9 Δεκ 2012

Κροπότκιν: ένας «αναρχικός πρίγκιπας»


Σαν σήμερα, στις 9 Δεκεμβρίου του 1842, γεννήθηκε ο Πιοτρ Κροπότκιν, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος.

Πατέρας του ο πρίγκιπας Αλεξέι Πέτροβιτς Κροπότκιν, αξιωματικός του στρατού του Τσάρου, και μητέρα του η Αικατερίνα Νικολάεβνα Σουλίμα, κόρη στρατηγού με φιλελεύθερες ιδέες για την εποχή της, την οποία όμως ο Κροπότκιν θα χάσει σε νεαρή ηλικία.

Τα σπουργίτια προστατεύονται με.. αποτσίγαρα

Τα σπουργίτια του Μεξικού απολυμαίνουν το σπιτικό τους με νικοτίνη


Τα χρησιμοποιούν για να διώξουν τα παράσιτα από τις φωλιές

Το να κοιμάται κανείς σε ένα σπίτι από αποτσίγαρα μπορεί να μην ακούγεται ευχάριστο. Κι όμως, τα σπουργίτια, οι σπίνοι και πιθανώς και άλλα πουλιά των πόλεων χρησιμοποιούν γόπες στην κατασκευή της φωλιάς, μια πρακτική που διώχνει τα ακάρεα και άλλα ενοχλητικά παράσιτα.

ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΜΕΡΟΣ Α', ΜΑΥΡΗ ΒΙΛΒΑ


Δύο περιοχές της Ευρώπης.
Μία στην Ρουμανία, μια στην Ελλάδα.
Τις χωρίζουν χιλιόμετρα, αλλά τις ενώνει κάτι κοινό.
Χρυσός στα Χρόνια της Κρίσης.

Όρνια “εξαφανίζουν οικολογικά” τους νεκρούς – Αναβιώνει μακάβριο έθιμο των Παρσί στην Ινδία


Ποιος είναι ο πιο “πράσινος” τρόπος για την εναπόθεση του σώματος ενός νεκρού (μετά από φυσικό θάνατο και παρ’ ελπίδα μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή); Η ταφή; Η αποτέφρωση; Η κοινότητα Παρσί στη Βομβάη (Μουμπάι) της Ινδίας απαντά “όχι” αναβιώνοντας μια μακραίωνη (όσο και μακάβρια) παράδοση.

Βόλτα στο εσωτερικό ενός παγετώνα


Στην «καρδιά» του ελβετικού παγετώνα Gorner Glacier μπήκε μια ομάδα οκτώ ορειβατών με σκοπό να χαρτογραφήσουν, να εξερευνήσουν αλλά και για να φωτογρασίσουν για πρώτη φορά τις παγωμένες σπηλιές.Οι παγετώνες αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία στον κόσμο, ενώ το εσωτερικό τους είναι πολύ δύσκολο να εξερευνηθεί λόγω των θερμοκρασιών αλλά και του ιδιαίτερου εδάφους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ