22 Μαρ 2012

Η προφητεία

Στις 11 Νοεμβρίου του 2010, στο «Κουτί της Πανδώρας» κάναμε μια εκπομπή για τον κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο τίτλος ήταν «Μπίζνες, κραυγές και ψίθυροι στον Άγιο Παντελεήμονα». Στην εκπομπή αυτή η έρευνα αποκάλυπτε πως η συγκέντρωση μεταναστών στο Κέντρο της Αθήνας και πολύ περισσότερο οι κραυγές για την επικινδυνότητα της περιοχής δεν ήταν τυχαία. Για έναν ανεξήγητο λόγο οι μετανάστες, οδηγούνταν με ευθύνη του ελληνικού κράτους από τα σύνορα στο κέντρο της Αθήνας. Γκετοποιήθηκαν και δημιουργήθηκε το αναπόφευκτο. Εξαθλίωση και πολλές φορές εγκληματικότητα. Εγκληματικότητα που αρκετές φορές ήταν υποκινούμενη.
Στη συνέχεια «αγανακτισμένοι πολίτες» ενέτειναν το κλίμα της ανασφάλειας και οδηγούσαν πολλούς να πουλάνε τα σπίτια τους και να εγκαταλείπουν το κέντρο. Όπως αποκαλύψαμε τότε, πρωταγωνιστής ήταν ένας κτηματομεσίτης «αγανακτισμένος».Το σχέδιο ήταν απλό. Όσοι είχαν ιδιοκτησίες θα πουλούσαν όσο όσο, και στη συνέχεια το κράτος θα αναλάμβανε να σώσει το Κέντρο και να αναβαθμίσει την περιοχή. Όλα αυτά τότε ίσως έμοιαζαν σενάρια καχύποπτων δημοσιογράφων. Μόνο που την Τετάρτη έγιναν δύο πράγματα. Το υπουργείο του κ. Χρυσοχοίδη αποφάσισε να κάνει επιχειρήσεις σκούπας και να μεταφέρει τους μετανάστες σε στρατόπεδα στην Κοζάνη. Και ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος μετά άλλων τεχνοκρατών ανακοίνωσε την ανάπλαση αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας.

Από το σενάριο λοιπόν μένει να δούμε ποιοί πλούτισαν.



Πηγή: koutipandoras.gr

Ο μύθος του αμερικανού φονιά που απλά τρελάθηκε. Του Ρόμπερτ Φισκ

Βαρέθηκα με την ιστορία του δήθεν «διαταραγμένου» στρατιώτη». Ο 38χρονος λοχίας που σφάγιασε 15 Αφγανούς πολίτες, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, κοντά στο Κανταχάρ, αυτήν την εβδομάδα κατά τους δυτικούς εμπειρογνώμονες ήταν μια «διαταραγμένη» προσωπικότητα. Αν ήταν Αφγανός, και ειδικά Ταλιμπάν θα ήταν ένας κακός και ανόητος τρομοκράτης . Είναι όμως Αμερικανός. Άρα, ένας στρατιώτης που απλά τρελάθηκε.

Πρόκειται για την ίδια ανοησία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους δολοφονικούς στρατιώτες των ΗΠΑ που έπαθαν αμόκ στην ιρακινή πόλη Χαντίθα. Με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίστηκε και ο Ισραηλινός στρατιώτης Μπαρούχ Γκόλντστεϊν που έσφαξε 25 Παλαιστίνιους στη Χεβρώνα.
«Προφανώς διαταραγμένος», «πιθανόν διαταραγμένος», ήταν οι χαρακτηρισμοί των δημοσιογράφων του Guardian για έναν στρατιώτη ο οποίος «ενδέχεται να υποφέρει από κάποιο είδος βλάβης», ενώ οι Financial Times τον αναφέρουν ως «ένας ψευτο-στρατιώτης των ΗΠΑ», του οποίου η «μανία» (ΝΥ Times), «ήταν αδιαμφισβήτητη και διαπερασμένη από μία παρανοϊκή δράση» (Le Figaro). Πραγματικά υποτίθεται ότι πρέπει να τα πιστέψουμε αυτά;
Εάν ήταν πραγματικά διαταραγμένος ο λοχίας μας θα είχε σκοτώσει 16 από τους Αμερικάνους συντρόφους του. Τα δικά τους πτώματα θα είχαν σφαγιαστεί και θα είχαν πυρποληθεί αμέσως μετά. Αλλά, όχι, δεν σκότωσε Αμερικανούς. Επέλεξε να σκοτώσει Αφγανούς. Το ερώτημα είναι γιατί έκανε αυτή την επιλογή; Χτες έγινε γνωστό πως ο στρατιώτης είδε πρόσφατα έναν από τους συντρόφους του με κομμένα πόδια. Αλλά και τί μ’ αυτό;
Η αφήγηση των Αφγανών έχει λοβοτομηθεί και λογοκριθεί περίεργα από αυτούς που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την ειδεχθή σφαγή στο Κάνταχαρ. Όλοι θυμούνται τα Κοράνια που καίγονταν από τα αμερικανικά στρατεύματα που εισέβαλλαν στο Μπαγκράμ και τους θανάτους 6 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων οι δύο Αμερικανοί.
Αποκλείεται ωστόσο να ξεχάστηκε η πολύ σημαντική δήλωση του υπ’ αριθμόν ένα Αμερικανού στρατηγού στο Αφγανιστάν Τζόν Άλεν, 22 ημέρες μετά.
Ο Άλεν είπε στους άντρες του πως «δεν είναι τώρα η στιγμή για εκδίκηση για τους θανάτους των δύο Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις ταραχές της Πέμπτης». Όπως είπε «θα έπρεπε να αντισταθούν σε οποιαδήποτε ορμή τυχόν έχουν για να εκδικηθούν». «Θα υπάρχουν στιγμές σαν αυτές που τα συναισθήματά σας θα κυριεύουν ο θυμός και η επιθυμία για εκδίκηση. Τώρα δεν είναι η ώρα για εκδίκηση, τώρα είναι ώρα να κοιτάξετε βαθειά μέσα στις ψυχές σας, να θυμηθείτε την αποστολή σας, την πειθαρχία σας , το ποιοί πραγματικά είστε», είπε ο Άλεν.
Αυτός ήταν ένας εξαιρετικός λόγος από το στρατηγό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ο επικεφαλής του στρατού έπρεπε να εξηγήσει στους , δήθεν, αυστηρά πειθαρχημένους , επαγγελματίες στρατιώτες του να μην «αναζητήσουν εκδίκηση» στους Αφγανούς που υποτίθεται έπρεπε να βοηθούν/προστατεύουν/ταΐζουν/ εκπαιδεύουν κλπ. Έπρεπε να πει στους στρατιώτες του να μην διαρπάξουν φόνο.
Προφανώς λοιπόν ο Άλεν είχε ήδη προειδοποιηθεί από τους κατώτερους αξιωματικούς του ότι οι στρατιώτες του ήταν εξοργισμένοι από τις δολοφονίες που ακολούθησαν το κάψιμο των Κορανίων και ίσως είχαν μπει σε ένα πνεύμα εκδίκησης. Ως εκ τούτου προσπάθησε απεγνωσμένα –με μία δήλωση τόσο σοκαριστική όσο και αποκαλυπτική- να προκαταλάβει τη σφαγή που έγινε την περασμένη Κυριακή.
Ωστόσο οι δηλώσεις αυτές του Άλεν εξαφανίστηκαν εντελώς από το πεδίο μνήμης των «ειδημόνων» όταν έπρεπε να μας πουν για την σφαγή. Ούτε μια αναφορά στα ρεπορτάζ, καθώς αυτό φυσικά θα έβγαζε από τη λογική του «διαταραγμένου» το λοχία μας και θα του έδινε πιθανό κίνητρο για τους σκοτωμούς. Ως είθισται οι εφημερίδες τα «ταίριαξαν» με τον στρατό για να δημιουργήσουν έναν παρανοϊκό αντί έναν δολοφόνο στρατιώτη. Ο κακόμοιρος ήταν εκτός εαυτού. Δεν γνώριζε τι έκανε.
Πειθαρχία, ηθική, θάρρος, οι αξίες που υποτίθεται ότι προσβεύει ο αμερικανικός στρατός. Το θάρρος να μην σκοτώνεις για εκδίκηση. Αλλά όταν χάνεις σε έναν πόλεμο που προσποιείσαι ότι κερδίζεις, υποθέτω πως είναι υπερβολικό να ελπίζουμε. Ο στρατηγός Αλεν φαίνεται πως έχανε το χρόνο του.


Πηγή: tvxs.gr



Ιαπωνία: υπεράκτιο αιολικό στη Φουκουσίμα και έξυπνα δίκτυα

Ένα χρόνο μετά το σεισμό και το τσουνάμι που ισοπέδωσαν την ανατολική ακτή της Ιαπωνίας και προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, όμιλος ιαπωνικών εταιρειών σχεδιάζει την κατασκευή ενός πειραματικού υπεράκτιου αιολικού πάρκου κοντά στη μονάδα Νταΐτσι.
Επικεφαλής του κονσόρτσιουμ είναι η ιαπωνική εταιρεία Marubeni, ενώ συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο του Τόκυο και οι Mitsubishi, Mitsubishi Heavy Industries, IHI Marine United, Mitsui Engineering & Shipbuilding, Nippon Steel, Hitachi, Furukawa Electric, Shimizu και Mizuho Information & Research.
Το κονσόρτσιουμ υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.
Το πλάνο προβλέπει την κατασκευή τριών πλωτών αεροτουρμπινών και έναν πλωτό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής πολύ κοντά στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα.
Μια πλωτή ανεμογεννήτρια ισχύος 2 μεγαβάτ θα εγκαταστήσει η Fuji Heavy Industries μες το έτος, ενώ τον πλωτό σταθμό ισχύος 66 κιλοβόλτ θα παράσχει η Hitachi.
Στη δεύτερη φάση του σχεδίου θα προστεθούν δύο ανεμογεννήτριες ισχύος 7 μεγαβάτ έκαστη από τη Mitsubishi Heavy Industries μεταξύ 2013 και 2015.
Κυβέρνηση και εταιρείες ευελπιστούν πως το σχέδιο θα αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη ρημαγμένη από το τσουνάμι περιοχή.


Έξυπνα δίκτυα


Παράλληλα, η Ιαπωνία ένα χρόνο μετά τη Φουκουσίμα στρέφει το βλέμμα της στα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με αναφορά της Zpryme Research & Consulting.
Στην έκθεση της με τίτλο “Ιαπωνία: το τσουνάμι ‘ξυπνάει’ τα Έξυπνα Δίκτυα” η εταιρεία εκτιμά πως η αγορά έξυπνων δικτύων θα αναπτυχθούν με ρυθμό 63,8% από το 2011 ως το 2016. Αυτό σε όρους κόστους σημαίνει αύξηση από 1 δισ. δολάρια σε 7,4 δισ. δολάρια, ενώ σε όρους ισχύος από 1,04 δισ. κιλοβατώρες σε 1,09 δισ. κιλοβατώρες.
“Η μείωση των δυνατοτήτων του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μετά το κλείσιμο πολλών εργοστασίων έχει ανισχύσει τη ζήτηση για έξυπνα δίκτυα” αναφέρει η έκθεση.
Τα επόμενα 18 χρόνια αναμένεται να επενδυθούν 1,7 τρισ. δολάρια στον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρισμού συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων δικτύων.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε την Tokyo Electric Power Company να λάβει προσφορές για 17 εκατομμύρια έξυπνους μετρητές ως το 2019 ώστε να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα κατά 1,3 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία.




Πηγή: econews.gr

Μοχάμεντ Γιουνούς:Οι οικονομολόγοι έχουν παρεξηγήσει το ανθρώπινο είδος

Ο «τραπεζίτης των φτωχών» υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ που βγάζουν χρήματα.

Λονδίνο

«Οι οικονομολόγοι έχουν παρεξηγήσει το ανθρώπινο είδος» είπε σε συνέντευξή του προς τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο ιδρυτής της τράπεζας Grameen, Μοχάμεντ Γιουνούς. Γνωστός και ως ο «τραπεζίτης των φτωχών», ο 71χρονος οικονομολόγος, υποστηρίζει ότι ο τρόπος που έχει οικοδομηθεί ο σύγχρονος καπιταλισμός οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι του χρήματος που δεν ωφελεί τους ανθρώπους.
«Το βασικό πρόβλημα με τον καπιταλισμό είναι ότι μας έκανε όλους να έχουμε επίκεντρο τα χρήματα, μας έκανε εγωκεντρικούς, κυνηγάμε τα χρήματα, τα χρήματα έχουν γίνει έμμονη ιδέα, δεν γνωρίζουμε γιατί βγάζουμε χρήματα αλλά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό»είπε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγος, ο οποίος εισήγαγε την έννοια της μικροπίστωσης.
Και προσέθεσε: «Τα χρήματα έχουν γίνει το μέσο και ο σκοπός, πρόκειται για μία ανούσια σύλληψη. Εγώ αυτό που λέω είναι γιατί δεν πάμε πίσω, να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας, τί είναι τελικά το ανθρώπινο είδος; Νομίζω ότι αυτό που οι οικονομολόγοι έχουν κάνει λάθος είναι ότι έχουν παρεξηγήσει το ανθρώπινο είδος. Οι άνθρωποι είναι πολυδιάστατοι, όχι μονοδιάστατα ρομπότ που βγάζουν χρήματα. Χρειαζόμαστε ένα νέο εννοιολογικό πλαίσιο, στο οποίο δεν θα κάνουμε πράγματα μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους, θα λύνουμε τα προβλήματα με επιχειρηματικό τρόπο - οι επιχειρήσεις είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες, τεράστια δημιουργικότητα, τεράστια τεχνολογία, αλλά όλα αυτά χρησιμοποιούνται για να βγάλουμε χρήματα».
Η λύση, σύμφωνα με τον Γιουνούς, είναι ένα νέο είδος επιχειρηματικότητας που θα επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, σημείωσε, «κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση της συνεργασίας της Grameen με τη Danone για την παραγωγή γιαουρτιού που θα λύσει το πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών στο Μπανγκλαντές. Η εταιρεία βγάζει κέρδη, τα κέρδη μένουν μέσα στην εταιρεία, και παίρνουμε πίσω μόνο τα χρήματα που επενδύσαμε. Πρόκειται για μία νέα αντίληψη επιχειρηματικότητας, αν έχουμε επιχειρήσεις και των δύο ειδών, κερδοσκοπικές και κοινωνικού χαρακτήρα τότε ο κόσμος θα γίνει πολύ διαφορετικός».
Όπως δήλωσε στον Guardian ο Γιουνούς, ένα από τα πράγματα που θα ήθελε να δει σε τριάντα χρόνια από σήμερα είναι η εξάλειψη της ανεργίας. «Κανείς δεν θα είναι άνεργος. Γιατί κάποιος να είναι άνεργος; Γιατί ο νέος άνθρωπος που είναι απόλυτα ικανός και δημιουργικός να πηγαίνει χαμένος; Τί είδους σύστημα είναι αυτό;» είπε, καταλήγοντας:«Αν δουλέψεις αρκετά για κάτι θα συμβεί. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που παρατηρούμε σήμερα είναι ότι η απόσταση μεταξύ του απίθανου και του πιθανού συρρικνώνεται».


Πηγή: tovima.gr

Τζίμης Πανούσης - προχωρημένη φάρσα

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ