30 Μαΐ 2012

Σαν σήμερα η πρώτη πράξη αντίστασης στην Ευρώπη


Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης. Ο Μανώλης Γλέζος (9/9/1922) και ο Λάκης Σάντας (22/2/1922) ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει…
Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.
Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.
Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού. Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα. Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.
Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.
Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.
Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.


Πηγή: sansimera.gr

Ουρανούπολη: Ιερές μπίζνες με αρχαία αντικείμενα


Δεν ήταν αφοσιωμένος μόνο στο Θεό, αλλά είχε ιδιαίτερη «αδυναμία» και στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Ο λόγος για ένα 34χρονο ιερομόναχο στη Ουρανούπολη Χαλκιδικής, ο οποίος συνελήφθη μαζί με έναν 59χρονο ιδιοκτήτη καταστημάτων ειδών λαϊκής τέχνης για κατοχή πλήθους αρχαίων αντικειμένων.
Συγκεκριμένα στην κατοχή του 34χρονου ιερομόναχου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας εκκλησιαστικός σταυρός αγιασμού, ο οποίος χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα έως και τις αρχές του 19ου αιώνα.
Στο κατάστημα ειδών λαϊκής τέχνης και στο σπίτι του 59χρονου στην Κομοτηνή, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: έξι αρθρωτές ζώνες από ορείχαλκο, τέσσερα χάλκινα δαχτυλίδια 19ου αιώνα, ένα ασημένιο δαχτυλίδι 19ου αιώνα, τέσσερα χάλκινα περικάρπια 19ου αιώνα, 22 μεμονωμένα τμήματα από πόρπες, 41 πλήρεις πόρπες ποικίλων διαστάσεων, τέσσερις ξύλινες σφραγίδες, μία ζώνη ορειχάλκινη και μία ακόμη αρθρωτή ορειχάλκινη με κοσμήματα, δυο κοσμήματα από πόρπες, τρία αφιερώματα από μάργαρο και ένα συρματερό.


Πηγή: koutipandoras.gr

Μολυσμένος τόνος στην Καλιφόρνια από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα


Τόνος μολυσμένος με ραδιενέργεια, αλλά όχι πάνω από τα επιτρεπτά όρια, που εκτιμάται ότι έχει μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011, αλιεύτηκε στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες.


Ποσότητες καισίου 137 και καισίου 134 εντοπίστηκαν σε 15 ψάρια που αλιεύθηκαν στο Σαν Ντιέγκο, τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «National Academy of Sciences», όπως αναφέρει η Guardian.
Τα επίπεδα που εντοπίστηκαν είναι 10 φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα που είχαν μετρηθεί στην ίδια περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το όριο που έχει οριστεί ως επικίνδυνο για την υγεία από τις ιαπωνικές και αμερικανικές αρχές.
Υπενθυμίζεται, όπως σημειώνεται στη βρετανική εφημερίδα, ότι πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έθεσε ως όριο για τα τρόφιμα τα 100 becquerels ανά κιλό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα μεταναστευτικά είδη μπορούν να μεταφέρουν τη ρύπανση από ραδιενέργειας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Το καίσιο από το οποίο είχαν μολυνθεί τα ψάρια είχε χυθεί στον ωκεανό μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου του 2011.
«Δεν πρόκειται να πω σε κανέναν τι πρέπει να τρώει και τι όχι. Είναι γνωστό πως κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται πως κάθε ποσότητα ραδιενέργειας είναι επικίνδυνη και θέλουν να την αποφεύγουν. Ωστόσο με δεδομένο τα όριο ασφαλείας που έχουν οριστεί από τις αρχές τα επίπεδα που εντοπίστηκαν στα ψάρια δεν είναι υψηλά», σημειώνει ο  Daniel Madigan, από το Πανεπιστήμιο του Stanford , επικεφαλής της έρευνας.  
Ειδικότερα στα ψάρια εντοπίστηκε 4 becquerels ανά κιλό καίσιο 134 και 6,3 becquerels καίσιο 137 ανά κιλό. Εν τω μεταξύ οι αρχές στην Ιαπωνία δηλώνουν πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι έρευνες στα ψάρια στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Αρκετοί επιστήμονες συνδέουν την μόλυνση των ψαριών άμεσα με το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Ενδεικτικό είναι πως μία αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2008 για ενδεχόμενο μόλυνσης των ψαριών από δοκιμές πυρηνικών όπλων και πυρηνικούς σταθμούς είχε δείξει πως τα επίπεδα καισίου 134 ήταν φυσιολογικά.
Όπως σημειώνει η Guardian η διαχειρίστρια εταιρεία TEPCO του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως 18.000 terabecquerels ραδιενεργών υλικών χύθηκαν στον Ειρηνικό ωκεανό μετά το ατύχημα, είτε με τη μορφή νέφους, είτε μέσα από τη διαρροή νερού από τις εγκαταστάσεις.


Πηγή: tvxs.gr

Ορμονικό αντισυλληπτικό για άνδρες ετοιμάζουν οι Άγγλοι


Η ανακάλυψη ενός γονιδίου που παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη του σπέρματος, μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου τύπου μη ορμονικού αντισυλληπτικού για τους άνδρες, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα σε πειραματόζωα.
Αν και διάφορες επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό, ως εναλλακτική λύση στο γυναικείο ορμονικό αντισυλληπτικό χάπι, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα γονίδιο, το οποίο ελέγχει όχι την αρχική δημιουργία, αλλά την μετέπειτα ανάπτυξη του σπέρματος.
Οι ερευνητές του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον Λι Σμιθ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής "PLoS Genetics", σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το Katnal1, που εμπλέκεται στην ωρίμανση του σπέρματος στους όρχεις. Αν βρεθεί τρόπος να ρυθμιστεί αυτό το γονίδιο, έτσι ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη του σπέρματος, τότε το σπέρμα δεν θα είναι αρκετά ώριμο για να μπορεί να γονιμοποιεί ωάρια γυναικών.
Η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές, να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα, τουλάχιστον σε εκείνες τις περιπτώσεις που το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του εν λόγω γονιδίου. Τα πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι όσα από αυτά τροποποιήθηκαν γενετικά, ώστε να μην διαθέτουν πλέον το γονίδιο Katnal1, ήσαν πλέον στείρα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το συγκεκριμένο γονίδιο, όταν τροποποίησαν τον γενετικό κώδικα των πειραματόζωων για να δουν ποια από αυτά θα γίνονταν στείρα. Στη συνέχεια, αναζήτησαν τις μεταλλάξεις που προκαλούσαν στην στειρότητα και τελικά εντόπισαν το γονίδιο Katnal1, το οποίο ρυθμίζει μία πρωτεϊνη που, με τη σειρά της, είναι ζωτική για τη λειτουργία εκείνων των κυττάρων, τα οποία ρυθμίζουν την ανάπτυξη και ωρίμανση του σπέρματος. Χωρίς την εν λόγω πρωτεϊνη, το σπέρμα αδυνατεί να σχηματισθεί πλήρως.


Πηγή: ygeianews.gr

Κορδόνια – φορτιστές ανέπτυξε 24χρονος εφευρέτης


Μια πρωτοποριακή τεχνολογία για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων παρουσίασε ο 24χρονος εφευρέτης Anthony Mutua στην «Εβδομάδα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας», που πραγματοποιήθηκε στην Κένυα.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί τα παπούτσια για να φορτίσει κινητά τηλέφωνα και άλλα γκάτζετς την ώρα του περιπάτου.
Πιο συγκεκριμένα, για να καταστεί αυτό εφικτό ο 24χρονος εισήγαγε ένα πολύ λεπτό «κρυσταλλικό τσιπάκι» σε ένα κορδόνι παπουτσιού, ώστε το κορδόνι να παράγει ενέργεια καθώς η σόλα λυγίζει την ώρα που περπατάμε.
Η συσκευή συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο με ένα μακρύ καλώδιο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να φορτίζει το κινητό του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.
Εναλλακτικά, η συσκευή αποθηκεύει την παραγόμενη ενέργεια έτσι ώστε ο χρήστης να φορτίσει το κινητό όταν φτάσει στον προορισμό του.
Η συσκευή μπορεί να φορτίσει πολλά γκάτζετ ταυτόχρονα, κάτι τέτοιο όμως απαιτεί και μεγάλη βόλτα.
Επίσης, η συσκευή χρησιμοποιείται σε πολλούς τύπους παπουτσιών και μπορεί να μεταφερθεί από το ένα ζευγάρι στο άλλο, ανάλογα με το τι θέλουμε να φορέσουμε.
Το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κένυας έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής το πρότζεκτ με 6.000 δολάρια.
Ο 24χρονος εφευρέτης έχει κατοχυρώσει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για το κορδόνι – φορτιστή και σχεδιάζει σύντομα να διαθέσει το προϊόν στην αγορά στην τιμή των 46 δολαρίων και με 2,5 χρόνια εγγύηση.


Πηγή: econews.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ