20 Μαΐ 2012

Σαν σήμερα ξεκίνησε η Μάχης της Κρήτης ενάντια στους Ναζί


Σαν σήμερα, το 1941, ξεκίνησε η Μάχη της Κρήτης, μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έμεινε στην Ιστορία τόσο για την αντίσταση που συνάντησαν οι ναζιστικές δυνάμεις όσο και για τις απώλειες που υπέστησαν στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την Κρήτη.


Στις 20 Μαΐου του 1941, αφού οι δυνάμεις του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού διατηρούσαν τον έλεγχο του υδατικού χώρου γύρω από την Κρήτη, οι Γερμανοί απογείωσαν πολυάριθμα αεροπλάνα, σε μια επιχείρηση με το συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής). Επρόκειτο να ρίξουν εκατοντάδες αλεξιπτωτιστές για να καταληφθούν θέσεις-κλειδιά του νησιού, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά προμηθειών και πολεμοφοδίων από αέρος προκειμένου να καταληφθεί ολόκληρη η Κρήτη.
Επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων ήταν ο πτέραρχος Κουρτ Στούντεντ, 51 ετών, βετεράνος πιλότος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με 1.190 αεροπλάνα στη διάθεσή του και 29.000 αλεξιπτωτιστές και πεζικάριους. Οι Ιταλοί προσέφεραν 3.000 στρατιώτες στο σχέδιο. Όσοι Έλληνες, Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιωτικοί βρισκόταν στο νησί ήταν υπό το γενικό πρόσταγμα του 52χρονου Νεοζηλανδού στρατηγού Μπέρναρντ Φράιμπεργκ, επίσης βετεράνος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ελλιπώς εξοπλισμένοι υπερασπιστές της Κρήτης ήταν περίπου 40.000 – μα στο πλευρό τους βρέθηκαν χιλιάδες ακόμα άμαχοι κάτοικοι του νησιού, κάτι που δεν είχαν προβλέψει οι επικεφαλής των ναζιστικών δυνάμεων.
Η πρώτη ρίψη αλεξιπτωτιστών είναι εύκολος στόχος για τους Έλληνες και τους Συμμάχους. Στις μάχες, οι οποίες εντάθηκαν από το απόγευμα με το δεύτερο κύμα αλεξιπτωτιστών, μπήκαν και οι άμαχοι. σε δύο μέτωπα: στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση και ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β’ περνάνε το ίδιο βράδυ στην Αίγυπτο. Οι Γερμανοί επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στην κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε και το κατάφεραν ενώ απώθησαν τις συμμαχικές δυνάμεις νότια, καθιστώντας τον αγώνα τους μάταιο. Πολλές μονάδες των Δυνάμεων της Κοινοπολιτείας, ακολουθώντας την απόφαση του Λονδίνου με το τέλος του Μάη πέρασαν στην Αίγυπτο ενώ 5.500 άτομα που δεν κατορθώνουν να επιβιβαστούν, παραδίδονται, συλλαμβάνονται ή καταφεύγουν στα βουνά της Κρήτης. Η Μάχη της Κρήτης ολοκληρώθηκε την 1η του Ιούνη του 1941.
Ο απολογισμός της Μάχης ήταν απροσδόκητος για τη Γερμανία και είχε σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον του πολέμου, αφού αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί ξανά αεραποβατική επιχείρηση τέτοιου μεγέθους: 3.986 νεκρούς και αγνοούμενους, 2.594 τραυματίες, 370 αεροπλάνα οι απώλειες σύμφωνα με τα γερμανικά στοιχεία - σύμφωνα με τους Συμμάχους, όμως, οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000. Στους Συμμάχους η Μάχη κόστισε 3.500 ζωές, 1.900 τραυματίες και 17.500 αιχμάλωτους.
Μετά την κατάληψη της Κρήτης στο Νομό Λασιθίου αποβιβάστηκε ένα Σύνταγμα Ιταλών και σε λίγες μέρες έφθασε η Μεραρχία της Σιένας που απλώθηκε σ' όλο το Νομό, καθώς και στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη Κρήτη απλώθηκαν οι Γερμανοί.









Πηγή: tvxs.gr

Διαδικτυακός χάρτης εντοπίζει τις τοποθεσίες 30.000 ειδών στον πλανήτη


Αναρωτηθήκατε ποτέ σε ποιές περιοχές του πλανήτη ζουν οι καφέ αρκούδες ή που θα βρείτε την καφέ νυχτερίδα Myotis lucifungus, η οποία κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω του «Συνδρόμου της Λευκής Μύτης», της φοβερής ασθένειας που αφανίζει τις νυχτερίδες;
Αυτά και πολλά ζώα ακόμα μπορείτε τώρα μπορείτε να τα εντοπίσετε  χάρη στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Map of Life» (Ο χάρτης της Ζωής), που βασίζεται στο Google Maps και εμφανίζει τη γεωγραφική κατανομή 30.000 ειδών στον πλανήτη.
Στο μεταξύ, στον «Χάρτη της Ζωής» προστίθενται καθημερινά όλο και περισσότερα είδη, με στόχο να καταγραφούν τελικά εκατοντάδες χιλιάδες φυτά, πτηνά, ψάρια και ερπετά.
«Είναι τι πού και το πότε των ειδών», δήλωσε ο Δρ. Walter Jetz, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και επικεφαλής της μελέτης.
Στην ιστοσελίδα του «Χάρτη της Ζωής» θα δείτε τον παγκόσμιο χάρτη μέσω Google Maps και μπορείτε να εστιάσετε σε οποιαδήποτε περιοχή επιθυμείτε.
Πρόκειται για ένα χρήσιμο Διαδικτυακό εργαλείο που διαθέτει μια ευρεία γκάμα επιλογών και φίλτρων, μέσω των οποίων ο χρήστης αναζητά τα είδη που τον ενδιαφέρουν.
Μάλιστα μπορεί να αναζητήσει τις κατηγορίες που τον ενδιαφέρουν (πτηνά, θηλαστικά κλπ) σε μια συγκεκριμένη ακτίνα σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη.
Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που εμφανίζονται σε κάθε αναζήτηση του χρήστη, αυτές προέρχονται από μουσεία, ερευνητικά κέντρα, επιστημονικές μελέτες και παγκόσμιες ΜΚΟ.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η διάδοση της γνώσης και η συμπλήρωση των κενών σε ό,τι αφορά τη βιοποικιλότητα.
Η βελτίωση των πληροφοριών απαιτεί τη συνεργασία πολλών ομάδων. Όσο πιο ολοκληρωμένες είναι οι πληροφορίες τόσο περισσότερο θα συμβάλλουν στη διατήρηση των ειδών.


Πηγή: econews.gr

Ξεκινά και στην Ελλάδα η λογοκρισία του Internet


Σε μια απόφαση σταθμό για την ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε τη λήψη τεχνολογικών μέτρων για την παρεμπόδιση της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες.
Συγκεκριμένα για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατάχθηκε η λήψη τεχνολογικών μέτρων παρεμπόδισης της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Στις 16 Μαΐου 2012 δημοσιεύθηκε η απόφαση 4658/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτό αίτημα οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων επί μουσικών και οπτικοακουστικών έργων να υποχρεωθούν εκτός άλλων οι ελληνικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο Διαδίκτυο (ISP) να λάβουν τεχνολογικά μέτρα προκειμένου να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση των συνδρομητών τους σε διαδικτυακές τοποθεσίες μέσω των οποίων πραγματοποιείται παράνομη παρουσίαση και ανταλλαγή έργων.
Η απόφαση εφαρμόζει για πρώτη το άρθρο 64 Α του ν. 2121/1993 που ενσωματώνει πρόβλεψη Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά των διαμεσολαβητών (παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου), οι υπηρεσίες των οποίων χρησιμοποιούνται από τρίτο για την προσβολή του δικαιώματος του δημιουργού ή συγγενικού δικαιώματος.
Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
Η απόφαση αφορά τα site ellinadikο.cοm και music-bazaar.cοm και θα γίνεται με δύο τρόπους:
1) Εφαρμογή κατάλληλων φίλτρων στους δρομολογητές (routers) των ISPs ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε κίνηση καταλήγει σε συγκεκριμένη IP.
2) Εφαρμογή κατάλληλης ανακατεύθυνσης, μέσω τροποποίησης των DNS εγγραφών στους nameservers του κάθε ISP ώστε, ώστε τα αιτήματα προς συγκεκριμένα domains να καταλήγουν σε διαφορετικούς ιστοτόπους.
Ήδη πάντως, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας με δελτίο Τύπου, πέρα από την καταδίκη της απόφασης, τόνισε ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει κάθε νόμιμο τεχνολογικό μέτρο, ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της επικοινωνίας, του λόγου και της ανταλλαγής ιδεών στο Διαδίκτυο αλλά και στην κοινωνία.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρει επίσης ότι έχει θέση σε λειτουργία σύστημα ανακατεύθυνσης για την παράκαμψη του αποκλεισμού του PirateBay από τους Ολλανδικούς παρόχους (ISPs), σε συνεργασία με το κόμμα των Ολλανδών Πειρατών.
Επισημαίνεται πάντως ότι η πιθανή εφαρμογή τεχνολογικών μέτρων από μέρους του Κόμματος Πειρατών δεν θα προσβάλλει τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία αφορούν την παρεμπόδιση πρόσβασης από μέρους των παρόχων (ISPs) και όχι απαγόρευση επίσκεψης στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
Το δελτίο Τύπου διευκρινίζει επίσης ότι το κόμμα δεν υποστηρίζει παράνομες ενέργειες, αλλά θεωρεί πιο σημαντικό το δικαίωμα πρόσβασης στην κοινωνία της πληροφορίας όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα.


Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου μπορεί κανείς να το κατεβάσει από  εδώ

Πηγή: proho.gr

H καθιστική ζωή "κόβει" χρόνια


Ακόμα και η εντατική άσκηση στο γυμναστήριο ενδεχομένως να αποδειχτεί ανεπαρκής στο να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, σε περίπτωση που ένας άνθρωπος ακολουθεί καθιστική ζωή, καθώς, όπως επιβεβαιώνεται βάσει νέας αμερικανικής έρευνας, ο χρόνος καθισιού συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Αναλύοντας περιπτώσεις άνω των 123.000 ατόμων για χρονική περίοδο 13 ετών, ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου, υπό τον Άλπα Πατέλ, σε εργασία που δημοσίευσαν στο “American Journal of Epidemiology” (Αμερικανικό Περιοδικό Επιδημιολογίας), συσχέτισαν το χρόνο που οι άνθρωποι κάθονταν ή ασκούνταν σε σχέση με τη θνησιμότητά τους καθ’ όλη αυτή την περίοδο.
Έως πρότινος, αρκετές έρευνες έχουν εξετάσει (και επιβεβαιώσει) τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την ανθυγιεινή διατροφή, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους, αλλά ελάχιστες έχουν εξετάσει άμεσα τη σχέση ανάμεσα στο καθισιό και τον κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσο περισσότερος ελεύθερος χρόνος δαπανάται με καθιστικό τρόπο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά για τις γυναίκες. Όσες κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, είχαν κατά 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της 13ετούς περιόδου της μελέτης, σε σχέση με όσες κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες ημερησίως.
Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες που κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, ήταν 18% πιθανότερο να πεθάνουν σε σχέση με όσους κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι αυξημένες πιθανότητες δεν άλλαζαν ακόμα και όταν λαμβανόταν υπόψη η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που έκαναν ορισμένα άτομα (τα οποία, κατά τα άλλα, έκαναν καθιστική ζωή).
Στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν έκαναν φυσική άσκηση, τότε ο κίνδυνος θανάτου λόγω καθισιού αυξανόταν ακόμα περισσότερο. Οι άνδρες και οι γυναίκες που όχι μόνο κάθονταν πολλές ώρες, αλλά επίσης δεν ασκούνταν σωματικά στον ελεύθερο χρόνο τους, ήταν 48% και 94% αντίστοιχα πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με όσους και όσες κάθονταν λιγότερο και παράλληλα ασκούνταν.
Η καθιστική ζωή, σύμφωνα με τον Άλπα Πατέρ, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, για το μεταβολισμό, επηρεάζοντας το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης, της γλυκόζης, της πίεσης του αίματος κ.α. Σημειώνεται πως ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου αφορούσε περισσότερο καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) παρά καρκίνο.


Πηγή: ygeianews.gr

Κίνα: Πεθαίνουν στη δουλειά

Συχνό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι αιφνίδιοι θάνατοι από υπερκόπωση των Κινέζων εργαζομένων. Όπως αναφέρει η Κινεζική καθημερινή εφημερίδα «Modern Express», μόνο στην Νάντζινγκ της επαρχίας Γιάνγκσου, το νοσοκομείο της πόλης παρέλαβε, μόνο μέσα στο μήνα Απρίλιο, τις σορούς περίπου 30 νέων ανθρώπων στην ηλικία των 30 ετών, οι οποίοι πέθαναν εν ώρα εργασίας.
Εντωμεταξύ, αυξημένο κατά 10% είναι το ποσοστό το ποσοστό θανάτων από αιφνίδιο έμφραγμα κατά την διάρκεια της δουλειάς στην Κίνα. Πριν μερικές εβδομάδες, 200 εργαζόμενοι σε κινεζική μονάδα παραγωγής της Foxconn κατέφυγαν στην απειλή ομαδικής αυτοκτονίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες και για το χαμηλό επίπεδο των αμοιβών.
Η διαπίστωση αυτή έρχεται να προστεθεί στα ευρήματα της Κινεζικής Ιατρικής Εταιρείας (ΚΙΕ), η οποία ανακοίνωσε πως το 60% των εργαζομένων γραφείου υποφέρουν από υπερκόπωση λόγω πολλών ωρών καθημερινής απασχόλησης. Η ΚΙΕ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τους εννέα εργασιακούς τομείς, όπου οι Κινέζοι υπάλληλοι υποφέρουν πιο πολύ από κούραση. Κατά σειρά, οι εννέα τομείς είναι: κατασκευαστικός, οικονομικά, παιδεία, ΜΜΕ, νομικός, πληροφορική, διαφήμιση, υπηρεσίες εξυπηρέτησης καταναλωτών και μεσιτικές επιχειρήσεις.


Πηγή: koutipandoras.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ