8 Ιουν 2012

Υπεξαίρεσαν 1 εκατ. ευρώ στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους

Περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι υπεξαίρεσαν δύο υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Το κόλπο γκρόσο των δύο υπαλλήλων είχε ως εξής. Οι δύο υπάλληλοι εντόπιζαν συνταξιούχους που είχαν αποδημήσει, στους λογαριασμούς των οποίων πιστώνονταν αναδρομικά από την καταβολή συντάξεων και άλλα ποσά, τα οποία όμως στην πραγματικότητα καταβάλλονταν σε λογαριασμούς των φερόμενων ως εμπλεκόμενων υπαλλήλων.
Μάλιστα ο ένας εκ των δύο υπαλλήλων, παρότι είχε συνταξιοδοτηθεί από τα τέλη του 2011, είχε ζητήσει να πηγαίνει αμισθί στο γραφείο για να διεκπεραιώνει υποθέσεις και άλλες εκκρεμότητες. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.


Πηγή: koutipandoras.gr

Παράλυτη ασθενής κίνησε ρομποτικό χέρι με τη σκέψη της

Ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα σημείωσε επιστημονική κοινότητα στις προσπάθειες που γίνονται για να δώσουν και πάλι τη δυνατότητα της κίνησης σε παράλυτους ανθρώπους. Η νέα επιτυχία σημειώθηκε στις ΗΠΑ όπου δύο ασθενείς, παράλυτοι από το λαιμό και κάτω, κατάφεραν να ελέγξουν ένα ρομποτικό χέρι με τη σκέψη τους.


Σύμφωνα με το περιοδικό Nature οι επιστήμονες εμφύτευσαν στον εγκέφαλο μία μικροσκοπική συσκευή, που έχει τη δυνατότητα να μεταφράζει τα ηλεκτρικά σήματα σε εντολές.
Η επιστημονική ομάδα αποτελείται μεταξύ άλλων από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπράουν, του Χάρβαρντ και του τμήματος Νευρολογίας του νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.
Με την χρήση του ίδιου εμφυτεύματος, όπως αναφέρει το BBC, το 2006 η επιστημονική ομάδα είχε καταφέρει την κίνηση με τη σκέψη ενός δρομέα στην οθόνη του υπολογιστή.
«Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια. Ήμουν σε θέση να πίνω καφέ χωρίς τη βοήθεια κανενός. Ήμουν εκστασιασμένη. Ένιωσα ελπίδα και είχα τη αίσθηση της ανεξαρτησίας», είπε η 58χρονη Cathy Hutchinson, μία από τους δύο ασθενής, που έκαναν χρήση του εμφυτεύματος BrainGate.
Και οι δύο ασθενείς είχαν παραλύσει από το λαιμό και κάτω πριν από πολλά χρόνια. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που  η Hutchinson έπινε καφέ χωρίς τη βοήθεια κανενός. Σημειώνεται πως η Hutchinson στα 44 της χρόνια, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο στερώντας της και την φωνή της. Πλέον επικοινωνεί με μία συσκευή επιλέγοντας τα γράμματα με τα μάτια της.




«Ήταν μία στιγμή ευτυχίας. Πρόκειται για ένα επίτευγμα στον εν λόγω τομέα», τόνισε John Donoghue νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Από την πλευρά του ο καθηγητής Leigh Hochberg δήλωσε πως απώτερος στόχος είναι να μπορέσουν οι παράλυτοι ασθενής να κινούνται και πάλι μόνοι τους.
Ο Hochberg σημείωσε πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε προς αυτό το σκοπό, όμως αυτό είναι το όνειρο για όσους ανθρώπους έχουν τέτοια προβλήματα. Είναι αδύνατο να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιτευχθεί αυτό, επισημαίνουν οι επιστήμονες.






Πηγή: tvxs.gr

Έρευνα αποκαλύπτει γιατί οι κατσαρίδες πάντα τη γλιτώνουν (video)

Το «μυστικό» των κατσαρίδων ανακάλυψαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Είναι γνωστό ότι οι κατσαρίδες εξαφανίζονται ακαριαία, γλιτώνοντας κάθε φορά που κάποιος τους επιτίθεται με εφημερίδες, παντόφλες ή ο,τιδήποτε άλλο.
Για να διαπιστώσουν πώς τα έντομα αυτά ξεφεύγουν πριν προλάβει κάποιος να τα χτυπήσει ή να τα παγιδεύσει, οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν μια κατσαρίδα και στη συνέχεια παρακολούθησαν πολλές επαναλήψεις του βίντεο σε αργή κίνηση.
Στο βίντεο φαίνεται η κατσαρίδα να τρέχει σε μια ράμπα. Όταν το έντομο φτάνει στην άκρη της ράμπας, δηλαδή στο «χείλος του γκρεμού», δεν πέφτει κάτω όπως όλοι θα περιμέναμε.
Αντίθετα η κατσαρίδα «γραπώνεται» με τα πίσω της πόδια στην άκρη της ράμπας, κάνει ένα ακροβατικό και συνεχίζει να τρέχει από την κάτω πλευρά.
Η «μαγική» αυτή ικανότητα της κατσαρίδας οφείλεται στα «νύχια» που έχει στα πίσω πόδια της και μοιάζουν με αγκίστρια. Όπως φαίνεται στο βίντεο, όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν τα «νύχια» από τα πόδια της κατσαρίδας, το έντομο έχασε την ικανότητά του να αγκιστρώνεται και να κρέμεται με αποτέλεσμα να πέφτει κάτω από τη ράμπα.
Σημειώνεται ότι οι ερευνητές επανέλαβαν το ίδιο πείραμα με σαμιαμίδια και διαπίστωσαν ότι έχουν παρόμοιες ικανότητες με τις κατσαρίδες σε ό,τι αφορά τους ελιγμούς.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoSONE.






Πηγή: econews.gr

Αύριο η πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία εναντίον της ACTA

Το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012, σε εκατοντάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με θέμα την ACTA, την "εμπορική συμφωνία" που φτάνει σε λιγότερο από ένα μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Πειρατές και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θα βρίσκονται στις πλατείες για να διαμαρτυρηθούν μαζί τους, οργανώνοντας για μία ακόμη φορά την αντίστοιχη διαμαρτυρία στην Ελλάδα.
Στις 7 η ώρα το απόγευμα του Σαββάτου στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις ενάντια στην  «εμπορική συμφωνία κατά της παραποίησης».
Ήδη τρεις ευρωπαϊκές επιτροπές έχουν πει ΟΧΙ και σε ένα μήνα περίπου θα γίνει η τελική ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη της, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.





Πηγή: proho.gr





Μία εικόνα, χίλια δάκρυα

Η ιστορική φωτογραφία από τον πόλεμο του Βιετνάμ κλείνει 40 χρόνια


Πρόκειται για μια από τις εικόνες που αποτύπωσαν στο μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων τη φρίκη του πολέμου στο Βιετνάμ. Πριν 40 χρόνια στις 8 Ιουνίου του 1972, ένας 21χρονος αμερικανός φωτορεπόρτερ βιετναμέζικης καταγωγής, ο Χινχ Κονγκ Ατ άκουσε τις σπαρακτικές φωνές ενός μικρού κοριτσιού καθώς έφευγε τρέχοντας από το βομβαρδισμένο χωριό της. Σήκωσε τη φωτογραφική του μηχανή και αποτύπωσε μια από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες ενός βρώμικου πολέμου.
Αμέσως μετά άρπαξε τη μικρή βιετναμέζα της οποίας τα ρούχα και το δέρμα είχαν καεί από βόμβες ναπάλμ και τη μετέφερε σε ένα μικρό νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί του είπανε ότι τα εγκαύματα της μικρής ήταν πολύ σοβαρά για να σωθεί. Εκείνος έβγαλε την ταυτότητά του που απεδείκνυε ότι ήταν αμερικανός δημοσιογράφος και απαίτησε από τους γιατρούς να κάνουν τα πάντα για να τη σώσουν.  
Το όνομα της μικρής είναι Κιμ Πουκ και σήμερα, τέσσερις δεκαετίες αργότερα, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τον φωτογράφο που τη διέσωσε. «Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη φωτογραφία μου, αλλά ελάχιστα για τη ζωή μου» σημειώνει.
«Τη νοιώθω σαν κόρη μου» λέει ο φωτορεπόρτερ, που επέστρεψε πρόσφατα στο χωριό Τρανγκ Μπανγκ όπου είχε τραβήξει τη φωτογραφία για να αποτυπώσει τη ζωή των σημερινών του κατοίκων.




Πηγή: tovima.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ