8 Οκτ 2012

Νόμπελ Ιατρικής για τον πυρηνικό αναπρογραμματισμό των κυττάρων


Στον Βρετανό Τζον Μπ. Γκόρντον και τον Ιάπωνα Σίνια Γιαμανάκα απονεμήθηκε τη Δευτέρα το Νόμπελ Ιατρικής για το 2012 για την έρευνά τους στον τομέα του πυρηνικού αναπρογραμματισμού, μίας τεχνικής που επιτρέπει την μετατροπή των ενηλίκων κυττάρων σε βλαστοκύτταρα, ικανά να σχηματίσουν κάθε είδους ιστού του ανθρωπίνου σώματος.


Σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη οι δυο επιστήμονες βραβεύτηκαν για την έρευνά τους που οδήγησε στον επαναπρογραμματισμό ώριμων κυττάρων ώστε αυτά να γίνουν πολυδύναμα ανώριμα κύτταρα που μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε είδους ιστό στο σώμα. «Τα ευρήματά τους έχουν φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για το πώς αναπτύσσονται τα κύτταρα και οι οργανισμοί» σημειώνει η Ακαδημία.

Η αναγνώριση για τον John B. Gurdon έρχεται έπειτα από αναμονή 40 ετών, καθώς ήταν το 1962 που ανακάλυψε πως η εξειδίκευση των κυττάρων είναι αναστρέψιμη.
Ο γεννημένος το 1933 Gurdοn, ανακάλυψε ότι η κυτταρική διαφοροποίηση δεν είναι μονόδρομος. Με στόχο να διερευνήσει αν τα εξειδικευμένα κύτταρα διατηρούν ή χάνουν το DNA που δεν χρησιμοποιούν, ο φοιτητής τότε Gurdοn αντικατέστησε τον πυρήνα ενός ωαρίου βατράχου με τον πυρήνα εντερικού κυττάρου. Όταν από το ωάριο αυτό προέκυψε γυρίνος, ο  Gurdοn πήρε την απάντησή του: ναι, τα κύτταρα διατηρούν το DNA που δεν χρησιμοποιούν. Επιπλέον διαπίστωσε ότι το ωάριο είχε την ικανότητα να αξιοποιήσει αυτή την πληροφορία.
Σαράντα και πλέον χρόνια αργότερα, το 2006, ο Shinya Υamanaka, κατέδειξε ότι και τα διαφοροποιημένα κύτταρα των θηλαστικών είχαν αντίστοιχες ιδιότητες. Εισάγοντας 4 γονίδια-κλειδιά σε διαφοροποιημένα κύτταρα ποντικού πέτυχε να τα μετατρέψει σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία με την κατάλληλη μοριακή καθοδήγηση μπορούσαν να μετατραπούν σε όλους του κυτταρικούς τύπους του οργανισμού.
«Αυτές οι ριζοσπαστικές ανακαλύψεις έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά την αντίληψή μας για την ανάπτυξη και την εξειδίκευση των κυττάρων. Πλέον, καταλαβαίνουμε πως το ώριμο κύτταρο δεν χρειάζεται να παραμένει περιορισμένο δια παντός στην εξειδικευμένη του κατάσταση» σημειώνει η Ακαδημία.
«Επαναπρογραμματίζοντας ανθρώπινα κύτταρα, επιστήμονες έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για να μελετήσουν ασθένειες και να αναπτύξουν μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας» καταλήγει η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.








Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ