24 Νοε 2012

“Βιομπότ” από κύτταρα καρδιάς αρουραίου με περιβαλλοντικές εφαρμογές


Μικροσκοπικά βιολογικά ρομπότ, μήκους επτά χιλιοστών είναι το αποτέλεσμα της πρωτοποριακής έρευνας στη συνθετική βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.
Η δομή που μοιάζει με μακρυά και λεπτή σανίδα και εκτυπώνεται σε τρισδιάστατο εκτυπωτή είναι φτιαγμένη από υδροκυτταρικό τζελ, ενώ ο βραχίονας που το κινεί είναι καλυμμένος με καρδιακά κύτταρα αρουραίου. Όταν τα καρδιακά κύτταρα πάλλονται, ο βραχίονας αποκτά παλμό και το “βιομπότ” κινείται μπροστά.

Εμφύτευμα επιτρέπει στους τυφλούς να δουν λέξεις

Το σύστημα μεταφράζει την αλφάβητο στη γραφή Μπράιγ


Μεταφράζει την αλφάβητο στη γραφή Μπράιγ η οποία και αποστέλλεται στους οπτικούς νευρώνες του εγκεφάλου

Τυφλά άτομα θα μπορούν σύντομα να διαβάζουν τα σήματα στον δρόμο με τη βοήθεια ενός εμφυτεύματος που μεταφράζει την αλφάβητο στο σύστημα Μπράιγ και στέλνει μια εικόνα της ειδικής αυτής γραφής απευθείας στους νευρώνες που εμπλέκονται στην όραση στο πίσω μέρος του ματιού.

Προσεχώς “έξυπνοι” φωσφορούχοι αυτοκινητόδρομοι στην Ολλανδία


O σχεδιαστής Daan Roosegaarde σε συνεργασία με τη Heijmans Infrastructure δημιούργησε το πρωτότυπο ενός “έξυπνου αυτοκινητόδρομου” με οδική διαγράμμιση που φωσφορίζει τη νύχτα για ασφαλέστερη οδήγηση.

Ο προκλητικός Ντιέγκο Ριβέρα


Σαν σήμερα, στις 24 Νοεμβρίου του 1957, έφυγε από τη ζωή ο μεξικανός ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα. Γνωστός και ως σύζυγος της Φρίντα Κάλο, ο Ριβέρα με το έργο του συνέβαλε στη δημιουργία αυτού που αποκλήθηκε Μεξικάνικη Αναγέννηση της Νωπογραφίας.

Στήνουν και ξεπλένουν την παραΕΥΠ


Η λειτουργία της ΕΥΠ, απείχε πάντα από αυτό που αντιλαμβάνεται κάποιος ως λειτουργία Μυστικών Υπηρεσιών για το συμφέρον της χώρας. Τμήματα ολόκληρα της ΕΥΠ κατά καιρούς,στο όνομα διάφορων δογμάτων (αντιμετώπισης εθνικού κινδύνου,τρομοκρατίας,ασύμμετρων απειλών), συμπορεύτηκαν και τελικώς ελέγχθηκαν από ξένες μυστικές υπηρεσίες.Κορυφαία στιγμή παράδοσης στις ξένες απαιτήσεις υπήρξε η παράδοση του Έλληνα πράκτορα Σταύρου Λάλα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι χειρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ