20 Μαρ 2012

Τα αρχεία του Αϊνστάιν στο διαδίκτυο

Οι σημειώσεις, οι ταχυδρομικές κάρτες αλλά και η προσωπική αλληλογραφία του Αϊνστάιν θα είναι σύντομα στο διαδίκτυο. Τα αρχεία έχουν αρχίσει ήδη να ανεβαίνουν στο ίντερνετ από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το Πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι είναι διαθέσιμα ήδη 2000 έγγραφα ενώ στην συνέχεια θα «ανέβουν» ακόμα περισσότερα αρχεία.
Η ιστοσελίδα του πανεπιστημίου για τον Αϊνστάιν θα δώσει την ευκαιρία στους ερευνητές να αναζητήσουν αντικείμενα που μέχρι σήμερα δεν ήξεραν καν ότι υπάρχουν.
Μόνο 900 εικόνες των χειρογράφων του και ένας ημιτελής κατάλογος με το μισό περιεχόμενο του αρχείου είχε δημοσιοποιηθεί το 2003. Τώρα, χάρη σε μια χορηγία του βρετανικού Ιδρύματος Πολόνσκι, που είχε κάνει μια ανάλογη ψηφιοποίηση στα χειρόγραφα του Ισαάκ Νεύτωνα, και τα 80.000 αντικείμενα της συλλογής του Αϊνστάιν έχουν πλέον καταγραφεί και ταξινομηθεί σε ένα πλήρη online κατάλογο.
Η online συλλογή περιλαμβάνει 14 σημειωματάρια γεμάτα επιστημονικές εργασίες και μάλιστα με πολύ ψιλά γράμματα, επιστολές του Αϊνστάιν σε συναδέλφους του επιστήμονες, καθώς και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και της διάσημης εξίσωσης που συσχετίζει την μάζα (Μ) με την ενέργεια (Ε) και την ταχύτητα (C).
Να σημειωθεί ότι ο Αϊνστάιν είχε βοηθήσει στην ίδρυση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου το 1925 και κληροδότησε σε αυτό το αρχείο του -καθώς και τα δικαιώματα χρήσης της εικόνας του- μετά το θάνατό του το 1955.






Πηγή: koutipandoras.gr

«Εξαφανίζονται» οι πληγές των αρκούδων στον χειμέριο ύπνο – Νέα έρευνα

Εκπληκτική είναι η ικανότητα των μαύρων αρκούδων να γιατρεύουν τις πληγές τους ενώ βρίσκονται σε χειμέριο ύπνο, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Στο πλαίσιο της έρευνας, επιστήμονες από τον κλάδο της ιατρικής και της ζωολογίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πληγές των αρκούδων θεραπεύονται χωρίς να μολυνθούν, ενώ δεν αφήνουν σημάδια.
Με τη μελέτη τους οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς οι αρκούδες γιατρεύουν τις πληγές τους, ενώ η θερμοκρασία του σώματός τους είναι χαμηλή, ο μεταβολισμός τους ελαττωμένος και ο καρδιακός τους ρυθμός μειωμένος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Integrative Zoology», σχετίζονται στενά με ιατρικές έρευνες που στοχεύουν στη βελτίωση της ίασης των πληγών διαβητικών ασθενών, ηλικιωμένων, ή ατόμων που υποσιτίζονται.
Η νέα επιστημονική έρευνα αποτελεί μέρος ευρύτερου προγράμματος που διεξάγουν τα τελευταία 25 χρόνια ερευνητές από  το  πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και του Γουαϊόμινγκ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φυσικών πόρων της Μινεσότα.
«Κάθε χρόνο βρίσκαμε ορισμένα ζώα με πληγές που προέρχονταν από σφαίρες και βέλη κυνηγών ή είχαν προκληθεί από επιθέσεις άλλων ζώων. Αυτές οι πληγές είχαν προκληθεί πριν οι αρκούδες πέσουν σε χειμέριο ύπνο και συχνά παρουσίαζαν σημάδια μόλυνσης, στις αρχές του χειμώνα», επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.
«Κι όμως όταν μετά από λίγους μήνες επισκεπτόμασταν και πάλι τις αρκούδες στις φωλιές τους, οι πληγές είχαν γιατρευτεί, είτε εμείς τις ράβαμε και χορηγούσαμε αντιβιοτικά είτε όχι», συμπεραίνουν.
Κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύππνου η θερμοκρασία σώματος μια μαύρης αρκούδας «πέφτει» ακόμα και κατά 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται σημαντικά.
Στους ανθρώπους, η χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος ή άλλες καταστάσεις που εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία, επηρεάζουν σοβαρά την ίαση των πληγών.
Ανακαλύπτοντας ποιος είναι αυτός ο φοβερός μηχανισμός που γιατρεύει τόσο γρήγορα τις πληγές των αρκούδων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να βοηθήσουν στην ίαση των πληγών στους ανθρώπους.



Πηγή: econews.gr

Ένα στρατόπεδο για χίλιους μετανάστες


Ποιο ζήτημα ανακύπτει μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία; Γιατί αποφασίστηκε τώρα; Αντιμετωπίζεται στην ουσία του το μεταναστευτικό πρόβλημα;


Συνδρομή του ΥΠΕΘΑ


Το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταστεί δυνατή η κράτηση -έως και 1000 κάθε φορά- μεταναστών οι οποίοι εντοπίζονται να περνούν τα ελληνικά σύνορα, είτε χωρίς έγγραφα, είτε αιτούμενοι ασύλου. Πρόκειται για τη δημιουργία του πρώτου αντίστοιχου χώρου ο οποίος θα λειτουργεί σε στρατόπεδο που παραχωρεί ο στρατός. Πληροφορίες θέλουν την εγκατάσταση να φυλάσσεται περιμετρικά από την Ελληνική Αστυνομία και εσωτερικά από ιδιωτική εταιρεία security.


Ζητούμενο οι συνθήκες


«Το μεγάλο ζήτημα με όλους αυτούς τους χώρους είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν παρέχουν τις απαραίτητες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης τις οποίες η Ελλάδα υποχρεούται να διασφαλίζει για όλους τους αλλοδαπούς υπηκόους οι οποίοι κρατούνται. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω αρχικών ελλείψεων, είτε λόγω μετέπειτα συνωστισμού ο οποίος ξεπερνά τις εκάστοτε υποδομές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί. Σε κάθε περίπτωση, παραβιάζονται τα δικαιώματα των κρατούμενων», δηλώνει στο tvxs.gr ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς.


Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος επικαλείται το παράδειγμα στρατοπέδου της Θεσσαλονίκης το οποίο είχε μετατραπεί σε οικισμό Ρομά και που σήμερα αποτελεί «ένα τρισάθλιο γκέτο»: «Σύμφωνα με την εμπειρία μας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ακόμη και αν αυτός ο χώρος λειτουργήσει σωστά τον πρώτο μήνα, δεν θα συμβεί το ίδιο στη συνέχεια».


Με φόντο τον ΟΗΕ


Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η Ελλάδα κρίνεται στις 8-9 Μαΐου από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, στη Γενεύη. Η διαδικασία είχε ανακληθεί τον Οκτώβριο «για λόγους ανωτέρας βίας», υπό την επίκληση των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Στις 6-7 Ιουνίου εξετάζονται οι επιδόσεις της Ελλάδας από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μία διαδικασία η οποία είχε επίσης αναβληθεί με την αιτιολογία ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αποστείλει τους εκπροσώπους του στην έδρα του Οργανισμού.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρωτοβουλίες όπως η αξιοποίηση του στρατοπέδου της Κοζάνης για την κράτηση μεταναστών αναλαμβάνονται ακριβώς ενόψει αυτών των δύο ακροάσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα οφείλει να επιδείξει έργο. Άραγε, θα πείσει;


Μακριά από τη λύση


«Η ευκαιριακή αντιμετώπιση του προβλήματος, με τη δημιουργία ενός αντίστοιχου χώρου υποδοχής, δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως ένα ικανοποιητικό μέτρο. Όπως βλέπουμε να συμβαίνει και με τις φυλακές, τα όποια αποσπασματικά μέτρα αποσυμφόρησης δεν εμποδίζουν την εκ νέου και περαιτέρω συμφόρηση των εγκαταστάσεων», υπογραμμίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, δια στόματος του κ. Δημητρά.


Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης τονίζει: «Στην Ελλάδα δεν λειτουργεί το σύστημα ασύλου, το οποίο υποτίθεται ότι θα βελτιωνόταν δραστικά από την αρχή του έτους. Χρειάζονται ταχύτατες διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων, κυρίως στην είσοδο, στα πρότυπα παλιότερης πρότασης του Συνηγόρου του Πολίτη. Αντί αυτού, οι ελληνικές αρχές ουσιαστικά δεν δέχονται αιτήσεις, ώστε να μη ‘χρεωθούν’ υψηλό ποσοστό απόρριψης. Πρόκειται για μία τραγική κατάσταση την οποία η μία κυβέρνηση παραδίδει στην άλλη. Από την πλευρά μας, διοργανώνουμε σε εβδομαδιαία βάση εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πέτρου Ράλλη, όπου γίνεται κυριολεκτικά χαμός».


Σε αυτό το μήκος κύματος θα διατυπωθούν οι αντίστοιχες ενστάσεις στις αρμόδιες επιτροπές του ΟΗΕ, ενώπιον των οποίων η Ελλάδα καλείται -επιτέλους- να παραστεί. Αυτή τη φορά, «ενισχυμένη» με ένα στρατόπεδο για 1000 μετανάστες στο ενεργητικό της.




Πηγή: tvxs.gr

ΙΕΚ ΠΑΠΑΡΑΚΜΗ

Με πολύ μεγάλη χαρά η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο πολιτικός κόσμος, αλλά και η ελληνική κοινωνία, άκουσαν τα χαρμόσυνα νέα, από το στόμα του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου:«Σκοπεύω να ιδρύσω σχολή εκπαίδευσης πολιτικών στελεχών», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η είδηση ήταν μια χαραμάδα φωτός σε ένα τοπίο γκρίζο, ήταν μια ακτίνα του ήλιου στο πυκνόφυτο δάσος, ήταν η μπεσαμέλ στο παστίτσιο που ψήνεται.

Κατά κοινή ομολογία αυτό που έλειπε, από την πολιτική ζωή του τόπου ήταν μια σχολή εκπαίδευσης και παραγωγής στελεχών και μάλιστα υπό την εποπτεία, έμπνευση και διεύθυνση του Γιώργου Παπανδρέου. Ήδη νέοι και νέες της πατρίδας μας, εκδηλώνουν την επιθυμία τους να σπουδάσουν δίπλα στον άριστο των αρίστων.

Η στήλη έχει εξασφαλίσει κάποιες πληροφορίες σχετικές με τους κύκλους και τους τομείς σπουδών και σας τα παραθέτει.
Οι βασικές οικονομικές θεματικές ενότητες θα είναι:

-Φούσκωμα Ελλείμματος. Με εκτενείς οδηγίες για μαγείρεμα στοιχείων, αριθμών και στατιστικών δεδομένων, με ή χωρίς συνταγή.
-Εκτίναξη σπρεντ. Αναλυτική περιγραφή των κινήσεων για την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και δημιουργία τεχνητού πανικού, ώστε να αποκλείεται η χώρα από τις αγορές και να πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένο μονόδρομο.
-Χρεοκοπίες χωρών. Ενότητα ιδιαίτερα επίκαιρη. Κατάσταση που συμβαίνει, ενώ κανείς δεν παραδέχεται επισήμως, ότι έχει συμβεί. Θα περιλαμβάνει τις υποενότητες: Αργός θάνατος, ανεξέλεγκτος θάνατος, άτακτος θάνατος, θάνατος στο Καστελόριζο, κλπ.
-Εκτόξευση ΑΕΠ. Ενότητα συνδυασμένη με μαθήματα αστροφυσικής και παροχή ιδεών για πολλαπλασιασμό του συνολικού χρέους μέσα σε ένα χρόνο, ή κούρεμα χρέους στο 50% με ταυτόχρονο διπλασιασμό του. 
-Διενέργεια δημοψηφισμάτων, όταν έχουν πια ληφθεί όλες οι αποφάσεις και έχουν επιβληθεί  12 πακέτα τακτικής, έκτακτης και άτακτης φορολόγησης, ενώ αναμένονται άλλα 8 πακέτα διάσωσης, μέχρι να εκπονηθούν και τα υπόλοιπα 16 πακέτα διάσωσης.
-Σχέσεις με ΔΝΤ. Ενότητα ιδιαιτέρως χρήσιμη για κυβερνήτες μπανανιών, που μπαίνουν σε αυτό, ενώ έχουν δώσει όλες τις διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα έμπαιναν, παραδεχόμενοι δημοσίως ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, για την μπανανία τους.
-Δημιουργία μηχανισμών στήριξης. Πατέντα της Ευρωπαϊκής ένωσης για να προετοιμάσει, τον ασθενή για την εγχείρηση, χωρίς όμως να διαθέτει το νοσοκομείο αναισθητικό.
-Σωτηρία ευρωπαϊκών τραπεζών. Κατάσταση στην οποία πληρώνει ένας λαός αδρά και για όσο χρειαστεί, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους τράπεζες και οικονομικά ιδρύματα, της Ευρώπης και του πλανήτη, τα οποία δανείζονται με 1% και στη συνέχεια δανείζουν την επίμαχη χώρα με 4%,  5% ή και 6%.
-Επιβολή πακέτων φορολογίας. Ενός δύο τριών… εννέα δέκα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο ή δυνατόν με ανακοίνωση κάθε εβδομάδα, συνήθως μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
-Διαχείριση ιθαγενών. Πρόκληση πανικού,  δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων, πρόκληση φόβου αλλά και καλλιέργεια  τεχνητών ελπίδων για μελλοντική έξοδο από σχετικό τούνελ. 
-Υποκριτική. Ενότητα, που εξοπλίζει τους αυριανούς ηγέτες με ικανότητες υποκριτικής και θεατρικής ερμηνείας, προκειμένου να παρουσιάζονται καταβεβλημένοι και στεναχωρημένοι, στις δημόσιες ομιλίες και εμφανίσεις τους, ώστε να πείθονται  οι ιθαγενείς, ότι πρέπει να σφαχτούν για να σωθούν.

Θύμιος Κ.



Πηγή: ellinofreneia.net

Black Μπεεε





Ένας αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος έγραψε τον 1ο αιώνα μ.Χ., μία επιστολή προς Θοδωράκη τον νεοέλληνα. Όταν ο Θοδωράκης το μαθαίνει, ταξιδεύει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρέθηκε η επιστολή μαζί με 2000 ακόμα αρχαία ελληνικά κείμενα, για να την παραλάβει από τους Ιταλούς αρχαιολόγους. Φθάνοντας εκεί, έκπληκτος διαπιστώνει ότι για την επιστολή, ενδιαφέρονται κι άλλοι που αναζητούν ιστορικές αλήθειες, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να την εξαφανίσουν γιατί φοβούνται μην ανιχνεύει θρησκευτικά απόρρητα. Για την ίδια επιστολή όμως, ενδιαφέρεται κι ο Δημητράκης που έχει ψυχολογικά προβλήματα. Αυτός ουσιαστικά ψάχνει το παρελθόν του για να βρει τι ήταν, πριν μεταμορφωθεί σε πρόβατο.


Σκηνοθεσία/Σενάριο: Θοδωρής Μαραγκός

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ