7 Μαΐ 2012

Φάκελος Ακροδεξιά: «Ξεπλυθείτε» από τον νεοναζισμό!


Όσο εύκολο είναι να εισχωρήσει κάποιος σε μία νεοναζιστική ομάδα, τόσο δύσκολο είναι να αποχωρήσει από αυτή. Στη Γερμανία, η Exit-Deutschland, βοηθά μέλη ακροδεξιών ομάδων να «ξεπλυθούν» από τον νεοναζισμό.




Εδώ και 12 χρόνια η Exit-Deutschland (Έξοδος – Γερμανία), που εδρεύει σε μία γειτονιά του Βερολίνου με έντονη παρουσία νεοναζιστικών οργανώσεων, βοηθά όσα μέλη τους θέλουν να απαγκιστρωθούν από αυτές. Ιδρυτές της ομάδας είναι ο εγκληματολόγος Bernd Wagner και ένας από τους πλέον γνωστούς πρώην νεοναζί, ο Ingo Haselbach.
Όπως εξηγεί στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» ο Wagner, το να εισχωρήσεις σε μία νεοναζιστική ομάδα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. «Υπάρχουν πολλοί είσοδοι στον ναζισμό, και όχι μόνο η ιδεολογία. Είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Ένα άλλο είναι η αναζήτηση νοήματος από τους νέους. Ψάχνουν το καλό, το ξαφνικό, το δίκαιο και εκεί πέφτουν πάνω στους ναζί, οι οποίοι τους προσφέρουν “δικαιοσύνη”. Ο λαός και η δικαιοσύνη είναι δύο βασικές αρχές, τις οποίες προτάσσουν στους νέους ανθρώπους και μετά κανείς πιστεύει σε αυτές τις αρχές, τις βλέπει ως σωστές και έτσι μπαίνει σε αυτό το φάσμα», δηλώνει. «Αυτό που παρατηρούν οι ακροδεξιοί, είναι πως η κοινωνία δεν είναι δίκαιη. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Δεν βρίσκει κανείς εύκολα δουλειά. Τίποτα δε λειτουργεί στην κοινωνία, όλα είναι σε τάξη, αλλά ταυτόχρονα είναι και χαοτικά. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, οι αποξενώσεις, ρίχνονται στους ανθρώπους σε αυτό το χώρο, του οποίου η ιδεολογία παρουσιάζεται ως λύση. Μετά ψάχνουν για τους ένοχους», συμπληρώνει.
Το να αποχωρήσεις όμως από μία τέτοια οργάνωση είναι μία διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη κι επίπονη. «Δεν είναι όπως στο σινεμά, που λες, δεν έχω όρεξη να πάω. Εκεί έχεις αναλάβει ρόλο και λειτουργία, που αν αποφασίσεις να φύγεις πρέπει να δικαιολογηθείς. Μπορεί ακόμα και να τιμωρηθείς για αυτό και εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο να αποφευχθεί αυτή η τιμωρία», μας λέει. Όταν κάποιος πάρει την απόφαση να αφήσει πίσω το ακροδεξιό παρελθόν του η Exit-Deutschland φροντίζει όχι μόνο να τον προστατεύσει από τυχόν βία εις βάρος του, αλλά, και να φροντίσει αυτός ο άνθρωπος να ξανα-κερδίσει το μέλλον του. «Το μετά είναι πολύ σημαντικό, γιατί όταν κανείς φεύγει έχει προσωπικά προβλήματα, βιώνει κάποιο κενό, αναρωτιέται τι έκανε τόσο καιρό σε αυτό το χώρο και πώς θα κερδίσει ξανά τη ζωή του, πώς θα οργανώσει εκ νέου την προσωπικότητα του. Είναι και αυτό μέρος της δουλειάς που πρέπει να γίνει», τονίζει.


Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν την οργάνωση «ψάχνουν κάποιον να μιλήσουν, ένα σύμβουλο που μπορεί να καταλάβει την κατάσταση, να τους ακούσει και να ξέρει για ποιο πράγμα μιλάνε», επισημαίνει ο γερμανός εγκληματολόγος. Για αυτόν τον λόγο στις τάξεις της οργάνωσης πέραν του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (ψυχίατροι, κοινωνιολόγοι, παιδαγωγοί, κα) συμμετέχουν και πολλοί πρώην νεοναζί. «Προσφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους, που είναι πολύ χρήσιμη. Έχουν και αυτοί φύγει από το χώρο και βοηθάει στο να βλέπουν πρώην συντρόφους τους και πώς αυτοί έχουν εξελιχθεί, από τότε που άφησαν αυτόν τον χώρο» λέει ο Wagner. Συνιδρυτής της Exit-Deutschland είναι άλλωστε ο Ingo Haselbach που το 1988 είχε ιδρύσει το πρώτο νεοναζιστικό κόμμα και είχε χαρακτηριστεί ως «επίδοξος Hitler». Ο Haselbach αποφάσισε να παραιτηθεί από το κίνημα όταν οι επιθέσεις των νεοναζί σε σπίτια τούρκων μεταναστών είχαν θύματα. Έκτοτε αφιερώθηκε στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς βίας.
Τον Αύγουστο του 2011, η οργάνωση στην προσπάθεια της να επικοινωνήσει το μήνυμα ότι είναι εφικτό να αλλάξει κανείς ρότα, προχώρησε σε μία δράση που τάραξε τα νερά, εντός κι εκτός Γερμανίας. Έφτιαξαν μπλουζάκια με ναζιστικά συνθήματα και τα μοίρασαν δωρεάν σε συναυλίες νεοναζί. Αλλά με το πλυσιμο, τα μπλουζάκια ξέβαφαν και ένα καινουργιο σύνθημα εμφανιζόταν. Έγραφε «Αυτό που μπορεί το μπλουζάκι σου... το μπορείς κι εσύ. Εμείς θα σε βοηθήσουμε να βγεις από τον ακροδεξιό χώρο. Exit-Deutschland», θυμάται ο Bernd Wagner. Η οργάνωση καλούσε τους νεοναζί να «ξεπλυθούν»!
Πάνω από 300 εφημερίδες σε όλο το κόσμο έγραψαν για το συμβάν, που έγινε βασικό θέμα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. «Περάσαμε το μήνυμα μέσα στη μέση της μάζωξης των εθνικιστών, οι οποίοι έπαθαν σοκ», υπογραμμίζει ο γερμανός ακτιβιστής. «Μόνο από τη σελίδα του Spiegel και της Sueddeutsche Zeitung είχαμε  1,2 εκατ. επισκέψεις στη σελίδα μας. Από το facebook είχαμε πάνω από 3 εκατ. επαφές. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ο αριθμός αυτών που με τη βοήθεια της  Exit-Deutschland έφυγαν από το κίνημα τριπλασιάστηκε μετά από αυτό», θα πει ο επικεφλής της οργάνωσης.
Η Exit-Deutschland συνεχίζει δυναμικά το έργο της λαμβάνοντας γράμματα και μέιλ από νεοναζί από όλη την Ευρώπη – ακόμα κι από την Ελλάδα – που ζητούν τη βοήθεια της για να ξεφύγουν από τις οργανώσεις στις οποίες ανήκουν. «Πρέπει να δείξουμε πως η ακροδεξιά είναι ακατάλληλος χώρος, δεν είναι ένας ιδεατός κόσμος, ούτε είναι μέσο σωτηρίας. Και πρέπει να γίνει πολιτική, αλλά και οικονομική δουλειά, στη Ευρώπη, γιατί πρέπει όλοι μας να προστατευτούμε από τον εθνικοσοσιαλισμό», προειδοποιεί ο Bernd Wagner.


Πηγή: tvxs.gr

Βουλή για φίλημα!


Σοφά ψήφισε ο σοφός ελληνικός λαός στις εθνικές εκλογές αλλά το έκανε με τρία χρόνια καθυστέρηση  αν οι Έλληνες είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2009 όπως ψήφισαν χτες, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα τζάμι.
Πρώτο κόμμα ήταν η Νέα Δημοκρατία που –υπολογίζοντας την αποχή που πλησίασε το 40%- δεν παίρνει ούτε το 12% του εκλογικού σώματος.
Η Νέα Δημοκρατία πλήρωσε ακριβά το γεγονός ότι στο προεκλογικό της σποτ υπήρχε φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ οι ψηφοφόροι της θα προτιμούσαν τον Γιώργο Ζαμπέτα.
Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν το μόνιμο ανέκδοτο όλων των προηγούμενων εκλογών –αφού ήταν πάντα υποψήφιος για αποχώρηση μιας και ήταν διαρκώς κοντά στο 3%-, αλλά οι Έλληνες τον έβγαλαν χτες από την αγωνία, για να δουν επιτέλους ποιοι είναι αυτοί οι κουκουλοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν συνέχεια επεισόδια και χαλάνε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ που επέστρεψε στα ποσοστά που είχε πάρει την πρώτη φορά που κατέβηκε στις εκλογές –το 1974- και στα οποία θα έπρεπε να είχε παραμείνει και στις εκλογές που ακολούθησαν.
Μέχρι τις επόμενες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρεθεί εκεί που ήταν πριν από το 1974: στην εξορία.
Στην τέταρτη θέση συναντάμε τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, οι οποίοι ψηφίστηκαν –κυρίως- από νεοδημοκράτες που θέλησαν να κάνουν την επανάστασή τους, πριν πάνε για κάνα ποτάκι στο Μαζωνάκη.
Το ΚΚΕ πλασαρίστηκε στην πέμπτη θέση αλλά αυτό δεν απασχολεί καθόλου την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αφού όλοι τους έχουν πέσει με τα μούτρα σε μια νέα θεωρία επιστημόνων που υποστηρίζουν πως ο Λένιν δεν πέθανε τελικά από σύφιλη –όπως πίστευαν μέχρι σήμερα- αλλά από αρτηριοσκλήρυνση• μια πάθηση που έχει χτυπήσει όλο το ΚΚΕ αλλά αυτοί δεν σκύβουν το κεφάλι γιατί ο μόνος δρόμος είναι σύφιλη και πάλι.
Στην έκτη θέση εμφανίζεται για πρώτη φορά η Χρυσή Αυγή, η οποία αναμένεται να αντικαταστήσει επάξια τους τηλεφασίστες του ΛΆΟΣ που –από τότε που άρχισαν τα κολλητιλίκια με τους τηλεδημοσιογράφους του MEGA και του ΣΚΑΪ- έγιναν εντελώς φλώροι και κάποιοι απ’ αυτούς έπεσαν τόσο χαμηλά που κατέληξαν στη Νέα Δημοκρατία, ενώ για τον αρχηγό τους, τον Καρατζαφέρη, έγραφε ύμνους ο Αλέξης Παπαχελάς, οπότε ήταν λογικό να πάρουν τον πούλο.
Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή έχει προκαλέσει ενόχληση στους Γερμανούς εταίρους, αφού δεν μπορούν να δεχτούν με τίποτα την απαράδεκτη αισθητική των Ελλήνων Ναζί που είναι όλοι σκατόφατσες, σε αντίθεση με τους original Ναζί που ήταν τεκνά και φορούσαν και γαμώ τις στολές.
Πάντως, με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, κανείς δεν θα ενοχλείται πια όταν κάποιοι θα αποκαλούν τη Βουλή «μπουρδέλο». Πώς αλλιώς να πεις μια Βουλή που έχει και ναζιστές; Τώρα θα λες τη Βουλή «μπουρδέλο» και θα παρεξηγιούνται οι ιδιοκτήτες μπουρδέλων.
Στην έβδομη θέση βρέθηκε η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, αν δεν είχε αποχωρήσει ο Κουβέλης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάλευε πάλι χτες να πιάσει το 3%.
Έξω από τη Βουλή έμειναν το κόμμα του Στέφανου Μάνου, το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και οι Οικολόγοι Πράσινοι –και είναι όλοι τους πικραμένοι-, αλλά σύντομα θα αντιληφθούν πόσο τυχεροί είναι που έμειναν απέξω.


Πηγή: pitsirikos.net

Το γονίδιο που μας έκανε... ανθρώπους

Ένα και μόνο γονίδιο ήταν εκείνο που μας διαχώρισε από τους στενούς «συγγενείς» μας και μας χάρισε έναν μεγάλο και πολύπλοκο εγκέφαλο
Το SRGAP2 οδήγησε πριν από 2,5 εκ. χρόνια στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ένα και μόνο γονίδιο ήταν πιθανότατα εκείνο που οδήγησε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια χαρίζοντάς του την πολυπλοκότητά του. Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell».
Το γονίδιο SRGAP2 δημιούργησε δύο αντίγραφα του εαυτού του και προσέφερε στους προγόνους μας την ικανότητα του λόγου και της εφευρετικότητας, κάνοντάς τους έτσι να αφήσουν πίσω τους στον αγώνα της εξέλιξης τα «εξαδέλφια» τους όπως οι χιμπατζήδες.
Το συγκεκριμένο γονίδιο βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης του νεοφλοιού, της περιοχής του εγκεφάλου η οποία είναι υπεύθυνη για τις ανώτερες λειτουργίες όπως η γλώσσα και η συνειδητή σκέψη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές επικεφαλής των οποίων ήταν ο Εβαν Αϊχλερ η δημιουργία επιπλέον αντιγράφου του γονιδίου έδωσε… χρόνο στον εγκέφαλο να δημιουργήσει περισσότερες συνάψεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και να γίνει έτσι μεγαλύτερος σε μέγεθος και πιο πολύπλοκος.


Η «θυγατέρα» και η «εγγονή»


Οι αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι το SRGAP2 αντιγράφηκε αρχικώς πριν από περίπου 3,5 εκατομμύρια χρόνια και «γέννησε» έτσι ένα «θυγατρικό» γονίδιο. Η διαδικασία αυτή έλαβε ξανά χώρα ένα εκατομμύριο χρόνια αργότερα με αποτέλεσμα να προκύψει και ένα αντίγραφο- «εγγόνι» του αρχικού γονιδίου.
Παρότι ο άνθρωπος διαχωρίστηκε από τους χιμπατζήδες πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια, μοιράζεται ακόμη μαζί τους το 96% του γενετικού υλικού του. Το γονίδιο SRAGP2 είναι ένα από τα μόλις 30 που αντέγραψαν τον εαυτό τους από τότε μέχρι σήμερα.
Η πρώτη αντιγραφή του γονιδίου ήταν σχετικώς ανενεργή, ωστόσο η δεύτερη έλαβε χώρα όταν ο πρωτόγονος Homo διαχωρίστηκε από τον «αδελφό» του αυστραλοπίθηκο (Australopithecus) και άρχισε να αναπτύσσει πιο πολύπλοκες και εξεζητημένες συμπεριφορές αλλά και εργαλεία.
Όπως ανέφερε ο δρ Αϊχλερ το όφελος από την αντιγραφή του γονιδίου πρέπει να ήταν άμεσο. «Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα υπόλοιπα συγγενικά τους είδη μέσα σε μόλις μια γενεά».


Πηγή: tovima.gr

Φάε παιδί μου…


Την κακή διατροφή που ακολουθούν τα ελληνόπουλα επισημαίνουν τα στοιχεία της έρευνας που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσιάζεται ότι ένα στα δύο παιδιά στην χώρα μας έχουν πρόβλημα βάρους. Αναλυτικά περίπου το 20% των παιδιών στην Ελλάδα ηλικίας 10-12 ετών είναι παχύσαρκα ενώ το 30% είναι υπέρβαρα.
Στον αντίποδα βρίσκονται τα παιδιά από τη Νορβηγία όπου μόλις το 4% είναι παχύσαρκα και υπέρβαρα είναι το 15%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα κορίτσια προσέχουν περισσότερο το βάρος τους από τα αγόρια αν και αθλούνται λιγότερο. Τα αγόρια από την πλευρά τους αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικών.
Η παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη φαίνεται να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αφού δέκα στα 100 παιδιά είναι παχύσαρκα και 20 στα 100 είναι υπέρβαρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο τείνουν να είναι πιο αδύνατα. Από αυτόν τον κανόνα, ωστόσο, εξαιρείται η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία.


Πηγή: koutipandoras.gr

Δούρειος Ήχος

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ