18 Μαΐ 2012

Μύκητας που τρέφεται με πλαστικό ανακαλύφθηκε στο Εκουαδόρ


Τα πλαστικά αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων παγκοσμίως γιατί διασπώνται έπειτα από πάρα πολλά χρόνια.
Ωστόσο μια νέα ανακάλυψη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ ενδέχεται να επιταχύνει τη διαδικασία, εξαφανίζοντας τα πλαστικά πολύ πιο σύντομα.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ερευνητικής αποστολής στο τροπικό δάσος του Εκουαδόρ, φοιτητές του Τμήματος Μοριακής Βιοφυσικής και Βιοχημείας του Γέιλ ανακάλυψαν έναν μύκητα που πεινά για πολυουρεθάνη (πλαστικό) και μέχρι σήμερα ήταν άγνωστος.
Πρόκειται για τον πρώτο μύκητα που διαπιστωμένα επιβιώνει μόνο με πολυουρεθάνη και μάλιστα σε αναερόβιο περιβάλλον (χωρίς οξυγόνο), κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στον πάτο των χωματερών.
Η πολυουρεθάνη συγκαταλέγεται στα πολυμερή και χρησιμοποιείται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υλικών, από σκληρό πλαστικό μέχρι συνθετικά υφάσματα.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα πλαστικά, όπως η πολυουρεθάνη, χαρακτηρίζονται «αθάνατα» είναι ότι οι μικροοργανισμοί δεν τα αναγνωρίζουν ως τροφή με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν για αιώνες το περιβάλλον μέχρι να διασπαστούν.
Η ανακάλυψη όμως του μύκητα Pestalotiopsis microspora ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων. Μάλιστα οι ερευνητές έχουν ήδη απομονώσει και μελετούν το θαυματουργό ένζυμο που δίνει την ικανότητα στον μύκητα να διασπά το πλαστικό.
Η μείωση της χρήσης πλαστικών σίγουρα αποτελεί το πρώτο και κυριότερο βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο αν ο μύκητας από το Εκουαδόρ είναι πρόθυμος να βοηθήσει τότε ακόμα καλύτερα.


Πηγή: econews.gr

Ο Αμερικανός που έγινε κατά 350 εκατ. πλουσιότερος από την ελληνική κρίση


Ένας Αμερικανός  που ζει στον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Καϋμάν έγινε κατά μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια πλουσιότερος από την ελληνική κρίση χρέους.


Πρόκειται για τον Κένεθ Νταρτ, κληρονόμο μιας βιομηχανίας πλαστικών ποτηριών. Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του βρετανικού Independent,  η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε την Τριτη στον λογαριασμό του μια επιταγή  350 εκ. ευρώ καθώς ο Νταρτ πήρε το ρίσκο αρνούμενος να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το fund  του Νταρτ κατείχε ένα σημαντικό μέρος από το περίπου 5% του ελληνικού χρέους που δεν “κουρεύτηκε”. Η ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη πλήρωσε το ομόλογο των 436 εκ. που έληγε και ο Νταρτ κέρδισε την μερίδα του λέοντος.
Καθώς εντείνονται οι φήμες ότι οι Έλληνες αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να “αναμετρηθεί” με το hedge fund του Νταρτ και άλλα παρόμοια funds, funds-κοράκια όπως τα αποκαλεί ο Independent, που έχουν αγοράσει ελληνικό χρέος και απειλούν με μηνύσεις εάν δεν καταβληθούν οι τόκοι τους.
Παρά τις αντιρρήσεις της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αποπληρώσει το ομόλογο, αφού στην παρούσα χρονική στιγμή κρίθηκε ότι το να μην πληρωνόταν το ομόλογο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα έλυνε.
Ο Independent σημειώνει ότι το fund του Νταρτ μαζί με ένα άλλο, το  Elliott Associates, εξακολουθούν να μηνύουν την Αργεντινή στα αμερικανικά δικαστήρια για να απαιτήσουν την πλήρη εξόφληση των ομολόγων που η κυβέρνηση είχε αθετήσει την αποπληρωμή τους το 2002. 
Χθες, η εταιρεία αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Η ελληνική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι πληρωμές της Τρίτης δεν δημιουργούν προηγούμενο. Η καταβολή της Τρίτης δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να διοχετεύει στο μέλλον πόρους από το πακέτο διάσωσης στα ληστρικά hedge funds.


Πηγή: tvxs.gr

Παγκόσμια τράπεζα σπόρων ετοιμάζουν οι Ρώσοι

Η UNESCO (ΟΥΝΕΣΚΟ) δήλωσε την υποστήριξή της στο σχέδιο δημιουργίας μιας παγκόσμιας αποθήκης σπόρων,που θα βρίσκεται στο στρώμα των αιώνιων πάγων της Γιακουτίας (Σιβηρία). Οι Ρώσοι έχουν πείρα στη δημιουργία μιας τέτοιας κρυοτράπεζας σπόρων,καθώς ήδη από τη δεκαετία του ’70 οι ειδικοί της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είχαν τοποθετήσει σε ειδική υπόγεια αποθήκη πάνω από 10.000 δείγματα σπόρων. Πριν λίγα χρόνια, ελήφθησαν από εκεί ορισμένα δείγματα για τον έλεγχο της βιωσιμότητάς τους και όλοι οι σπόροι βρέθηκαν στη φυσιολογική τους κατάσταση.Ο σκοπός αυτού του σχεδίου,για τη δημιουργία μιας κρυοτράπεζας σπόρων είναι η διατήρηση και προστασία για εκατοντάδες χρόνια του αποθέματος γονιδίων των φυτών από τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές, τις φυσικές και τις ανθρωπογενείς καταστροφές.

Όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες


Αν πιστεύατε ότι ο εγκέφαλός μας κοιμάται όσο κοιμόμαστε, κάνετε λάθος, καθώς ναι μεν «ξεκουράζεται», ωστόσο, ο ύπνος τον βοηθά να απορροφήσει τις νέες πληροφορίες που έλαβε προτού κοιμηθούμε. Ακόμα πιο ευεργετικά αποτελέσματα φαίνεται πως έχει μάλιστα ο ύπνος για τη μαθησιακή διαδικασία και τη μνήμη, όταν συνοδεύεται από όνειρα..
Σύμφωνα με το BBC και μία νέα επιστημονική έρευνα, τα όνειρα αποτελούν σημάδι ότι τα υποσυνείδητα μέρη του εγκεφάλου εργάζονται σκληρά στη διάρκεια του ύπνου, επεξεργαζόμενα τις πληροφορίες για να εκτελεστεί η «δουλειά» που πρέπει να γίνει.
Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τον δρα Ρόμπερτ Στίκγκολντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Cell Biology».
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές, φοιτητές του Χάρβαρντ, κλήθηκαν επί 45 λεπτά να μελετήσουν τη διάταξη ενός τρισδιάστατου λαβύρινθου σε υπολογιστή και να παίξουν με αυτόν, έτσι ώστε, αρκετές ώρες αργότερα, να μπορούν να βρουν το δρόμο της εξόδου μέσα στον εικονικό χώρο.
Όσοι είχαν προηγουμένως πάρει έναν υπνάκο και ήταν οι μισοί, στη συνέχεια βγήκαν πιο γρήγορα από το λαβύρινθο.
Όμως εκείνοι που όχι μόνο είχαν κοιμηθεί, αλλά επιπλέον θυμούνταν ότι είχαν ονειρευτεί το λαβύρινθο, ήταν αργότερα δέκα φορές πιο γρήγοροι, κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους είχαν κοιμηθεί (και πολύ περισσότερο σε σχέση με όσους δεν είχαν καθόλου κοιμηθεί) στο να βρουν την έξοδο από τον λαβύρινθο, όταν πια ξύπνησαν.
Σημειώνεται πως η ιδέα ότι τα όνειρα σχετίζονται με την επεξεργασία των αναμνήσεων στη διάρκεια του ύπνου, ανάγεται στο Φρόιντ και η νέα έρευνα παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει.


Πηγή: ygeianews.gr

Ο άγνωστος χρυσός Ολυμπιονίκης


Η ιστορία δεν συγκράτησε το όνομα ενός χρυσού Ολυμπιονίκη στην κωπηλασία στο Παρίσι το 1900, ωστόσο έγινε θρύλος εν αγνοία του.


Τέσσερα χρόνια κράτησε ο Δημήτριος Λούνδρας τον τίτλο του νεαρότερου Ολυμπιονίκη στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Σε ηλικία 10 χρονών και 218 ημερών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο δίζυγο στην (ενοργανή) γυμναστική.
Ο Λούνδρας, ο οποίος έφτασε αργότερα στο αξίωμα του ναυάρχου, έχασε τα πρωτεία από έναν μικρό Γάλλο (υποθέτουμε) στο Παρίσι το 1900 στην πρώτη εμφάνιση της κωπηλασίας στο ολυμπιακό πρόγραμμα.
Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη δίκωπο με πηδαλιούχο με τους Ολλανδούς Αντουάν Μπραντ και Ρέλοφ Κλάιν. Ανέβηκε στο βάθρο, έβγαλε φωτογραφίες, ωστόσο εξαφανίστηκε από προσώπου γης προτού συγκρατήσουν το όνομα του.
Το μοναδικό που διασώθηκε από τον νεαρότερο Ολυμπιονίκη, υπολογίζεται πως ήταν επτά χρονών, είναι η παρακάτω φωτογραφία.
Τι δουλειά είχε ένας ανήλικος μέσα στη βάρκα; Οι Μπραντ και Κλάιν ήταν τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Ταξίδεψαν στο Παρίσι με τον Δρ.Ερμάνους Μπρόκμαν, ο οποίος θα εκτελούσε χρέη πηδαλιούχου.
Μετά τους προκριματικούς ο Μπρόκμαν έμεινε χωρίς δουλειά. Βλέπετε οι Μπραντ και Κλάιν σοκαρίστηκαν όταν διαπίστωσαν το χρόνο που έκαναν οι Γάλλοι Μαρτινέ και Βαλέφ. Ήταν ταχύτεροι κατά οκτώ δευτερόλεπτα γιατί χρησιμοποιούσαν ως πηδαλιούχο ένα παιδί.
Βγαίνοντας από τη βάρκα οι Μπραντ και Κλάιν αναζήτησαν κι εκείνοι ένα παιδί για να κάνουν τη δουλειά τους. Βρήκαν τον μικρό άγνωστο και έμαθαν πως είχε απορριφθεί από τα υπόλοιπα πληρώματα γιατί ήταν αρκετά βαρύτερο από τα υπόλοιπα παιδιά που χρησιμοποιούνταν ως πηδαλιούχοι.
Στον τελικό η ολλανδική βάρκα πραγματοποίησε εκπληκτική εκκίνηση και ανάγκασε τους Γάλλους να τα δώσουν όλα για να τους φτάσουν. Οι Ολλανδοί έκαναν... σπριντ και διέσχισαν πρώτοι τη νοητή γραμμή δύο δευτερόλεπτα μπροστά από τους Γάλλους.
Οι νεαροί... πηδαλιούχοι έγιναν της μόδας. Το 1952 οι Γάλλοι Ρειμόντ Σαλ και Γκαστόν Μερσιέ κατέκτησαν το χρυσό με τη βοήθεια του 14χρονου Μπερνάρ Μαλιβόρ. Οκτώ χρόνια αργότερα στο πρώτο σκαλί ανέβηκαν οι Γερμανοί Μπέρναρντ Κνούμπελ και Χάιντς Ρένεμπεργκ παρέα με τον 13χρονο Κλάους Ζέρα.
Το συγκεκριμένο αγώνισμα ολοκλήρωσε την ολυμπιακή διαδρομή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.


Πηγή: sport24.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ