15 Οκτ 2012

«Μουσικά» ποντίκια μαθαίνουν να τραγουδούν


Τα ποντίκια μπορούν να μαθαίνουν τραγούδια ανάλογα με τους ήχους που ακούν, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Plos One, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά ποντίκια που κρατούνται στον ίδιο χώρο μπορούν να μάθουν τραγούδια το ένα στο άλλο.


Επίσης, σε ό,τι αφορά την ηχητική εκμάθηση, τα ποντίκια παρουσιάζουν κοινούς συμπεριφορικούς και εγκεφαλικούς μηχανισμούς με τους ανθρώπους και τα ωδικά πτηνά.
Η έρευνα
Για πολλά χρόνια υποθέταμε ότι τα ποντίκια ήταν ανίκανα να τροποποιήσουν τη συχνότητα ή την ένταση των ήχων.
Αυτή η ικανότητα, που ονομάζεται «εκμάθηση φωνητικών ήχων», είναι σπάνια στον φυσικό κόσμο και περιορίζεται σε παπαγάλους, ωδικά πτηνά, νυχτερίδες, ελέφαντες, φάλαινες και δελφίνια.
Ωστόσο οι Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι κατά τη διεξαγωγή των πειραμάτων τους ανακάλυψαν πως τα ποντίκια διαθέτουν τα εγκεφαλικά κυκλώματα και τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εκμάθηση φωνητικών ήχων.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στον ίδιο χώρο αρσενικά ποντίκια με διαφορετικό φωνητικό τόνο.
Όπως διαπίστωσαν, μπροστά στην παρουσία θηλυκών, τα πειραματόζωα άρχισαν σταδιακά να αλλάζουν τον τόνο των «τραγουδιών» τους, ο οποίος σε περίοδο οκτώ εβδομάδων σχεδόν συγχρονίστηκε.
Σημειώνεται ότι μερίδα της επιστημονικής κοινότητας αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τα αποτελέσματα της μελέτης, υποστηρίζοντας ότι δεν παρουσιάζει αρκετά στοιχεία ώστε να αποδεικνύει ότι τα ποντίκια μαθαίνουν να τραγουδούν.
Προηγούμενες μελέτες πάντως είχαν δείξει ότι τα αρσενικά ποντίκια τραγουδούν πολύπλοκα τραγούδια όταν βρίσκονται με θηλυκά, διαδικασία που παίζει σημαντικό ρόλο για την κατάκτηση του ερωτικού συντρόφου.











Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ