28 Μαΐ 2012

Τα φυσικά ξανθά μαλλιά δεν είναι ευρωπαϊκό προνόμιο

Το μύθο ότι τα ξανθά μαλλιά αποτελούν προνόμιο των Ευρωπαίων και τις κοινωνικές διακρίσεις που τον ακολουθούν ανατρέπει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στους ανθρώπους της Melanesia, μίας ομάδας νησιών βορειοανατολικά της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 5-10% των ανθρώπων από την περιοχή έχουν φυσικά ξανθά μαλλιά, γεγονός που συνιστά την υψηλότερη επικράτηση εκτός Ευρώπης. Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν το σκοτεινότερο χρωματισμό του δέρματος πέρα από τους  Αφρικανούς.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη στους γηγενείς των Νήσων του Σολομώντος, στη Melanesia, δείχνει ότι το χαρακτηριστικό των ξανθών μαλλιών εξελίχθηκε ανεξάρτητα απ’ ό,τι στους Ευρωπαίους. «Αυτό ανατρέπει την πιθανότητα τα ξανθά μαλλιά να προήλθαν από τους αποίκους της Ευρώπης», λέει ο Carlos Bustamante, γενετιστής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ . Μάλιστα, από τη μελέτη πάνω στους γηγενείς των Νήσων του Σολομώντα προκύπτει το στοιχείο ότι τα ξανθά μαλλιά οφείλονται σε μία μοναδική γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία δεν παρατηρείται στους ξανθούς Ευρωπαίους.


Η μελέτη


Προκειμένου να διερευνηθεί η γενετική βάση στην οποία στηρίζεται το προαναφερθέν χαρακτηριστικό ο Bustamante και οι συνεργάτες του συνέκριναν τα γονιδιώματα 43 των ξανθών και 42 των μελαχρινών κατοίκων των νήσων και αποκάλυψαν ότι τα ξανθά μαλλιά των νησιωτών συνδέονται έντονα με μία ειδική μετάλλαξη του γονιδίου TYRP1. Λειτουργία αυτού του γονιδίου είναι η κωδικοποίηση ενός ενζύμου που επηρεάζει τη διαδικασία της χρώσης στα ποντίκια και τον άνθρωπο.  Ωστόσο, αν και αρκετά γονίδια είναι γνωστά για τη συμβολή τους στο χρωματισμό της ξανθιάς τρίχας, για τους Ευρωπαίους το εν λόγω γονίδιο TYRP1 δεν εμπλέκεται καθόλου.
Με τη σύγκριση του DNA ανάμεσα σε περισσότερους από 900 νησιώτες και περισσότερα από 900 άλλα άτομα από 52 διαφορετικούς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη TYRP1 είναι ίσως μοναδική στην περιοχή Oceanic, η οποία περιλαμβάνει και τη Melanesia . Περίπου το ένα τέταρτο των νησιωτών φέρουν τη μετάλλαξη στο γονιδίωμα τους, αλλά είναι υπολειπόμενο, έτσι ώστε ένα άτομο να χρειάζεται δύο αντίγραφα για να είναι ξανθό.
Ωστόσο, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις εμφάνισης ξανθών μαλλιών στη Melanesia αναγκαστικά αποτέλεσμα της μετάλλαξης, αλλά οι ερευνητές προβλέπουν ότι η εξήγηση αυτή αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των περιπτώσεων. Αποδίδουν ένα άλλο 16% σην ηλικία και το φύλο (τα μικρότερα παιδιά και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι ξανθοί), με το υπόλοιπο να είναι πιθανό να προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο και από άλλα άγνωστα γονίδια. «Είναι ασυνήθιστο μια συγκεκριμένη μετάλλαξη να μπορεί να εξηγηθεί τόσο εμπεριστατωμένα από την παρατήρηση των γνωρισμάτων ενός πληθυσμού», επισημαίνει ο Bustamante.
Ο Bustamante πιστεύει ότι η μετάλλαξη στη Melanesia ενδέχεται να προέκυψε μεταξύ 5.000 και 30.000 χρόνια πριν. Αλλά δεν ξέρει πώς άγγιξε τόσο υψηλή συχνότητα στα νησιά του Σολομώντα. Τα ξανθά μαλλιά θα μπορούσαν πιθανόν να προσφέρουν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό για συντρόφους, αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν καμία στατιστική γενετική απόδειξη που να σχετίζεται με τη σεξουαλική επιλογή. Ούτε οι ανθρωπολογικές μελέτες στους νησιώτες αυτούς και στους Ευρωπαίους έχουν αποδείξει τους λόγους για τους οποίους οι ξανθοί άνθρωποι θεωρούνται πιο ελκυστικοί σύντροφοι, λέει ο Sean Myles, ο άλλος ανώτερος συντάκτης της μελέτης και γενετιστής στη Nova Scotia της Γεωπονικής Σχολής του Truro στον Καναδά. «Η απλή ευκαιρία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια αιτία», σημειώνει ο ίδιος.
Ο David Reich, γενετιστής στο Harvard Medical School στη Βοστόνη, ο οποίος δεν συμμετείχε στο έργο, υποστηρίζει ότι η μελέτη έγινε σωστά. Ωστόσο, σημειώνει πως η ανακάλυψη ότι το χαρακτηριστικό δεν προέρχεται από ευρωπαϊκά ξανθά γονίδια δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για την ευρωπαϊκή ανάμειξη στους περισσότερους ή σε οποιοδήποτε από αυτούς τους πληθυσμούς.
Η αυθαίρετα καθιερωμένη, λοιπόν, άποψη ότι για τα ξανθά τους μαλλιά διακρίνονται αποκλειστικά οι Ευρωπαίοι αποτελεί μία  θεωρία που στηρίζεται μόνο στη μόδα. Πόσο μάλλον η ρατσιστική στάση που έχει τις ρίζες της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τις ιδιαίτερες αρετές της Αρίας φυλής για το λευκό του δέρματός της και τα ξανθά της μαλλιά να υπερισχύει έναντι των υπολοίπων λαών.


Πηγή: tvxs.gr (Nature)

Χιλιάδες αστεροειδείς απειλούν τη Γη

Στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν σχεδόν 4700 περισσότεροι αστεροειδείς με διάμετρο 100 και πάνω μέτρων και η τροχιά των οποίων βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη.


Περίπου 4.700 αστεροειδείς με διάμετρο άνω των 100 μέτρων, οι οποίοι συνιστούν πιθανό κίνδυνο για τον πλανήτη μας, εκτιμάται ότι βρίσκονται σε τροχιές κοντά στη Γη και από αυτούς μόνο το 20% έως 30% έχουν ήδη εντοπιστεί, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες παρατηρήσεις του υπέρυθρου διαστημικού τηλεσκοπίου WISE της NASA, που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος NEOWISE.
Οι αστεροειδείς αυτοί έχουν τις πιο κοντινές στον πλανήτη μας τροχιές, φθάνοντας σε απόσταση μικρότερη των οκτώ εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη. Είναι αρκετά μεγάλοι για να διαπεράσουν την "ασπίδα" της γήινης ατμόσφαιρας και, αν πέσουν στον πλανήτη μας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές και, στη χειρότερη περίπτωση, μέχρι και την εξαφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού.
Ο αριθμός των 4.700 αποτελεί στατιστική εκτίμηση και έχει περιθώριο λάθους συν/πλην 1.500 αστεροειδείς. Επειδή το WISE, που τέθηκε σε τροχιά το 2009, συλλαμβάνει την υπέρυθρη ακτινοβολία, δηλαδή τη θερμότητα των ουρανίων σωμάτων, ήταν σε θέση να εντοπίσει ακόμα και τους πιο σκοτεινούς αστεροειδείς, που είναι ουσιαστικά αόρατοι από τα οπτικά τηλεσκόπια και γι' αυτό πιο επικίνδυνοι. Η σχετική μελέτη θα δημοσιευτεί στο περιοδικό αστροφυσικής "Astrophysical Journal".
Όπως δήλωσε ο Λίντλεϊ Τζόνσον, επικεφαλής του προγράμματος παρατήρησης κοντινών στη Γη αντικειμένων (NEO-Near Earth Objects) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, "θα απαιτηθεί μία συντονισμένη προσπάθεια κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες για να βρούμε όλους τους αστεροειδείς που αληθινά συνιστούν κίνδυνο πρόσκρουσης στη Γη και απειλούν να προξενήσουν σοβαρή ζημιά".
Η νέα ανάλυση εκτιμά ότι είναι διπλάσιοι περίπου, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, οι δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς που έχουν τροχιές χαμηλής κλίσης, ευθυγραμμισμένες με το επίπεδο της τροχιάς του πλανήτη μας. Ειδικά αυτοί οι αστεροειδείς φαίνεται να είναι κάπως φωτεινότεροι και μικρότεροι σε σχέση με τους υπόλοιπους που έχουν τροχιές, οι οποίες τους απομακρύνουν περισσότερο από τη Γη.
Μία πιθανή εξήγηση γι' αυτό, κατά τους αστρονόμους, είναι ότι πολλοί δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς προέρχονται από μία σύγκρουση ανάμεσα σε δύο μεγάλους αστεροειδείς που βρίσκονταν στην κύρια ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του 'Αρη και του Δία. Τα θραύσματα αυτής της σύγκρουσης έχουν σταδιακά μετατραπεί σε μικρότερους αστεροειδείς που κατά καιρούς πλησιάζουν επικίνδυνα τον πλανήτη μας.
Μελλοντικές αποστολές, επανδρωμένες και μη, θα επιχειρήσουν να πλησιάσουν ή και να προσεδαφιστούν σε τέτοιους αστεροειδείς για να τους μελετήσουν καλύτερα, Ήδη έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση μίας ομάδας αστροναυτών της NASA γι' αυτό το σκοπό. Ένα μεγάλο μέρος των πιο επικίνδυνων αστεροειδών εκτιμάται ότι είναι πετρώδεις ή πλούσιοι σε μέταλλα, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί.
Μία μελέτη από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, σύμφωνα με τη βρετανική Ντέιλι Μέιλ, εκτιμά για πρώτη φορά ότι οι δέκα χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από πρόσκρουση αστεροειδούς στο μέλλον, είναι οι εξής: ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία. Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Φιλιππίνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όποια χώρα δεχόταν το πλήγμα ενός σχετικά μεγάλου αστεροειδούς, θα υφίστατο καταστροφικό πλήγμα και δύσκολα θα ανέκαμπτε στη συνέχεια.


Πηγή: news247.gr

Όνειρα,έχουν σχέση με την καθημερινότητά μας;

Στον κόσμο της έρευνας του ύπνου, τα όνειρα μοιάζουν με ένα μαύρο κουτί: κανείς δεν ξέρει επακριβώς τι περιέχουν. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν κατορθώσει να αποκωδικοποιήσουν τον παράδοξο αλλά προβλέψιμο τρόπο με τον οποίο τείνουν να εμφανίζονται.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η ιατρική έρευνα υποδηλώνει ότι πολλά απ’ όσα συμβαίνουν σε ένα όνειρο είναι μοναδικά για το συγκεκριμένο όνειρο. Εντούτοις, μερικά γεγονότα της καθημερινότητάς μας μπορούν να ενσωματωθούν στα όνειρα – και μάλιστα με δύο τρόπους.
Ο πρώτος είναι το «υπολειμματικό στάδιο της ημέρας». Σε αυτό, τα γεγονότα της ημέρας που μας προκαλούν έντονα συναισθήματα βρίσκουν τον τρόπο να «περάσουν» το βράδυ στα όνειρά μας.
Ο δεύτερος είναι το ακόμα πιο μυστηριώδες «στάδιο των λανθανόντων ονείρων», το οποίο είθισται να έπεται του υπολειμματικού. Σε αυτό, τα συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα αργούν να εμφανιστούν στα όνειρά μας – συχνά περνάει μία εβδομάδα έως ότου τα «δούμε». Αυτή η «λανθάνουσα» κατάσταση έχει αρχίσει να καταγράφεται σε μελέτες που χρονολογούνται από την δεκαετία του 1980.
Σε αυτό τον παράδοξο κύκλο έριξε λίγο φως μια μελέτη του 2004, που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική «Επιθεώρηση Μελέτης του Ύπνου» (JSR). Επιστήμονες μελέτησαν τα ημερολόγια 470 εθελοντών οι οποίοι κατέγραφαν επί μία εβδομάδα τα όνειρά τους.
Όπως διαπίστωσαν, το στάδιο των λανθανόντων ονείρων ήταν πιο ισχυρό σε όσους εθελοντές πίστευαν πως τα όνειρά τους αποτελούν μια ευκαιρία να κατανοήσουν τον εαυτό τους και έτσι συχνά έβλεπαν στον ύπνο τους τις λύσεις των προβλημάτων τους ή των συναισθημάτων τους που σχετίζονταν με τις σχέσεις τους.
Οι ερευνητές έγραψαν στην JSR πως τα «καθυστερημένα» όνειρα αποτελούν τον τρόπο που διαθέτει το μυαλό μας για να έχει τον χρόνο να επεξεργαστεί τις διαπροσωπικές δυσκολίες και να «μετατρέψει» τις αρνητικές αναμνήσεις σε πιο θετικές.
Άλλες μελέτες επίσης έχουν δείξει πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα όνειρα και σε αυτού του είδους της επεξεργασία των συναισθηματικά φορτισμένων αναμνήσεών μας.
Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ότι κατ’ αρχήν, ό,τι ζούμε μέσα στη μέρα έχει την ικανότητα να περνάει στα όνειρά μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο κύκλος των ονείρων τελειώνει το ίδιο βράδυ – μπορεί κάλλιστα να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα!


Πηγή: ygeianews.gr

Πόλη-φάντασμα,πρότυπο για το μέλλον χτίζεται στις Η.Π.Α.

Στην έρημο της πολιτείας του Νέου Μεξικού θα ανεγερθεί η πόλη του μέλλοντος, μια πόλη η οποία θα είναι "έξυπνη" και θα ενσωματώνει την αιχμή της τεχνολογίας ώστε οι κάτοικοι της να απολαμβάνουν μια άνετη καθημερινότητα
Σε  μια έκταση 15 τετραγωνικών μιλίων θα απλώνεται ένα τεχνολογικό κέντρο δοκιμών, στο οποίο θα δοκιμάζοντε κάθε είδους νέα συστήματα, τα οποία θα συνθέτουν την  «έξυπνη πόλη». Θα υπάρχουν αυτόματα συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας,δημόσιες τουαλέτες με αυτόματο καθαρισμό,αυτόματα πλυντήρια,ασύρματες επικοινωνίες επόμενης γενιάς καθώς και συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Το project με την ονομασία CITE («Κέντρο Καινοτομιών, Δοκιμών και Αξιολογήσεων») της Pegasus Holdings προβλέπεται να κοστίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια.Θα δημιουργηθούν 350 θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι θα είναι και οι πρώτοι κάτοικοι της υπερσύγχρονης αυτής πόλης.
Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους και προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2014.
Η πόλη δεν προβλέπεται προς το παρόν να κατοικηθεί από πολίτες καθώς η δημιουργία της έχει ως σκοπό να δοκιμάζοντε καινοτόμες τεχνολογίες και να είναι ένα πρότυπο για τις πόλεις του μέλλοντος.




Δεκαπεντάχρονος ίδρυσε εταιρεία ανακύκλωσης συσκευών

Ο 15χρονος μαθητής Jason Lin έμαθε για την οικολογική βόμβα των ηλεκτρονικών αποβλήτων στο μάθημα της γεωγραφίας.
Οι περισσότεροι έφηβοι που κατανοούν το πρόβλημα ανακυκλώνουν τις ηλεκτρονικές  συσκευές τους συμβάλλοντας στην προστασία του πλανήτη, ωστόσο ο Lin προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και αποφάσισε να ιδρύσει μια εταιρεία ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων έτσι ώστε να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερα γκάτζετς μακριά από τις χωματερές.
Πιο συγκεκριμένα ο Lin και η παρέα του διαχειρίζεται την ιστοσελίδα iReTron.com, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πουλήσουν το παλιό τους κινητό, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παιχνιδοκονσόλες, γκάντζετ και αξεσουάρ.
Ο 15χρονος και οι συνεργάτες του τα «ρετουσάρουν» και στη συνέχεια τα ξαναπωλούν μέσω Διαδικτύου στο eBay και σε άλλα e-shops τις ηλεκτρονικές συσκευές, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής τους.
Αν μια συσκευή δεν μπορεί να επιδιορθωθεί τότε καταλήγει σε πιστοποιημένο κέντρο ανακύκλωσης.
Το iReTron έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των ιστοσελίδων που οι  καταναλωτές συνδέονται, παίρνουν μια προσφορά για τη συσκευή τους και στη συνέχεια την αποστέλλουν για επιδιόρθωση και πώληση.
Οι καταναλωτές κερδίζουν χρήματα από το παλιό τους γκάντζετ, το iReTron κερδίζει επίσης ένα χρηματικό ποσό και τα ηλεκτρονικά γλυτώνουν τη χωματερή.
Σημειώνεται ότι το iReTron έχει ήδη ολοκληρώσει 700 συναλλαγές και βρίσκεται ακόμα στην αρχή.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται πάνω από εννέα εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως, με το ένα τρίτο να ανακυκλώνεται και τα υπόλοιπα να οδηγούνται σε χωματερές.
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο στην Ελλάδα πωλούνται περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, ενώ το βάρος του νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού που κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά το 2007 ξεπερνά τους 12.000 τόνους.
Ωστόσο συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση μόνο 4,2 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων κατά κεφαλή, την ίδια στιγμή που σε κάθε άτομο αντιστοιχούν περίπου 18,7 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων.


Πηγή: econews.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ