20 Ιουν 2012

Η μάχη της Ισπανίας: Ανθρακωρύχοι εναντίον λιτότητας

Με αυτοσχέδιες ρουκέτες και ασπίδες απαντούν οι απεργοί ανθρακωρύχοι στην Ισπανία στην προσπάθεια της αστυνομίας να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Οι ανθρακωρύχοι βρίσκονται εδώ και πολλές εβδομάδες σε απεργία αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για νέες περικοπές μισθών και μείωση των κρατικών επιδοτήσεων. Στην απέναντι πλευρά η αστυνομία που με δακρυγόνα, καπνογόνα και πλαστικές σφαίρες επεμβαίνουν κατά των απεργών.




Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή την ανακοίνωση των νέων περικοπών στους εργαζόμενους σε περισσότερα από 40 ορυχεία. Οι ανθρακωρύχοι διατείνονται ότι σε περίπτωση που εφαρμοστούν, οδηγούνται αυτομάτως στην απόλυτη φτώχεια και την ανεργία.
Τα επεισόδια έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι μεταλλωρύχοι έχουν κατέβει σε απεργία επ' αόριστον διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων κατά 63%, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, απειλεί άμεσα τον τομέα τους.
Τη Δευτέρα χιλιάδες εργαζόμενοι του τομέα διαδήλωσαν στη Λεόν και το Λανγκρέο, κοντά στο Οβίδεο, και πολλές πόλεις νέκρωσαν από τη γενική απεργία που είχαν κηρύξει τα συνδικάτα. Η ισπανική αστυνομία έπνιξε τους διαδηλωτές με χημικά.
Ταραχές ξέσπασαν στην κοινότητα Θινέρα, στη βόρεια Ισπανία, μεταξύ περίπου 200 μεταλλωρύχων και αστυνομικών, οι οποίοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να διαλύσουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι απεργοί σε μια εθνική οδό, χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.
Την περασμένη Παρασκευή επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο χωριό αυτό. Το σκηνικό επαναλήφθηκε και χθες, ενώ κατά την επέμβαση της αστυνομίας πολλοί κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να βοηθήσουν τους διαδηλωτές.
Οι μεταλλωρύχοι - στην πλειοψηφία τους νεαροί - είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και εκτόξευαν πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί, από την άλλη πλευρά, με αλεξίσφαιρα και ασπίδες, πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες και έριχναν καπνογόνα στο χωριό. Μετά από μισή ώρα κυνηγητού στους δρόμους της Θινέρα, οι αστυνομικοί ανασυντάχθηκαν και αποχώρησαν.
Λίγο νωρίτερα οι διαδηλωτές είχαν βάλει φωτιά στα οδοφράγματα που έχουν στήσει στην εθνική οδό αλλά και στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Χιχόν με τη Μαδρίτη. Ο δρόμος έχει κοπεί σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία μεταξύ Χιχόν και Λεόν.
«Δεν θα σταματήσουμε, θα κουραστούν πριν από εμάς» υποστηρίζουν οι μεταλλωρύχοι.










Πηγή: tvxs.gr

Η αναπαραγωγή δεν είναι μια... απλή διαδικασία


Παρότι η επιστήμη έχει προοδεύσει σημαντικά στην ανάλυση της αναπαραγωγικής διαδικασίας, εντούτοις η υπογονιμότητα ορισμένες φορές είναι ανεξήγητη, κάτι που συμβαίνει και με τη... γονιμότητα.





Το ανθρώπινο γένος είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αξιοθαύμαστα γόνιμο. Οι άνδρες μπορούν να τεκνοποιήσουν ακόμη και κατά τη διάρκεια του γήρατος ενώ στις δυτικές κοινωνίες τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των γυναικών που φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί λίγο πριν ή μετά την ηλικία των 40.
Παρ' όλ' αυτά, η διαδικασία της αναπαραγωγής, μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, ενίοτε προσκρούει σε εμπόδια.


Πάσχουν και οι δύο
Η υπογονιμότητα υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί περίπου το 15% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική διαδικασία παγκοσμίως ενώ οι αριθμοί γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι όταν ενυπάρχουν παράγοντες όπως έντονο στρες, κακή διατροφή, κάπνισμα, επαγγελματική «ασφυξία».
Eνα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν προσπαθεί ανεπιτυχώς να συλλάβει για χρονικό διάστημα ενός έτους. Από υπογονιμότητα πάσχουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες.


Κωδικοποίηση παραγόντων
Η επιστήμη έχει προοδεύσει σημαντικά στην ανάλυση της αναπαραγωγικής διαδικασίας και έχει αποκωδικοποιήσει τις βασικούς παράγοντες που δυσκολεύουν ένα ζευγάρι να τεκνοποιήσει.
Παρ' όλ' αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η υπογονιμότητα ορισμένες φορές είναι ανεξήγητη, κάτι που μερικές φορές συμβαίνει και με τη... γονιμότητα:
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 5,9% των ζευγαριών που ήταν σε λίστες εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Μεγάλη Βρετανία αφού είχαν δοκιμάσει κάθε πιθανή θεραπεία, πέτυχαν αυτόματη σύλληψη σε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών χωρίς οι γιατροί να μπορούν να εξηγήσουν το γιατί...
Τι φταίει και πως αντιμετωπίζεται


Οι κυριότερες αιτίες της ανδρικής...
Ορισμένες από τις συνηθέστερες αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας είναι οι εξής:

  • Σπέρμα χαμηλής ποιότητας. Πρόκειται για τη συχνότερη αιτία ανδρικής υπογονιμότητας και μεταφράζεται είτε σε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, είτε σε χαμηλή κινητικότητά τους, είτε σε προβληματική μορφολογία τους. Ορισμένες φορές τα προβλήματα συνυπάρχουν.
  • Ορμονικές διαταραχές. Συνήθως οφείλονται σε διαταραχές στην υπόφυση και τον υποθάλαμο.
  • Σπερματικά αντισώματα. Τα αντισώματα αυτά προκαλούν συγκόλληση των σπερματοζωαρίων μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η κινητικότητά τους, η ανάμιξή τους με την τραχηλική βλέννα και η πρόσφυσή τους στη διαφανή ζώνη του ωαρίου. Συνήθως αναπτύσσονται μετά από φλεγμονές, τραύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις. Ακόμη και όταν η σύλληψη επιτευχθεί, τα εν λόγω αντισώματα είναι ικανά να αναστείλουν την ανάπτυξη του εμβρύου.
  • Κιρσοκήλη. Προκαλείται από ανεπάρκεια των φλεβών των όρχεων με συνέπεια να υπερθερμαίνεται τοπικά η περιοχή και να επηρεάζεται η σπερματογένεση. Θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση.

...και της γυναικείας υπογονιμότητας
Στις βασικότερες αιτίες γυναικείας στειρότητας συγκαταλέγονται οι εξής:

  • Διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γυναίκα δεν έχει ωορρηξία ή έχει με ακανόνιστο ρυθμό. Οι πολυκυστικές ωοθήκες σχετίζονται με την κατάσταση αυτή αν και η ύπαρξή τους δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκην υπογονιμότητα.
  • Πρόβλημα στις σάλπιγγες. Στις σάλπιγγες εντοπίζεται η κυριότερη αιτία γυναικείας υπογονιμότητας. Συνηθέστερο πρόβλημα είναι η απόφραξη των σαλπιγγών ή η αφαίρεση μίας εκ των δύο λόγω προηγούμενης εξωμήτριας κύησης.
  • Ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο, δηλαδή ο βλεννογόνος χιτώνας της μήτρας, βρίσκεται εκτός της μητρικής κοιλότητας. Οταν μια γυναίκα πάσχει από ενδομητρίωση έχει πόνο κατά τη διάρκεια και προς το τέλος της περιόδου, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και στην ευρύτερη κοιλιακή περιοχή.
  • Παθήσεις του τραχήλου και της μήτρας.
  • Ηλικία. Η γυναίκα βρίσκεται στη γονιμότερη φάση της στα 24 έτη της (86%). Στα 25-30 η γονιμότητα μειώνεται (78%), μεταξύ 30-35 φτάνει το 63% και από την ηλικία των 35 η μείωση είναι αισθητή (52%). Σημασία βέβαια έχει η βιολογική ηλικία των ωοθηκών -η οποία σχετίζεται με τα αποθέματα των ωοθηκών σε αριθμό ωοθυλακίων- και όχι μόνο η χρονολογική.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση της υπογονιμότητας γίνεται με μια σειρά εξετάσεων τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Καλλιέργεια σπέρματος και κολπικού υγρού.
  • Αναλύσεις αίματος, σπέρματος και τραχηλικής βλέννας.
  • Υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
  • Χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Εξειδικευμένες εξετάσεις.




Πηγή: ethnos.gr

Πρόδρομη δομή ανθρώπινου ματιού ανέπτυξαν οι βιολόγοι

Την πρόδρομη δομή του ανθρώπινου ματιού ανέπτυξε στο εργαστήριο ο βιολόγος Yoshiki Sasai από το Κέντρο Αναπτυξιακής Βιολογίας RIKEN στο Κόμπε της Ιαπωνίας.
Η δομή, που ονομάζεται κεντρικό βοθρίο, έχει διάμετρο 550 μικρόμετρα και περιέχει πολλαπλά στρώματα κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, μεταξύ των οποίων και φωτοϋποδοχείς.
Το επίτευγμα γεννά ελπίδες ότι μια μέρα οι γιατροί θα μπορούν να αποκαταστήσουν σοβαρές βλάβες στα μάτια των ασθενών τους.
Ωστόσο για τους ερευνητές που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Κοινωνίας για την Έρευνα στα Βλαστικά Κύτταρα, στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, όπου ο Δρ. Sasai παρουσίασε τα ευρήματά του, το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι το κεντρικό βοθρίο αναπτύσσει τη δομή του μόνο του, χωρίς καθοδήγηση από τους ερευνητές.
Μέχρι πρόσφατα οι βιολόγοι μπορούσαν να καλλιεργήσουν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα μόνο σε στρώματα δύο διαστάσεων, ωστόσο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Δρ. Sasai χρησιμοποίησε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ποντικιών για να αναπτύξει τρισδιάστατο εγκεφαλικό φλοιό, υπόφυση και ιστό του κεντρικού βοθρίου.
Το τελευταίο του επίτευγμα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν τρισδιάστατη δομή χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα.








Πηγή: econews.gr

Στο Εκουαδόρ ζητά άσυλο ο Assange

Όπως είναι γνωστό, το Ανώτατο Δικαστήριο της Μ. Βρετανίας απέρριψε τελικά  την έφεση σχετικά με την έκδοση του Julian Paul Assange στη Σουηδία. Η απόφαση του είχε να κάνει με το θέμα της αρμοδιότητας εκείνου που άσκησε τη δίωξη. Μάλιστα οι δικαστές έκριναν ότι το αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία, «έγινε νόμιμα» με ψήφους πέντε προς δύο.
Με αυτό ως δεδομένο το Ηνωμένο Βασίλειο όφειλε να τον εκδώσει όσο πιο γρήγορα μπορεί στη Σουηδία όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.
Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει τις κατηγορίες που, όπως υποστηρίζει, είναι πολιτικά υποκινούμενες αποφάσισε να ζητήσει άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ. Βέβαια ακόμη παραμένει μυστήριο το πώς έφτασε εκεί καθώς ήταν υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση.
Το Εκουαδόρ πάντως δεν έχει λάβει θέση για το θέμα. Αν και παλαιότερα είχε προτείνει στον ιδρυτή του Wikileaks να μείνει μόνιμα στη χώρα, αργότερα ανακάλεσε λέγοντας ότι έχει παραβιάσει νόμους των ΗΠΑ. Δήλωσε πάντως ότι μέχρι να εξετάσει το αίτημα του θα είναι ασφαλής στην πρεσβεία του στο Λονδίνο ενώ τόνισε ότι το γεγονός δεν θα πρέπει να ληφθεί ως προσπάθεια ανάμειξης στις δικαστικές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας.








Πηγή: proho.gr

Στεγνό... ντους!

Το DryBath είναι ένα τζελ που λειτουργεί ως «στεγνό μπάνιο» χωρίς νερό και σαπούνι


Ενας φοιτητής από τη Νότιο Αφρική δημιούργησε ένα προϊόν το οποίο όπως υποστηρίζει μπορεί να αντικαταστήσει το ντους. Το DryBath είναι ένα τζελ που καθαρίζει και ενυδατώνει το δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στην υγιεινή όσων βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη νερού ή όσων απλά…βαριούνται να κάνουν ντους.


Στεγνό μπάνιο


Οπως υποδηλώνει και το όνομά του, το τζελ λειτουργεί ως ένα είδος «στεγνού μπάνιου» καταργώντας το νερό και το σαπούνι. Δημιουργός του είναι ο 22χρονος Λούντβικ Μαρισάν, φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κέηπ Τάουν και την ιδέα για την ανάπτυξη ενός τέτοιου προϊόντος την είχε από τα εφηβικά του χρόνια αφού ζούσε σε μια περιοχή όπου δεν υπήρχε μεν έλλειψη νερού υπήρχε όμως έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και έτσι το χειμώνα δεν υπήρχε ζεστό νερό για να κάνει κάποιος ντους.
Το τζελ διαφέρει από τα διάφορα αντιβακτηριακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο των χεριών τα οποία συνήθως αφήνουν στα χέρια μια έντονη οσμή αλκοόλης. Το τζελ δημιουργεί πάνω στο δέρμα μια άοσμη βιοδιασπώμενη μεμβράνη που το καθαρίζει και ενυδατώνει. Ο Μαρισάν κέρδισε μάλιστα το Παγκόσμιο Βραβείο Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας και το τζελ του  έχει ήδη μπει στη φάση της μαζικής παραγωγής,  απευθυνόμενο σε πρώτη φάση στις αεροπορικές εταιρείες και τους στρατιωτικούς.








Πηγή: tovima.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ