16 Μαρ 2012

Ο τυφλός ψαράς/The blind fisherman

Caravan Project

Πορεία παλαίμαχων πολεμιστών των Βάφεν SS στη Ρίγα

Παλαίμαχοι Λεττονοί στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πολεμήσει στις τάξεις των Βάφεν SS εναντίον του Σοβιετικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Ρίγας υπό σημαντική και αυστηρή αστυνομική προστασία, τονίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από την λεττονική πρωτεύουσα.

Περίπου 1.500 πρώην στρατιώτες και υποστηρικτές τους συμμετείχαν στην αμφιλεγόμενη ετήσια παρέλαση αμέσως μετά τη λειτουργία, κυματίζοντας λεττονικές σημαίες και αφού διέσχισαν τμήμα της παλαιάς πόλης κατέληξαν για την κατάθεση στεφάνων και ανθέων στο εθνικό μνημείο για την Ελευθερία.
Τους παρελαύνοντες πλησίασαν δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούσαν αντιναζιστικές επιγραφές και εικόνες με τις γερμανικές ωμότητες στον πόλεμο, αλλά χωρίς να διακόπτουν την πορεία, όπως συνέβη άλλες χρονιές.
Μόνον τρία άτομα συνελήφθησαν επειδή έφεραν σύμβολα απαγορευμένα στη Λετονία: τη ναζιστική σβάστικα και το σοβιετικό σφυροδρέπανο.
«Θέλω να καταθέσω λουλούδια στους συντρόφους μου τους πεσόντες στη μάχη. Όλοι οι παλιοί πολεμιστές θέλουν να θυμούνται τους συντρόφους τους», τόνισε 90χρονος παλαίμαχος οπλίτης Γιάνις Βασαριέτις, προσθέτοντας ότι προσωπικά δεν αισθάνεται εχθρότητα για τους παλαίμαχους του Κόκκινου Στρατού, που με τη σειρά τους παρελαύνουν στις 9 Μαΐου, εξαφορμής της Ημέρας της Νίκης κατά των Ναζί.
«Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς ανθρώπους που πολέμησαν για το 3ο Ράιχ να μεταμορφώνονται σε ήρωες. Όλα τούτα είναι ένας μύθος, εάν η Ναζιστική Γερμανία είχε κερδίσει τον πόλεμο, σήμερα δεν θα υπήρχε ελεύθερη Λετονία», τόνισε από τη Ρίγα ο Εφραίμ Ζούροφ, πρόεδρος του Κέντρου Σίμον Βίζενταλ της Ιερουσαλήμ.

Η Λεττονική Λεγεώνα των Βάφεν SS εξακολουθεί να οξύνει τα πάθη τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.
Η Μόσχα και η ρωσική μειονότητα στη χώρα αντικρίζουν στα απομεινάρια της την εξύμνηση του Ναζισμού, ενώ αντιθέτως οι παλαίμαχοι πολεμιστές και οι υποστηρικτές τους θεωρούν πως τα μέλη της Λεγεώνας δεν ήταν Ναζιστές, αλλά μάχονταν για την ελευθερία της πατρίδας τους.
Η Λετονία κατακτήθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έπειτα από το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ. Μετά την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Ρωσίας το 1941, ο ρωσικός στρατός απωθήθηκε από τη βαλτική δημοκρατία.
Περίπου 146.000 Λεττονοί κατατάχθηκαν, ή συντάχθηκαν με τα γερμανικά SS, την επίλεκτη μονάδα των Ναζί, για να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς


Πηγή: tvxs.gr

«Πλάτη» στην αυτοδυναμία βάζει ο εκλογικός νόμος

Περιβάλλον προστασίας στα μεγάλα κόμματα εξασφαλίσει ο εκλογικός νόμος που θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές. Την ίδια ώρα προκαλείται ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους ψηφοφόρους, οι οποίοι ακόμη και αν θελήσουν να «τιμωρήσουν» τα κόμματα εξουσίας, θα υποχρεωθούν από τον ισχύοντα νόμο Παυλόπουλου να τα υποστηρίξουν, προσφέροντάς τους ακόμη και μια εύκολη αυτοδυναμία. Ο ισχύων εκλογικός νόμος ψηφίστηκε το 2004 με εισηγητή τον Κώστα Σκανδαλίδη. Το 2006 έρχεται ένα νέος ερμηνευτικός νόμος του Προκόπη Παυλόπουλου που προσθέτει σημαντικά στοιχεία στον ήδη υπάρχοντα. Η ουσία είναι ότι η πολιτική πραγματικότητα έχει αλλάξει και ότι ο υπάρχων νόμος δεν έχει προβλέψει αυτή την αλλαγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται σε κάποια σημεία αντισυνταγματικός ή και ακραία δυσαναλογικός.

Το bonus των 50 εδρών

Όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος το κόμμα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό λαμβάνει ως πριμ 50 έδρες με στόχο την επίτευξη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας. Όπως δηλώνει στο www.koutipandoras.gr o συνταγματολόγος κ Χρυσόγονος «εδώ ανακύπτει για πρώτη φορά αντισυνταγματικότητα του εκλογικού συστήματος» και εξηγεί ότι, « εάν μεν υπάρχει ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας (40%-50%) και το ‘πριμ’ το βοηθάει να την αποκτήσει, δικαιολογείται. Αν όμως το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει 20%- 25% τότε όχι μονό δεν εξυπηρετείται ο στόχος της κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά αντιθέτως απομακρύνεται σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης». Όπως εξηγεί ο κ Χρυσόγονος «ενδέχεται το πρώτο κόμμα να μην μπορεί ή να μην θέλει να συγκλίνει με τα αλλά κόμματα ώστε να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση, ενώ αντιθέτως τα υπόλοιπα κόμματα με την ένωση τους να μπορούν. Το γεγονός αυτό αποτελεί παραβίαση της ισοδυναμίας της ψήφου». Για πραξικοπηματικό νόμο με σκοπό να σχηματιστεί κυβέρνηση κάνει λόγο ο κ Βερναρδάκης Χριστόφορος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημώνκαι εξηγεί ότι «ο συγκεκριμένος νόμος μας έχει μείνει από το παρελθόν». Τότε δηλαδή που το πρώτο κόμμα συγκέντρωνε ποσοστά που πλησίαζαν την αυτοδυναμία. «Σε αυτή την πολιτική και κοινωνική κατάσταση ο εκλογικός νόμος θα έπρεπε να είναι περισσότερο αναλογικός ώστε να βοηθάει τις κυβερνήσεις συνεργασίας». Με λίγα λόγια, όπως εξηγεί ο κ Βερναρδάκης, αν το πρώτο κόμμα λάβει το 25% των εγκύρων ψήφων και συνεργαστεί με ένα κόμμα που έχει λάβει το 12% τότε αυτομάτως αποκτά την αυτοδυναμία που αναζητά και κυβερνά την χώρα.

Ο μύθος των λευκών ψήφων

Σε ομαδικό mail που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι εάν ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών ψηφίζει λευκό τότε ακυρώνεται η εκλογική διαδικασία. Το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει καμιά απολύτως βάση.
Διαβάστε τι αναφέρει ακριβώς ο εκλογικός νόμος για τα λευκά:
Ο αποκλεισμός των λευκών από τις έγκυρες ψηφους έγινε με μεταγενέστερο ερμηνευτικό νόμο, τον ν. 3434/2006, παρ’όλο που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την 12/2005 απόφασή του είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (6 προς 5) ότι η αντίστοιχη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου ήταν αντισυνταγματική. Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι η λευκή ψήφος διακρίνεται από την άκυρη και αποτελεί ενάσκηση του εκλογικού δικαιώματος, γι’ αυτό και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Οι διατάξεις που ορίζουν ότι το εκλογικό μέτρο ευρίσκεται χωρίς να συμπεριληφθούν οι λευκές ψήφοι «θίγουν τον πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας και την ισότητα της ψήφου και είναι αντίθετες προς τις [...] συνταγματικές διατάξεις». Η απόφαση αυτή πάντως ανέτρεπε προηγούμενες αποφάσεις τόσο του ίδιου του ΑΕΔ όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες η μη προσμέτρηση των λευκών κατά την εξεύρεση του εκλογικού μέτρου είχε κριθεί σύμφωνη με το Σύνταγμα. Με λίγα λόγια σε καμία περίπτωση το μεγάλο ποσοστό λευκών δεν ακυρώνει την εκλογική διαδικασία, αντιθέτως αυτά υπολογίζονται ως άκυρα οπότε δεν αποτελεί ενάσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Ετσι ούτε η λευκή ψήφος θα αποτελέσει μέσο αντίδρασης των ψηφοφόρων απέναντι στα μεγάλα κόμματα καθώς χαρακτηρίζεται ως χαμένη ψήφος. Όπως εξηγεί ο κ. Χρυσόγονος, «το εκλογικό αποτέλεσμα διεξάγεται με βάση τις έγκυρες ψήφους. Το λευκό και το άκυρο κατ’ αποτέλεσμα εξομοιώνεται στην αποχή, οπότε όσο μεγάλο και αν είναι το ποσοστό τους δεν παίζει κανένα ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Η «χαμένη» ψήφος

Η τάση των τελευταίων μηνών, με αφορμή την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και διαμαρτυρίας μαζικά στα μικρά κόμματα, αλλά και στα πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα, είναι, όπως αποδεικνύεται, παγίδα. Σε αυτή την περίπτωση ο συνταγματολόγος κ Χρυσόγoνος αναφέρει ότι «το κάθε κόμμα παίρνει τόσες έδρες όσες αντιστοιχούν στο ποσοστό του, επί του συνόλου των εγκύρων ψήφων που έλαβαν τα κόμματα που υπερέβησαν το 3%» και εξηγεί «όσο μεγαλύτερη είναι η αναντιπροσώπευτη ψήφος τόσο περισσότερο ευνοούνται τα κόμματα που υπερέβησαν αυτό ποσοστό του 3%». Με αυτή την λογική η ψήφος που πηγαίνει σε κόμματα που δεν προβλέπεται να λάβουν το 3% (τη βάση για την είσοδο στη Βουλή) χαρακτηρίζεται από τον συνταγματολόγο «χαμένη ψήφος». Με λίγα λόγια, αν το 5% των πολιτών αποφασίσουν να ψηφίσουν κόμματα που είτε δεν προβλέπεται να «πιάσουν» 3%, είτε προβλέπεται αλλά τελικά δεν θα τα καταφέρουν, τότε το πρώτο κόμμα θα είναι αυτοδύναμο αν έχει μόνο 38%. Σε περίπτωση που το 20% των πολιτών ψηφίσουν κόμματα που δεν θα φτάσουν το 3% τότε οι 250 έδρες μοιράζονται στο υπόλοιπο 80%, οπότε το πρώτο κόμμα θα έχει αυτοδυναμία με ακόμα μικρότερο ποσοστό σχεδόν στο 30% με 32% και λαμβάνοντας και το πριμ των 50 εδρών θα συγκεντρώσει τις 150 έδρες και θα μπορεί να κυβερνήσει.
Να σημειωθεί ότι αυτός ο εκλογικός νόμος μπορεί να αλλάξει και να ισχύσει ακόμα και στις επερχόμενες εκλογές με την προϋπόθεση ότι θα τον ψηφίσουν τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε περίπτωση που τον νόμο τον στήριζαν λιγότεροι από 200 τότε θα ίσχυε στις επόμενες εκλογές.

Πηγή: koutipandoras.gr

Μότσαρτ γεννιέσαι δε γίνεσαι

Μότσαρτ ή Αϊνστάιν, γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα των ειδικών, που βάζει τέρμα στα όνειρα και τις φιλοδοξίες πολλών γονιών, οι οποίοι καταπιέζουν τα παιδιά τους ώστε αυτά να γίνουν «διάνοιες».

Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι Ντέιβιντ Χάμπρικ και Ελίζαμπεθ Μέιντζ διαπίστωσαν ότι το ταλέντο και όχι η μεγάλη προσπάθεια είναι αυτό που μετρά. Οι ψυχολόγοι ζήτησαν από επαγγελματίες πιανίστες να διαβάσουν χωρίς προετοιμασία μια σειρά από παρτιτούρες. Οσοι είχαν μεγαλύτερη πείρα, αποδείχτηκαν καλύτεροι από εκείνους που είχαν λιγότερη. Ομως από τους καλύτερους ξεχώρισαν ορισμένοι που είχαν μεγαλύτερη ικανότητα απομνημόνευσης, οπότε διάβαζαν τις νότες πολύ πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους. Αυτοί ήταν οι πλέον ταλαντούχοι και όπως έδειξαν ειδικές εξετάσεις, οι νευρώνες του εγκεφάλου τους λειτουργούσαν διαφορετικά.

Στο βιβλίο του «Ο Κώδικας του ταλέντου» ο Ντάνιελ Ντόιλ εξηγεί ότι στους ανθρώπους με μεγάλο ταλέντο παίζει ρόλο η μυελίνη, μία λιποειδής ουσία που περιβάλλει τα νεύρα και βοηθά στη λειτουργία των νευρώνων.

Η μυελίνη παράγεται από τη λευκή ουσία, που έχει σημαντική συνεισφορά στη διαδικασία της μάθησης, ενώ ελέγχει επίσης τα σήματα μεταξύ των νευρώνων και συντονίζει τις εργασίες διάφορων περιοχών του εγκεφάλου. Η λευκή ουσία ήταν σε πολύ μεγάλη ποσότητα στον Αϊνστάιν κι ας μην ήταν καλός μαθητής στο σχολείο.


Πηγή: ygeianews.gr

Πυρηνικά απόβλητα σε περιοχές ιθαγενών στην Αυστραλία

Νόμο για τη δημιουργία της πρώτης «χωματερής πυρηνικών αποβλήτων» πέρασε η κυβέρνηση της Αυστραλίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των αυτοχθόνων.
Το «πράσινο φως» της Γερουσίας στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του αμφιλεγόμενου σχεδίου αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στον σταθμό Muckaty, σε κεντρικές περιοχές της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, όπου ζουν ιθαγενείς.
Παρά τη συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη σχετικά με τη νομιμότητα του εγχειρήματος, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα κέρδισε τη στήριξη της συντηρητικής αντιπολίτευσης και κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο.
Σήμερα τα πυρηνικά απόβλητα της ιατρικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας εξορύξεων στην Αυστραλία αποθηκεύονται προσωρινά σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, γραφεία και εργαστήρια.
Την Τρίτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, έξω από το κτίριο της Γερουσίας πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετές φορές η διαδικασία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης ιατρικής έρευνας, η μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων σε μακρινές αποστάσεις εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Εκφράζοντας την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, ο γερουσιαστής των Πρασίνων Scott Ludlam, ανέφερε ότι η χωματερή πυρηνικών αποβλήτων σχεδιάζεται σε σεισμόπληκτη ζώνη, που πλημμυρίζει συχνά, ενώ τόνισε ότι τα ραδιενεργά απόβλητα θα μεταφέρονται από πολύ μακρινές αποστάσεις και ότι το έργο, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι με τροποποίηση που πέρασε στο νομοσχέδιο ο γερουσιαστής Ludlam απαγορεύεται η εισαγωγή και η εναπόθεση πυρηνικών αποβλήτων ξένων χωρών στη σχεδιαζόμενη χωματερή.

Πηγή: econews.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ