22 Μαΐ 2012

Καταδικασμένος σε θάνατο ο βασιλιάς της ζούγκλας


Το θέαμα προκαλεί μεγάλη θλίψη. Ένα νεαρό αρσενικό λιοντάρι καταδικασμένο να πεθάνει. Η συρμάτινη θηλιά σφίγγει τόσο πολύ τον λαιμό του που εμποδίζει το άτυχο ζώο να φάει και το καταδικάζει σε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.
Δεν είναι το μόνο λιοντάρι που υποφέρει τέτοια δεινά. Το θέαμα είναι αρκετά συχνό σε διάφορες περιοχές της Αφρικής, όπου οργιάζει η λαθροθηρία.
Κάποια λιοντάρια παγιδεύονται κατά λάθος σε παγίδες που προορίζονται για άλλα ζώα, όπως οι αντιλόπες που είναι περιζήτητες για το κρέας τους.
Άλλες φορές πάλι οι παγίδες όντως προορίζονται για τα λιοντάρια, τα οποία σκοτώνονται από λαθροθήρες για τα μέλη του σώματός τους.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην Άπω Ανατολή για νύχια και κόκαλα λιονταριών, καθώς χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική.
Μάλιστα φαίνεται πως τα λιοντάρια υποκαθιστούν τις τίγρεις, που χρησιμοποιούνταν διαχρονικά στην παραδοσιακή ιατρική, ωστόσο σήμερα είναι δυσεύρετες στην άγρια φύση.
Εκτός από τα κόκαλα λιονταριών, η γούνα και τα νύχια χρησιμοποιούνται επίσης.
Ο Δρ. Pieter Kat από την οργάνωση για την προστασία των λιονταριών LionAid δήλωσε σχετικά: «Το τελευταίο διάστημα η αξία των κοκάλων των λιονταριών έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Τα λιοντάρια σκοτώνονται για να καλυφθεί η ζήτηση για προϊόντα παραδοσιακής ιατρικής, αφού οι τίγρεις έχουν λιγοστέψει».
«Από τι στιγμή που τα κόκαλα τίγρεων είναι τόσο δυσεύρετα πλέον χρησιμοποιούνται κόκαλα λιονταριών», προσέθεσε.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 1960 ένα κιλό κόκαλα λιονταριού κόστιζε μόλις 10 δολάρια, ενώ το 2010 έφτασε να κοστίζει 300 δολάρια.
Η μεγάλη ζήτηση αντανακλάται και στα επίσημα στοιχεία των περιβαλλοντικών οργανώσεων που δείχνουν δραματική μείωση του πληθυσμού των λιονταριών.


Πηγή: econews.gr

Είστε τεμπέληδες; Είναι γενετικό


Το κομμάτι του χαρακτήρα που έχει σχέση με την εργατικότητα, δεν διαμορφώνεται μόνο από τις εμπειρίες και το περιβάλλον, αλλά και από το DNA. Το συμπέρασμα προέκυψε από τη μελέτη 43ων γενεών πειραματόζωων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Τέοντορ Γκάρλαντ, η τεμπελιά είναι κληρονομική όπως αποδεικνύει ένα γονιδιακό στέλεχος, το οποίο κατάφερε να απομονώσει η επιστημονική ομάδα από ποντίκια.
Η μελέτη του αμερικανού καθηγητή και της ομάδας του άρχισε το 1993 και το δείγμα της αποτέλεσαν η διασταύρωση 224 πειραματόζωων και η επιλογή εκείνων που ήταν δυο φορές πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα.
Έπειτα από μελέτες σε 43 γενιές ποντικών, ο δρ. Γκάρλαντ κατάφερε να απομονώσει γονιδιακό στέλεχος το οποίο συνδέεται με την προδιάθεση στην κινητική δραστηριότητα.
Ο εντοπισμός αυτού του γονιδίου, επισημαίνει ο Αμερικανός καθηγητής, αποδεικνύει ότι τα χαρακτηριστικά που μας καθιστούν δραστήριους ή μη κληρονομούνται σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι οι οκνηροί γονείς κάνουν αποκλειστικά οκνηρά παιδιά, καθώς τα γονίδια που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά φτάνουν τα χίλια. Αντίθετα, τα πράγματα στο εργαστήριο είναι πιο εύκολα αφού με τη μέθοδο της επιλεκτικής διασταύρωσης είναι δυνατό να προκύψει ένας ποντικός πολύ τεμπέλης ή υπερβολικά δραστήριος.
Η αξία της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατάφερε να φτάσει στην 43η γενιά. Και δεδομένου ότι το DNA του ποντικού είναι δομικά σχεδόν ίδιο με αυτό του ανθρώπου, η μελέτη του δρ. Γκάρλαντ αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια ανάλογη μελέτη στον άνθρωπο.
Το επόμενο βήμα σε αυτή την ανακάλυψη είναι να διαπιστωθεί ποια γονίδια επηρεάζουν το στέλεχος που απομονώθηκε και να συγκριθούν με τα αντίστοιχα γονίδια του ανθρώπου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society.


Πηγή: ygeianews.gr

Δημιουργείται Yπηρεσία Πληροφοριών Μητρώου φυσικών προσώπων και εταιρειών


Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανέπτυξε μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις δημόσιες υπηρεσίες να αναζητούν πολύ πιο εύκολα πληροφορίες για φυσικά πρόσωπά αλλά και εταιρείες.
Πρόκειται για την Υπηρεσία Διαδικτύου Πληροφοριών Μητρώου η οποία προς το παρόν λειτουργεί μόνο πιλοτικά σε τρία υπουργεία. Μέσω αυτής τα στελέχη του δημόσιου τομέα θα μπορούν με απλό τρόπο να αναζητούν στοιχεία χρησιμοποιώντας είτε τον ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου), είτε τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, είτε το ονοματεπώνυμο.


Οι πληροφορίες που παρέχει η νέα υπηρεσία είναι:


- τα βασικά στοιχεία του φορολογούμενου (φυσικού ή μη φυσικού Προσώπου)


- τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση – τηλέφωνο)


- ο εμπορικός τίτλος της επιχείρησης, καθώς και οι δραστηριότητές της


- άλλα πρόσθετα στοιχεία επιχειρήσεων (φυσικών και μη φυσικών προσώπων) όπως, τα μέλη επιχειρήσεων μη φυσικών προσώπων, τα στοιχεία εκπροσώπων, οι συμμετοχές κ.α.




Πηγή: proho.gr

Επέτειος γέννησης του Ρώσου επιστήμονα και ανθρωπιστή Αντρέι Ζαχάρωφ


Σαν σήμερα, το 1921, γεννήθηκε ο Αντρέι Ζαχάρωφ, ο Ρώσος φυσικός επιστήμονας και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος τιμήθηκε το 1975 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ενώ αφιερωμένο στη μνήμη του είναι και το ετήσιο βραβείο με το όνομά του που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «για την ελευθερία του πνεύματος» σε άτομα που μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.


Ο Andrei Dmitrievich Sakharov γεννήθηκε στη Μόσχα και σπούδασε, όπως και ο πατέρας του, Φυσικές Επιστήμες. Λαμβάνει το πτυχίο του και προχωρά στη διδακτορική διατριβή του, και προς τα τέλη της δεκαετίας του 1940 γίνεται μέλος μιας ομάδας διακεκριμένων σοβιετικών επιστημόνων με στόχο την ανάπτυξη της ατομικής βόμβας (βόμβας υδρογόνου). Μια δεκαετία αργότερα όμως, ο επιστήμονας τάσσεται κατά των ατομικών όπλων και υποστηρίζει τη συνθήκη του 1963 περί απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών, παροτρύνοντας την ηγεσία της ΕΣΣΔ να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την απόρριψη της αντιπυραυλικής άμυνας. 
Το αίτημά του αγνοείται και το επόμενο έτος εκφράζει τους φόβους του στο απαγορευμένο δοκίμιο «Σκέψεις για την πρόοδο, την ειρηνική συνύπαρξη και την πνευματική ελευθερία», όπου γράφει ότι «η ελευθερία της σκέψης είναι η μόνη εγγύηση ότι μια επιστημονική και δημοκρατική προσέγγιση στην πολιτική, την οικονομία και τον πολιτισμό είναι δυνατή». Το δοκίμιο κυκλοφορεί στο εξωτερικό και έχει ως αποτέλεσμα ο συγγραφέας του να χάσει ορισμένα προνόμια, αλλά και το δικαίωμα να εργάζεται σε απόρρητα θέματα. Το 1970 συνεισφέρει στην ίδρυση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μόσχας και 5 χρόνια αργότερα βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης.
Το βραβείο παραλαμβάνει η σύζυγός του, Elena Bonner αφού για τον ίδιο ισχύει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Στα τέλη της δεκαετία εξορίζεται μαζί με τη γυναίκα του στην κλειστή πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ μέχρι το 1985, εξαιτίας της κριτικής που ασκεί στο καθεστώς για την εισβολή στο Αφγανιστάν. 
Το 1988 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει το βραβείο με το όνομά του και τον επόμενο χρόνο ο Α. Ζαχάρωφ εκλέγεται μέλος του νέου Σοβιετικού Κοινοβουλίου. Το Δεκέμβριο του ιδίου έτους πεθαίνει από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του. «Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες που αγωνίζονται κατά της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και της καταπίεσης. Όπως και ο Αντρέι Ζαχάρωφ, οι βραβευθέντες δείχνουν πόσο θάρρος απαιτείται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας της έκφρασης» γράφει στην ιστοσελίδα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το βραβείο.


Πηγή: tvxs.gr

Η Deutsche Bank προτείνει το Geuro για νόμισμα της Ελλάδας

Μια νέα πρόταση για παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δίνει με έκθεσή του ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, Thomas Mayer. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Mayer προτείνει τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος, του Geuro, και το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του μετά την έκδοση χρεογράφων οφειλής (IoUs τα οποία η Ελλάδα θα δώσει σε όσους οφείλει χρήματα ως αναγνώριση της οφειλής μέχρι να βρει μετρητά σε ευρώ). »Όσοι πάρουν αυτά τα χαρτιά θα αρχίσουν με τη σειρά τους να τα χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές. Κι έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το Greek Euro (Geuro), που θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό». Το Geuro, θα είναι φθηνότερο νόμισμα και θα κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ, ενώ σταδιακά θα κυριαρχήσει στην εγχώρια αγορά. Το νέο νόμισμα, θα χρησιμοποιείται και στις εισαγωγές για αυτό προτείνεται η ισοτιμία του με το ευρώ να είναι 50% χαμηλότερα. Οι μισθοί θα πληρώνονται σε Geuro, ενώ οι τράπεζες θα επανακεφαλοποιηθούν με το νέο νόμισμα, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα θα παραμείνει τυπικά στην ευρωζώνη. «Αυτό θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να εφαρμόσει μία υποτίμηση της ισοτιμίας χωρίς τυπικά να έχει βγει από τη νομισματική ένωση. Αρχικά θα περιμέναμε μία μεγάλη υποτίμηση, αλλά οι ελληνικές αρχές θα είχαν τη δύναμη να σταθεροποιήσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν ξανά την ισοτιμία του Geuro έναντι του ευρώ μέσω μίας δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική επιστροφή στο ευρώ», αναφέρει η έκθεση.


Πηγή: koutipandoras.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ