10 Απρ 2012

Το Σπήλαιο

Ο μύθος του σπηλαίου βρίσκεται στο 7ο κεφάλαιο της «Πολιτείας» του Πλάτωνα. Σύμφωνα με τον αλληγορικό μύθο οι άνθρωποι ζούμε σαν φυλακισμένοι μέσα στις παραισθήσεις και τις αυταπάτες και δεν μπορούμε να γνωρίσουμε την αλήθεια γιατί μας εμποδίζουν τα δεσμά των αισθήσεων αλλά και τα δεσμά των εξουσιαστών, που χειραγωγούν τις αισθήσεις μας ώστε ν αντιλαμβανόμαστε μόνο την πραγματικότητα όπως την καθορίζουν εκείνοι.
Κάποια στιγμή μερικοί δεσμώτες απαλλάσσονται επιτέλους απ την επιρροή των δογμάτων, χάρη στην παιδεία και τον ορθό λόγο και επιτέλους με καθαρή σκέψη μπορούν να γνωρίσουν την αλήθεια βασιζόμενοι σε αποδείξεις

Παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος η ρίψη δακρυγόνων

Η ρίψη δακρυγόνων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών συνιστά παραβίαση ανθρωπίνου δικαιώματος, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ειδικότερα, όπως απεφάνθη το Δικαστήριο κατά την εκδίκαση προσφυγής του εκπαιδευτικού Αλί Γκιουνές σε βάρος της Τουρκίας, η ρίψη δακρυγόνων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ιδιαίτερα εναντίον μεμονωμένων προσώπων, συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η πάσης φύσεως κακομεταχείριση.


Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο 44χρονος σήμερα εκπαιδευτικός Αλί Γκιουνές είχε δεχθεί κατά πρόσωπο δακρυγόνο από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε ειρηνική διαδήλωση κατά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2004 στην Κωνσταντινούπολη.

Φωτογραφία του όπου βαστάζεται από δύο αστυνομικούς κι ένας τρίτος τον «ψεκάζει» με το χημικό στο πρόσωπο, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σαμπάχ», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της τουρκικής αστυνομίας ότι ο Γκιουνές και άλλοι διαδηλωτές είχαν επιτεθεί με ξύλα και πέτρες κατά των αστυνομικών.
Παρά τις επανειλημμένες προσφυγές του στην τουρκική δικαιοσύνη, ουδεμία έρευνα για τον εντοπισμό του αστυνομικού που τον είχε ψεκάσει με χημικό έγινε και ο ίδιος δεν βρήκε το δίκιο του.

Το Δικαστήριο, σήμερα, ωστόσο, καταδίκασε την Τουρκία, για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης που απαγορεύουν την κακομεταχείριση ανθρώπων και τα βασανιστήρια και την υποχρέωσε να καταβάλλει 10.000 ευρώ στον παθόντα και να πληρώσει και 1.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες.

Στο σκεπτικό της απόφασης του το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία, εμετούς, σπασμούς στο στήθος και σε ισχυρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει, βλάβη στους πνεύμονες και εσωτερική αιμορραγία και ως εκ τούτου συνιστά διακριτή πράξη κακομεταχείρισης και βασανισμού.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ακόμη ότι, παρόλο που τα δακρυγόνα δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των χημικών όπλων, για τα οποία απαγορεύθηκε η παραγωγή, αποθήκευση και χρήση τους, με την Διεθνή Σύμβαση του 1993, εντούτοις η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει ιδιαίτερα τονίσει ότι, η χρήση δακρυγόνων σε κλειστούς χώρους αποτελεί μια δυνητικά επικίνδυνη ενέργεια.

Με την απόφαση του το Δικαστήριο συμπεραίνει ότι, ο αδικαιολόγητος ψεκασμός διαδηλωτή (εν προκειμένω του Αλί Γκιουνές), έχει σκοπό να προκαλέσει έντονο σωματικό και ψυχικό πόνο.

Πηγή: tvxs.gr

Το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος έφτασε στη Ζάκυνθο


Στη Ζάκυνθο βρίσκεται το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσμο. Το «TURANOR Planet Solar» με μήκος 32 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα. Το κόστος κατασκευής του υπερσύγχρονου σκάφους συμπεριλαμβανομένου και του κόστους για το ταξίδι έχει αγγίξει τα 12 εκ. Τα φωτοβολταϊκά του πανέλα καλύπτουν έκταση 500 τ.μ. και του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει τον διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού.
Το ταξίδι του TURANOR Planet Solar, με πλήρωμα 6 ατόμων, ξεκίνησε από το Μονακό για τον πρώτο περίπλου της γης. Μετά από ταξίδι 10 ημερών πέρασε στον πορθμό του Γιβραλτάρ με πορεία προς τα Κανάρια νησιά, ενώ μετά έφτασε στις Ολλανδικές Αντίλλες. Από εκεί, το πρωτότυπο αυτό σκάφος έφτασε στο Μαϊάμι και στη συνέχεια εισήλθε στο κανάλι του Παναμά, μετά από ολιγοήμερη παραμονή στο λιμάνι του Καν Καν στο Μεξικό.
Το σκάφος απέπλευσε για τα νησιά Γκαλαπάγκος και μετά από μια σύντομη στάση στα νησιά Μπόρα Μπόρα, έφτασε στο Brisbane της Αυστραλίας. Το ταξίδι συνεχίστηκε στις Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, στην Ντόχα του Κατάρ. Από εκεί κατευθύνθηκε προς Άμπου-Ντάμπι, Τζιμπουτί. Μετά από περίπου 530 μέρες ταξιδιού το «TURANOR Planet Solar» μπήκε στο κανάλι του Σουέζ, από το οποίο και έφτασε στη Ζάκυνθο.
Το TURANOR Planet Solar έχει κάνει 31.189 μίλια σε 559 ημέρες και μετά τη Ζάκυνθο θα διαγράψει την πορεία του προς το Μονακό, τον τελικό προορισμό του οικολογικού του ταξιδιού.
Δείτε το βίντεο: 

Πηγή: koutipandoras.gr

Σπάνιο χρυσό λυθρίνι πουλήθηκε για 38.000 δολάρια


Μια περιουσία πλήρωσε ένας Κινέζος επιχειρηματίας για να αγοράσει ένα σπάνιο χρυσό λυθρίνι που αλιεύθηκε την Πέμπτη στα ανοιχτά της πόλης  Τσιταγκονγκ στο Μπαγκλαντές.
Ο επιχειρηματίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αγόρασε το ψάρι, βάρους 37 κιλών, από τον πωλητή Jahangir Saudagar, έναντι 38.000 δολαρίων.
Ο κ. Saudagar το είχε αγοράσει προηγουμένως σε δημοπρασία.
«Συνέχιζα να υποβάλλω την προσφορά μου στη δημοπρασία μέχρι να τα παρατήσουν όλοι οι άλλοι γιατί ήξερα ότι μπορούσα να πουλήσω το ψάρι σε πολύ υψηλή τιμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι μόνο τέσσερα χρυσά λυθρίνια, που θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα, αλιεύονται κάθε χρόνο στον Κόλπο της Βεγγάλης.
Πηγή: econews.gr

Μεταμόσχευσαν πρόσωπο Αμερικανοί επιστήμονες

Την πιο εντυπωσιακή πλαστική προσώπου πραγματοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι μεταμόσχευσαν σε έναν 37χρονο νέα γνάθο, δόντια και γλώσσα.

Ο Ρίτσαρντ Νόρις ζούσε σαν ερημίτης από το 1997, έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του με όπλο που διέλυσε το πρόσωπό του. Τις σπάνιες φορές που έβγαινε από το σπίτι του φορούσε προσθετική μύτη και από πάνω μία μάσκα.  Την εγχείρηση χρηματοδότησε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο ελπίζει πως αυτού του είδους οι μεταμοσχεύσεις θα βοηθήσουν τους βαριά τραυματισμένους στρατιώτες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η μεταμόσχευση διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, διήρκησε 36 ώρες και είναι μία από τις πέντε που πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο δότη σε (συνολικό) χρονικό διάστημα 72 ωρών. Ο τραυματισμός του κ. Νόρις είχε διαλύσει το πρόσωπό του από τα μάτια και κάτω, επιτρέποντας ελάχιστη κίνηση του στόματός του.

Ο επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας δρ Eduardo Rodriguez δήλωσε πως πλέον ο νεαρός άντρας θα ανακτήσει τη ζωή του.

«Στόχος μας δεν είναι μόνο ένα αισθητικώς ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά να ανακτηθούν όλες οι λειτουργίες του προσώπου», είπε. Και πρόσθεσε πως μόλις έξι μέρες μετά τη μεταμόσχευση, ο κ. Νόρις μπορεί ήδη να κινεί τη γλώσσα του, ανοιγοκλείνει τα μάτια του, βουρτσίζει τα δόντια του, ξυρίζεται και έχει αποκτήσει όσφρηση!

Την μεταμόσχευση, στη διάρκεια της οποίας συνδέθηκαν μέχρι και τα νεύρα που μας επιτρέπουν να χαμογελάμε, έλαβαν συνολικά μέρος 100 γιατροί, επιστήμονες και νοσηλευτές – από πλαστικούς χειρουργούς μέχρι ειδικούς στην κρανιοπροσωπική χειρουργική.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι σχεδόν 200 τραυματισμένοι στρατιώτες χρειάζονται μεταμόσχευση προσώπου.



Πηγή: ygeianews.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ