8 Ιουν 2012

Μία εικόνα, χίλια δάκρυα

Η ιστορική φωτογραφία από τον πόλεμο του Βιετνάμ κλείνει 40 χρόνια


Πρόκειται για μια από τις εικόνες που αποτύπωσαν στο μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων τη φρίκη του πολέμου στο Βιετνάμ. Πριν 40 χρόνια στις 8 Ιουνίου του 1972, ένας 21χρονος αμερικανός φωτορεπόρτερ βιετναμέζικης καταγωγής, ο Χινχ Κονγκ Ατ άκουσε τις σπαρακτικές φωνές ενός μικρού κοριτσιού καθώς έφευγε τρέχοντας από το βομβαρδισμένο χωριό της. Σήκωσε τη φωτογραφική του μηχανή και αποτύπωσε μια από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες ενός βρώμικου πολέμου.
Αμέσως μετά άρπαξε τη μικρή βιετναμέζα της οποίας τα ρούχα και το δέρμα είχαν καεί από βόμβες ναπάλμ και τη μετέφερε σε ένα μικρό νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί του είπανε ότι τα εγκαύματα της μικρής ήταν πολύ σοβαρά για να σωθεί. Εκείνος έβγαλε την ταυτότητά του που απεδείκνυε ότι ήταν αμερικανός δημοσιογράφος και απαίτησε από τους γιατρούς να κάνουν τα πάντα για να τη σώσουν.  
Το όνομα της μικρής είναι Κιμ Πουκ και σήμερα, τέσσερις δεκαετίες αργότερα, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τον φωτογράφο που τη διέσωσε. «Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη φωτογραφία μου, αλλά ελάχιστα για τη ζωή μου» σημειώνει.
«Τη νοιώθω σαν κόρη μου» λέει ο φωτορεπόρτερ, που επέστρεψε πρόσφατα στο χωριό Τρανγκ Μπανγκ όπου είχε τραβήξει τη φωτογραφία για να αποτυπώσει τη ζωή των σημερινών του κατοίκων.




Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ