15 Μαΐ 2012

Θα παραγραφούν τα αδικήματα των πολιτικών;


Περίπλοκο αλλά και διφορούμενο μπορεί να χαρακτηριστεί το άρθρο του Συντάγματος περί παραγραφής των αδικημάτων των βουλευτών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν συνταγματολόγοι στο www.koutipandoras.gr, υπάρχουν δύο ερμηνείες.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, από το 2001 μπορεί να ασκηθεί δίωξη κατά ενός βουλευτή κατά την διάρκεια της δεύτερης Συνόδου της Βουλής της επόμενης βουλευτική περιόδου αφότου διαπράχθηκε το αδίκημα. Όπως αναφέρει στο www.koutipandoras.gr o συνταγματολόγος κ. Κατρούγκαλος «από την στιγμή που δεν θα υπάρξει δεύτερη Σύνοδος -διότι και να σχηματιστεί κυβέρνηση σε μικρό χρονικό διάστημα, θα διαλυθεί η Βουλή και θα πάμε πάλι σε εκλογές – δεν θα μπορέσουν να παραγραφούν τα αδικήματα». Από την άλλη πλευρά, ο συνταγματολόγος κ. Κώστας Χρυσόγονος μίλησε για παραγραφή των αδικημάτων που διαπράχθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2012. Όπως εξηγεί ο κ Χρυσόγονος, «ο Συνταγματικός νομοθέτης επιδιώκει να διεξάγεται μόνο μια εκλογική αναμέτρηση με υπόδικους πολιτικούς», χωρίς ωστόσο ο ίδιος να αποκλείει το Δικαστικό Συμβούλιο να καταλήξει τελικά σε αντίθετο αποτέλεσμα.
Σε δήλωση για την παραγραφή των αδικημάτων προέβη και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας ότι «κατά τη διάταξη αυτή, ουδέποτε είναι δυνατό να θεωρηθεί πως έχει παρέλθει η ως άνω αποσβεστική προθεσμία, χωρίς να έχει υπάρξει Βουλή, η οποία να έχει διαρκέσει τουλάχιστον για χρονικό διάστημα δύο Τακτικών Συνόδων. Εάν, δηλαδή, ο βίος της Βουλής, που προκύπτει μετά τις εκλογές, είναι μικρότερος των δυο Τακτικών Συνόδων, δεν τίθεται θέμα έναρξης της αποσβεστικής προθεσμίας».


Πηγή: koutipandoras.gr

Νανοτεχνολογία: 6 καταπληκτικές «πράσινες» εφευρέσεις


Από σακουλάκια τσαγιού που καθαρίζουν το νερό έως τεχνητούς μύες, μια πληθώρα εφευρέσεων έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας.


Παρακάτω ακολουθούν έξι καταπληκτικές εφευρέσεις που υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή μας στις δεκαετίες που έρχονται.
1. Σακουλάκι τσαγιού που καθαρίζει το νερό


Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό με τις ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένο νερό να σκορπούν το θάνατο σε 1,8 εκατ. ανθρώπους ετησίως.


Ερευνητές από τη Νότιο Αφρική ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Πρόκειται για ένα σακουλάκι τσαγιού που λειτουργεί, ενσωματώνοντας τη νανοτεχνολογία, ως φίλτρο καθαρισμού του νερού.
Ο χρήστης τοποθετεί το σακουλάκι στο ρύγχος μιας φιάλης και πίνει το καθαρισμένο πλέον νερό που το διαπερνάει.
Το σακουλάκι περιέχει ένα συνδυασμό πάρα πολύ λεπτών ινών σε μήκος νανοκλίμακας με κόκκους ενεργού άνθρακα που φιλτράρει τις επιβλαβείς ουσίες και σκοτώνει τα βακτήρια.
2. Τεχνητοί μύες στέλνουν θεραπευτικά νανομπότς στο σώμα


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας αναπτύσσουν μια σειρά νανομπότς που έχουν ως αποστολή τη διάγνωση και τη θεραπεία του σώματος εκ των έσω. Για το σκοπό αυτό έχουν κατασκευάσει τεχνητούς μύες, ελαστικούς και ισχυρούς τόσο ώστε να στρέφουν αντικείμενα 1000 φορές βαρύτερα από αυτούς. Οι επιστήμονες έφτιαξαν σπιροειδή “κουβάρια” από ανθρακικούς νανοσωλήνες, τα οποία μπορούν να διαστείλουν και να συστείλουν μέσω ελέγχου ενός ηλεκτροχημικού φορτίου. Ο τεχνητός μυς μπορεί τότε να ενσωματωθεί σε μποτς με τεχνητά κύτταρα που λειτουργούν ως θεραπευτικές συσκευές.
3. Αυτοθερμαινόμενοι δρόμοι σώζουν τα αυτοκίνητα που κινούνται στον πάγο


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον έκαναν τους παγωμένους δρόμους φαινόμενο που ανήκει στο παρελθόν. Οι αυτοθερμαινόμενοι δρόμοι έχουν ενσωματώσει φύλλα ανθρακικών νανοϊνών που θερμαίνονται από ένα ηλεκτρικό στοιχείο. Απαιτούνται μόνο δύο ώρες και 6 Βατ ηλεκτρικής ενέργειας ώστε η θερμοκρασία ενός κομματιού ασφάλτου να ανέβει από τους -10 στους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Οι πρώτες εφαρμογές της τεχνολογίας θα γίνουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν δριμύ ψύχος και πάγο κατά τους χειμερινούς μήνες.
4. Νανοτεχνολογία κάνει τα περιττώματα 20 φορές αποδοτικότερα


Με χρήση κυψελών καυσίμου μηχανικοί του Oregon State University παίρνουν ανθρώπινα περιττώματα και τα μετατρέπουν σε καθαρή, “πράσινη” ηλεκτρική ενέργεια. Η επίστρωση ενός επιχρίσματος νανοσωματιδίων στις ανόδους των κυψελών καυσίμου αύξησε την απόδοσή τους κατά 20 φορές. Η ενέργεια θα μπορούσε δυνητικά να τροφοδοτήσει συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
5. Ρούχα-καταλύτες καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε


Τα καινοτόμα υφάσματα της Catalytic Clothing λειτουργούν ως καταλύτες που αποσπούν τα οξείδια του αζώτου από τον αέρα, αλλά και τις πτητικές οργανικές ουσίες που εκπέμπονται από εργοστάσια και αυτοκίνητα. Η δημιουργία αυτών των υφασμάτων καθαρισμού του αέρα έγινε με την πρόσθεση ανεπεξέργαστου διοξείδιου του τιτανίου σε καθαριστικό ρούχων κατά την πλύση.
Με το στέγνωμα του υφάσματος το υλικό ενεργοποιείται και νανοιστός από διοξείδιο του τιτανίου προσελκύει και αδρανοποιεί τους ρυπαντές.


Με άλλα λόγια τα ρούχα της Catalytic Clothing γίνονται φορητά φίλτρα αέρα.
6. Φωτοβολταϊκοί νανοσωλήνες ενσωματώνονται σε ρούχα


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια σε συνεργασία με Κινέζους του Xiamen University ανέπτυξαν ένα σωληνωτό φωτοβολταϊκό κύτταρο που μπορεί να μπεί μέσα σε ρούχα. Η τεχνολογία βασίζεται σε νανοϋλικά που λειτουργούν ως ημιαγωγοί φτιαγμένα από ίνες άνθρακα και τιτάνιο. Τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φωτοκαταλύτες που παράγουν ενέργεια από τον ήλιο.


Πηγή: econews.gr

Στο φως το αρχαιότερο αστρονομικό ημερολόγιο των Μάγιας


Το αρχαιότερο αστρονομικό ημερολόγιο των Μάγιας βρέθηκε σε κτίριο στη Γουατεμάλα, το οποίο εκτιμάται ότι ήταν ναός. Τα ανάγλυφα αυτά χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα και εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή ενός σπιτιού στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλτούν.

Πρόκειται για ένα τελετουργικό ημερολόγιο των 260 ημερών, ένα ηλιακό ημερολόγιο 365 ημερών, τον κύκλο της Αφροδίτης, διάρκειας 584 ημερών και τον κύκλο του Άρη, διάρκειας 780 ημερών.
Άλλα ημερολόγια παρακολουθούν τις φάσεις της Σελήνης. Εκτός όμως τους υπολογισμούς , τους σεληνιακούς κύκλους και άλλους πλανήτες στους τοίχους βρέθηκαν επίσης έργα που απεικονίζουν αντρικές μορφές.
Το σπίτι όπου εντοπίστηκαν σκαλισμένα τα ημερολόγια ανήκε σε κάποιο εξέχον πρόσωπο, αλλά όχι σε μέλος βασιλικής γενιάς, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει ότι οι αστρονομικές γνώσεις δεν ήταν προνόμιο των λίγων, αλλά κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην κοινωνία του συγκεκριμένου μεσοαμερικανικού πολιτισμού.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Στιούαρτ, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος τα αποκρυπτογράφησε, τα ανάγλυφα αποτελούν τις πρώτες επιτείχιες επιγραφές που ανακαλύπτονται μέσα σε κατοικία και αποκαλύπτουν μια «παράδοση» που είχε προηγηθεί των μεταγενέστερων κωδίκων στους οποίους αναφερόμαστε σήμερα ως «αρχεία» των Μάγια.


Πηγή: tvxs.gr

Tι λέει η Μόσχα για το Κόσοβο σαν βάση για εκπαίδευση

Οι παράγοντες του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασαν σήμερα ανησυχία εξαιτίας των ειδήσεων των ΜΜΕ που αναφέρουν ότι οι πρώην άνδρες του διαλυμένου και τρομοκρατικού «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», γνωστού σαν UCK, εκπαιδεύουν Σύρους αντάρτες στις βάσεις που βρίσκονται στο έδαφος του Κοσόβου. Αναφέροντας ότι τα κέντρα εκπαίδευσης βρίσκονται στα πρώην στρατόπεδα του UCK, η επίσημη Μόσχα προειδοποιεί ότι το Κόσοβο μετατρέπεται σε διεθνή βάση εκπαίδευσης διαφόρων ένοπλων παρατάξεων των στασιαστών. «Κατά τον τρόπο αυτό, η επαρχία του Κοσόβου θα μπορούσε να γίνει ο υπ’αριθμόν ένα παράγοντας αποσταθεροποίησης της κατάστασης στα Βαλκάνια»,- αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι παράγοντες του οποίου τονίζουν ότι η διοργάνωση εκπαίδευσης των Σύρων στασιαστών στο χώρο του Κοσόβου αντιβαίνει δραστικά προς τις ειρηνευτικές προσπάθειες που καταβάλουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο ειδικός απεσταλμένος του Παγκόσμιου Οργανισμού και της Αραβικής Ένωσης, κ. Kofi Anan.


Πηγή: voiceofserbia.org

Δούρειος Ήχος

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ