24 Απρ 2012

SOS εκπέμπει η πλέον απειλούμενη με εξαφάνιση φυλή ιθαγενών

Στα δάση της Βραζιλίας ζουν 355 Αουά, κυνηγημένοι από ένοπλους



«Μας σκοτώνουν...» Η πιο απειλούμενη με εξαφάνιση φυλή ιθαγενών στον πλανήτη ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν εταιρείες υλοτομίας, που εκμεταλλεύονται το τροπικό δάσος της Βραζιλίας, ότι χρησιμοποιούν ενόπλους για να εξοντώσουν τους Αουά, μια φυλή που αποτελείται από μόλις 355 ανθρώπους.
Η οργάνωση «Survival International», με υποστήριξη από τον διάσημο ηθοποιό Κόλιν Φερθ, κάνει εκστρατεία για να σταματήσει αυτό που ένας δικαστής χαρακτήρισε «γενοκτονία».
Μια μικρή αποστολή από το Funai - το Εθνικό Ιδρυμα των Ιθαγενών της Βραζιλίας - δεν τόλμησε, τις προάλλες, να σταματήσει λαθροϋλοτόμους που ταξίδευαν, ένοπλοι, με ένα μεγάλο φορτηγό στη ζούγκλα του Αμαζονίου.
Το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν ήταν να τραβήξουν βίντεο με το φορτηγό, ώστε να προστεθεί το φιλμ στα πολλά αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πώς οι Αουά - με μόνο 355 μέλη, εκ των οποίων 100 δεν είχαν ποτέ επαφή με τον έξω κόσμο - έχουν βρεθεί στο χείλος της εξαφάνισης.
Αυτή η σκηνή επαναλαμβάνεται συχνά στον Αμαζόνιο καθώς οι αρχές αγωνίζονται να πατάξουν την ισχυρή βιομηχανία της λαθροϋλοτομίας.
Αλλά δεν είναι μόνο η καταστροφή των δένδρων που έχει δημιουργήσει μια κατάσταση τόσο σοβαρή, ώστε ένας βραζιλιάνος δικαστής, ο Ζοζέ Κάρλος ντο Βάλε Μαντέϊρα, έφτασε να την χαρακτηρίσει «πραγματική γενοκτονία».
H γη των Αουά έχει κατακλυστεί από ανθρώπους που στήνουν παράνομους οικισμούς, και ράντσα με βοοειδή. Πληρωμένοι ένοπλοι - οι λεγόμενοι πιστολέρος - σκοτώνουν μέλη των Αουά που τα έχουν βάλει με τους άρπαγες των εδαφών τους.
Μέλη της φυλής λένε ότι βλέπουν τις οικογένειές τους να αφανίζονται. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι μόνο μια άμεση δράση από την κυβέρνηση της Βραζιλίας εναντίον της λαθροϋλοτομίας μπορεί να σώσει τους Αουά από την εξαφάνιση.
Οι Αουά είναι η μία από τις μόλις δύο νομαδικές φυλές ιθαγενών που έχουν απομείνει στον Αμαζόνιο.
Το εν τρίτο του τροπικού δάσους στα εδάφη των Αουά, στην πολιτεία Μαρανιάο, στη βορειο-ανατολική Βραζιλία, έχει καταστραφεί, και οι ξένοι έχουν εκθέσει τους Αουά σε ασθένειες εναντίον των οποίων δεν έχουν φυσική ανοσία.
Εκτιμάται ότι στη ζούγκλα του Αμαζονίου ζουν περίπου 15.000 αυτόχθονες. Είναι χωρισμένοι σε διαφορετικές φυλές που ζουν διασκορπισμένες στο δάσος, άλλες περισσότερο απομονωμένες και άλλες λιγότερο.
Οι ιθαγενείς της Βραζιλίας απειλούνται συνεχώς από λαθροϋλοτόμους, μεταλλωρύχους και γαιοκτήμονες, που καταστρέφουν τους φυσικούς τους πόρους, και δεν διστάζουν να τους σκοτώσουν όταν απειλούνται τα συμφέροντά τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιδρύματος Ιθαγενών, το διάστημα 2003 - 2010 στη Βραζιλία δολοφονήθηκαν 452 αυτόχθονες.


Πηγή: tovima.gr

Την εκταφή της σορού του Κώστα Τσαλικίδη διέταξε ο εισαγγελέας


Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της αυτοκτονίας του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, καθώς ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης ο οποίος ερευνά την υπόθεση διέταξε την εκταφή της σορού του.
Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος τεχνικός της Vodafone είχε βρεθεί κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005. Ωστόσο, η υπόθεση δεν διερευνήθηκε από την τότε προκαταρκτική έρευνα, αλλά ένα χρόνο μετά το 2006, όταν και ήρθε στην επιφάνεια το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η δικογραφία της συγκεκριμένης υπόθεσης έχει τεθεί δύο φορές στο αρχείο ως αυτοκτονίας. Κατόπιν όμως αιτήματος της οικογένειας του εκλιπόντος προς την εισαγγελία, η υπόθεση ανασύρθηκε από τον κ. Λακαφώση, ο οποίος και έδωσε εντολή για την εκταφή προκειμένου να διενεργηθούν νέες τοξικολογικές εξετάσεις και ακτινοσκοπήσεις.
Η οικογένεια του εκλιπόντος επικαλείται μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση των στοιχείων που έγινε, κατ’ εντολήν της, από τον ιατροδικαστή Steven B. Karch, καθηγητή της ιατροδικαστικής στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, πρώην ιατροδικαστή στην πόλη Σαν Φραντζίσκο των ΗΠΑ, και μέλους της Εθνικής Ενώσεως Ιατροδικαστών των ΗΠΑ.
Ο κ. Karch εκτιμά ότι «η υπόθεση της αυτοκτονίας πρέπει μάλλον να αποκλεισθεί, και πως εκείνη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση δείχνει κατά πολύ ισχυρότερη, με πιθανότερο μηχανισμό θανάτωσης του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη την χρήση κάποιας τοξικής ουσίας και την, εν συνεχεία, ακούσια απαιώρησή του μετά την εξουδετέρωσή του».
Τα μέλη της οικογένειας Τσαλικίδη τονίζουν στην αίτησή τους ότι «είναι πλέον κατάδηλο, από πλήθος νεότερων στοιχείων που έχουν προκύψει και προκύπτουν μέχρι σήμερα, ότι δεν αυτοκτόνησε, όπως επιχειρήθηκε να εμφανισθεί, αλλά ο θάνατός του υπήρξε κραυγαλέα περίπτωση σκηνοθετημένης αυτοκτονίας, δηλαδή δολοφονίας, που επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί ως εμφανιζόμενη αυτοκτονία από τους υπαιτίους για το κακούργημα της κατασκοπείας, ή, σύμφωνα με την προσφάτως ασκηθείσα ποινική δίωξη της απόπειρας κατασκοπείας σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Η μέθοδος των σκηνοθετημένων αυτοκτονιών είναι γνωστό ιστορικά, ιατροδικαστικά και εγκληματολογικά, ότι απαντάται ιδίως σε τέτοιες υποθέσεις, όπου εμπλέκονται και ενεργοποιούνται τεράστια οικονομικά, επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα».


Πηγή: koutipandoras.gr

«Καμπανάκι» για την ελευθερία του ίντερνετ από τον συνιδρυτή της Google

Για σύγχρονη απειλή κατά της διαφάνειας και της καθολικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, των αρχών δηλαδή πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η διάδοση και η εξέλιξή του, κάνει λόγω ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της Google, Σέργκεϊ Μπριν.



Όπως υποστηρίζει σε αποκλειστική συνέντευξη στην Guardian, η απειλή για την ελευθερία στον κυβερνοχώρο συνίσταται στην ολοένα αυξανόμενη τάση των κυβερνήσεων να προσπαθούν να ελέγξουν την επικοινωνία με τους πολίτες, αλλά και στις προσπάθειες της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας να περιορίσουν την πειρατεία και να επιβάλλουν την χρήση όλο και πιο περιορισμένου λογισμικού, όπως για παράδειγμα η Apple και το Facebook.
O 38χρονος Σέργκεϊ, ο οποίος θεωρείται η κινητήρια δύναμη πίσω από την αποχώρηση της Google από την Κίνα το 2010 λόγω της ανησυχίας για λογοκρισία και επιθέσεις στο κυβερνοχώρο, ανέφερε πως πριν από μία πενταετία δεν πίστευε πως στην Κίνα ή σε κάποια άλλη χώρα θα μπορούσε να περιοριστεί η ελευθερία στο διαδίκτυο. Σήμερα δηλώνει απλά πως έκανε λάθος.
Όπως είπε, ενώ ήταν περισσότερο ανήσυχος για τις προσπάθειες χωρών όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν να λογοκρίνουν και να περιορίσουν τη χρήση του διαδικτύου, αντιλήφθηκε πως εξίσου επικίνδυνες μπορούν να είναι οι πρακτικές εταιρειών όπως η Apple και το Facebook οι οποίες διαθέτουν τις δικές τους πλατφόρμες περιήγησης και ελέγχουν την πρόσβαση των χρηστών τους.
Επιπλέον επέκρινε το Facebook για το γεγονός ότι δυσκολεύει τους χρήστες του να συνδεθούν με τα δεδομένα τους σε άλλες υπηρεσίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το Facebook ‘’έριχνε’’ τις επαφές του Gmail για πολλά χρόνια».
Παραδείγματα προσπαθειών για τον έλεγχο του διαδικτύου μπορεί να βρει κανείς οπουδήποτε, από το Χόλιγουντ και τις εκστρατείες κατά των πειρατικών ιστοσελίδων, μέχρι τη Ρωσία στην οποία γίνονται συγκροτημένες ενέργειες χαλιναγώγησης της λεγόμενης μπλογκόσφαιρας και το Ιράν που αναμένεται από αυτό το καλοκαίρι να εισάγει τη λειτουργία ενός «εθνικού ίντερνετ».
Φυσικά, από το «παιχνίδι» της λογοκρισίας, δεν θα μπορούσε να λείπει και η Κίνα, στην οποία εντείνονται οι ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση του διαδικτύου και το γεγονός ότι η Κίνα έχει πραγματοποιήσει αρκετές κυβερνο-επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και επιχειρησιακών στόχων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Αϊ Γουίγουϊ, οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει το διαδίκτυο είναι τελικώς καταδικασμένες σε αποτυχία.
Συγκριμένα αναφέρει: «Σε μακροπρόθεσμη βάση, πρέπει να καταλάβουν ότι εν είναι δυνατόν να ελέγξουν το διαδίκτυο εκτός και αν το σβήσουν-και δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τις συνέπειες με αυτό».


Γρηγόρης Καυκιάς


Πηγή: tvxs.gr

Βιοδιασπώμενο σπίτι από μπαμπού με φυσικό κλιματισμό και μόνωση


Ένα περιβαλλοντικά φιλικό σπίτι από μπαμπού και δεμάτια ξηρών φυτών ρυζιού κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Pouya Khazaeli Parsa κοντά στα δάση του Καταλόμ στο Ιράν.
Το θολωτό κτίσμα -για το οποίο εμπνεύστηκε από τα σχέδια ενός φοιτητή του στο Πανεπιστήμιο- αποτελεί μοντέλο για την ανάπτυξη τουριστικού θερέτρου στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα οίκημα βιοδιασπώμενο, χαμηλού κόστους, κατασκευασμένο από φυσικά υλικά με βάση τις αρχές της αειφορίας, το οποίο μπορεί να ανεγερθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα σχέδια του Khazaeli Parsa η κατασκευή απαιτεί τρία άτομα, δύο ημέρες και 70 καλάμια μπαμπού. Η βάση είναι φτιαγμένη από σωλήνες φυσικού αερίου, ώστε ο θόλος να μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο σημείο.
Το καλάμι είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό που ανανεώνεται μετά την κοπή του.
Η θολωτή δομή του οικήματος τελείωσε με δεμάτια αποξηραμένων φυτών ρυζιού τα οποία βρίσκονται στην περιοχή, είναι βιοδιασπώμενα και λειτουργούν ως άριστο μονωτικό υλικό.
—Φυσικός κλιματισμός και μόνωση
Όταν βρέχει, τα φυτά διαστέλλονται διατηρώντας το οίκημα στεγνό. Κατά τις θερμές και ηλιόλουστές μέρες, ο αέρας διαπερνάτους τοίχους από μπαμπού παρέχοντας φυσική ψύξη και εξαερισμό.
Χάρη στο σχήμα τους, οι εν λόγω θόλοι επιδεικνύουν πολύ μεγάλη αντοχή σε ανέμους και σεισμούς, γεγονός που τους καθιστά μια άριστη και οικονομική λύση ως προσωρινή στέγη έκτακτης ανάγκης.


Πηγή: econews.gr

Δούρειος Ήχος

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ