17 Απρ 2012

Δωράκι στις μεγάλες τράπεζες το κλείσιμο των τριών συνεταιριστικών


Προάγγελος ευρύτερων εξελίξεων που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στον τραπεζικό χάρτη της χώρας, αποτελεί η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, για το κλείσιμο των συνεταιριστικών τραπεζών Λαμίας, Αχαΐας και Λέσβου-Λήμνου.
Απώτερος στόχος της τρόικας, της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζιτών είναι η συγκεντροποίηση του τραπεζικού συστήματος εντός των επόμενων χρόνων, με σκοπό τη δημιουργία δύο ή τριών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων, με πανίσχυρη παρουσία εντός και εκτός Ελλάδος.
Το σχέδιο εξυγίανσης και προσαρμογής του τραπεζικού συστήματος στη μετά PSI εποχή περιλαμβάνει σαρωτικές κινήσεις. Σταδιακά, όλοι οι μικροί παίκτες της τραπεζικής αγοράς θα οδηγηθούν στον αφανισμό είτε εκούσια είτε με βίαιο τρόπο.
Τα όρια που θέτει η τρόικα για την λειτουργία τους καθίσταται απαγορευτικά για την επιβίωσή και την περαιτέρω λειτουργία τους. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του www.koutipandoras.gr άλλες δύο συνεταιριστικές τράπεζες βρίσκονται προ των πυλών του λουκέτου, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες.
Το www.koutipandoras.gr αποκαλύπτει σήμερα όλο το παρασκήνιο που προηγήθηκε του κλεισίματος των τριών συνεταιριστικών, το οποίο αποδεικνύει ότι το «λουκέτο» ήταν προειλημμένη απόφαση. Παράλληλα διαφαίνονται πεντακάθαρα οι ευθύνες της ΤτΕ ως εποπτευούσης αρχής, καθώς επίσης και η απροθυμία της διοίκησής της να στηρίξει τις συνεταιριστικές τράπεζες. Σε μια περίοδο που ο βασικός λόγος για την κατηφόρα των οικονομικών τους μεγεθών αποτελεί η βαθιά ύφεση που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων.
Μπορεί η επίσημη δικαιολογία από την πλευρά της ΤτΕ να ήταν ότι οι τρεις συνεταιριστικές τράπεζες αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τη ρευστότητα, όμως η πραγματικότητα αποδεικνύεται τελείως διαφορετική.


Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας
Η συνεταιριστική τράπεζα της Λαμίας για παράδειγμα οδηγήθηκε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της για ένα έλλειμμα στα ίδια κεφάλαια ύψους 1.108.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλη ακίνητη περιουσία που ενδεχόμενη αξιοποίησή της θα μπορούσε να καλύψει το έλλειμμα του 1 εκατομμυρίου ευρώ εν μια νυκτί.
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η στάση της ΤτΕ τόσο πριν όσο και μετά το κλείσιμο της τράπεζας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της, ομάδα επενδυτών γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της, να στηρίξει την τράπεζα με κεφάλαια ύψους 5.000.000 ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση όχι μόνο δεν έγινε δεκτή, αλλά ούτε καν τέθηκε επί τάπητος για να αξιολογηθεί η βασιμότητά της.
Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του www.koutipandoras.gr το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε του κλεισίματος, στελέχη της ΤτΕ διαβεβαίωναν τους ανθρώπους της τράπεζας ότι «βρίσκεται σε καλό δρόμο» και ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά σε ότι αφορά τους ποιοτικούς δείκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Σεπτέμβριο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, βρισκόταν στο 4,5%, κατά το κλείσιμο είχε ανέβει στο 10,17%. Κάτι που για πολλές από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.
Εκπρόσωποι της τράπεζας καταγγέλλουν τη συμπεριφορά και τη στάση των εκπροσώπων της ΤτΕ και κάνουν λόγο για προειλημμένη απόφαση. Καταρχήν, όπως επισημαίνουν οι ευθύνες της ΤτΕ ως εποπτευούσης αρχής είναι βαρύτατες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Μάρτιο του 2008 ουδέποτε πραγματοποιήθηκε έλεγχος στη Συνεταιριστική Λαμίας. Ωσάν η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή να μην ενδιαφέρονταν για την πορεία της. Για το λόγο αυτό ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της ΤτΕ, με το αιτιολογικό της πλημμελούς εποπτείας.


Αχαϊκή και Λέσβου-Λήμνου
Αντίστοιχη συμπεριφορά επεφύλαξε η ΤτΕ και στις άλλες δύο συνεταιριστικές τράπεζες, που όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία τους, η ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά τους μεγέθη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 13/03/2012 η ρευστότητα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου ανέρχονταν σε 10,03% και οι καταθέσεις σε 56 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα εντοπίζονταν κυρίως στην κεφαλαιακή της επάρκεια, για την οποία η ΤτΕ ζητούσε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι ποιος επενδυτής τη δεδομένη χρονική, στιγμή βρισκόταν σε θέση να πραγματοποιήσει μία τέτοιου είδους επένδυση.
Στην Αχαϊκή Τράπεζα η απόφαση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό διότι από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα που η ΤτΕ είχε απευθύνει συστάσεις προκειμένου να βελτιώσει τα μεγέθη της, είχε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο.
Το έγγραφο-φωτιά με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2012 που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το «www.koutipandoras.gr» αποτελεί κόλαφο για την ΤτΕ. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιανουαρίου στην Αχαϊκή συνεταιριστική η ΤτΕ αναγνώριζε ότι είχε επιτευχθεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με το Σεπτέμβρη.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, «κατά το δ΄ τρίμηνο του 2011, εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες διαχειρίσεις του υποβαθμισμένου τμήματος του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, με αποτέλεσμα την ανακοπή του ρυθμού αύξησης και την περιορισμένη βελτίωση των δεικτών καθυστερήσεων στις 31/12/2011. Εντούτοις τα επίπεδα καθυστερήσεων δεν θεωρούνται ικανοποιητικά, σε καμία περίπτωση είτε πριν είτε μετά τις αναπροσαρμογές για τα μεγέθη της τράπεζας καθιστώντας αναγκαία τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Στην ενίσχυση της κεφαλαιακής συμβάλλει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και η αποθεματοποίηση του συνόλου των κερδών της χρήσης του 2011».
Και το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο η ΤτΕ προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τράπεζας, από τη στιγμή που η ίδια αναγνώριζε τη βελτίωση που είχε σημειωθεί .
Σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία της τράπεζας αυτή ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, πολλά από τα δάνεια για τα οποία η ΤτΕ κάνει λόγο για καθυστερήσεις, δεν είναι «ορφανά» αλλά διαθέτουν εγγυητές με υποθήκες περιουσιακά στοιχεία άμεσα ρευστοποιήσιμα.






Θα ακολουθήσουν και άλλες
Από τα μεγέθη αυτά γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος για την ανάκληση των αδειών και των τριών τραπεζών. Την ίδια ώρα που οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες λειτουργούν με αρνητικά κεφάλαια που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ. H όλη προσπάθεια κρύβει μεθόδευση η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία δύο ή τριών μεγάλων τραπεζών στο εγχώριο τραπεζικό σκηνικό, με παράλληλο αφανισμό των μικρών τραπεζών.
Όπως επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr ο πρόεδρος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής κ. Ευάγγελος Φλωράτος, «μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον που ζούμε σήμερα, η Τρόικα επιβάλλει στη κυβέρνηση και την ΤτΕ να διαμορφώσουν, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, τοπίο 3-4 μεγάλων τραπεζών, εξαφανίζοντας όλες τις μικρές, μεταξύ των οποίων και οι Συνεταιριστικές».
Παρόμοια είναι η άποψη και του προέδρου της Συνεταιριστικής τράπεζας Λέσβου-Λήμνου κ. Απόστολου Πατέστου.
«Κάποια προβλήματα υπήρχαν, η ΤτΕ τα γνώριζε, ωστόσο όλα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι ηΤτΕ κατ εντολήν της Τρόικας προσχώρησε σε ανάκληση της άδειας της προκειμένου κάποια στιγμή να μείνουν δύο ή τρεις μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι».
Τη στιγμή που από τις αρχές του 2008 έως σήμερα έχουν δοθεί από δύο κυβερνήσεις περί τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, το κλείσιμο μικρών τραπεζών για μερικά εκατομμύρια ευρώ φαντάζει αστείο. Όταν μάλιστα τα περιουσιακά μεγέθη των τραπεζών είναι ικανά να καλύψουν τα ελλείμματα και να εγγυηθούν τις καταθέσεις των μεριδιούχων τους.
Να σημειωθεί, ότι ένας σημαντικός λόγος για τη σημερινή κατάσταση των συνεταιριστικών τραπεζών είναι και η γενικότερη οικονομική ύφεση. Και εδώ ακριβώς είναι και το οξύμωρο της όλης ιστορίας. Η επίσημη πολιτεία επιρρίπτει ευθύνες στις τράπεζες για τα μεγέθη τους, όταν η ίδια με την πολιτική της και τα μνημονιακά μέτρα έχει βυθίσει την Ελληνική κοινωνία στην ύφεση.
«Αν και η οικονομική συγκυρία δεν ήταν η καλύτερη, ήταν άκομψο να μας κλείσουν σε μια νύκτα. Πολύ φοβάμαι ότι η απόφαση ήταν πρόβα τζενεράλε για το κλείσιμο και άλλων τραπεζών» σημειώνει στο www.koutipandoras.gr o πρόεδρος της Συνεταιριστικής Λαμίας κ. Δημήτρης Καρδάκος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί μεριδιούχοι των τριών συνεταιριστικών προέβαιναν σε αναλήψεις των καταθέσεών τους, όχι λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά προκειμένου να επιβιώσουν. Επιπλέον οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ζητούνταν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, δε δύναται να επιτευχθούν όχι λόγω απροθυμίας και έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά λόγω του γενικότερου οικονομικού κλίματος. «Ποιος επενδυτής θα πραγματοποιούσε επένδυση τη δεδομένη χρονική περίοδο;» αναρωτιέται ο κ. Πατέστος.


Κοινωνικό έργο
Το βίαιο κλείσιμο των τριών τραπεζών εμπεριέχει και μία ακόμη πτυχή. Οι τράπεζες αυτές λειτουργούσαν εδώ και αρκετά χρόνια και προσέφεραν σημαντικό κοινωνικό έργο. Η Συνεταιριστική τράπεζα Λαμίας για παράδειγμα μετρά 112 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1900.
Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της παροχής δανείων με αρκετά ευέλικτους όρους ήταν δεδομένη. Οι τοπικές οικονομίες τροφοδοτούνταν με ρευστότητα και επενδυτικές προτάσεις έπαιρνα σάρκα και οστά , δίνοντας πνοή στις τοπικές οικονομίες.
«Η Συνεταιριστική Λέσβου-Λήμνου είχε μια ευέλικτη λειτουργία που παρείχε αναπτυξιακή και όχι μόνο δυνατότητα στην τοπική κοινωνία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr. Ο κ. Πατέστος.
Επιπλέον, οι καταθέσεις των συνεταιριστικών τραπεζών, παρείχαν υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις σε σχέση με αυτά των εμπορικών. Για το λόγο αυτό βρίσκονταν ψηλά στην προτίμηση των τοπικών κοινωνιών.
«Το έγκλημα έχει ηθικό και φυσικό αυτουργό, με θύματα την Ελληνική οικονομία, το λαό της και μία ομάδα ρομαντικών, που προσπαθούν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς τον τόπο τους» υπογραμμίζει με νόημα στο www.koutipandoras.gr ο κ. Φλωράτος.


Βαγγέλης Τριάντης

Πηγή: koutipandoras.gr

Η αποτυχημένη αμερικανική «Επιχείρηση Κόλπος των Χοίρων»

Πενήντα ένα χρόνια έχουν περάσει από την –καθ’όλα αποτυχημένη-αμερικάνικη επιχείρηση στην Κούβα, γνωστή με το επιχειρησιακό της όνομα «επιχείρηση του κόλπου των Χοίρων». Ο λόγος για την αμερικανική απόβαση στον ομώνυμο κόλπο της Κούβας τον Απρίλιο του 1961, με στόχο την ισοπέδωση της πρόσφατης Κουβανικής Επανάστασης του Fidel Castro.


Δεν επρόκειτο, βέβαια, γι αυθόρμητη κίνηση, αλλά για μια επιχείρηση η οποία προετοιμαζόταν από τη CIA ήδη ένα χρόνο πριν την εκλογή του John Kennedy στην προεδρία της Αμερικής. Το σχέδιο το οποίο ενέκρινε το Μάρτιο του 1960 ο τότε πρόεδρος Eisenhower είχε ως εξής: μια δύναμη Κουβανών αντεπαναστατών θα χρηματοδοτηθεί, θα εξοπλιστεί και θα γυμναστεί από Αμερικανούς στρατιωτικούς σε ένα μυστικό στρατόπεδο στη Γουατεμάλα με σκοπό να εισβάλει στην Κούβα. Όπερ και εγένετο ένα χρόνο αργότερα.


Της εισβολής προηγούνται μια σειρά σαμποτάζ, όπως η καταστροφή του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, και στη συνέχεια, στις 15 του μήνα, αμερικανικά βομβαρδιστικά, μεταμφιεσμένα σε κουβανέζικα, βομβαρδίζουν τα αεροδρόμια της Κούβας. «Κουβανοί, η νίκη ζυγώνει! Ένας απελευθερωτικός στρατός βρίσκεται στην Κούβα για να αγωνιστεί μαζί σας ενάντια στην κομμουνιστική τυραννία του Φιντέλ Κάστρο, αυτού του ανισόρροπου! Πολεμήστε τους φιντελιστές, το γενικό ξεσήκωμα άρχισε!», εκπέμπει εκείνη τη μέρα ο σταθμός των αντεπαναστατών έξω από τη χώρα και 1.500 εξ αυτών αποβιβάζονται πάνοπλοι στον Κόλπο των Χοίρων.


Η κυβέρνηση Castro μοιράζει όπλα στο λαό ο οποίος έχει συσπειρωθεί εναντίον των εισβολέων. “Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο, στον ψυχρό πόλεμο όπως τον αποκαλούν, έναν πόλεμο χωρίς πρώτη γραμμή, χωρίς συνεχείς βομβαρδισμούς, αλλά όπου οι δύο εχθροί – αυτός ο μικρός πρωταθλητής της Καραϊβικής και η μεγάλη, ιμπεριαλιστική ύαινα – είναι πρόσωπο με πρόσωπο και γνωρίζουν ότι ένας απ’ τους δυο θα πεθάνει στη μάχη”, δηλώνει χαρακτηριστικά και ο Che Guevara, εμψυχώνοντας τους.


Μέσα σε μόλις 72 ώρες, στις 19 του μήνα, λήγουν όλες οι μάχες, με τις πανίσχυρες ΗΠΑ να έχουν ηττηθεί κατά κράτος. Ο επαναστατικός στρατός του Castro συλλαμβάνει, επίσης, τους 1.200 από τους 1.500 κουβανούς φυγάδες οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί στο νησί. Λίγους μήνες αργότερα, ο διευθυντής της CIA, Allen Dulles, όπως και όλοι όσοι είχαν βοηθήσει στην οργάνωση της επιχείρησης απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες. Πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των μυστικών επιχειρήσεων της Αμερικής.


Πηγή: tvxs.gr

Υποκρισία ρε μαλάκα


Δικοί μας ή δικοί τους; Εδώ σε θέλω.

Βλέπεις τον μετανάστη να κοιμάται στο πεζοδρόμιο και απλά θέλεις να τον μαζέψουν. Κι ας τον κάνουν ό,τι θέλουν μετά. Ας τον μαντρώσουν κάπου να μην τον έχεις μες στα πόδια σου. Ας τον απελάσουν. Ας τον πετάξουν σε χαντάκι. Στ’ αρχίδια σου. Εσύ μόνο να μην είσαι μπροστά να βλέπεις όταν θα τον σακατεύουν στο ξύλο, γιατί σου γυρίζει το στομάχι με κάτι τέτοια.


Στ’ αρχίδια σου αν ο τύπος δεν έχει χαρτιά επειδή σκόπιμα δεν του τα δίνει ο κρατικός μηχανισμός, που έχει υπογράψει συμβάσεις να μην προωθεί μετανάστες σε Ευρωπαϊκές χώρες – με αντάλλαγμα τρεις μίζες, μία φρεγάτα και πέντε δάνεια. Δεν παίζει ρόλο το ότι πρόκειται για τον ίδιο κρατικό μηχανισμό που βρίζεις πρωί-μεσημέρι-βράδυ επειδή είναι διεφθαρμένος, τεμπέλης και υπέρβαρος. Ούτε το ότι τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις τις έχουν εγκρίνει οι ίδιοι άνθρωποι που κατηγορείς για εθνική προδοσία. Και τους οποίους κανένας μετανάστης δεν ψήφισε.


Στ’ αρχίδια σου αν πρόκειται για πρόσφυγα, γιατί στην πατρίδα του σφάζονται, βομβαρδίζονται, βασανίζονται ή απελευθερώνονται από δυνάμεις στις οποίες ενίοτε συμμετέχουν και Έλληνες. Θαρραλέοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που υπερασπίζονται με περηφάνεια τα συμφέροντα ξένων πετρελαϊκών τραστ. Με δικά μας έξοδα.


Στ’ αρχίδια σου αν κάνει κουμάντο στη χώρα του τύπου κάποιος μη εκλεγμένος μπάσταρδος και δεν έχει ο λαός τη ρώμη και την αποφασιστικότητα να επαναστατήσει και να τιμωρήσει όλο το σάπιο καθεστώς όπως του αξίζει. Σαν εμάς καλή ώρα, που έχουμε στήσει κρεμάλες στις πλατείες και περιμένουμε υπομονετικά πότε θα μας ανακοινώσουν εκλογές για να τις μαζέψουμε. Ώστε να πάμε να τους εμπιστευτούμε για μία τελευταία φορά, με απαράβατο όρο ότι έτσι και τα σκατώσουν ακόμα περισσότερο θα σηκωθούμε να φύγουμε. Μετανάστες.


Στ’ αρχίδια σου αν ο Χ φουκαράς έφυγε από το κωλομπαγκλαντές του επειδή εκεί τα μεροκάματα είναι πιο της πείνας κι από τα δικά μας (κι άμα σηκώσεις κεφάλι σε δέρνουν, ενώ στην Ελλάδα όχι). Κι είναι εντελώς τυχαίο το ότι ο Μπαγκλαντεσιανός μπορεί να κατασκεύαζε πλαστικά καπάκια για τα smartphones που πλήρωσες μια περιουσία για να αγοράσεις. Τον έπιασαν κορόιδο οι εργοδότες του κι οι πολιτικοί του γιατί ήταν βλάκας και καλά να πάθει. Ας έκανε καλύτερες διαπραγματεύσεις, όπως εμείς που έχουμε πάρει τα παπάρια μας και τώρα ρίχνουμε την ευθύνη στην απληστία του  συνδικαλισμού – που ζήταγε οχτάωρα, υπερωρίες, δώρα Πάσχα, σύνταξη, κοινωνικές παροχές και λοιπές κομμουνιστικές παθογένειες.


Στ’ αρχίδια σου αν ο βρωμομετανάστης κατουράει σε εισόδους πολυκατοικιών γιατί δεν υπάρχουν καθαρές και ασφαλείς δημόσιες τουαλέτες που ήδη έχεις πληρώσει με τους φόρους και τις εισφορές σου. Στ’ αρχίδια σου αν πουλάει πρέζα στο απέναντι σοκάκι από το Έβερεστ και οι δελτάδες τον βλέπουν και πίνουν φραπέ. Στ’ αρχίδια σου αν κουβαλάει καλάσνικοφ κι όλα τα κονδύλια που αφορούν στη δημόσια τάξη πάνε σε δακρυγόνα και ασπίδες που χρησιμοποιούνται εναντίον σου και όχι εναντίον του.


Στ’ αρχίδια σου αν έχουν παρατήσει έναν άνθρωπο στο γκέτο σαν σκουπίδι επειδή δεν μπορούν και δεν θέλουν να στήσουν στοιχειώδεις υποδομές αληθινής ανάπτυξης – δίνοντας έτσι δουλειά και στέγη σε μετανάστες αλλά και σ’ ένα σωρό Έλληνες. Οι οποίοι έχουν ρημαχτεί στο μεταξύ από την ανεργία, αλλά σε ελάχιστο ποσοστό επειδή τους πήραν τη δουλειά οι ξένοι. Που ως γνωστόν έχουν φάει όλα τα καλά πόστα σε ειδικότητες μάνατζμεντ, μάρκετινγκ, HR και ΙΤ, ενώ στο όντιτινγκ παίρνουν πια μόνο Νιγηριανούς. Τι; Φραουλοχώραφα και μηχανότρατες; Ξεσκάτωμα γέρων; Θα αστειεύεσαι βέβαια…


Στ’ αρχίδια σου αν ο παππούς σου δούλευε κι αυτός σε φραουλοχώραφο ή μηχανότρατα, αν στα νιάτα του είχε την ίδια σκαμμένη φάτσα και την ίδια καμπουριασμένη πλάτη με τον μετανάστη που μόλις βούτηξαν κάτι μαυροντυμένοι και οι περαστικοί χειροκροτάνε και τραβάνε βίντεο με τα κινητά τους (για να ποστάρουν μετά οι φίλοι τους στο Φου-Μπου σχόλια του τύπου “και σ’ όποιον δεν αρέσει, να τον βάλει στο σπίτι του” κι από κάτω να έχει δέκα like). Κι αν πρόκειται για καμιά χαροκαμένη με μαντήλα στο κεφάλι, είναι καθαρή σύμπτωση το ότι η γιαγιά σου κυκλοφορεί ακόμα έτσι (και τώρα που της έκοψαν τη σύνταξη κι εσύ δεν μπορείς να τσοντάρεις, παίζει να βγει η γριούλα στο δρόμο να ζητιανέψει).


Γιατί στην τελική, στ’ αρχίδια σου αν αυτός που θα πιάσουν και θα στιβάξουν σαν το ζώο σε μια αποθήκη δεν είναι μετανάστης και είναι Έλληνας. Στ’ αρχίδια σου αν είναι ο γείτονας σου, ο συμμαθητής σου από το δημοτικό, ο εγγονός του συγχωριανού σου, ο άσχετος που κάποτε μοιραστήκατε το ίδιο λεωφορείο. Δεν τα κατάφερε το παιδί και βρέθηκε στο δρόμο. Συμβαίνει. Κι αν τον πυροβολήσουν τίποτα μπάτσοι κατά λάθος, παράπλευρη απώλεια θα είναι και κρίμα τον άνθρωπο που ήταν και δικός μας αλλά καλύτερα να μην το μάθουμε ποτέ γιατί θα στεναχωρεθούμε.


Κυρίως όμως να μην το πούμε ποτέ στα παιδιά μας. Τσιμουδιά. Δεν θέλουμε να μάθουν ότι κάποτε είχαμε τυφλωθεί τόσο πολύ από την πληγωμένη μας αξιοπρέπεια ώστε να επικροτούμε τη μαζική εξαθλίωση και εξόντωση συνανθρώπων μας. Τους οποίους βλέπουμε σαν ζώα γιατί αρνούμαστε να αποδεχτούμε ότι κάποτε κι εμείς έτσι ήμασταν, και τώρα που αγριεύουν οι εποχές κινδυνεύουμε να ξαναγίνουμε.


Πάτα τώρα κλικ να δεις το κωλοπειραγμένο αμάξι που δεν θα πάρεις ποτέ και το κωλοχαριτωμένο γατάκι που μια μέρα θα αναγκαστείς να μαγειρέψεις και να φας.
Αυτές μάλλον για δικές μας τις κόβω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.


Πηγή: nefelikas.wordpress.com

Κάμερες αναγνώρισης προσώπων θα χρησιμοποιούνται στα κινεζικά τρένα


Όσοι φοβούνται ότι το μέλλον μας θα είναι περίπου όπως περιγράφεται στο βιβλίο 1984 του Όργουελ, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Απ' ό,τι φαίνεται θα είναι αρκετά χειρότερο. Αν κρίνουμε μάλιστα από τις τεχνολογίες που πρόκειται να χρησιμοποιήσει η κινεζική κυβέρνηση, ο μεγάλος αδελφός έχει ξεπεραστεί προ πολλού.


Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν, οι αρχές της Κίνας πρόκειται να χρησιμοποιήσουν την τελευταία τεχνολογία σε ότι αφορά την αναγνώριση προσώπων για τον έλεγχο των σιδηροδρομικών τους σταθμών. Ο στόχος είναι ο εντοπισμός καταζητούμενων εγκληματιών και όπως βέβαια και αντιφρονούντων που διαφεύγουν της σύλληψης.


Αν και ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα συστήματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει χρήση τους σε τέτοια έκταση. Πάντως οι ξένες εταιρείες που θα προσπαθήσουν να λάβουν μέρος στον σχετικό διαγωνισμό, μάλλον θα απογοητευτούν.


Κινέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η τόσο μεγάλη εξάρτηση της χώρας σε ξένες τεχνολογίες βάζει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας. Συνεπώς θα δώσουν το δικαίωμα μόνο σε κινεζικές εταιρείες να υποβάλλουν 


Πηγή: proho.gr

ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ