11 Μαΐ 2012

Πέθανε ο Χόρστ Φάας, ο φωτορεπόρτερ που ανέδειξε τον εφιάλτη στο Βιετνάμ

Μάρτιος 1964. Ένας πατέρας κρατά το πτώμα του παιδιού του που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επιχείρησης του στρατού του νότιου Βιετνάμ. Η φωτογραφία αυτή βραβεύθηκε με Πούλιντζερ

Πέθανε στο Μόναχο την Πέμπτη σε ηλικία 79 ετών ο Χόρστ Φάας, ένας από τους σπουδαιότερους φωτορεπόρτερ, που έγινε γνωστός για τις φωτογραφίες που ανέδειξαν τον εφιάλτη του πολέμου στο Βιετνάμ στις δεκαετίες του '60 και '70.


Ως επικεφαλής φωτορεπόρτερ του Associated Press στην Σαϊγκόν την δεκαετία του '60, ο Φάας δεν κάλυψε μόνο τις σημαντικότερες μάχες αλλά εκπαίδευσε δεκάδες αρχάριους ντόπιους και ξένους φωτορεπόρτερ.
Δημιούργησε μια ομάδα φωτογράφων που έγιναν γνωστοί ως ο "στρατός του Χόρστ". Μάλιστα τους προμήθευε φωτογραφικές μηχανές και φιλμ για να κάνουν τη δουλειά τους. Τους έστελνε στα πεδία των μαχών και τους ζητούσε να γυρίσουν πίσω με "εντυπωσιακές φωτογραφίες".
Ο Φάας, που τραυματίστηκε σοβαρά το 1967 στο Βιετνάμ ενώ "τραβούσε" φωτογραφίες, χάραξε νέα πρότυπα στην κάλυψη των πολέμων και για το έργο του κέρδισε δύο βραβεία Πούλιτζερ.
Με την φωτογραφική του μηχανή αποθανάτισε πολέμους, επαναστάσεις, Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλά άλλα γεγονότα που σημάδεψαν τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
"Ο Χόρστ ήταν ένα από τα μεγάλα ταλέντα της εποχής μας, ένας γενναίος φωτογράφος που έφερε στο προσκήνιο μερικές από τα πιο συναρπαστικές εικόνες αυτού του αιώνα", δήλωσε η διευθύντηρια σύνταξης του Associates Press Kathleen Carroll. "Ήταν ένας καταπληκτικός συνάδελφος και ένας ζεστός και γενναιόδωρος φίλος", πρόσθεσε.


Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ