3 Αυγ 2012

Έντομα και φύκια: Το φαγητό του μέλλοντος



Οι ευμετάβλητες τιμές και ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός θα μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τις τροφές που καταναλώνουμε, σύμφωνα με τους μελλοντολόγους τροφίμων.
Σύμφωνα με το BBC, η τιμή του κρέατος, για παράδειγμα, αναμένεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διατροφή μας καθώς ειδικοί της βιομηχανίας τροφίμων υπολογίζουν πως θα διπλασιαστεί στα επόμενα 5 με 7 χρόνια, κατατάσσοντάς το στα είδη πολυτελείας.



«Η αύξηση των τιμών σημαίνει πως θα βλέπουμε ξανά το κρέας ως πολυτέλεια. Ως εκ τούτου, ψάχνουμε νέους τρόπους να καλύψουμε το διατροφικό κενό», αναφέρει η μελλοντολόγος τροφίμων, Μόργκεν Γκέι.
Τι θα είναι όμως αυτό που θα αντικαταστήσει το κρέας στη ζωή μας;
Τα έντομα, θα γίνουν βασικό στοιχείο της διατροφής μας σύμφωνα με την Γκέι, καθώς έχουν ίδια θρεπτική αξία με το κρέας, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και στοιχίζουν πολύ λιγότερο στη παραγωγή. Δεν αναφέρεται φυσικά σε οποιοδήποτε έντομο, αλλά στα 1,400 είδη που μπορούν να καταναλωθούν απ' τον άνθρωπο, με δημοφιλέστερες τις ακρίδες και τα τριζόνια, σε μορφή λουκάνικων και burgers.
Η Ολλανδική κυβέρνηση, σημειώνει το BBC, έχει ήδη επενδύσει 1 εκατ. ευρώ, στην έρευνα και την προετοιμασία της νομοθεσίας για τη δημιουργία αγροκτημάτων εκτροφής εντόμων.
Οι ηχητικά-ενισχυμένες τροφές ήρθαν να συμπληρώσουν όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την καλή μυρωδιά και εμφάνιση των τροφίμων.Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν πως ορισμένοι ηχητικοί τόνοι μπορούν να δώσουν μια πιο γλυκιά ή πικρή γεύση στο φαγητό μας.
Τα πλεονεκτήματα φαίνεται να είναι πολλά, καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μ'αυτή τη μέθοδο θα αφαιρούνται ανθυγιεινά υλικά απ΄ τις συνταγές χωρίς να αλλάζει κάτι στη γεύση.
«Γνωρίζουμε πως η συχνότητα κάνει τη γεύση πιο γλυκιά. Ενδεχομένως να μπορούσαμε να αφαιρέσουμε και ζάχαρη από ένα φαγητό και να είναι εξίσου γλυκό», αναφέρει ο Ράσελ Τζόουνς, η εταιρεία του οποίου συμμετείχε στην έρευνα.
Οι εταιρείες τροφίμων ανανεώνουν τις συσκευασίες τους, προτείνοντας συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια ακολουθώντας την έρευνα, ενώ και οι κατασκευαστές ψυγείων μελετούν την πιθανότητα να αντικαταστήσουν το γνωστό ήχο του ψυγείου με μουσική που θα μας δημιουργεί την αίσθηση φρέσκων προϊόντων.
Λύση υπάρχει όμως και για τους λάτρεις του κρέατος. Ολλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν εργαστηριακό κρέας χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από αγελάδες. Το παρασκεύασμα λέγεται πως μοιάζει με καλαμάρι και είναι η τροφή του μέλλοντος μιας και μπορεί να αφαιρεθεί το λίπος και να προστεθούν θρεπτικά συστατικά, να σταματήσει η σφαγή ζώων και να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος και νερού.
Όπως όμως σημειώνει το BBC, οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την εμφάνιση του προϊόντος και τη μελλοντική εμπορικότητά του.
Μπορεί να βρίσκεται στον... πάτο της διατροφικής αλυσίδας αλλά είναι μια λύση στα πιο σύνθετα προβλήματα του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τροφίμων. Τροφοδοτεί ανθρώπους και ζώα, φύεται στον ωκεανό και στο γλυκό νερό και είναι η κύρια ουσία της βιομάζας.
Η άλγη, ή τα πιο γνωστά σε όλους, φύκια θεωρούνται απ' πολλούς ειδικούς, το μελλοντικό υπερτρόφιμο.
Υπάρχουν από καιρό καλλιέργειες στην Ασία ενώ η Ιαπωνία διαθέτει τα μεγαλύτερα αγροκτήματα.
Όπως και τα έντομα, τα φύκια θα μπορούσαν να ενταχθούν στη διατροφή μας χωρίς καν να το καταλάβουμε ενώ ήδη χρησιμοποιούνται από επιστήμονες ως αντικατάστατο του αλατιού στο ψωμί και τα επεξεργασμένα τρόφιμα για την πρόληψη υψηλής πίεσης, εγκεφαλικών και πρόωρων θανάτων.
«Το εκπληκτικό με τα φύκια είναι ότι αυξάνονται με πρωτοφανή ρυθμό, είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο φυτό στη γη. Με 10.000 είδη φυκιών στον κόσμο, η γεύση του καθενός μπορεί να διαφέρει πολύ», λέει ο καθηγητής της έρευνας, Κρέιγκ Ροζ, στο BBC.






















Πηγή: theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ