιστήμονες συνέστησαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλαμβάνουν συστηματικές αξιολογήσεις των κινδύνων των καταστροφών και να διεξάγουν έρευνες  για την βελτίωση της κατανόησης των βασικών αιτίων τέτοιων καταστροφών.
Οι κεντρικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και να δημιουργήσουν έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό επενδύσεων και επιβολής μέτρων για την πρόληψη ή τη μείωση των ζημιών από ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές. Επίσης αναγκαία θα ήταν  και μια διεθνής συνεργασία για πιο άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Σε αυτό το επίπεδο, τα συστήματα δημόσιας υγείας θα πρέπει επίσης να βελτιωθούν, δηλώνουν οι επιστήμονες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης οφείλουν να είναι έτοιμες για οποιοδήποτε σενάριο καταστροφής. Επίσης, οι απώλειες από τις καταστροφές θα μπορούσαν να μειωθούν με τη βελτίωση των σχεδίων σε κτίρια, δρόμους, ηλεκτρικά συστήματα, συστήματα ύδρευσης και άλλα συστήματα υποδομής.
Ο τρίτος άξονας στον οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι αρχές των χωρών είναι η εκτίμηση και παρακολούθηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες στις εθνικές επιστημονικές ακαδημίες προσδιορίζουν τη μέτρηση και την εξακρίβωση της εκπομπής αερίων ως ένα βασικό ζήτημα που αξίζει διεθνή προσοχή.
Το ζήτημα αυτό της μέτρησης και της υποβολή αξιολόγησης των εκπομπών ήταν και το υπό συζήτηση θέμα κατά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή το 2009. Όμως, ορισμένες  χώρες, όπως η Κίνα, υποστηρίζουν ότι το θέμα αυτό είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και δε δέχονται να υποβληθούν σε διεθνή επίβλεψη.
Ωστόσο, οι επιστήμονες πρότειναν ότι η διεθνής συνεργασία θα  ήταν το κλειδί για την ανάπτυξη των  προτύπων και της μεθοδολογίας για τη μέτρηση των εκπομπών, και ζήτησαν ετήσιες εκθέσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις κυβερνήσεις, προσφέροντας και την κατάλληλη βοήθεια από εμπειρογνώμονες.
Τέλος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επισήμονες θεωρούν αναγκαία τα προγράμματα έρευνας σε τομείς των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έχουν ελλιπή αναφορά, όπως τις πιθανότητες ελευθέρωσης του μεθανίου από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική,  τις αλλαγές στη χημική σύσταση του ωκεανού και τις αλλαγές στον τρόπο που τα τροπικά δάση απορροφούν και απελευθερώνουν άνθρακα.


Πηγή: tvxs.gr

Φωτογραφική μηχανή πουλήθηκε 2 εκ. ευρώ σε δημοπρασία


Το ποσό-μαμούθ των 2.160.000 ευρώ έπιασε μια γερμανική φωτογραφική μηχανή του 1923 σε δημοπρασία της Galerie Westlicht στη Βιένη. Η Leica O-Serie (νούμερο 116) που χρονολογείται από το 1923 διατέθηκε στον πλειστηριασμό στην αρχική τιμή των 300.000 ευρώ και σύμφωνα με τους εκτιμητές η αξία της ήταν μεταξύ 600.000 και 800.000 ευρώ και τελικά πουλήθηκε τελικά 1.800.000 ευρώ, ποσό που μαζί με τους φόρους ανήλθε στα 2.160.000 ευρώ. Το όνομα του νέου κατόχου της φωτογραφικής μηχανής δεν δημοσιοποιήθηκε.
Πριν δύο χρόνια το νούμερο 117, αντίστοιχο μοντέλο της εταιρίας, είχε πουληθεί και πάλι στη Βιέννη για 1,7 εκ. ευρώ. Μόλις 25 φωτογραφικές μηχανές της σειράς Ο, των πρωτοτύπων δηλαδή μηχανών Leica κατασκευάστηκαν πριν από το 1925, ενώ μόλις 12 γνωστά κομμάτια έχουν παραμείνει σε ολόκληρο τον κόσμο.


Πηγή: koutipandoras.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ