14 Απρ 2012

Γράμμα από έναν μετανάστη στη Γερμανία

O «Dr.Vladimiros», όπως είναι το διαδικτυακό του ψευδώνυμο, είναι Έλληνας που ζει τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία. Από εκεί παραθέτει την προσωπική του εμπειρία με βάσει τις συνθήκες διαμονής του στη χώρα. Προς γνώση και προβληματισμό...



«Η Γερμανία με απόφασή της που δεν την ξέρει κανείς και πέρασε κάτω από το τραπέζι, από το Γενάρη έκοψε όλα τα επιδόματα ανεργίας και το κοινωνικό σύστημα, όχι μόνο από τους εκτός Ευρώπης μετανάστες αλλά και από τους πολίτες της ΟΝΕ που δεν είναι Γερμανοί.
Σας παραθέτω λοιπόν την προσωπική μου εμπειρία.
Βρίσκομαι στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Λειψία από τον Οκτώβρη. Ήρθα εδώ για πολλούς και διάφορους λόγους και για τον πιο σημαντικό, έχω εδώ δυο κόρες, η μαμά τους είναι φίλη μου και Γερμανίδα και θέλω να μεγαλώνουν κοντά μου.
Το καθεστώς εδώ για κάποιον που ήταν πολίτης της ΟΝΕ ήταν το εξής:
Έπρεπε να δηλώσω ότι είμαι εδώ, ότι ζω εδώ, πράγμα που το έκανα και μετά από τρεις μήνες διαμονής θα είχα το δικαίωμα να μπω σε πρόγραμμα εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια, επίδομα ανεργίας και τα λοιπά. 
Μετά τους τρεις μήνες λοιπόν άρχισε για μένα μια απίστευτη γραφειοκρατική περιπέτεια, να μαζεύω, να συμπληρώνω χαρτιά και να με τρέχουν από γραφείο σε γραφείο, δίχως να μου λένε ότι στην τελική δεν δικαιούμαι τίποτα. Όλο αυτό τον καιρό πέρασα πολύ δύσκολα, για να σας δώσω να καταλάβετε, μόνο το εισιτήριο για το τραμ, μόνο να πας είναι 2.10 ευρώ, πέρα δώθε στις υπηρεσίες.
Με βάλανε να κάνω ασφάλεια, να κάνω τραπεζικό λογαριασμό, να τους πάω πιστοποιητικά, εφορίες, νοσοκομεία και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Και όλα αυτά μετά το τρίμηνο. 
Δηλαδή με τρέχουν τώρα σχεδόν 2 μήνες για να πάρω χθες την απάντηση, η οποία δεν είχε καμία σχέση με αυτή που είχα πάρει πριν από μια βδομάδα.
Η κυρία λοιπόν αυτή στο termin C του job center και στην ομάδα 293 μου είπαν τα εξής:
"Δε μπορούμε εμείς εδώ πέρα να ταϊζουμε όλους τους τεμπέληδες που θα μαζευτούν στη χώρα μας, από Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Μα εσείς είστε μουσικός... Μπορείτε άνετα να βγάλετε αρκετά χρήματα στο δρόμο" μου είπε ειρωνικά και απαξιωτικά και με έστειλε να βγάλω μια ενημέρωση του τραπεζικού μου λογαριασμού, δηλαδή πόσα χρήματα έχω μέσα και να τους την στείλω ταχυδρομικός, να βγάλω ιδιωτική ασφάλεια με δικά μου χρήματα και μετά μου είπε πως θα εξετάσουν το αίτημα μου και ότι θα μου απαντήσουν μετά από τρεις βδομάδες.
Να σημειώσω ότι είμαι άνεργος εδώ στη Γερμανία και ότι δεν έχω σπίτι για να μείνω και ότι δουλειές δεν υπάρχουν και ότι δεν ξέρω και τη γλώσσα και μου έλεγαν ότι θα με στείλουν σε δωρεάν σχολείο για μετανάστες μα τώρα πια δεν υπάρχει.
Όλοι οι προηγούμενοι υπάλληλοι, εκτός από μια φασίστρια στο υπουργείο εργασίας που μου έβγαλε την παναγία, με εξυπηρετούσαν με το πριν τον Γενάρη καθεστώς κι ας είχαν περάσει οι προθεσμίες... Να υποψιαστώ ότι με δουλεύανε;
Να σκεφτώ ότι τόσο καιρό οργάνωνα τη ζωή μου τσάμπα;
Το πρώτο μάλλον... σε συνδυασμό με την αμηχανία του συστήματος λίγο πριν την επίγνωση.
Η Γερμανία λοιπόν θωρακίζεται και τα ακροδεξιά ανακλαστικά ξυπνούν μπροστά στον κίνδυνο, το φόβο της οικονομικής κρίσης. 
Οι πολίτες πυροβολούνται καθημερινά από τους γκαιμπελίσκους του spiegel και των υπόλοιπον καθεστωτικών ΜΜΕ. Μη νομίσει κανείς ότι στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι μοναδικό... κι εδώ τα ίδια σκατά ταϊζουν τον κόσμο.
Με τη μόνη διαφορά ότι εδώ το κράτος κρατάει το λαό. Εδώ το κράτος δεν αφήνει κανένας να πεινάσει, κανένας να μην έχει σπίτι. Ξέρει τι κάνει η εξουσία πολύ καλά. Έτσι και οι πολίτες είναι νομοταγείς, αγαπάνε το κράτος τους και μιλάω για τους πιο πολλούς και σε μια δύσκολη κατάσταση σίγουρα θα το υπερασπιστούν.
Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;
Μα είναι η Ευρώπη του 2012.
Ας μην βγούμε για μια ακόμη φορά προφήτες λοιπόν...
Τα συμπεράσματα δικά σας.»
Πηγή: tvxs.gr

Το πρώτο κβαντικό δίκτυο είναι γεγονός

Μπορεί οι οπτικές ίνες να θεωρούνται ό,τι πιο προχωρημένο σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνίες, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον θα τις ξεπεράσουν κατά πολύ. Αναφερόμαστε φυσικά στα κβαντικά δίκτυα τα οποία αν ποτέ αποκτήσουν εμπορικές εφαρμογές, θα αλλάξουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε δεδομένα.

Προς το παρόν βέβαια αυτό θα αργήσει καθώς μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο πειραματικές εφαρμογές. Πάντως στο ινστιτούτο κβαντικής οπτικής Max Planck, στη Γερμανία, κατάφεραν να στήσουν το πρώτο κβαντικό τοπικό δίκτυο. Για να στείλουν τα δεδομένα από το ένα σημείο στο άλλο χρησιμοποίησαν άτομα ρουβιδίου σε ανακλαστικές κοιλότητες καθώς και φωτόνια μέσω οπτικών ινών. Μάλιστα η απόσταση μεταξύ των δύο εργαστηρίων που συνδέθηκαν ήταν 21 μέτρα ενώ το ποσοστό επιτυχίας σε ό,τι αφορά την μεταφορά δεδομένων ήταν 0,2%.

Παρόλο όμως που πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, σημασία έχει ότι η αρχή έχει γίνει. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι αν υπάρξουν οι απαραίτητες επενδύσεις για έρευνα, η εποχή των κβαντικών δικτύων δεν θα αργήσει καθόλου.



Πηγή: proho.gr

Επιτάφιοι

Η φωτογραφία λήφθηκε στις 9 Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη και δημοσιεύτηκε την άλλη μέρα στην εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ». Ο νεκρός είναι ο κομμουνιστής εργάτης Τάσος Τούσης, ο πρώτος νεκρός από τη δολοφονική επίθεση της έφιππης αστυνομίας εκείνη την μέρα. Η μαυροφορεμένη μάνα, με τα χέρια σηκωμένα, μοιρολογά τον σκοτωμένο γιο της, που βρίσκεται ξαπλωμένος πρόχειρα σε μια ξύλινη πόρτα, που είχε ξηλωθεί από κοντινό γιαπί ...
Από το Μάρτη του 1936 αρχίζουν να κηρύσσονται απεργίες σε διάφορους κλάδους εξαιτίας των άθλιων συνθηκών και όρων εργασίας. Το επίκεντρο των κινητοποιήσεων είναι η Θεσσαλονίκη. Στις 29 του Απρίλη οι καπνεργάτες αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργία διαρκείας. Γρήγορα η απεργία επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις και αποκτά σε λίγες μέρες πανελλαδικό χαρακτήρα. Πρωθυπουργός ήταν τότε στην Ελλάδα, ο Ιωάννης Μεταξάς, ο μετέπειτα δικτάτορας.
Η εντολή του Μεταξά είναι σαφής: Να διαλυθούν οι απεργοί με κάθε μέσο και τρόπο. Έτσι αρχίζουν να σημειώνονται επιθέσεις και σοβαροί τραυματισμοί απεργών. Στις 8 Μάη οι απεργοί πραγματοποιούν συγκέντρωση. Η προσπάθεια της Χωροφυλακής να εμποδίσει την πορεία τους πέφτει στο κενό. Τότε έφιπποι χωροφύλακες επιτίθενται και κάποιοι αρχίζουν να πυροβολούν. Οι απεργοί όμως δεν πτοούνται.
Η δημοσιευμένη στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ φωτογραφία της μάνας που θρηνεί, πάνω από το άψυχο σώμα του γιου της, θα συγκλονίσει τον Γιάννη Ρίτσο και θα του εμπνεύσει την ποιητική συλλογή «Επιτάφιος».
Ο Γιάννης Ρίτσος μετά την επιστροφή του από την εξορία άρχισε να επανεκδίδει τα βιβλία του. Το 1958 έστειλε και την ποιητική του συλλογή «Επιτάφιος» στον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκονταν τότε στο Παρίσι, με την αφιέρωση: «Το βιβλίο τούτο κάηκε από τον Μεταξά στα 1938 κάτω από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός». Ο Μίκης  μελοποίησε τους στίχους του Ρίτσου, μέσα σε μια μέρα όπως αναφέρεται, και έκανε έτσι τον «Επιτάφιο» χιλιοτραγουδισμένο: «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες», «Πού πέταξε τ’ αγόρι μου», «Βασίλεψες αστέρι μου», «Στο παραθύρι στέκοσουν», κ.ά.
Απο όλα αυτά τα χιλιοτραγουδισμένα αγαπημένα τραγούδια, ξεχωρίσαμε δυο τετράστιχα.

Γιε μου ποια μοίρα στο ’γραφε,
και ποια μου το’ χε γράψει.
Τέτοιον καημό τέτοια φωτιά,
στα στήθια μου ν’ ανάψει.

Γλυκέ μου εσύ δεν χάθηκες,
μέσα στις φλέβες μου είσαι.
Γιε μου, στις φλέβες ολουνών
έμπα βαθιά και ζήσε.

Θύμιος Κ.


Πηγή: ellinofreneia.net


Ένα χωριό βυθισμένο στο σκοτάδι


Ένα ολόκληρο χωριό στην Ιταλία ήταν καταδικασμένο να μείνει στο σκοτάδι, μέχρι πρόσφατα. Ο δήμαρχος όμως του Ιταλικού χωριού Βιγκανέλα βρήκε την λύση.
Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η γεωγραφική του θέση καθώς βρισκόταν πίσω από μια απότομη πλαγιά η οποία του έκρυβε τον ήλιο. Οι 185 κάτοικοι του λοιπόν έπρεπε να ζουν χωρίς το φυσικό φως του ήλιου από τις αρχές του Φθινοπώρου. Η λύση λοιπόν δόθηκε από τον δήμαρχο, ο οποίος τοποθέτησε σε στρατηγική θέση έναν καθρέφτη διαστάσεων 5Χ8 μέτρων ο οποίος κόστισε 100.000 ευρώ. Ο καθρέφτης, ο οποίος αλλάζει και θέση μέσω ενός υπολογιστή, έχει τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να αντανακλά τον ήλιο.
Το project χρηματοδοτήθηκε από το δήμο και μία τράπεζα.




Πηγή: koutipandoras.gr

Έρχεται το Άγιο Φως!


Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου αναμένεται στην Αθήνα το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα. Φέτος, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει στην οικονομική θέση -λόγω χρεοκοπίας και λιτότητας-, ενώ δεν θα γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους αλλά με τιμές αρχηγού αποικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το πολιτικό ρεπορτάζ, στις επόμενες εκλογές το Άγιο Φως θα είναι υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄Αθήνας.
Πηγή: pitsirikos.net

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ