11 Νοε 2012

95 ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΒΙΕΤ


Φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το μεγαλειώδες γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της ανθρωπότητας του 20ού αιώνα, απελευθέρωσε από τα δεσμά εκατομμύρια εργάτες και αγρότες στη Ρωσία και τη Σοβιετική Ενωση και απέδειξε τον πρωτοπόρο ρόλο τον οποίο μπορεί να έχει η εργατική τάξη στην κοινωνία και ότι μπορεί να υπάρξει σοσιαλιστική προοπτική στους λαούς όλου του κόσμου.

Σαν σήμερα το 1924 η εξέγερση των καπνεργατών πνίγηκε στο αίμα


Δύο νεκρούς, τριάντα τραυματίες και μια στρατοκρατούμενη πόλη, άφησαν πίσω τους τα επεισόδια που οδήγησαν στην δικαίωση του αγώνα των καπνεργατών με την απαγόρευση της εξαγωγής ανεπεξέργαστων καπνών.Σαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου του 1924, μία σελίδα της τοπικής ιστορίας σφραγίστηκε με αίμα.

Το χρέος εργαλείο για την «κινεζοποίηση»


«Η Βόρεια Ευρώπη δεν θέλει το ελληνικό χρέος να είναι πολύ βιώσιμο. Στο μυαλό τους, χρειάζεται το χρέος στην Ελλάδα να είναι σχεδόν μη βιώσιμο, ώστε να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις η χώρα».
Γκάμπριελ Στερν
οικονομολόγος,Exotix Ltd

Φαινόμενο χιονοστιβάδας προβλέπει σεισμούς!

Οι μικροσυστοιχίες κρυστάλλων νικελίου οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τον πειραματισμό του δρος Παπανικολάου και των συνεργατών του. Η επίδραση των δυνάμεων που ασκήθηκαν στους μικροκρυστάλλους μελετήθηκε σε ατομικό επίπεδο και τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του θεωρητικού μοντέλου που περιγράφει πλήθος φυσικών φαινομένων


Μια νέα θεωρία για τη συμπεριφορά των υλικών κατά την εξισορρόπηση δυνάμεων ανέπτυξε έλληνας ερευνητής του Πανεπιστημίου Yale

Κουίζ: Τι κοινό μπορεί να έχει μια χαρτοπετσέτα που βρέχεται αργά-αργά καθώς νερό κυλάει προς το μέρος της, τα άτομα ενός κρυστάλλου που συμπιέζεται και ένας σεισμός; Ως πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχε απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Για την ακρίβεια, κανείς δεν μπορούσε να συνδέσει αυτά τα τρία φαινόμενα.

Ανακαλύφθηκε νέο είδος σαρκοφάγου σπόγγου


Μια αναπάντεχη ανακάλυψη έκαναν Aμερικανοί επιστήμονες στο βυθό της Καλιφόρνια. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Victoria της Καλιφόρνια εντόπισαν ένα νέο είδος σπόγγου που δεν τρέφεται με βακτήρια αλλά με μικροσκοπικά οστρακόδερμα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ