2 Νοε 2012

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Οδυσσέας Ελύτης


Ο Οδυσσέας Ελύτης αποτέλεσε έναν από τους τελευταίους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς του '30...

Ο Οδυσσέας Ελύτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη του Παναγιώτη,γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από το χωριό Καλαμιάρης της Μυτιλήνης και είχε εγκατασταθεί στην πόλη του Ηρακλείου από το 1895, όταν σε συνεργασία με τον αδελφό του ίδρυσε ένα εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργίας.

H αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης

Στη φωτογραφία εικονίζεται μια κατοικία δύο δωματίων που βρισκόταν στην αρχαία πόλη


Εντοπίστηκε στη Βουλγαρία και είναι ηλικίας 4.200-4.700 ετών

Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ερείπια και σειρά ευρημάτων σε μια περιοχή της Βουλγαρίας που υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας πόλης ηλικίας 4.200-4.700 ετών. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την αρχαιότερη πόλη που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Μέρα Των Νεκρών στο Μεξικό - Dia de los Muertos


Για τους Μεξικανούς σημασία δεν έχει μόνο ο θάνατος, αλλά και αυτό που ακολουθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, γιορτάζουν στις 2 Νοέμβρη την Ημέρα Των Νεκρών στα σπίτια και στα νεκροταφεία, προσπαθώντας να φανταστούν πως είναι αυτός ο άλλος κόσμος μέσα από αναπαραστάσεις, ήθη και έθιμα που μετατρέπονται σε διαφορετικές κουλτούρες, όλες με την ίδια σημασία, αφού βαδίζουν στον άγνωστο δρόμο που σηματοδοτεί ο θάνατος και που μόνο με σύμβολα μπορεί κανείς να τον φανταστεί.

Οι Μάγιας δεν πίστευαν ότι φέτος είναι το τέλος του κόσμου


Η ένωση των απογόνων τους και μελετητές του υπ. Πολιτισμού της Γουατεμάλα αλλάζουν τα δεδομένα

Ταινίες, βιβλία, άρθρα, περιοδικά και βέβαια χιλιάδες αιρέσεις παγκοσμίως προετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου που σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγιας ξεκινά σε ακριβώς 51 μέρες... ήτοι στις 21 Δεκεμβρίου του 2012!

Βακτήριο που αναπνέει χλωροφόρμιο καταπολεμά την τοξική ρύπανση



Στην ταχύτατη αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε περίπτωση τοξικής ρύπανσης θα μπορούσε να συμβάλλει ένας νέος τύπος βακτηρίου, που αναπνέει χλωροφόρμιο αντί για οξυγόνο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Νέας Ουαλίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Microbiology».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ