8 Ιουλ 2012

Ο συγγραφέας που... ξέχασε να γράφει



O νομπελίστας συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες υποφέρει από γεροντική άνοια και δεν μπορεί πια να γράψει, αποκάλυψε ο αδελφός του, θέτοντας ένα πολύ θλιβερό τέλος στην καριέρα ενός από τους πιο σπουδαίους λογοτέχνες της γενιάς του.



«Εχει προβλήματα με τη μνήμη του. Κλαίω ορισμένες φορές, γιατί νιώθω ότι τον έχω ήδη χάσει» είπε ο Χαϊμέ Γκαρσία Μάρκες για τον 85χρονο αδελφό του, μιλώντας σε φοιτητές στην Καρθαγένη της Κολομβίας. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι πολύ συχνά ο «Γκάμπο», όπως είναι το προσωνύμιο του αγαπημένου παγκοσμίως λατινοαμερικανού λογοτέχνη, του τηλεφωνεί για να του κάνει τις πλέον βασικές ερωτήσεις για καθημερινά ζητήματα.
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες τιμήθηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1982 και η φήμη του εκτοξεύτηκε μακριά από την πατρίδα του την Κολομβία, χάρη στα μυθιστορήματά του όπως τα «Εκατό χρόνια μοναξιά» και «Ερωτας στα χρόνια της χολέρας». Ο καλός του φίλος επίσης συγγραφέας, Κάρλος Φουέντες, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, είχε χαρακτηρίσει τον Γκάμπο ως τον πιο «διάσημο και πιθανότατα πιο καλό ισπανόφωνο συγγραφέα μετά τον Θερβάντες».
Ο Χαϊμέ είπε ότι για καιρό επιχείρησε να κρατήσει μυστική την κατάσταση της υγείας του διάσημου αδελφού του. «Είναι δική του η ζωή και πάντα ήταν διακριτικός και την προστάτευε» εξήγησε. Ωστόσο προχώρησε σε αυτήν τη δημοσιοποίηση για να τερματίσει την όλη φημολογία, όπως είπε.
Ο συγγραφέας μάχεται εδώ και χρόνια με τον καρκίνο και όπως δήλωσε ο αδελφός του, η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται επιτάχυνε τον εκφυλισμό της πνευματικής του κατάστασης. «Η χημειοθεραπεία του έσωσε τη ζωή, αλλά κατέστρεψε πολλούς νευρώνες, πολλές άμυνες και κύτταρα και επιτάχυνε τη διαδικασία. Η γεροντική άνοια έχει ιστορικό στην οικογένειά μας, αλλά (ο Γκαμπριέλ) υποφέρει νωρίτερα λόγω του καρκίνου που κόντεψε να τον σκοτώσει».
Τελευταίο βιβλίο που έγραψε ο Γκάμπο ήταν, εν έτει 2004, το «Οι θλιμένες πουτάνες της ζωής μου». Το 2002 είχε συγγράψει το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του, «Ζω για να τη διηγούμαι». Ο αδελφός του δήλωσε πως είναι απίθανο να καταφέρει να γράψει τον πολυαναμενόμενο δεύτερο τόμο...
















Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ