7 Ιουν 2012

Η παράνοια του Χίτλερ αντικείμενο μυστικής μελέτης του BBC εν έτει 1942

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η υπηρεσία παρακολούθησης του BBC είχε επισημάνει από το 1942 την παράνοια που διακατείχε τον Χίτλερ στο θέμα των Εβραίων μετά από τη διενέργεια ψυχολογικών μελετών στους λόγους του.




Το αποδεικτικό έγγραφο, που βρίσκεται στην κατοχή του ιστορικού Σκοτ Άντονι, ήρθε στο φως από την οικογένεια του κοινωνιολόγου Μάρκ Έιμπραμς, ο οποίος απασχολούταν στην υπηρεσία παρακολούθησης του βρετανικού δικτύου κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία του ΒΒC είχε σκοπό την παρακολούθηση των ραδιοφώνων της κατεχόμενης Ευρώπης και της Γερμανίας και την αξιολόγηση της εχθρικής προπαγάνδας μέσα από ψυχολογικές έρευνες που επιχειρούσαν να αναδείξουν τα ενδόμυχα κίνητρα του Χίτλερ. 


Η μελέτη που ανατέθηκε από τον ίδιο τον Έιμπραμς σε συνάδελφό του και συντάχθηκε εν έτει 1942 κάνει λόγο για "νοσηρές τάσεις" του ηγέτη του Γ' Ράιχ σε σχέση με το "εβραϊκό δηλητήριο". Ο ιστορικός Άντονι εξηγεί: "Το έγγραφο δείχνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν υποψιαστεί τι συνέβαινε" και καταλήγει ότι "μπροστά στις αποτυχίες στο εξωτερικό, ο Χίτλερ επικεντρωνόταν σε αυτό που πίστευε ότι είναι ο εσωτερικός εχθρός, οι Εβραίοι". Έχοντας την γνώση του σήμερα σχετικά με την περιβόητη "τελική λύση" που σχεδίαζε ο Χίτλερ, "η μελέτη αυτή είναι οδυνηρή" συμπληρώνει ο ιστορικός.


Αναλυτικά, η έρευνα εντοπίζει στη ψυχοσύνθεση του Φύρερ ένα "σύμπλεγμα Μεσσία" που φαίνεται να εξηγεί την ανάγκη του να ηγηθεί ενός αγώνα για την εξάλειψη του κακού. Ανησυχητική δε, διαγράφεται και η όλο αυξανόμενη "φοβία" που έτρεφε ο Χίτλερ για τους Εβραίους, στους οποίους απέδιδε "μια παγκόσμια διαβολική επιχείρηση". Παρ' όλα αυτά, κανείς τότε δεν φανταζόταν πως τα φρικαλέα πλάνα του Χίτλερ είχαν μπεί ήδη σε εφαρμογή. Οι διαβεβαιώσεις της απόρρητης αναφοράς για το ότι οι Εβραίοι ήταν για τον Φύρερ "η ενσάρκωση του κακού, ενώ εκείνος ενσαρκώνει το πνεύμα του θεού. Είναι ο Θεός μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί η νίκη ενάντια στο κακό" δεν έπεισαν τους βρετανούς αξιωματούχους.


Το έγγραφο έχει αποχαρακτηριστεί και είναι πλέον διαθέσιμο προς το ερευνητικό κοινό μέσα από την βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.




Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ