24 Μαΐ 2012

Εκατοντάδες συλλήψεις στο Μόντρεαλ. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις


Τουλάχιστον 400 άνθρωποι συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στο Μόντρεαλ στο τέλος φοιτητικής διαδήλωσης, που είχε κηρυχθεί παράνομη από τις αρχές. Επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια της διαδήλωσης.


Οι χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Οι διοργανωτές είχαν ειδοποιηθεί εξ αρχής από την αστυνομία ότι η κινητοποίησή τους ήταν παράνομη, γιατί δεν είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων για την πορεία που θα ακολουθούσαν.
Οι φοιτητές του Κεμπέκ συνεχίζουν εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες μια έντονη διαμαρτυρία κατά της αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και της κυβέρνησης του τοπικού πρωθυπουργού Ζαν Σαρέστ.
Επικρίσεις έχει προκαλέσει η υιοθέτηση νόμου ο οποίος περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση -ο αποκαλούμενος και «νόμος ρόπαλο» από τους επικριτές του.
Η αστυνομία του Μόντρεαλ διευκρίνισε ότι οι συλλήψεις έγιναν σύμφωνα με το νέο κανονισμό που υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα οι δημοτικές αρχές του Μόντρεαλ και όχι σύμφωνα με το νόμο περί διαδηλώσεων του Κεμπέκ.
Οι διαδηλωτές πραγματοποιούσαν πορεία ειρηνικά χτυπώντας κατσαρόλες στους δρόμους της πόλης. Σε κάποια στιγμή, η κεφαλή της πορείας παγιδεύτηκε μαζικά από την αστυνομία την ώρα που κατευθυνόταν προς μια συνοικία της νυχτερινής ζωής του Μόντρεαλ.
Λίγη ώρα πριν, οι διαδηλωτές είχαν ρίξει σε αστυνομικούς πέτρες και βεγγαλικά. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες δεν είχαν εμπλακεί στα επεισόδια και δεν προέβαλαν καμιά αντίσταση στους αστυνομικούς.
Ακολούθησε επέμβαση των δυνάμεων καταστολής σε άλλες ομάδες των διαδηλωτών που ήθελαν να βοηθήσουν αυτούς που είχαν περικυκλώσει οι δυνάμεις της τάξης.
Είναι η 30ή νυκτερινή διαδήλωση που οργανώνεται στο Μόντρεαλ κατά την 101η ημέρα των φοιτητικών απεργιακών κινητοποιήσεων.


Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ