Στις 30 Δεκεμβρίου του 1865 ήρθε στη ζωή ο Άγγλος λογοτέχνης και ποιητής Joseph Rudyard Kipling, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί σημαντικός καινοτόμος στην τέχνη του σύντομου διηγήματος, γνωστός για τα έργα του «Το βιβλίο της Ζουγκλας», «Κιμ», «ο Άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς» και το ποιήμα «Αν». Ήταν ο πρώτος Άγγλος συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1907, και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι ο νεότερος κάτοχος αυτού του βραβείου.
Γεννημένος στη Βομβάη της Ινδίας στις 30 Δεκεμβρίου του 1865, ο Kipling εστάλη στην Αγγλία, μαζί με την αδερφή του, σε ηλικία 6 ετών. Κατά τα παιδικά του χρόνια βίωσε σκληρή μεταχείριση από τους κηδεμόνες του, κάτι που επηρέασε τη γραφή του στην οποία επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα παιδιά.
Μετά από μακρόχρονη παραμονή σε οικοτροφείο, το 1882 επέστρεψε στη Λαχόρη όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως συντάκτης σε τοπική εφημερίδα ενώ την επόμενη χρονιά εκδίδει και τα πρώτα του ποιήματα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1880 ταξιδεύει σε όλη την Ινδία, ως ανταποκριτής της Allahabad Pioneer, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται όλο και περισσότερο με τη συγγραφή, εκδίδοντας 6 μικρά βιβλία το 1888, μεταξύ των οποίων και το «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς».
Πέρασε από Βιρμανία, Κίνα, Ιαπωνία, Καλιφόρνια και διασχίζοντας τον Ατλαντικό επιστρέφει ξανά στην Αγγλία. Μετά από το θάνατο του αμερικανού φίλου και λογοτεχνικού συνεργάτη του, Balestier Wolcott, παντρεύεται την αδελφή του Carrie Wolcott, το 1892 και μετακομίζουν στο Βερμόντ του Καναδά. Εκεί, από τις εμπειρίες του στην Ινδία δημιουργεί και τις ιστορίες του «Βιβλίου της Ζούγκλας», του έργου που τον ανέδειξε σε έναν από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους που έδωσαν φωνή στα ζώα. Στο αγρόκτημα της οικογένειας ο Kipling έγραφε πλέον συστηματικά, με μόνες διακοπές επισκέψεις φίλων, όπως ο Arthur Conan Doyle, έως το 1896 οπότε επέστρεψαν στην Αγγλία. Στο Torquay, στις ακτές του Devon, ο Kipling συνέχισε να γράφει, διάσημος πια.
Ενώ πολλοί θεωρούν πως ποιήματά του όπως το «The White Man's Burden» αποτελούν κατάφωρη υπεράσπιση του ιμπεριαλισμού, άλλοι διακρίνουν σε αυτά ειρωνεία και προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του ιμπεριαλισμού.
Η πρώτη δεκαετία του 20ου αι. βρήκε τον Kipling στο απόγειο της επιτυχίας του. Το 1907 ήταν ο νεότερος λογοτέχνης που τιμήθηκε ποτέ με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, πρωτεία που κρατάει μέχρι σήμερα. Αποκαλούμενος πλέον Ποιητής της Αυτοκρατορίας, με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έγραφε ενθουσιώδη φυλλάδια που υποστήριζαν τη θέση της Αγγλίας στον Πόλεμο, ενώ στην μάχη του Loos έχασε τον μοναχογιό του John Kipling, κάτι που τον σημάδεψε βαθιά. Συνέχισε να γράφει, με πιο χαλαρό ρυθμό, μέχρι τη δεκαετία του 1930.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1936 ο Rudyard Kipling άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 70 ετών.
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου