17 Ιουλ 2012

Ιαπωνία: 200 χιλιάδες άνθρωποι είπαν “όχι” σε πυρηνικά και “ανακλαστικά της υπακοής”



Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Τόκυο τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της επαναλειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων που είχαν τεθεί σε αδράνεια μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα.



Με επικεφαλής τον συγγραφέα Κενζαμπούρο Όε, τον μουσικοσυνθέτη Ρουίτσι Σακαμότο και τον εικαστικό Γιοσιμότο Νάρα, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους για αναφορά που αποδίδει το πυρηνικό δυστύχημα στη μονάδα Νταΐτσι στην ιαπωνική κουλτούρα των “ανακλαστικών της υπακοής” δίχως να επιρρίψει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαδήλωσης στους δρόμους του Τόκυο ξεχύθηκαν πάνω από 200.000 άνθρωποι που φώναξαν ένα βροντερό “όχι” στα πυρηνικά, ενώ επίσης  συγκεντρώθηκαν περίπου 7,5 εκατ. υπογραφές.
Αξίζει να σημειωθεί πως μια αναφορά για τα αίτια της Φουκουσίμα κάνει λόγο για βαθιά ριζωμένες συμβάσεις της ιαπωνικής κουλτούρας, όπως τα ανακλαστικά της υπακοής, η διστακτικότητα στην αμφισβήτηση της εξουσίας, η ευλαβική προσήλωση στο “πρόγραμμα” και η ανυπαρξία ατομικής πρωτοβουλίας.
Η ίδια έκθεση αποδίδει επίσης την καταστροφή στο ελλιπές θεσμικό πλαίσιο αλλά και τις συνεννοήσεις, κάτω από το τραπέζι, μεταξύ της κυβέρνησης, της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο (ΤΕPCO) και της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή 1η Ιουλίου τέθηκε σε λειτουργία ατομικός αντιδραστήρας στην Ιαπωνία μετά τη Φουκουσίμα. Πρόκειται για τον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 3 της πυρηνικής μονάδας Όι














Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ