24 Ιουλ 2012

Σιμόν Μπολιβάρ: Ο ελευθερωτής της Λατινικής Αμερικής



Σαν σήμερα, 24 Ιουλίου 1783, γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της Λατινικής Αμερικής, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «El Libertador» (Ο Ελευθερωτής). Ο Σιμόν Χοσέ Αντόνιο δε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Μπολίβαρ υ Παλάσιος ηγήθηκε αρκετών απελευθερωτικών κινημάτων, αφιερώθηκε στον αγώνα κατά της ισπανικής αυτοκρατορίας και οδήγησε στην ανεξαρτησία τη Βολιβία, την Κολομβία, το Εκουαδόρ, τον Παναμά και τη Βενεζουέλα.

Πώς άλλαξε ο πλανήτης μας τα τελευταία 40 χρόνια;



Οι δορυφόροι Landsat της NASA, που συλλέγουν στοιχεία για την επιφάνεια της Γης έκλεισαν τα 40 και προκειμένου να γιορτάσει το γεγονός, η Google δημοσίευσε τις φωτογραφίες στο Google Earth. Πρόκειται για ένα βίντεο με την μορφή timelapse. Με άλλα λόγια μπορούμε να δούμε  το ίδιο σημείο αλλά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Ελπιδοφόρα θεραπεία για τη φυματίωση


Το νέο φαρμακευτικό «κοκτέιλ» εξοντώνει μέσα σε 15 ημέρες το 99% των βακτηρίων που προκαλούν φυματίωση



«Κοκτέιλ» τριών φαρμάκων εξοντώνει το 99% των βακτηρίων που προκαλούν τη νόσο


Τη στιγμή που η φυματίωση κάνει δυναμική επανεμφάνιση στον δυτικό κόσμο – μόλις την περασμένη εβδομάδα κατεγράφη κρούσμα της νόσου και στην Αθήνα – ερευνητές από τη Νότια Αφρική δίνουν ελπίδα για μια νέα πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Ποιου ζώου το DNA διαφέρει περισσότερο από το ανθρώπινο;



Η ζωή στον πλανήτη μας προέρχεται από έναν αρχικό οργανισμό που εμφανίστηκε τουλάχιστον πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Όλοι οι ζώντες οργανισμοί εξελίχθηκαν σταδιακά από τον κοινό μας πρόγονο. Η εξέλιξη διενεργήθηκε μέσω μεταλλάξεων του DNA, τόσο με μικρές ‒όταν μόνο μερικές μεμονωμένες βάσεις άλλαξαν‒ όσο και με μεγάλες ‒όταν μεγαλύτερα τμήματα αντιγράφηκαν αλλάζοντας γονιδιακή θέση.

Διάφανο φωτοβολταϊκό αναπτύσσουν στο UCLA – Εφαρμογή σε κτήρια



Ένα διάφανο φωτοβολταϊκό κατάλληλο για ενσωμάτωση σε κτηριακές κατασκευές αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντελες (UCLA).
Το καινοτόμο πολυμερές φωτοβολταϊκό κύτταρο (PSC) παράγει ενέργεια απορροφώντας το υπέρυθρο φάσμα του ηλιακού φωτός. Έτσι τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά είναι κατά 70% περίπου αδιόρατα στην ανθρώπινη όραση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ