17 Ιουν 2012

Το κρυολόγημα που μπορεί να νικήσει τον καρκίνο


Στον κύκλο αριστερά ο ρεοϊός αναπαράγεται σκοτώνοντας τα κύτταρα του καρκίνου. Δεξιά, τα αντιγόνα που προκύπτουν από τη διάλυση του όγκου εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό ώστε να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα




Ενας κοινός ιός που το προκαλεί σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να χορηγηθεί εύκολα στον άνθρωπο


Μια νέα, περισσότερο αποτελεσματική και με λιγότερες παρενέργειες θεραπεία για τον καρκίνο, φαίνεται να εντοπίζουν οι επιστήμονες στο «πρόσωπο» ενός κοινού, αβλαβούς ιού που οι περισσότεροι από εμάς ίσως έχουμε «αρπάξει» σε κάποια στιγμή της ζωής μας.
Εδώ και μερικά χρόνια είναι γνωστό ότι ο ρεοϊός, ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος ιός που προκαλεί ελαφρύ κρυολόγημα με συμφόρηση του ανώτερου αναπνευστικού και ήπιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις κυρίως στα παιδιά, επιτίθεται στα κύτταρα του καρκίνου σκοτώνοντάς τα. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα, όπως η Βρετανία, δοκιμάζεται ήδη κλινικά δίνοντας μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά αποτελέσματα με λιγότερες παρενέργειες.
Ένα μειονέκτημά του ωστόσο είναι το γεγονός ότι ως τώρα χορηγείται μόνο στοχευμένα, απευθείας στον καρκινικό όγκο. Αυτό γιατί το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεθεί στον ιό έκανε τους επιστήμονες να φοβούνται ότι οποιοσδήποτε άλλος τρόπος χορήγησής του θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο και θα τον εξουδετέρωνε γρήγορα αχρηστεύοντας ουσιαστικά τη θεραπεία.


Με απλή ενδοφλέβια χορήγηση


Τώρα μια ομάδα επιστημόνων από βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια ανακάλυψε ότι ο ρεοϊός μπορεί να χορηγηθεί στους καρκινοπαθείς και ενδοφλεβίως, κάτι το οποίο διευκολύνει σημαντικά τη θεραπευτική εφαρμογή του.
Χορηγώντας τον ιό ενδοφλεβίως σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου που έφεραν και μεταστάσεις στο ήπαρ, οι ερευνητές είδαν ότι, μόλις εισαχθεί στο αίμα, «προσκολλάται» στα αιμοσφαίρια χρησιμοποιώντας τα ως ασπίδα για να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποφύγει την επίθεση. Ταυτόχρονα ο ρεοϊός χρησιμοποιεί τα αιμοσφαίρια και ως όχημα προκειμένου να φθάσει στους όγκους και να ξεκινήσει την επίθεσή του.
«Αυτό το οποίο δείξαμε είναι ότι, συνδεόμενος με τα αιμοσφαίρια μέσα στο αίμα, ο ρεοϊός κρύβεται αποτελεσματικά από τα αντισώματα και μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας ώσπου να φθάσει στον όγκο» ανέφερε ο Αλαν Μέλτσερ του Πανεπιστημίου του Λιντς, εκ των επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».


Διπλή επίθεση στον καρκίνο


Φθάνοντας στον όγκο, ο ρεοϊός αρχίζει να επιτίθεται άμεσα στα καρκινικά κύτταρα σκοτώνοντάς τα. Το μεγάλο πλεονέκτημά του όμως είναι ότι παράλληλα – δρώντας περίπου όπως ένα εμβόλιο – πυροδοτεί την αντίδραση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο επιτίθεται στα εναπομείνατα καρκινικά κύτταρα αρχίζοντας ουσιαστικά να καταπολεμά την ασθένεια.
Ο ιός έχει εμφανιστεί αποτελεσματικός απέναντι σε πολλές μορφές καρκίνου ενώ οι παρενέργειές του φαίνονται να είναι λιγότερες από αυτές των συμβατικών θεραπειών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο κλινικών δοκιμών σε ασθενείς με καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου. Η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όμως τα πρώτα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αν η έκβαση των κλινικών δοκιμών αποβεί ικανοποιητική, η πρώτη αντικαρκινική θεραπεία με ρεοϊό θα κυκλοφορήσει το 2015.






Πηγή: tovima.gr

Θαλάσσιο πάρκο στο μέγεθος της Ινδίας αποκτά η Αυστραλία

Τη δημιουργία του μεγαλύτερου προστατευόμενου θαλάσσιου βιότοπου στον κόσμο ανακοίνωσε η Αυστραλία. Το πάρκο αυτό θα καλύπτει το 1/3 των θαλασσών της χώρας, έκταση ίση με το μέγεθος της Ινδίας.

Με το νέο σχέδιο οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές αυξάνονται από 27 σε 60 και θα καλύπτουν μια περιοχή μεγαλύτερη από 3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Βάσει των νέων αυτών μέτρων στις προστατευόμενες περιοχές θα περιοριστούν οι γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και η αλιεία. Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζονται επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές όπως τη Θάλασσα των Κοραλλιών και τον Μεγάλο Κοραλλιογενή
Ύφαλο, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Τόνι Μπερκ δήλωσε σε συνέντευξή του πως «ήρθε η ώρα να προστατέψουμε πιο εντατικά τις θάλασσες. Η Αυστραλία σήμερα είναι η πρώτη χώρα που παίρνει μέτρα γι’ αυτόν τον σκοπό».
Η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έγινε μια βδομάδα πριν από τη παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η συνάντηση του Rio+20 γίνεται στο πλαίσιο φόρουμ του ΟΗΕ για την περιβαλλοντική προστασία και την κλιματική αλλαγή και θα συμμετάσχουν πάνω από 130 χώρες.
Η ανακοίνωση συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση πορίσματος της Unesco, σύμφωνα με την οποία ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος απειλείται από την ανάπτυξη παραθαλάσσιων βιομηχανιών στην Αυστραλία, αλλά και την αύξηση της ναυτιλίας.



Τα νέα μέτρα έχουν προκαλέσει την αντίδραση πολλών επιχειρηματιών, ειδικά του αλιευτικού κλάδου. Ο Ντιν Λόγκαν, πρόεδρος ενός συνασπισμού αλιευτικών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι «τα νέα μέτρα θα είναι καταστροφικά και οι παραθαλάσσιες κοινότητες θα υποφέρουν». Παράλληλα επισήμανε πως θα χαθούν πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας. Απαντώνρτας, ο Αυστραλός υπουργός τόνισε πως θα θεσπιστούν αντισταθμιστικά κίνητρα για την προστασία της αλιείας.
Αντιδράσεις όμως καταγράφονται και από τους ακτιβιστές, που κρίνουν τα μέτρα ως ανεπαρκή. Όπως τονίζουν, ενώ τα μέτρα είναι ένα ιστορικό πρώτο βήμα, επιβάλλεται πιο ευαίσθητη και εντατική συνέχεια. Ισχυρίζονται ότι παρά την προστασία των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας, οι δυτικές ακτές παραμένουν σε κίνδυνο. Οι φωνές αυτές υπάρχουν και μέσα στο κοινοβούλιο, καθώς το κόμμα των Πρασίνων διαφωνεί με το περιορισμένο μέγεθος των βιοτόπων.






Πηγή: tvxs.gr

Φυλάκιση 2.5 ετών για σχόλια στο Facebook

Τελικά οι δημοσιεύσεις στο Facebook μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνες. Αυτό διαπίστωσε ο Ινδονήσιος δημόσιος υπάλληλος Alexander Aan ο οποίος αρχικά αντιμετώπίζε ποινή πενταετούς φυλάκισης. Το λάθος του ήταν ότιδημιούργησε μια σελίδα με θέμα την αθεϊα και μάλιστα δήλωσε σε αυτή ότι «ο Θεός δεν υπάρχει».
Οι συμπατριώτες του όμως δεν εκτίμησαν ιδιαίτερα τις υπαρξιακές του ανησυχίες. Σχεδόν αμέσως εισέβαλαν στην υπηρεσία όπου εργαζόταν και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Ταυτόχρονα τον συνέλαβε και η αστυνομία καθώς η αθεΐα στην Ινδονησία θεωρείται παράνομη. Ενώ μπορεί κάποιος να ακολουθεί όποια θρησκεία επιθυμεί, δεν μπορεί ούτε να δηλώνει άθεος ούτε φυσικά να παρακινεί τρίτους να εγκαταλείψουν τη πίστη τους.
Δυστυχώς γι' αυτόν το δικαστήριο δεν φάνηκε ιδιαίτερα επιεικές. Τον καταδίκασε σε φυλάκιση 30 μηνών ενώ είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να κάνει έφεση.






Πηγή: proho.gr

Εντοπίστηκαν τα γονίδια που ευθύνονται για τον πονοκέφαλο

Οι γενετικοί παράγοντες που προκαλούν πονοκέφαλο εντοπίστηκαν από τον καθηγητή Άαρνο Παλότι και το επιτελείο του από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», αναλύθηκαν γενετικά δεδομένα από περίπου 11.800 ανθρώπους, δείγμα των οποίων έπασχε από ημικρανίες σε συνδυασμό που ανθρώπους που δεν έπασχαν από το ίδιο πρόβλημα. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι υπάρχουν 6 συγκεκριμένα γονίδια που ευθύνονται για τους πονοκεφάλους. Η ανακάλυψη των γονιδίων ενισχύει την άποψη ότι η δυσλειτουργία ορισμένων μορίων που είναι σημαντικά για την μετάδοση των σημάτων ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου, είναι αυτή που συμβάλλει ιδιαίτερα στην πρόκληση των επίμονων πονοκεφάλων. Δύο από τα γονίδια εξάλλου παραπέμπουν στον πιθανό ρόλο των αιμοφόρων αγγείων και στην πρόκληση διαταραχών στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Ίσως μετά από χρόνια η ανακάλυψη αυτή να βοηθήσει όσους υποφέρουν από ημικρανίες, οδηγώντας σε νέες θεραπείες.






Πηγή: koutipandoras.gr

Οάσεις φυτοπλαγκτού κάτω από τους πάγους βρήκαν οι επιστήμονες

Τεράστια δάση φυτοπλαγκτού βρήκαν οι επιστήμονες κάτω από τους πάγους του Αρκτικού Ωκεανού. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη και όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι ερευνητές «είναι σαν να βρίσκεις τον Αμαζόνιο μέσα στην έρημο».
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού «μπλόκαραν» την ηλιακή ακτινοβολία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των θαλάσσιων φυτών, με αποτέλεσμα να μείνουν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν κάτω από τους πάγους, βόρεια της Αλάσκα, μια όαση φυτοπλαγκτού που εκτεινόταν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.
Το φυτοπλαγκτό στην ουσία είναι μικροσκοπικά φύκη τα οποία αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας και επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα της Γης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα μικροσκοπικά φύκη απορροφούν μέχρι και 45 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ενώ παρέχουν στον πλανήτη τις μισές προμήθειες σε οξυγόνο.


Η έρευνα


Οι επιστήμονες ταξίδεψαν στον Αρκτικό Ωκεανό το καλοκαίρι του 2010 και του 2011 για να μελετήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Θάλασσα Τσούκτσι, στο πλαίσιο ερευνητικής αποστολής υπό την αιγίδα της NASA.
Καθώς τρυπούσαν τον πάγο, πάχους σχεδόν ενός μέτρου, με το παγοθραυστικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού, οι ερευνητές παρατήρησαν ασυνήθιστες ποσότητες φθορίζουσας χλωροφύλλης, γεγονός που σημαίνει ότι κάτω από τους πάγους υπήρχαν φωτοσυνθετικοί φυτικοί οργανισμοί.
Μετά από εκτεταμένη έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάτω από τους πάγους τετραπλάσιες ποσότητες φυτοπλαγκτού συγκριτικά με παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές όπου δεν υπήρχαν πάγοι.
«Αν κάποιος με ρωτούσε πριν την αποστολή αν θα βρίσκαμε φυτοπλαγκτό κάτω από τους πάγους, θα του έλεγα ότι αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής Kevin Arrigo από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
«Η ανακάλυψη ήταν μια τεράστια έκπληξη», προσέθεσε.






Πηγή: econews.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ