20 Ιουν 2012

Στο Εκουαδόρ ζητά άσυλο ο Assange

Όπως είναι γνωστό, το Ανώτατο Δικαστήριο της Μ. Βρετανίας απέρριψε τελικά  την έφεση σχετικά με την έκδοση του Julian Paul Assange στη Σουηδία. Η απόφαση του είχε να κάνει με το θέμα της αρμοδιότητας εκείνου που άσκησε τη δίωξη. Μάλιστα οι δικαστές έκριναν ότι το αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία, «έγινε νόμιμα» με ψήφους πέντε προς δύο.
Με αυτό ως δεδομένο το Ηνωμένο Βασίλειο όφειλε να τον εκδώσει όσο πιο γρήγορα μπορεί στη Σουηδία όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.
Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει τις κατηγορίες που, όπως υποστηρίζει, είναι πολιτικά υποκινούμενες αποφάσισε να ζητήσει άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ. Βέβαια ακόμη παραμένει μυστήριο το πώς έφτασε εκεί καθώς ήταν υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση.
Το Εκουαδόρ πάντως δεν έχει λάβει θέση για το θέμα. Αν και παλαιότερα είχε προτείνει στον ιδρυτή του Wikileaks να μείνει μόνιμα στη χώρα, αργότερα ανακάλεσε λέγοντας ότι έχει παραβιάσει νόμους των ΗΠΑ. Δήλωσε πάντως ότι μέχρι να εξετάσει το αίτημα του θα είναι ασφαλής στην πρεσβεία του στο Λονδίνο ενώ τόνισε ότι το γεγονός δεν θα πρέπει να ληφθεί ως προσπάθεια ανάμειξης στις δικαστικές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας.








Πηγή: proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ