3 Αυγ 2012

Leuser, η ιστορία ενός τυφλού ουρακοτάγκου που πυροβολήθηκε 62 φορές



Ο Leuser, ένας τυφλός ουρακοτάγκος από τη Σουμάτρα, κατάφερε στα 13 χρόνια της ζωής του να επιβιώσει από τις επιθέσεις των λαθροθηρών την αποψίλωση των δασών και τα αεροβόλα των χωρικών, που τον πυροβόλησαν 62 φορές για να διασκεδάσουν. Σήμερα τυφλός βρίσκεται σε ένα κέντρο στο Μεντάν, στη Σουμάτρα, έχοντας σωθεί δύο φορές από τα μέλη του SOCP, του προγράμματος στη Σουμάτρα για τη διάσωση των ουρακοτάγκων.



Ο Leuser βρέθηκε για πρώτη φορά στο κέντρο στο Μεντάν, τον Φεβρουάριο του 2004, έχοντας διασωθεί από μέλη του SOCP, ενώ μεταφερόταν στην Τζακάρτα, όπου θα δινόταν ως δώρο.
Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο Leuser επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον, στο εθνικό πάρκο Jambi's Bukit Tigapuluh, στην κεντρική Σουμάτρα, τον Δεκέμβριο του 2004.
Ωστόσο οι Ουρακοτάγκοι όπως ο Leuser βρίσκονται συνέχεια σε κίνδυνο στην Ινδονησία, καθώς τα δάση τους καταστρέφονται για την παραγωγή φοινικέλαιου. Έτσι το 2006 ο Leuser βρέθηκε στα χέρια χωρικών κοντά στο Jambi's Bukit Tigapuluh. Τα μέλη του SOCP τον εντόπισαν και τον μάζεψαν σε πολύ κακή κατάσταση με μία πληγή 40 εκ. στο δεξί πόδι και 62 σφαιρίδια από αεροβόλα στο σώμα του και στα δύο του μάτια. Από τα χτυπήματα ο  Leuser είχα χάσει το φως του.
Τα μέλη του SOCP κατάφεραν να αφαιρέσουν 14 από τα 62 σφαιρίδια που είχαν καρφωθεί στο σώμα του Leuser. Οι χωρικοί υποστήριξαν πως ήθελαν να τον πουλήσουν και για αυτό τον μάζεψαν όταν τον βρήκαν, ωστόσο τα μέλη του SOCP αναφέρουν πως οι χωριάτες πυροβολούσαν τον Leuser για διασκέδαση. Πέντε χωρικοί, σύμφωνα με την Guardian, καταδικάστηκαν σε 6 μήνες φυλάκιση.
Μέσα στο κέντρο, όπου βρίσκεται σήμερα ο Leuser ζευγάρωσε με ένα θηλυκό ουρακοτάγκο, τη Gober, επίσης τυφλό, αλλά λόγω ηλικίας. Πριν από περίπου ένα χρόνο η Gober  γέννησε δίδυμα. Την ίδια στιγμή, όπως γράφει η Guardian, η ιστορία του Leuser διαδίδεται σε όλο τον κόσμο. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συναντήθηκαν στην Jakarta την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, για το μέλλον των δασών της χώρας και το ζήτημα της αποψίλωσής τους.
Οι ουρακοτάγκοι στη Σουμάτρα κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα, εάν οι νόμοι για την προστασία των δασών δεν εφαρμοστούν άμεσα.


































Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ