16 Οκτ 2012

Η «Μεγάλη Πορεία» του Μάο Τσε Τουνγκ


Στις 16 Οκτωβρίου 1934 ο Μάο Τσε Τουνγκ, επικεφαλής 25.000 ανδρών, ξεκινά τη «μεγάλη πορεία» για το Πεκίνο, που θα τον φέρει 15 χρόνια αργότερα στην εξουσία.

Ο Μάο Τσε Τούνγκ, ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης, σημαντικός πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης του 20ού αιώνα, ποιητής και καλλιγράφος γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1893 σε μία επαρχία της Κίνας σε μια αγροτική οικογένεια.

ΟΠΑΠ, ξεπούλημα και ιδιωτικό μονοπώλιο



Διάβασα στο τεύχος του Unfollow που κυκλοφορεί ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Διαβάστε ένα απόσπασμα, για να χαρείτε κι εσείς:

Χ.Α.: αγάπη για την εξουσία, μίσος για τη διαφορετικότητα στη γενέτειρα της δημοκρατίας


Αυτή τη φορά μεταφράζω το άρθρο της Laurie Penny στην Independent, πιστός στο πνεύμα ενημέρωσής σας για όσα συμβαίνουν κατά άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα από εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας του εξωτερικού. Σύντομα,  οι Έλληνες πολίτες που θα ήθελαν να διαβάσουν κάτι άλλο από το ότι π.χ. για τα αδικήματα που έχουν διαχρονικά το ελεύθερο να διαπράττουν οι ναζιστές, βουλευτές και μη, φταίνε αριστεροί βουλευτές που υπερασπίζονταν άδικα συλληφθέντες το 2009, θα πρέπει να αναζητούν ξένους σταθμούς στα υπερβραχέα.

Επιστήμονες ανακάλυψαν τα πρώτα ζώα που ουρούν από το στόμα


Από το στόμα ουρούν οι κινεζικές χελώνες  «Pelodiscus sinensis», γνωστές για το μαλακό τους κέλυφος, γεγονός που τις βοήθησε να επιβιώσουν σε βάλτους και έλη με υφάλμυρο νερό.
Στις αρχές του 19ου αιώνα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το εσωτερικό του στόματος της κινεζικής χελώνας ήταν γεμάτο μικροσκοπικές προεξοχές, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, επιτρέπουν στο ερπετό να αναπνεύσει κάτω από το νερό, αυξάνοντας την επιφάνεια όπου ανταλλάσσονται το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα.

Σωματίδια νερού στην επιφάνεια της Σελήνης

Η Σελήνη μπορεί να παράγει νερό


Η ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα για την παρουσία του στον φυσικό δορυφόρο μας

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν την παρουσία σωματιδίων νερού στην επιφάνεια της Σελήνης. Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού αλλάζει τα δεδομένα για την παρουσία του νερού στον φυσικό μας δορυφόρο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ